Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

De litade på Skatteverket och förlorade företaget

Yasemin Bayramoglu 31 maj, 2017 5 minuters läsning

Foto: Felaktig moms för danstillställning kostade dem företaget. Foto: Getty Images

Litar du på besked från Skatteverket? I vanliga fall kan man ju göra det. Men för Per Westermark och Tomas Wiklöf blev det ödesdigert. Ett felaktigt momsbesked kostade dem deras dansdröm.

Per och Tomas gillar dans. Så mycket att de 2010 bestämde sig för att hyra in sig på Folkets Hus i Sundsvall för att arrangera danskvällar med foxtrot och gammaldans. Men eftersom de var lite osäkra på vilken momssats som gällde ringde de Skatteverket och frågade.

Sex procent, fick de till svar.

Så de drog igång och la på sex procents moms på entrébiljetterna. Men när första bokslutet skulle göras ifrågasatte revisorn momsen och bestämde sig för att dubbelkolla med Skatteverket. Han fick samma svar som Per och Tomas: sex procent.

Så dansades det några år och allt var frid och fröjd. Tills de fick påbud från Skatteverket om att betala 200 000 kronor i extra skatt och straffskatt eftersom de betalat för lite moms. Den rätta momssatsen var alltså inte sex procent, utan 25.

Tur i oturen var att Skatteverket bara får titta två år tillbaka i tiden. Annars hade de kunnat få betala den dubbla summan.

Per och Tomas betalade ur privata fickor och överklagade beslutet till förvaltningsdomstolen. Där förlorade de direkt.

– Det vi lärde oss då var att man ska spela in alla samtal eller ha svaren i mejl. Vi förlorade för att vi inte kunde bevisa vad som sagts. Och Skatteverkets representant sa att de minsann visste vilka momssatser som gäller och att de alltså inte sagt fel, suckar Tomas.

De överklagade till kammarrätten. Fast då förberedde de sig med ringa Skatteverket för att fråga om vilken momsats som gäller för dans igen – nu med bandspelaren påslagen.

– Vi ringde flera gånger – och varje gång fick vi samma svar: sex procent!

Men det räckte inte för att blidka rätten den här gången heller.

– Nu sa Skatteverket att man hade informerat all personal, det skulle inte kunna bli fel igen, säger Tomas.

Att man kan få ett besked från Skatteverket och ändå åka dit när man följer det låter kanske märkligt. Men så ser vår lagstiftning ut, menar Carl Göransson, vd och jurist på nystartade stiftelsen Rättvis skatteprocess.

Läs också: Räkna ut momsen med vår kalkyl

– I en del länder kan man få förhandsbesked från skattemyndigheten. Följer man det så vet man vad som gäller. Men svenska Skatteverket ger inga förhandsbesked, så de svar man får är inte bindande, säger han.

Men Tomas har svårt att förstå hur det kan fungera så här.

– Frågar du tio personer på stan så tror ju inte en enda att det är möjligt det här ska kunna hända. Man tappar helt tron på samhället. Jag jobbar som säljare i mitt vanliga jobb och säger jag fel pris till en kund så är det ju självklart jag som får stå för det, säger Tomas.

Nu väntar Tomas och Per på att möta Skatteverket i domstol igen. Den här gången kommer de inte företräda sig själva utan får juridiskt stöd av Rättvis skatteprocess.

– Det är nästan hopplöst för en enskild person att föra sin egen sak i ett skatteärende – och att vinna. Skattelagstiftningen är så oerhört komplicerad. Det är otroligt lätt att missa små detaljer som juridiskt kan vara helt avgörande för hur rätten tänker, säger Carl.

Dessutom kan det kosta tusentals kronor i timmen att anlita en jurist. Vet man då att chansen att vinna är liten drar de flesta sig för att ta strid.

Eftersom Tomas och Per redan förlorat själva huvudfrågan i Kammarrätten så kan de inte driva den en gång till. Utan den här gången riktar de in sig på skadeståndslagen istället och kräver skadestånd för att de fått felaktiga upplysningar från myndigheten.

Rättvis skatteprocess har, precis som Tomas och Per, ringt Skatteverket flera gånger för att kolla vad de ger för besked för momsen. Och nu, precis som 2010, har de fått beskedet detsamma: sex procent …

– För en vanlig danstillställning där man har en orkester är det 25 procent moms som gäller. Men i vissa fall när det är mer sportdansinspirerat kan det tendera till att övergå till idrott och då är det sex procents moms. Jag kan bara gissa att det är så man resonerat och att det kan vara anledningen till att man fått ett felaktigt svar, säger Marie Holm, skattedirektör på Skatteverket.

Hon känner inte till något annat fall där man vid upprepade tillfällen fått fel besked i ett momsärende som Per och Tomas. Och hon menar att man har en bra uppföljning av hur myndigheten arbetar.

– Man ska kunna lita på den information man får från oss. Vi gör fortlöpande kvalitetssäkringar genom medlyssning på samtal som kommer in och genom att vi läser svar som myndigheten ger på frågor som vi får via e-post. Men vi ska också vara tydliga inför dem som frågar att det kan finnas fallgropar och att vi svarar utifrån den information vi får – och att det kan bli en annan bedömning när man har hela bilden framför sig i form av ett bokslut. Därför är det viktigt att man är väldigt tydlig med vilken typ av verksamhet man bedriver och under vilka former när man ställer frågor till Skatteverket.

– Det kan bli svåra gränsdragningar ibland. Men man gör en bedömning om den genomsnittlige besökaren är där för att lyssna eller för att dansa, samt om lokalen huvudsakligen består av ett dansgolv eller sittplatser, säger Maries kollega Ylva Vesterlund.

Att Tomas och Per trots allt fått felaktigt besked flera gånger om har dock gjort att Skatteverket gått ut med förtydliganden till medarbetarna igen.

– Vi kan bara beklaga att det har blivit så här. Det jag kan säga nu är att efter att vi fick kännedom om det här fallet så har vi gått ut med ytterligare information till våra medarbetare om att vara extra tydliga med skillnaderna, säger Marie.

Oavsett domstolens utslag är det slutdansat i Sundsvall, åtminstone i Tomas och Pers regi. Förra året fick de lägga ner sitt företag. Med den högre momsen gick det inte runt längre.

Samma dag som vi talas vid har det blivit stora rubriker i tidningarna om Benny Anderssons Orkester, BAO. När han är ute med sin orkester räknas det som kultur, som har den lägsta momsen, 6 procent. Trots att de har med sig en egen dansbana och publiken dansar.

– Det är så orättvist. Det här kommer döda branschen helt, säger Tomas.


ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Men orka…! Så här slipper du göra deklarationen själv

Deklarationen närmar sig och paniken kanske smyger sig på - men oroa dig inte, det finns hjälp att få! Här guidar vi dig genom processen och visar hur du enkelt kan låta experter ta hand om företagets deklaration. Så, luta dig tillbaka och fokusera på att driva din drömverksamhet, medan proffsen hanterar siffrorna.

Visma Spcs 10 april, 2025 5 minuters läsning
deklarationshjalp_native

Foto: deklarationshjalp_native

Tycker du att det här med bokföring och deklaration verkar lite svårt? Vi håller med – det kan verka krångligt (även om vi är övertygade om att du fixar det själv med ett superenkelt bokföringsprogram). Men det finns faktiskt ett gäng som vet precis hur det fungerar och som kan hjälpa dig – redovisningsbyråer! 

Så om du vill gå från “panik-jag-maste-fixa-foretagets-deklaration-men-vill/kan/orkar-inte” till “det där har min byrå fixat för länge sen” – då har du hamnat helt rätt.

I den här guiden hjälper vi dig att:

  1. Hitta en riktigt vass redovisningsbyrå som fixar företagets deklaration och bokföring i ett vips. Så nice! 
  2. Förstå vad redovisningsbyrån kan göra, och vad du (kanske) borde göra själv.
  3. Tänka rätt om du vill göra deklarationen själv 

Spoiler Alert! Kom ihåg, 2025 är det faktiskt rätt enkelt och smidigt att deklarera själv. Du skojar – när blev det så? Jo, när du kan deklarera direkt i ett superenkelt bokföringsprogram (som du dessutom kan prova gratis), som smidigt fixar deklarationen. Då finns alla siffror redan på plats och du kan i princip köra på enligt en checklista. Så enkelt kan det vara för dig som företagare att göra deklaration och årsredovisning (nu får du dessutom deklarationstillval för halva priset).

Men tillbaka till ämnet – du vill lägga ut dina problemas på en byrå. Bra tänkt – klart du ska slippa! Låt oss gå igenom hur det fungerar och vad du måste tänka på.

Psst! Innan vi kör igång, spana också in skatteexpertens bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här.

Lägga ut deklaration och bokföring på en redovisningsbyrå – hur gör jag?

Många nystartade företagare väljer att sköta bokföringen själva – för att lära sig, för att få bättre koll och för att det ofta är billigare. När företaget sedan blir lönsamt kan man ta hjälp av en redovisningsbyrå för de svårare sakerna. Företagsdeklarationen kan vara en sådan sak.

Eftersom du läser den här guiden är du pepp på alternativ två. Kul! Du kommer att få mer tid till dina drömmar och business. Bra så långt!

Tips! Vill du lära dig mer om deklarationen? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här. 

Vad kan en redovisningsbyrå hjälpa till med?

Du kan få hjälp med hur mycket eller lite du vill! När du samarbetar med en redovisningsbyrå kan du välja hur mycket av företagets ekonomi du vill sköta själv och hur mycket du tar hjälp med.

Till exempel kan du sköta större delen av löpande bokföring själv, men få hjälp med lön och redovisningstjänster som årsredovisning, bokslut och deklaration. Eller så fakturerar du själv och lämnar bort redovisningen till redovisningsbyrån. 

Du kan även lämna bort i princip allt arbete kring din ekonomi, redovisning och deklaration. Och få löpande information om hur ditt företag mår från din byrå. En redovisningsbyrå fungerar också som en typ av rådgivare, ett bollplank kan vi säga. Allt är möjligt och du kan välja!

Tips! Här berättar vi lite mer om vad du har att vinna på att ta hjälp med deklarationen.

 Kan en redovisningsbyrå fixa företagets deklaration?

You bet! Och kanske hittar de smarta avdrag och smart skatteplanering som du inte hade någon aning om. Win-win!

 Tips! Här är de viktigaste avdragen för aktiebolag och enskild firma. Har du missat något?

Hur hittar jag rätt redovisningsbyrå?

Du kan googla. Du kan leta med ficklampa. Du kan ringa en vän.

Eller så använder du dig av tjänsten Bokföringshjälp från Visma Spcs. Tjänsten är liksom som ett paket för dig som vill ha hjälp med löpande bokföring, moms, deklaration och bokslut. Det bästa av allt är att du och din nya redovisningsbyrå jobbar i smarta verktyg tillsammans. 

Exempelvis kan du shoppa, fota av kvittot och få in allt underlag (direkt) i Visma Spcs bokföringsprogram. Här sköter redovisningsbyrån resten och ser till att allt blir rätt, riktigt och inlämnat i tid. Till och med deklarationen. Så smidigt kan det funka att samarbeta med en byrå!

Tips! Här kan du matchas med en redovisningsbyrå och få prisförslag på vad det kostar när du behöver hjälp med din bokföring och deklaration.

Jag vill nog sköta deklarationen själv ändå – är det svårt?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Det du börjar med är att välja ett superenkelt bokföringsprogram där du även kan fixa deklarationen. Sen när det är tid för deklaration och årsredovisning är det bara att köra följande: 

När deklarationsdagen närmar sig har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror. Du kan dessutom prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram). 

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett superenkelt bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs har ett bokföringsprogram som redan från början innehåller bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs superenkla bokföringsprogram där du också kan deklarera här. Lycka till! Fokusera på drömmen, gör det som är roligt själv och lägg ut det krångliga/tråkiga/energislukande. 



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Så minskar du skatten 2025 – gratis skatteguide för företagare (ladda ned)

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara utmanande, men med rätt strategier kan du optimera både ditt företags och din egen ekonomi. Här får du några av de viktigaste tipsen för att minska skatten 2025, och dessutom en kostnadsfri nedladdningsbar guide som ger alla skattetips du behöver.

Talenom Talenom 12 mars, 2025 4 minuters läsning
Minska skatten 2025

Foto: Minska skatten 2025

Om du har ont om tid kan du ladda hem Skatteguiden för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta skattetips på en plats. Rekommenderas! Alright, låt oss titta närmare på några av de viktigaste tipsen för att minska företagets (och din privata) skatt 2025.

Skatteplanering för ägarledda företag

Som ägare av ett fåmansaktiebolag har du möjlighet att påverka din skattesituation genom medvetna val. Genom att förstå och tillämpa rätt strategier kan du inte bara optimera företagets skattesituation utan även gynna din privatekonomi.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Strategier för effektiv skatteplanering

1. Överavskrivningar
Genom att göra överavskrivningar kan du snabbare skriva av värdet på företagets tillgångar, vilket minskar den skattepliktiga vinsten för året. Det är dock viktigt att balansera denna kortsiktiga skattefördel mot behovet av avskrivningar i framtiden.

2. Periodiseringsfonder
Att avsätta medel till en periodiseringsfond möjliggör uppskov av beskattning av en del av vinsten till ett senare år. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar lägre inkomster kommande år. Tänk på att dessa medel måste återföras till beskattning inom en viss tidsram.

3. Koncernbidrag
För företag inom en koncern kan koncernbidrag användas för att utjämna resultat mellan bolag, vilket kan optimera den totala skattesituationen. Det är viktigt att följa gällande regler för att säkerställa att dessa transaktioner hanteras korrekt.

Tips! Verkar det krångligt med smarta skatteupplägg? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här

<br />

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Påverkan på din privatekonomi

Dina beslut som företagare påverkar direkt din personliga ekonomi. Här är några områden att överväga:

  • Lön vs. utdelning: Valet mellan att ta ut lön eller utdelning påverkar både din skatt och dina sociala förmåner. Lön är pensionsgrundande men beskattas högre, medan utdelning ofta beskattas lägre men inte påverkar pensionen.
  • K10-blanketten: En korrekt ifylld K10-blankett är avgörande för att beräkna hur mycket utdelning som kan tas ut till lägre beskattning. Det är viktigt att förstå reglerna kring gränsbelopp för att optimera din skattesituation.
  • Avdrag för hemmakontor: Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för arbetsplats i hemmet. Det är viktigt att känna till vilka kostnader som är avdragsgilla och hur de ska redovisas.
  • Tjänstebil: Att ha en tjänstebil kan påverka både företagets och din personliga beskattning. Det är viktigt att förstå förmånsvärdet och hur det påverkar din skattesituation.

Tips! Här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen.

Gratis, nedladdningsbar guide för smartare skatteplanering

För att underlätta din skatteplanering har Talenoms experter sammanställt en omfattande guide med allt du behöver veta för att optimera skatten. Den täcker allt från hantering av periodiseringsfonder till deklaration av kvalificerade andelar genom K10. Oavsett om du är en erfaren företagare eller ny i branschen, kan denna guide hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Ladda ner guiden och ta kontroll över din skattesituation här.

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer.

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.

Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.