Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Frilansskolan del 32: Det hemliga knepet som ökar din försäljning

7 december, 2011 5 minuters läsning
Idag fick jag ett mejl från en trevlig kvinna som skrev att hon efter att ha följt mina tips på bloggen sålt in inte mindre än sex stora reportage till tidningar hon mest av allt ville skriva för - på en vecka. Herregud! Även om jag får en hel del mejl från läsare som ökat sin försäljning måste nog detta vara rekord. Stort tack från mig för de fina orden och framförallt: otroligt BRA JOBBAT!



Det här mejlet fick mig att fundera på andra sätt som man kan öka sin försäljning – och jag kom fram till en mycket viktig punkt. Nämligen: Vikten av att pitcha en färdig artikel.



”Eh… Färdig artikel? Det pitchar jag redan!” säger du kanske. Okej, så kanske är fallet men läs vidare ändå.



Ett vanligt misstag frilansskribenter gör när de skriver ett synopsis är nämligen följande: De skriver bara själva "idén" och är inte tydliga i hur de har tänkt vinkla den eller vad artikeln ska innehålla.



Vikten av vinkeln skriver jag om HÄR, men jag ska här visa ett exempel på vad jag menar. Så här ser många pitchmejl ut:



Hej! (kort intro) Jag tänkte höra med er om ni skulle vara intresserade av en artikel om de slitningar som uppkommer i ett förhållande när man får barn. En ny undersökning visar att 30 procent* av alla föräldrar gör slut på grund av dessa. Jag vet några som klarade sig och de är jätteglada nu. Kanske kan en artikel om det här problemet vara något för er?



Det är inget fel med själva idén, och det är bättre att skriva så här än att inte skriva något alls. Men: det är inte en färdig artikelidé! Det här är ett embryo till en artikelidé – men den är inte helt och hållet klar. Här finns nämligen ingen skarp vinkel, och även om man själv vet hur man tänkt vinkla artikeln så har man här inte presenterat det på ett tydligt sätt. Ovanstående text skulle i praktiken kunna betyda allt mellan himmel och jord som har med slitningar på småbarnsföräldrar att göra, t ex:



  • En artikel om själva undersökningen.

  • En artikel om slitningar på småbarnsföräldrar.

  • En artikel som löser ovanstående slitningar.

  • En artikel där föräldrarna talar ut om sina slitningar.


Med andra ord: Vad som helst.


För att en redaktör över huvud taget ska ta tag i ovanstående artikel krävs det att hon/han själv sätter sig och tänker ut en skarp vinkel, en rubrik och en ruta. Men då är risken rätt stor att redaktören…



  • Inte orkar tänka till och lämnar idén därhän.

  • Inte ser dess rätta potential.

  • Inte vågar beställa artikeln eftersom han/hon är rädd att du inte kan vinkla artikeln så att den passar tidningen.


…och därmed svarar ”nej tack”.



Vad ska du göra i stället? Jo, du ska ta till ett knep som majoriteten av alla frilansskribenter som pitchar artikelidéer INTE gör, men som är otroligt enkelt och effektivt:



Du ska skriva en bra rubrik på ditt synopsis som direkt förklarar vinkeln.



Jag vågar lova dig att denna, till synes pyttelilla sak, kommer att göra stor skillnad i responsen från redaktörerna. Det tar nämligen ditt synopsis från en ”tanke” till en färdig artikelidé, vilket är något som redaktören direkt kan ta ställning till om han/hon vill köpa. Eftersom många frilansjournalister skickar in ”tankar” och inte konkreta, vinklade artikelidéer – har du chansen att sticka ut rejält. Dessutom gör det att du själv tvingas till om vad vinkeln faktiskt är.



Här är ett exempel på hur du kan skriva i stället, efter introduktionen:



SÅ SLIPPER NI KRISA UNDER SMÅBARNSÅREN

Ny forskning från xxx-universitetet visar att 30 procent av alla föräldrar gör slut inom två år efter att barnet har fötts. Den här artikeln tar avstamp i undersökningen och guidar sedan läsarna i hur man inte blir en av de drabbade. Jag intervjuar en expert som kommer med konkreta och nytänkande råd, t ex Anna Andersson som själv har forskat på just de slitningar som uppstår på relationen efter att man har fött barn. Jag har även ett bra case på föräldrar som hamnade i en sådan kris men som tog sig igenom den, bland annat genom att införa en barnfri stund en gång i veckan och genom att prata med en terapeut. Huvudartikeln kan vara löptext eller bestå av en inledning med punkter. Ruta: ”Bråkfria frågor att ställa varandra”, som tar upp bra frågor man kan ställa sin partner för att prata ut, men utan att börja gräla.




Det du har gjort med ovanstående text är alltså:



  • Berättat vilken vinkel du tänker dig.

  • Tydligt visat denna för redaktören med hjälp av en rubrik.

  • Beskrivit tydligt vad artikeln ska innehålla och vilka personer som är med.

  • Visat att du kan leverera alla komponenter i en artikel, i det här fallet: forskning som stöder din vinkel, expertutlåtande, bra och NYA råd (inte bara de gamla vanliga typ "ge komplimanger"), case och till och med en bra ruta.

  • Visat att du fattar hur en redaktör tänker. De vill inte bara ha en brödtext, utan ”hela kalaset” som gör en färdig artikel.


Du behöver inte slå knut på dig själv i jakten på en bra rubrik. Det viktiga är att rubriken direkt ska berätta vad artikeln handlar om. ”Så slipper ni krisa under småbarnsåren” sticker t ex inte ut särskilt mycket och chansen är stor att redaktören ändå vill sätta dit något mer kreativt. MEN den säger exakt vad artikeln ska innehålla vilket gör den perfekt i ett synopsis. Ett tips, om det känns svårt, är än en gång: Studera tidningen som du skickar idén till. Hur ser deras rubriker ut?



EDIT: Det här kan du använda även när du ringer en redaktör. Jag brukar t ex ringa en uppdragsgivare och säga något i stil med: "Jag har en grym artikelidé!" och sen säger jag bara rubriken med all min kraft, varpå jag kort förklarar den. Då fattar ofta redaktören direkt. I stället för att ba "jo det är så att jag tänkte att det här med det eller det..."



Vad tycker ni om det här? Lämna gärna en kommentar eller frågor här nedan!



Vill du ha ett mejl varje gång jag uppdaterar bloggen? Mejla mig på camilla@driva-eget.se*undersökningen är påhittad av mig.

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Men orka…! Så här slipper du göra deklarationen själv

Deklarationen närmar sig och paniken kanske smyger sig på - men oroa dig inte, det finns hjälp att få! Här guidar vi dig genom processen och visar hur du enkelt kan låta experter ta hand om företagets deklaration. Så, luta dig tillbaka och fokusera på att driva din drömverksamhet, medan proffsen hanterar siffrorna.

Visma Spcs 10 april, 2025 5 minuters läsning
deklarationshjalp_native

Foto: deklarationshjalp_native

Tycker du att det här med bokföring och deklaration verkar lite svårt? Vi håller med – det kan verka krångligt (även om vi är övertygade om att du fixar det själv med ett superenkelt bokföringsprogram). Men det finns faktiskt ett gäng som vet precis hur det fungerar och som kan hjälpa dig – redovisningsbyråer! 

Så om du vill gå från “panik-jag-maste-fixa-foretagets-deklaration-men-vill/kan/orkar-inte” till “det där har min byrå fixat för länge sen” – då har du hamnat helt rätt.

I den här guiden hjälper vi dig att:

  1. Hitta en riktigt vass redovisningsbyrå som fixar företagets deklaration och bokföring i ett vips. Så nice! 
  2. Förstå vad redovisningsbyrån kan göra, och vad du (kanske) borde göra själv.
  3. Tänka rätt om du vill göra deklarationen själv 

Spoiler Alert! Kom ihåg, 2025 är det faktiskt rätt enkelt och smidigt att deklarera själv. Du skojar – när blev det så? Jo, när du kan deklarera direkt i ett superenkelt bokföringsprogram (som du dessutom kan prova gratis), som smidigt fixar deklarationen. Då finns alla siffror redan på plats och du kan i princip köra på enligt en checklista. Så enkelt kan det vara för dig som företagare att göra deklaration och årsredovisning (nu får du dessutom deklarationstillval för halva priset).

Men tillbaka till ämnet – du vill lägga ut dina problemas på en byrå. Bra tänkt – klart du ska slippa! Låt oss gå igenom hur det fungerar och vad du måste tänka på.

Psst! Innan vi kör igång, spana också in skatteexpertens bästa deklarationstips 2025 – som du hittar här.

Lägga ut deklaration och bokföring på en redovisningsbyrå – hur gör jag?

Många nystartade företagare väljer att sköta bokföringen själva – för att lära sig, för att få bättre koll och för att det ofta är billigare. När företaget sedan blir lönsamt kan man ta hjälp av en redovisningsbyrå för de svårare sakerna. Företagsdeklarationen kan vara en sådan sak.

Eftersom du läser den här guiden är du pepp på alternativ två. Kul! Du kommer att få mer tid till dina drömmar och business. Bra så långt!

Tips! Vill du lära dig mer om deklarationen? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här. 

Vad kan en redovisningsbyrå hjälpa till med?

Du kan få hjälp med hur mycket eller lite du vill! När du samarbetar med en redovisningsbyrå kan du välja hur mycket av företagets ekonomi du vill sköta själv och hur mycket du tar hjälp med.

Till exempel kan du sköta större delen av löpande bokföring själv, men få hjälp med lön och redovisningstjänster som årsredovisning, bokslut och deklaration. Eller så fakturerar du själv och lämnar bort redovisningen till redovisningsbyrån. 

Du kan även lämna bort i princip allt arbete kring din ekonomi, redovisning och deklaration. Och få löpande information om hur ditt företag mår från din byrå. En redovisningsbyrå fungerar också som en typ av rådgivare, ett bollplank kan vi säga. Allt är möjligt och du kan välja!

Tips! Här berättar vi lite mer om vad du har att vinna på att ta hjälp med deklarationen.

 Kan en redovisningsbyrå fixa företagets deklaration?

You bet! Och kanske hittar de smarta avdrag och smart skatteplanering som du inte hade någon aning om. Win-win!

 Tips! Här är de viktigaste avdragen för aktiebolag och enskild firma. Har du missat något?

Hur hittar jag rätt redovisningsbyrå?

Du kan googla. Du kan leta med ficklampa. Du kan ringa en vän.

Eller så använder du dig av tjänsten Bokföringshjälp från Visma Spcs. Tjänsten är liksom som ett paket för dig som vill ha hjälp med löpande bokföring, moms, deklaration och bokslut. Det bästa av allt är att du och din nya redovisningsbyrå jobbar i smarta verktyg tillsammans. 

Exempelvis kan du shoppa, fota av kvittot och få in allt underlag (direkt) i Visma Spcs bokföringsprogram. Här sköter redovisningsbyrån resten och ser till att allt blir rätt, riktigt och inlämnat i tid. Till och med deklarationen. Så smidigt kan det funka att samarbeta med en byrå!

Tips! Här kan du matchas med en redovisningsbyrå och få prisförslag på vad det kostar när du behöver hjälp med din bokföring och deklaration.

Jag vill nog sköta deklarationen själv ändå – är det svårt?

Nope! Idag är det faktiskt väldigt enkelt, så länge du gör rätt från början med smarta verktyg och program. Din uppgift är att fokusera på avdragen (och företaget förstås). Det bokföringstekniska ska programmet sköta (så var noga med att välja rätt program för att spara tid – och framförallt energi!). 

Det du börjar med är att välja ett superenkelt bokföringsprogram där du även kan fixa deklarationen. Sen när det är tid för deklaration och årsredovisning är det bara att köra följande: 

När deklarationsdagen närmar sig har programmet redan förberett en massa arbete åt dig. Då kan du lätt som en plätt bara hämta alla siffror. Du kan dessutom prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Sen är det dags att klicka runt och ta den där sista kollen. Det är bara att följa checklistan så är du hemma (i alla fall i Visma Spcs bokföringsprogram). 

Nu är det snart dags för den stora inlämningen. Dags att godkänna att allt ser tipp topp ut!

Ladda upp och skicka till Skatteverket direkt från programmet. Grattis! Du är klar och nu är det ett helt år tills det är dags igen.

Visst låter det härligt – och det kan bli din verklighet också. Du ska fokusera på din passion och såklart lite på att hitta rätt avdrag – inte krångliga blanketter och avancerade uträkningar.

Tell me more! Hur hittar jag ett superenkelt bokföringsprogram som gör allt detta?
Visma Spcs har ett bokföringsprogram som redan från början innehåller bokföring, fakturering, deklaration och årsredovisning. Och vi fattar. Många har deklarationsångest! Men det behöver inte vara så svårt. Programmet guidar dig steg för steg. Läs mer om Visma Spcs superenkla bokföringsprogram där du också kan deklarera här. Lycka till! Fokusera på drömmen, gör det som är roligt själv och lägg ut det krångliga/tråkiga/energislukande. 



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Ladda ner kostnadsfri och interaktiv fakturamall här

Vem sa att fakturering måste vara tråkigt? Ladda ner Visma Spcs fakturamall gratis så fixar du en stilren faktura lika smidigt som en kopp kaffe – oavsett om du säljer blommor på torget eller driver konsultbolag! Mallen fungerar bäst i Adobe Acrobat men andra program funkar också.

Fyll i din e-postadress nedan så kan du ladda ner fakturamallen direkt.

Visma Spcs 11 februari, 2025 1 minuts läsning
vismakalkyl

Boom! Tryck på knappen nedan för att ladda ner fakturamallen direkt.

Ladda ner fakturamallen här. Yeah!


Snyggt! Här hittar du kostnadsfri mall, checklista och ett skönt erbjudande

Vad kul att du också laddat ned Visma Spcs fakturamall. Bäst av allt – det finns mer kostnadsfri hjälp att få, till exempel:

- Kostnadsfri starta-eget-checklista (du hittar den här hos Visma Spcs)
- Kostnadsfri mall för affärsplan (du kan ladda ned den här)

Pepp på att komma igång? Vi också. Friheten väntar! Och du, är ditt företag nystartat får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här! 

Lycka till!



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.