Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Inspiration

29 superheta affärsidéer att haka på just nu

16 oktober, 2014 8 minuters läsning
Vill du starta eget? Hitta en affärsidé här. Är du redan i gång? Kanske är det en av dessa trender som ger ditt ­företag ett riktigt lyft. Oavsett vad – låt dig inspireras av årets hetaste företagartrender!

Går du och väntar på en ny, unik idé för att starta företag? Gör tvärtom. Lyft blicken och haka på de branscher och trender som är på uppgång just nu. Vi har pratat med experter, vaskat fram siffror och intervjuat små­företagare över hela Sverige. Här är 29 heta trender just nu.

Det är en myt att ditt företag måste tänka helt nytt – haka istället på branscherna och affärstrenderna som växer i raketfart.

Trend - delningsekonomi1. Haka på delningsekonomin
Fyra av fem svenskar kan i framtiden tänka sig att dela varor och tjänster med varandra. Den globala delningsekonomin kommer att växa från 15 miljarder dollar i år till 355 miljarder dollar 2025, enligt PWC.

Flera företag har hittat smarta affärsidéer i trenden: Blocket, Tradera, Etsy och Airbnb. Nyligen lanserade Uber tjänsten Uber Pop som låter privatpersoner ta betalt för att ta med samåkare.

Läs hur du kan hitta en affärsidé i trenden här.

2. Vi äter medvetet
Intresset för lokalt producerat har exploderat. Sedan i fjol har antalet restauranger som använder närproducerat ökat med nästan 20 procent, visar statistik från White Guide. Fast food utmanas av fast casual, snabbmatsrestauranger med högre kvalitet på råvarorna.

Läs hur Matsmart hakade på trenden här.

Affärsidé - Trend - Tatuering3. Vi tatuerar oss – och ångrar oss
Vi tatuerar oss mer än någonsin. Samtidigt öppnar sig en mångmiljardmarknad för hudkliniker och laserspecialister när folk ångrar sig.

4. ”Snälla” konsulter blir lönsamma
CSR (företags samhällsansvar) är en trend som bara växer. Här samlas begrepp som hållbarhet, mångfald och jämställdhet. Hälften av de svenska handelsföretagen jobbar med mer CSR-frågor i dag än för ett år sedan, rapporterar Svensk Handel. Trenden öppnar för nischade konsulter inom områdena.

affärsidé - trend - ekologiskt5. Eko växer rekordfort
Försäljningen av ekologiskt har slagit alla rekord och ökade med 30 procent under första halvåret 2014, visar en rapport från Ekoweb. Totalt uppskattas den ekologiska världsmarknaden öka med cirka 10 procent under 2014.

6. Vi längtar efter integritet och kryptering
Internetanvändares största orosmoln i dag är integritet och identitet, personliga data, ekonomiska tillgångar och barnens säkerhet, enligt en undersökning av B2B International. Här finns alla möjligheter för små oberoende företag med smarta lösningar att nå förtroende och kunder globalt.

Affärsidé - Trend - Husdjur - Petcube7. Vi skämmer bort våra husdjur
Vart tredje hushåll har husdjur, och vi lägger allt mer pengar på dem. Exempelvis har husdjursförsäkringar växt med tio procent bara i år, och Zoobranschen i Sverige omsätter cirka fem miljarder kronor.

Företaget Zoozoocom som säljer husdjursprodukter över nätet har ökat sin omsättning från 1,4 miljoner till tio miljoner på två år.

8. Dags att bygga smått
Bara i Stockholms län ska hela 32 000 nya bostäder byggas i år och nästa år. Den nya Bygglagen som trädde i kraft den 2 juli låter dig som småföretagare haka på trenden med 25 kvadrat­meter ”Atte­fallshus” som får uppföras utan bygglov.

9. Mer pengar i barnfamiljer
Barnafödandet kommer att öka stadigt, visar SCBs prognoser. Ökar gör även inkomsterna i barnfamiljerna. Föräldrar inreder barnens rum, satsar på fritidsintressen och vill självklart att de ska lyckas i skolan. Hur kan du hjälpa dem med detta?

Affärsidé - Trend - E-handel - mobil10. E-handeln flyttar in i mobilen
Det finns över sex miljoner smarta mobiler i Sverige och de används i tre av fyra köp, enligt Google. Hittar du rätt här har du fantastiska affärsmöjligheter.

11. Outsourcing fortsätter att växa
Vart tredje företag och kommun lägger ut tjänster på externa leverantörer och av dem tror 20 procent att de kommer att lägga ut ännu mer administration det kommande året, enligt Visma.

12. Mobilitet kommer stort.
Nästan vartannat företag har gett IT-avdelningarna större budgetar för framtida mobilitetsprojekt, enligt en ny, global undersökning från Aruba Networks.

Affärsidé - Trend - WHOP13. WHOP-ar – en kraft att räkna med
Begreppet ”whop” står för Wealthy Healthy Older People. Det vill säga äldre personer utan hemmaboende barn som är friska och har tid och pengar som de gärna lägger på upplevelser. De är en marknadskraft att räkna med.

14. Aktivitetssemestrar Från ”vart vill du resa?” till ”vad vill du göra?”
En av de starkaste restrenderna är kombinationsresor – vandring och strand, shopping och skidåkning eller två resmål på samma semester. I Vings resepanel uppgav 57 procent att det är viktigare vad de upplever än vart de åker. Intresset för skidresor har ökat och träningsresor fortsätter att vara hett.

Affärsidé - Trend - sport15. Svenskar älskar att sporta
Svenskar idrottar mest i världen. Hela 70 procent gör det minst en gång i veckan, visar Europabarometern. Motionsloppen fortsätter att växa, träningskläder, -produkter och -appar ökar och i detaljhandeln går sport- och fritidshandeln absolut bäst, enligt Svensk Handel.

16. Satsa på uppkopplade prylar
Mer än 30 miljarder prylar (”things”) kommer att vara trådlöst uppkopplade mot internet 2020, enligt ABI Research. Mobiler och surfplattor blir allt smartare och nya smarta produkter utvecklas. Armbandsur för mobil telefoni och Googleglasögon är på gång.

Affärsidé - Trend - smink17. Vi sminkar oss för miljarder
Förra året köpte vi svenskar smink för fyra miljarder kronor, visar en ny rapport från analysföretaget Marketline. E-handeln får en allt större betydelse för försäljningen. Ett exempel är att företaget Glossybox, som varje månad skickar ut paket med skönhetsprodukter växt lavinartat. Från 13,5 miljoner till 41 miljoner – på ett år.

18. Kunden får göra jobbet
Att låta kunden göra en större del av jobbet i beställningsprocessen är en trend som öppnar upp sig när alltmer blir digitalt. Sollefteåföretaget Arifiq var från början ett tryckeri men säljer i dag en molnbaserad tjänst för tryckeribranschen. Här kan kunderna själva ta fram en tryckerioffert online på några sekunder – en win-win-deal.

19. Uppkopplad hälsa – en miljardbranschAffärsidé - Trend - mobile health - mike_blixtGlobalt kallas det ”Mobile Health” och är en växande miljardbransch. Det kan handla om allt från smarta appar till att samla in information via mobilen eller coacha eller vårda sina klienter på distans.

Vår bloggare och småföretagaren Mike Blixt i Göteborg är på gång med företaget Visiba Care en videokommunikationsplattform för vård. Följ Mikes resa i hans blogg här!20. Rymden blir allt hetare – för småföretagen.
För två år sedan lanserade ett gäng svenska entreprenörer världens första rymdvodka, Swedish Space Vodka. Nu kommer Space Travel Alliance, grundat av Karin Nilsdotter med målet att bli Europas främsta rymdresebyrå. Företagare kan söka finansiering av Rymdstyrelsen för att utveckla nya tjänster och produkter kring rymdteknik.

21. Big Data = big cash
Den som vet mest om kunden i framtiden kommer att tjäna mest pengar. Big data går ut på att samla in all tänkbar information om kunder och deras beteende. Med ny teknik och lojalitetsprogram eller inloggningskrav kan information om kundens preferenser, webbeteende, köp och liknande samlas in och användas för att styra vad som ska visas för kunden – innehåll, erbjudanden, utbud och annonsering.

Affärsidé - Trend - robot - automatik22. Robotar tar över
Digitaliseringen går i rekordfart och vartannat jobb kommer att ha automatiserats inom 20 år, enligt en ny studie från Stiftelsen för Strategisk Forskning. Det finns många affärsmöjligheter i trenden. Molnbaserade tjänster, appar och program – allt som hjälper företag att automatisera arbeten eller delar av dem.

23. Upcycling och cirkulär ekonomi
Slå samman ”recycling” (återvinning) och ”up” så får du ”upcycling” – att återvinna och samtidigt skapa något nytt. En högtalare till mobilen av en toalettpappersrulle eller en matta av begagnade jeans. Internationellt har trenden kommit längre, i Berlin finns flera konceptaffärer med bara upcyclade kläder och prylar.

24. Prenumerationstjänster – box it up!
Subscription based e-commerce (subcom) – att erbjuda prenumerationer på sina produkter – har fått ett kraftigt genomslag. Digitala tjänster som Netflix och HBO vinner mark och den svenska musikstreamingtjänsten Spotify nådde i år 10 miljoner betalande prenumeranter. Abonnemangen kan även innefatta fysiska varor som middagar eller strumpor.

[caption id="attachment_10860" align="alignright" width="150"]Affärsidé - Trend - crowdsourcing - Åre skidfabrik Foto: Åre skidfabrik[/caption]

25. Dra nytta av samarbeten
Samarbeten och nya konstellationer är framtidens framgångsrecept. Ta hjälp av omvärlden via crowdfunding för finansiering, eller crowdsourcing för att hitta nya idéer och produkter. Gå samman med andra företagare för att gemensamt slåss mot jättarna – i nätverksutbyten eller genom att dela lokal.

Läs hur Åre skidfabrik fick PR och hjälp med crowdsourcing här!26. Spelbranschen boomar
Den svenska dataspels­branschen fortsätter att visa supersiffror och superlöner. Bara två år efter att branschen fördubblat sin omsättning växer den med närmare 80 procent. Det bästa året någonsin för svensk spelexport, visar Spelutvecklarindex 2014. Minst var tionde människa på jorden har någon gång spelat ett svenskt spel.

Affärsidé - Trend - bröllop27. Bröllopsparen betalar mer
Prislappen på bröllop har ökat med över 50 procent sedan 2009. Enligt Bröllopsakademin i Nacka lägger brudpar i dag i snitt drygt 90 000 kronor på sina bröllop. Hur kan du hjälpa dem?

28. 3D-skrivare ger nya möjligheter
Den globala årliga tillväxten inom 3D-skrivarteknik ligger i dag på 34,9 procent, visar en rapport från konsult- och analysföretaget Wohlers Associates. Nu har också e-handelsjätten Amazon lanserat en portal för 3D-printing som man kallar framtidens shopping.

Affärsidé - Trend - smarketing29. Sälj mer med ”smarketing”
Den nya försäljningstrenden kallas ”smarketing”, en sammanslagning av sälj och marknadsföring. Trenden öppnar för småföretagare som vill sälja sökmotoroptimering, content marketing och sociala medier-strategier.

Läs bästa tipsen för att lyckas med "smarketing" här!omslag

Läs mer om trenderna – prenumerera på Driva Eget och få vårt senaste nummer med stort trendtema hem i brevlådan. Beställ din prenumeration här!


ANNONS

Innehåll från Billo Företag

Privatekonomi

Äntligen lanseras företagens digitala brevlåda – för alla bolagsformer

Att vara företagare är ett pussel av mejl, papperspost, fakturor och möten. Men hur hittar du balans i vardagen och frigör mer tid till det som faktiskt skapar värde för företaget? En lösning är att sköta all sin företagspost digitalt – hur mycket tid kan du och ditt företag spara med en digital brevlåda?

billo
Billo Företag 3 februari, 2025 4 minuters läsning
Digital-brevlada-for-foretag-1400x788

Foto: Billo

Den som har drivit företag ett tag känner igen sig i den ständiga strömmen av papperspost: fakturor, myndighetsutskick, försäkringspapper och allt däremellan. Detta blir lätt en källa till både stress och felhantering.

Nu lanseras Billo Företag, Sveriges första digitala företagsbrevlåda för alla bolagsformer (även enskild firma!). Med Billo Företag blir det möjligt att samla alla viktiga dokument på ett ställe – direkt i mobilen eller på datorn. Du slipper klipp-och-klistra-lösningar med olika system och kan hantera hela ditt administrativa flöde från samma plattform. Värt att läsa mer om va? Det gör du här.

En ny undersökning från IPSOS (på uppdrag av Billo), visar att 47 procent av svenska småföretagare känner frustration kring administrationsarbete och hantering av fakturor och dokument. I många fall spenderas upp till en dag på administrativa uppgifter.

I praktiken är det här tid som kan läggas på kärnverksamheten, kundkontakter eller helt enkelt en välbehövlig paus. Då blir en smart digital brevlåda mer än bara en bekvämlighet – den kan faktiskt ge konkurrensfördelar.

– Vår undersökning visar att över 82 procent av svenska småföretagare behöver spendera minst en dag i veckan på att arbeta med administration och papperspost. Vi vill hjälpa till att minska tiden, stressen och risken för påminnelseavgifter genom att samla all post och dokument på ett ställe, och samtidigt göra det enkelt att betala fakturor direkt i appen, säger Billos vd Johan Eklöf.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Första digitala brevlådan för alla bolagsformer

Billo har redan etablerat sig på den privata marknaden, och nu har de tagit klivet in på företagsarenan. Billo Företag är Sveriges första digitala företagsbrevlåda som stödjer alla bolagsformer, inklusive enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag. Det här är en avgörande skillnad mot andra aktörer på marknaden som ofta riktar in sig på större bolag eller förutsätter att användaren redan är privatkund hos dem.

Så funkar Billo Företag

Billo Företag går ett steg längre än traditionella digitala brevlådor. Tack vare automatisk tolkning av innehåll, oavsett om du laddar upp ett digitalt dokument eller skannar in en pappersfaktura, blir hanteringen betydligt enklare. Systemet kan hjälpa dig att sortera och kategorisera dokument, vilket sparar tid och minskar risken för att missa viktiga deadlines.

En annan fördel är att du kan betala fakturor direkt i brevlådan. Du slipper alltså hoppa mellan olika bank- och bokföringssystem för att sköta ekonomin. Den här helhetslösningen är en av anledningarna till att många företagare anser att de sparar både tid och administration när de går över till Billo.

Vad skiljer Billo Företag från konkurrenterna?

  1. Direktbetalning av fakturor:
    I Billo kan du betala dina fakturor direkt i tjänsten, vilket innebär att du slipper logga in i banken separat varje gång.
  2. Stöd för enskild firma:
    Billo är unika med att erbjuda en digital brevlåda för enskilda firmor – något som andra större aktörer ännu inte har.
  3. Automatisk tolkning av uppladdade dokument:
    Oavsett om du fotar av eller skannar ett papper, eller får in en PDF, tolkar Billo innehållet automatiskt. Detta ger en smidigare översikt och sparar tid.
  4. Inget krav på privatkonto:
    Många konkurrenter kräver att du först blir privatkund för att kunna använda deras företagslösning. Billo kräver inte det. Du kan alltså köra igång med ditt företag direkt.

Så blir du mer effektiv med digital brevlåda för företaget

Så vad är fördelarna med att ha en digital brevlåda där allt hänger ihop? Och vad ska jag tänka på när jag väljer lösning?

  1. Samla allt på ett ställe:
    Se till att dina fakturor och papperspost finns i samma digitala ekosystem. Slipp pappershögar och separata system som inte pratar med varandra.
  2. Automatisera så mycket som möjligt:
    Använd inbyggda automationsfunktioner för att få aviseringar när fakturor förfaller, eller när nya myndighetsbeslut trillar in i brevlådan.
  3. Integrera med bokföringen:
    Rätt digital brevlåda kan samarbeta med ditt bokföringsprogram. Då behöver du inte dubbelregistrera uppgifter eller riskera missade verifikationer.
  4. Se över säkerheten:
    Säkerställ att tjänsten du väljer har stark kryptering och lösningar för att uppfylla GDPR-krav. På så sätt kan du undvika dyra säkerhetsincidenter.

Sammanfattning – varför ska mitt företag ha en digital brevlåda?

Digitala brevlådor har blivit ett självklart inslag för många privatpersoner – och nu är det hög tid för företagare att haka på tåget. Billo Företag sparar inte bara tid, utan kan också ge en bättre översikt över verksamhetens ekonomi och skriftliga kommunikation.

Genom att automatisera rutinuppgifter, samla all post på ett ställe och slippa krånglet med pappershantering kan du lägga mer fokus på det viktiga: att utveckla ditt företag.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Om Billo
Billo Företag är den första digitala brevlådan som låter alla typer av bolag – inklusive enskilda firmor – lägga mindre tid på administration och mer tid på det de gör bäst: sitt jobb! Billo är en statligt godkänd digital brevlåda (Digg) med tillstånd hos Finansinpektionen (FI).



ANNONS

Innehåll från LUNAR

Privatekonomi

Starta eget företag 2025 – här är hela checklistan (spara!)

Lunar Business 29 november, 2024 9 minuters läsning
Starta eget företag 2025 – här är hela checklistan (spara!)

Allt du behöver veta om att starta eget företag, samlat på ett ställe. Här går vi igenom olika företagsformer (aktiebolag, enskild firma etc), hur du registrerar ditt företag, hur du väljer företagsnamn och hur du öppnar företagskonto och får bankintyg. Följ den smarta checklistan och snart har du ditt alldeles eget företag!

Till att börja med vill vi säga – grattis! Du har bestämt dig för att starta företag, vilket betyder att du har en spännande resa framför dig. En resa full av möjligheter, lärdomar och utmaningar. Oavsett om du har en klar affärsidé eller bara börjat fundera, så finns det mycket att tänka på.

Tips innan vi drar igång med checklistan: Har du hört talas om den digitala företagsbanken Lunar, byggd för små företag? Ett enklare och prisvärt sätt att starta och skala ditt företag, utan krångliga processer. Lunar tar till exempel ingen avgift för att öppna ett företagskonto, hanterar hela ansökningsprocessen digitalt och erbjuder snabb onboarding. 

Att tjänsten har varit efterlängtad hos Sveriges entreprenörer märks tydligt på Trustpilot, där Lunar har 4,6 av 5 stjärnor i kundnöjdhet. Idag har över 20 000 företag valt Lunar som sin bank. Läs mer om varför småföretag älskar Lunar här.

Att starta ett nytt företag kan kännas som raketforskning, men så behöver det inte vara. Vi har sammanställt den här guiden för att hjälpa dig på traven. Här hittar du all information du behöver för att komma igång, samlat på en plats. Från att registrera ditt företag till att hantera ekonomin och driva verksamheten framåt. Vi guidar dig i 3 enkla steg.

Steg 1: Välja företagsform

Valet av företagsform är ett av de viktigaste stegen när du startar företag. Här får du en genomgång av de vanligaste alternativen för att hitta det som passar din verksamhet och dina mål bäst.

Aktiebolag eller enskild firma?

De vanligaste företagsformerna i Sverige är enskild firma och aktiebolag (AB), men det finns även andra, som handelsbolag och kommanditbolag.

Enskild firma är ofta det enklaste valet för den som vill driva ett mindre företag, speciellt om du ska arbeta ensam. Du ansvarar personligen för företagets skulder och verksamhet, och vinsten beskattas som en del av din privata inkomst. Det går ofta snabbare och enklare att starta en enskild firma, och medför färre regler att följa jämfört med ett aktiebolag. Enskild firma kan vara ett bra alternativ för till exempel frilansare.

Aktiebolag är mer komplext men ger dig fördelen att du inte är personligt ansvarig för företagets skulder. Företaget blir en egen juridisk person, vilket innebär att företagets ekonomi och dina privata tillgångar är separerade. Aktiebolag kan vara särskilt fördelaktigt om du planerar att anställa eller expandera. 

Ett AB kräver ett aktiekapital på minst 25 000 kronor, men det ger också ett mer professionellt intryck och bättre möjligheter till extern finansiering.

Steg 2: Registrera företaget

Nu när du har valt företagsform är nästa steg att officiellt registrera ditt företag. Här följer några steg du behöver ta för att få ditt företag registrerat.

Obs! De här stegen är aktuella för dig som ska registrera ett aktiebolag (AB). Om du ska registrera en enskild firma är processen lite mindre komplex. Du hittar information om hur du registrerar din enskilda firma hos Bolagsverket.

Så startar du ett aktiebolag (AB)

Det finns två huvudsakliga sätt att starta ett aktiebolag. Du kan gå den traditionella vägen via Verksamt och Bolagsverket och skapa ett helt nytt företag från grunden. Eller så kan du köpa ett färdigregistrerat bolag som redan har ett organisationsnummer. Låt oss bryta ner skillnaderna mellan de två alternativen:

Starta ett nytt aktiebolag

För att starta ett nytt aktiebolag behöver du ett bankintyg, ett certifikat från din bank som bekräftar att du har satt in det minsta aktiekapitalet (25 000 kr). Intyget ska skickas in till Verksamt som bevis på insättningen när du registrerar ditt företag från grunden. Du får ett nytt organisationsnummer som en del av registreringsprocessen.

Köpa ett färdigregistrerat bolag

Om du köper ett lagerbolag öppnar du ett bankkonto, sätter in det nödvändiga aktiekapitalet (minst 25 000 kr) och får ett likvidintyg som bekräftar att kapitalet har satts in. Intyget skickas till bolagsleverantören för att överföra ägarskapet.

Det här tillvägagångssättet kan gå snabbare eftersom företaget redan är etablerat.

Välj och registrera företagsnamn 

När du startar ett företag är valet av namn ett av de första besluten du behöver fatta. Här är några frågor att ställa dig när du väljer företagsnamn:

  • Är det originellt och lätt att minnas?
  • Representerar det vad din verksamhet står för och ger en tydlig bild av din affärsidé?
  • Om du planerar att expandera globalt, fungerar namnet även internationellt?

Innan du bestämmer dig är det viktigt att kontrollera att namnet inte redan används. På Verksamt.se kan du enkelt se om namnet är tillgängligt och samtidigt registrera det. Det är också smart att undersöka om webbdomänen med ditt företagsnamn är ledig, vilket du kan göra hos Internetstiftelsen. Undvik namn som påminner om andra företag eller varumärken för att slippa förväxlingar eller juridiska problem.

Ett tips är att avvakta med att beställa marknadsföringsmaterial, som visitkort eller trycksaker, tills Bolagsverket har godkänt namnet. Det kan hända att namnet inte går igenom.

Registrera företag på Verksamt

När du har valt ett företagsnamn är nästa steg att registrera ditt företag hos Bolagsverket via Verksamt.se. För att registrera ett aktiebolag krävs två dokument:

  • Stiftelseurkund: Det här dokumentet bekräftar bildandet av ditt aktiebolag och ska innehålla information som datum för bildandet, aktiens pris och namn på grundare och styrelseledamöter.
  • Bolagsordning: Bolagsordningen beskriver hur företaget ska drivas och innehåller bland annat företagets namn, verksamhetsbeskrivning, aktiekapital och styrelsens sammansättning.

Du hittar mallar för stiftelseurkund och bolagsordning hos Bolagsverket.

Kom ihåg: Du kan inte slutföra registreringen på Verksamt innan du har öppnat ett företagskonto, satt in aktiekapitalet och fått ett bankintyg.

Tips! För mer ingående information om hur du startar AB, kolla in Lunars checklista för att starta aktiebolag. Där går vi igenom varje steg i detalj, från idé till verksamhet.

Steg 3: Kom igång med företaget

När du har registrerat ditt företag på Verksamt är nästa viktiga steg att ordna företagets finansiella struktur. Att öppna ett företagskonto och skaffa ett bankintyg är avgörande för att få igång verksamheten och säkerställa att ditt företag kan drivas och växa utan hinder.

Öppna företagskonto

Det finns många banker att välja mellan. Över 1 000 företagare ansöker om ett Lunar företagskonto varje månad – och det är inte svårt att förstå varför. Lunar erbjuder Sveriges billigaste företagskonto* med 0 kr i startavgift och allt du behöver för att starta och driva din verksamhet framåt.

Om du väljer att öppna ett företagskonto hos Lunar hanteras allt digitalt. Det innebär att du snabbt kan komma igång utan onödigt pappersarbete eller tidskrävande bankbesök, som ofta kan vara både krångliga och ta lång tid. Du verifierar din identitet och fyller i dina uppgifter direkt i Lunars app.

Nyfiken? Vill du veta mer om Lunar som företagsbank? Läs mer här

Ansök om bankintyg

Om du skapar ett företagskonto hos Lunar sker mycket av processen automatiskt. När du har öppnat ditt företagskonto och satt in aktiekapitalet (minst 25 000 kr för privata aktiebolag), skickas bankintyget automatiskt till Verksamt. Du behöver bara ange Lunars mejladress (business@lunar.app) i din ansökan på Verksamt, så utfärdar de intyget utan krångel.

Bankintyget bekräftar att aktiekapitalet har satts in på ditt företagskonto. Det är en viktig del av registreringsprocessen eftersom du inte kan slutföra din företagsregistrering hos Verksamt utan detta intyg.

Hos många banker kan processen för att få ett bankintyg vara tidskrävande och kostsam, med pappersformulär och avgifter på upp till 3 000 kr. Med Lunar sker allt digitalt, och intyget kostar endast 495 kr. När bankintyget är utfärdat kan du snabbt och enkelt skicka in din registrering till Bolagsverket för vidare hantering. Läs mer om fördelarna med Lunar här.

Registrera företag hos Skatteverket

När Bolagsverket har registrerat ditt företag, är det dags att anmäla det hos Skatteverket och registrera dig för f-skatt och moms. Det kan också vara aktuellt att registrera dig som arbetsgivare:

  • F-skatt: För att kunna fakturera dina kunder och betala in skatt behöver du registrera dig för F-skatt. Det är ett viktigt steg för att driva din verksamhet på ett korrekt och lagligt sätt.
  • Momsregistrering: Om din verksamhet beräknas omsätta mer än 30 000 kr per år behöver du även registrera dig för moms.
  • Arbetsgivare: Planerar du att anställa personal? Då är det viktigt att registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

Sist men inte minst: När alla dokument har skickats in till Bolagsverket behöver du och eventuella medgrundare skriva under stiftelseurkunden. Stiftelseurkunden är dokumentet som du skickade in till Bolagsverket, tillsammans med bolagsordningen, när du först registrerade företaget. 

När stiftelseurkunden är underskriven kan Bolagsverket registrera företaget, godkänna ditt företagsnamn och ge dig ett organisationsnummer. Du kommer att få ett registreringsbevis som du kan ta del av via Bolagsverkets e-tjänst. Därefter kan du börja driva din verksamhet!

Starta ditt företag med Lunar – banken för små företag

Att starta företag ska inte vara raketforskning, anser bankuppstickaren Lunar. Målet för den digitala banken Lunar är att förenkla processen, så att fler svenskar ska kunna starta företag och bidra till ett spirande näringsliv.

– Möjligheten att starta och driva företag är ryggraden i svensk ekonomi. Vi vill bidra till att Sverige fortsätter växa och att små företag får tillgång till tjänsterna de behöver till ett bra pris. Banker ska underlätta, inte skapa hinder, säger Mats Persson Bergius, kommersiell chef på Lunar.

Med Lunar slipper du höga uppstartsavgifter och får en användarvänlig app som gör det enkelt att hantera och effektivisera företagets ekonomi.

Behrouz Afshari Vafa, egenföretagare och revisor med 21 års erfarenhet, menar att byråkratin som vanligtvis är inblandad i att starta företagskonton är onödig. Han säger att Lunars intuitiva och användarvänliga upplevelse sticker ut i branschen.

– Lunar erbjuder den smidigaste banktjänsten som jag någonsin har använt. De moderna lösningarna är helt fantastiska, särskilt för små bolag, skriver han i sitt utlåtande.

Redo att se hur Lunar kan förenkla din entreprenörsresa? Gör som tusentals andra svenska företagare och ta steget. Ansök här idag och upptäck hur Lunar kan underlätta för dig när du startar företag.

Om Lunar Bank
Lunar är en 100% digital bank, byggd för att göra det enkelt att hantera sina pengar smartare och få ut det mesta av dem, med hjälp av innovativa produkter, banktjänster och fair transparenta priser.

Lunas grundades 2015 av entreprenörer som var övertygade om att det fanns ett smartare sätt att bedriva bank på än endast de traditionella.

Lunar är en licensierad bank och står under tillsyn av det danska Finanstilsynet (motsvarande svenska Finansinspektionen). Kundernas pengar är skyddade av den danska insättningsgarantin, Garantiformuen, upp till 100 000 EUR, ca 1 050 000 kr. Garantiformuen fungerar precis som den svenska insättningsgarantin.
Över 20 000 företag har valt Lunar som sin bank, och betyget på Trustpilot är utmärkt!



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.