Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

De utmanar fondjättarna med sin aktierobot

Yasemin Bayramoglu 1 november, 2016 5 minuters läsning

Foto: FOTO: OLLE SVENSSON

Sigmastocks. Lägg namnet på minnet. Ett ungt företag från Göteborg som för två år sedan bestämde sig för att utmana hela den svenska fondmarknaden. Och som redan har ställt siktet på resten av världen.
Nu är de nominerade till Driva Egets David mot Goliat-pris!

Ibland kan ens största styrka bli till ens största svaghet. Det blir tydligt när Nanna Stranne och Mai Thai på Sigmastocks ger sin syn på den traditionella fondmarknaden. Ett oligopol som i brist på konkurrens inte behövt hålla sig riktigt à jour med den tekniska utvecklingen och i stället nu riskerar att bli omsprunget när nya aktörer presenterar alternativa lösningar.

För Nannas och Mais del började det med ett ex-arbete i industriell ekonomi på Chalmers Tekniska Högskola 2013.

Tillsammans med en tredje medgrundare, matematikern Carl Lindberg, satte de luppen på fondmarknaden. Nu är de sju personer i teamet, varav ett flertal disputerade matematiker.
– När jag och Mai började kolla på problemen med fondsparandets höga avgifter såg vi att det fanns en lucka för oss, säger Nanna.
– Framför allt stod det klart att finansmarknaden höll på att förändras, säger Mai.

I USA hade man då börjat snacka allt mer om fintech, men det skulle dröja ett tag till för Sverige. Och då pratar vi ändå bara ett par år tillbaka i tiden.

Sigmastocks fasta övertygelse är att hela fondmarknaden är på väg bort. Tiden har sprungit ifrån upplägget. Fonderna ger helt enkelt för dålig avkastning i förhållande till kostnaderna för kunden, i vilket fall för aktivt förvaltade aktiefonder på marknader där aktiehandel är billigt.
– Med avgifter på 1–2 procent kan du helt enkelt inte slå index under en längre tidsperiod. Det är därför ingen av bankernas aktivt förvaltade fonder ger särskilt bra avkastning för kunden, säger Nanna.

Vi har väl alla också hört om försök där apor kastat pil och gjort bättre val än fondförvaltarna, så varför betala för tjänsten?

Men hur utmanar man fondmarknaden om man tror att fonder är ute? Nanna och Mai vill helt enkelt omvandla fondkunder till direkta aktieägare.

Det som hittills varit fondernas fördel är att kunderna slipper sätta sig in i aktieplaceringarna själva. Någon annan gör ett urval.

Nu har Sigmastocks i stället tagit fram ett digitalt verktyg som förenklar processen med att välja och köpa aktier.
– Kunden väljer vilken marknad hon eller han vill handla på, i nästa steg om man vill satsa på medelstora eller stora bolag och på stabila vinster eller vinsttillväxt. Sedan sätter verktyget ihop en aktieportfölj utifrån valen. Alla bolag som sorteras fram uppnår dessutom uppsatta krav på stabilitet och lönsamhet och portföljen sätts ihop baserat på finansiell forskning kring portföljallokering och diversifiering. Kunderna får även hjälp att beräkna fram rätt antal aktier enligt fördelningen och utöver detta förenklas även själva aktiehandeln. Man behöver med andra ord inte kunna något om aktiesparande sedan tidigare för att komma igång, säger Mai Thai och fortsätter:

– Många av våra kunder månadssparar i aktier. Varje månad får de en ny beräkning med aktier för köp utifrån sina valda parametrar och en gång om året får man hjälp med omfördelning. Det ska vara lätt att skapa och spara i en portfölj. Men man förvaltar alltså inga pengar hos oss. Det är därför vi kan tillhandahålla tjänsten så billigt. Vi tar en månadskostnad från 19 kronor, vilket är väldigt mycket lägre än bankernas förvaltningskostnader.

Hon understryker att deras tjänst är för dem som vill ha ett långsiktigt sparande.

Två unga tjejer som utmanar en otroligt mansdominerad bransch. När de presenterade produkten för två år sedan möttes de av blandade reaktioner.
– Det var mycket kommentarer såsom ”det kommer aldrig att gå”, säger Nanna. Med tiden har intresset vuxit. Många inifrån finansbranschen var också tidigt intresserade och positiva och vissa förutspådde att utvecklingen var på väg åt det här hållet, oavsett om man gillar det eller ej.

– Så kallade robo-advisers (robotrådgivare) blir allt vanligare i USA och människor inser att robotar, eller helt enkelt digitala tjänster istället för människor, blir allt vanligare omkring oss. Datorer ska inte ersätta all mänsklig kontakt, men de kan gott hjälpa oss att göra tjänster enklare, säger Nanna. Denna utveckling har vi sett länge och finansbranschen är inget undantag.

– De som är vana vid att gå till sin bankman kommer säkert att fortsätta göra det, vi ser att det kan hänga ihop med vilken generation man tillhör. Har man aldrig satt sin fot på bankkontoret kommer man inte göra det nu heller, säger Mai.

En annan förändring gick snabbt: Courtagepriserna sänktes dramatiskt.
– En Holländsk aktör med bra erbjudande lanserade ISK i Sverige.Då sänkte Nordnet och Avanza courtagepriserna från 39 kronor för minsta köp till en krona! Nu är det nere på noll för svenska aktier och mindre belopp, säger Mai, vilket möjliggör små aktieköp såsom månadssparande på ett helt annat sätt än tidigare.

Än så länge finns det ingen annan aktör som är inne på Sigmastocks idé. I USA finns det, men ändå inte på samma sätt.
–  Det är många som utmanar bankerna och pressar priser, men det är fortfarande fond-i-fond-lösningar. Det finns ingen som gör precis det vi gör, så absolut – vi siktar på att gå utanför Sverige! säger Nanna.

Sedan då? Vad finns det mer att titta på?
Svaret kommer snabbt: tjänstepensioner!

 

MOTIVERING

Med sitt digitala verktyg utmanar de bankernas dyra fondförvaltning genom att hjälpa privatpersoner att på ett enkelt sätt förvalta en egen aktieportfölj.


ANNONS

Innehåll från Almi

Partner

Så rider du ut tullstormen – detta behöver svenska småföretagare veta just nu

Höjda tullar, ökad osäkerhet och svårare tillgång till kapital. För många företagare känns det som om mattan dras undan just nu – men det finns sätt att läsa utmaningarna. Här berättar Almi hur du kan rusta ditt företag i tullstormen.

Almi 20 maj, 2025 3 minuters läsning
Tullkaos 2025

Foto: Almi

När USA höjer tullarna på varor från bland annat Sverige, påverkar det inte bara de stora exportjättarna. Även små företag märker av följderna – i form av ökade kostnader, fördröjda affärer och en växande tvekan kring nya investeringar.

Men istället för att trycka på paus kan detta vara ett gyllene tillfälle att stärka ditt företag och bygga nya konkurrensfördelar. Juliana Perez Falke, affärsområdeschef för Almi Företagspartner, berättar hur ditt företag kan agera smart i en orolig tid.

Psst! Här kan du se om just ditt företag kan få finansiering via Almi. 

Tips! Innan vi startar, här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas. Bra va!

Nya tullar – en utmaning och en möjlighet

Just nu ser Almi att många företagare blir försiktigare. Man skjuter upp investeringar och undviker att söka nytt kapital. Men att bromsa helt kan göra att man missar viktiga tillväxtmöjligheter.

”Vi ser att många företag tvekar inför att ta nästa steg när omvärlden är osäker. Men just då är det viktigare än någonsin att våga agera. Med rätt stöd kan företag inte bara klara omställningen utan också stärka sin konkurrenskraft på sikt. Vi på Almi kan erbjuda både finansiering och stöd för att hantera osäkerheten och skapa nya möjligheter för framtiden”.

Juliana Perez Falke.
<br />

Foto: Birgersdotter AB

Det är också viktigt att förstå att tillgången till kapital kan minska i ett kärvare ekonomiskt klimat – vilket gör det ännu viktigare att agera i tid.

 Fyra smarta tips för att möta tullkrisen

  1. Se över dina leverantörsled
    Diversifiera dina inköpskanaler för att minska sårbarheten mot enskilda länder eller regioner.
  2. Utforska nya marknader
    Kanske finns möjligheter på hemmamarknaden eller i andra delar av världen där nya tullar inte påverkar handeln?
  3. Stärk företagets likviditet
    Ett stabilt kassaflöde är avgörande i turbulenta tider. Se över factoringlösningar, checkkredit eller andra smarta sätt att frigöra kapital.
  4. Satsa på omställning och innovation
    Kan du förändra dina produkter, din paketering eller dina affärsmodeller för att möta nya krav och kostnadsbilder?

Almi kan hjälpa ditt företag i utmanande tider

För att lyckas i utmanande tider krävs ofta både kapital och kloka vägval. Här kan Almi göra skillnad. Genom finansiering och affärsutvecklingsstöd hjälper Almi små och medelstora företag att:

  • Investera för hållbar tillväxt trots osäkerhet
  • Ställa om verksamheten till nya marknadsförutsättningar
  • Stärka motståndskraften mot framtida kriser

Att vänta på 'rätt tillfälle' kan bli kostsamt. Därför är det ofta klokt att agera tidigt, ta hjälp och våga investera i sitt företags framtid – även när världen känns osäker. Här är några av alternativen hos Almi.

Lån

Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och gröna lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.

Riskkapital via Almi Invest

Riskkapital innebär att du utöver kapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.

Verifieringsmedel

Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt.

Tips! Här kan du läsa mer om Almis olika lån och verifieringsmedel.

Behöver du också finansiering för att utveckla ditt företag just nu?
Boka ett första möte med Almi redan idag. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting förutom en väg till en hållbar tillväxt.
Du bokar ditt möte här.

Om Almi
Almi AB investerar i hållbar tillväxt. Vi erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet. 



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.