Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Frilansskolan del 32: Det hemliga knepet som ökar din försäljning

7 december, 2011 5 minuters läsning
Idag fick jag ett mejl från en trevlig kvinna som skrev att hon efter att ha följt mina tips på bloggen sålt in inte mindre än sex stora reportage till tidningar hon mest av allt ville skriva för - på en vecka. Herregud! Även om jag får en hel del mejl från läsare som ökat sin försäljning måste nog detta vara rekord. Stort tack från mig för de fina orden och framförallt: otroligt BRA JOBBAT!



Det här mejlet fick mig att fundera på andra sätt som man kan öka sin försäljning – och jag kom fram till en mycket viktig punkt. Nämligen: Vikten av att pitcha en färdig artikel.



”Eh… Färdig artikel? Det pitchar jag redan!” säger du kanske. Okej, så kanske är fallet men läs vidare ändå.



Ett vanligt misstag frilansskribenter gör när de skriver ett synopsis är nämligen följande: De skriver bara själva "idén" och är inte tydliga i hur de har tänkt vinkla den eller vad artikeln ska innehålla.



Vikten av vinkeln skriver jag om HÄR, men jag ska här visa ett exempel på vad jag menar. Så här ser många pitchmejl ut:



Hej! (kort intro) Jag tänkte höra med er om ni skulle vara intresserade av en artikel om de slitningar som uppkommer i ett förhållande när man får barn. En ny undersökning visar att 30 procent* av alla föräldrar gör slut på grund av dessa. Jag vet några som klarade sig och de är jätteglada nu. Kanske kan en artikel om det här problemet vara något för er?



Det är inget fel med själva idén, och det är bättre att skriva så här än att inte skriva något alls. Men: det är inte en färdig artikelidé! Det här är ett embryo till en artikelidé – men den är inte helt och hållet klar. Här finns nämligen ingen skarp vinkel, och även om man själv vet hur man tänkt vinkla artikeln så har man här inte presenterat det på ett tydligt sätt. Ovanstående text skulle i praktiken kunna betyda allt mellan himmel och jord som har med slitningar på småbarnsföräldrar att göra, t ex:



  • En artikel om själva undersökningen.

  • En artikel om slitningar på småbarnsföräldrar.

  • En artikel som löser ovanstående slitningar.

  • En artikel där föräldrarna talar ut om sina slitningar.


Med andra ord: Vad som helst.


För att en redaktör över huvud taget ska ta tag i ovanstående artikel krävs det att hon/han själv sätter sig och tänker ut en skarp vinkel, en rubrik och en ruta. Men då är risken rätt stor att redaktören…



  • Inte orkar tänka till och lämnar idén därhän.

  • Inte ser dess rätta potential.

  • Inte vågar beställa artikeln eftersom han/hon är rädd att du inte kan vinkla artikeln så att den passar tidningen.


…och därmed svarar ”nej tack”.



Vad ska du göra i stället? Jo, du ska ta till ett knep som majoriteten av alla frilansskribenter som pitchar artikelidéer INTE gör, men som är otroligt enkelt och effektivt:



Du ska skriva en bra rubrik på ditt synopsis som direkt förklarar vinkeln.



Jag vågar lova dig att denna, till synes pyttelilla sak, kommer att göra stor skillnad i responsen från redaktörerna. Det tar nämligen ditt synopsis från en ”tanke” till en färdig artikelidé, vilket är något som redaktören direkt kan ta ställning till om han/hon vill köpa. Eftersom många frilansjournalister skickar in ”tankar” och inte konkreta, vinklade artikelidéer – har du chansen att sticka ut rejält. Dessutom gör det att du själv tvingas till om vad vinkeln faktiskt är.



Här är ett exempel på hur du kan skriva i stället, efter introduktionen:



SÅ SLIPPER NI KRISA UNDER SMÅBARNSÅREN

Ny forskning från xxx-universitetet visar att 30 procent av alla föräldrar gör slut inom två år efter att barnet har fötts. Den här artikeln tar avstamp i undersökningen och guidar sedan läsarna i hur man inte blir en av de drabbade. Jag intervjuar en expert som kommer med konkreta och nytänkande råd, t ex Anna Andersson som själv har forskat på just de slitningar som uppstår på relationen efter att man har fött barn. Jag har även ett bra case på föräldrar som hamnade i en sådan kris men som tog sig igenom den, bland annat genom att införa en barnfri stund en gång i veckan och genom att prata med en terapeut. Huvudartikeln kan vara löptext eller bestå av en inledning med punkter. Ruta: ”Bråkfria frågor att ställa varandra”, som tar upp bra frågor man kan ställa sin partner för att prata ut, men utan att börja gräla.




Det du har gjort med ovanstående text är alltså:



  • Berättat vilken vinkel du tänker dig.

  • Tydligt visat denna för redaktören med hjälp av en rubrik.

  • Beskrivit tydligt vad artikeln ska innehålla och vilka personer som är med.

  • Visat att du kan leverera alla komponenter i en artikel, i det här fallet: forskning som stöder din vinkel, expertutlåtande, bra och NYA råd (inte bara de gamla vanliga typ "ge komplimanger"), case och till och med en bra ruta.

  • Visat att du fattar hur en redaktör tänker. De vill inte bara ha en brödtext, utan ”hela kalaset” som gör en färdig artikel.


Du behöver inte slå knut på dig själv i jakten på en bra rubrik. Det viktiga är att rubriken direkt ska berätta vad artikeln handlar om. ”Så slipper ni krisa under småbarnsåren” sticker t ex inte ut särskilt mycket och chansen är stor att redaktören ändå vill sätta dit något mer kreativt. MEN den säger exakt vad artikeln ska innehålla vilket gör den perfekt i ett synopsis. Ett tips, om det känns svårt, är än en gång: Studera tidningen som du skickar idén till. Hur ser deras rubriker ut?



EDIT: Det här kan du använda även när du ringer en redaktör. Jag brukar t ex ringa en uppdragsgivare och säga något i stil med: "Jag har en grym artikelidé!" och sen säger jag bara rubriken med all min kraft, varpå jag kort förklarar den. Då fattar ofta redaktören direkt. I stället för att ba "jo det är så att jag tänkte att det här med det eller det..."



Vad tycker ni om det här? Lämna gärna en kommentar eller frågor här nedan!



Vill du ha ett mejl varje gång jag uppdaterar bloggen? Mejla mig på camilla@driva-eget.se*undersökningen är påhittad av mig.

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Almi

Partner

Så rider du ut tullstormen – detta behöver svenska småföretagare veta just nu

Höjda tullar, ökad osäkerhet och svårare tillgång till kapital. För många företagare känns det som om mattan dras undan just nu – men det finns sätt att läsa utmaningarna. Här berättar Almi hur du kan rusta ditt företag i tullstormen.

Almi 20 maj, 2025 3 minuters läsning
Tullkaos 2025

Foto: Almi

När USA höjer tullarna på varor från bland annat Sverige, påverkar det inte bara de stora exportjättarna. Även små företag märker av följderna – i form av ökade kostnader, fördröjda affärer och en växande tvekan kring nya investeringar.

Men istället för att trycka på paus kan detta vara ett gyllene tillfälle att stärka ditt företag och bygga nya konkurrensfördelar. Juliana Perez Falke, affärsområdeschef för Almi Företagspartner, berättar hur ditt företag kan agera smart i en orolig tid.

Psst! Här kan du se om just ditt företag kan få finansiering via Almi. 

Tips! Innan vi startar, här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas. Bra va!

Nya tullar – en utmaning och en möjlighet

Just nu ser Almi att många företagare blir försiktigare. Man skjuter upp investeringar och undviker att söka nytt kapital. Men att bromsa helt kan göra att man missar viktiga tillväxtmöjligheter.

”Vi ser att många företag tvekar inför att ta nästa steg när omvärlden är osäker. Men just då är det viktigare än någonsin att våga agera. Med rätt stöd kan företag inte bara klara omställningen utan också stärka sin konkurrenskraft på sikt. Vi på Almi kan erbjuda både finansiering och stöd för att hantera osäkerheten och skapa nya möjligheter för framtiden”.

Juliana Perez Falke.
<br />

Foto: Birgersdotter AB

Det är också viktigt att förstå att tillgången till kapital kan minska i ett kärvare ekonomiskt klimat – vilket gör det ännu viktigare att agera i tid.

 Fyra smarta tips för att möta tullkrisen

  1. Se över dina leverantörsled
    Diversifiera dina inköpskanaler för att minska sårbarheten mot enskilda länder eller regioner.
  2. Utforska nya marknader
    Kanske finns möjligheter på hemmamarknaden eller i andra delar av världen där nya tullar inte påverkar handeln?
  3. Stärk företagets likviditet
    Ett stabilt kassaflöde är avgörande i turbulenta tider. Se över factoringlösningar, checkkredit eller andra smarta sätt att frigöra kapital.
  4. Satsa på omställning och innovation
    Kan du förändra dina produkter, din paketering eller dina affärsmodeller för att möta nya krav och kostnadsbilder?

Almi kan hjälpa ditt företag i utmanande tider

För att lyckas i utmanande tider krävs ofta både kapital och kloka vägval. Här kan Almi göra skillnad. Genom finansiering och affärsutvecklingsstöd hjälper Almi små och medelstora företag att:

  • Investera för hållbar tillväxt trots osäkerhet
  • Ställa om verksamheten till nya marknadsförutsättningar
  • Stärka motståndskraften mot framtida kriser

Att vänta på 'rätt tillfälle' kan bli kostsamt. Därför är det ofta klokt att agera tidigt, ta hjälp och våga investera i sitt företags framtid – även när världen känns osäker. Här är några av alternativen hos Almi.

Lån

Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och gröna lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.

Riskkapital via Almi Invest

Riskkapital innebär att du utöver kapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.

Verifieringsmedel

Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt.

Tips! Här kan du läsa mer om Almis olika lån och verifieringsmedel.

Behöver du också finansiering för att utveckla ditt företag just nu?
Boka ett första möte med Almi redan idag. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting förutom en väg till en hållbar tillväxt.
Du bokar ditt möte här.

Om Almi
Almi AB investerar i hållbar tillväxt. Vi erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet. 



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.