Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Driva

Bröllopstider! Detta händer med bolaget om du gifter dig

EBBA
Ebba Arnborg 11 juni, 2024 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning
Det händer med bolaget om du gifter dig

Handen på hjärtat, vet du svaret på vad som händer med ditt företag om du gifter dig, och vid en skilsmässa eller separation? Se upp så att du inte riskerar att förlora inkomster som du har räknat med i framtiden (inklusive pension!). Vi guidar dig.

Planerar ni bröllop och ett nytt liv tillsammans? Härligt! Men samtidigt som du firar kärleken är det också viktigt att tänka på vad som händer med bolaget om du gifter dig, och vid en eventuell skilsmässa eller separation. Det kan nämligen påverka din framtida inkomst och även pension.

Vi har svaren som hjälper dig att navigera genom dessa frågor, så att du kan ta det stora steget smidigt och säkert. Att vara förberedd kan hjälpa dig att skydda ditt företag och din ekonomiska framtid. Så att du kan fokusera på det som är viktigast – din kärlek och din framgångsrika företagsresa!

Detta händer med bolaget om du gifter dig

Blir min make/maka ägare till halva min bolag när vi gifter oss?

Nej, din make/maka blir inte automatiskt ägare till ditt bolag när ni gifter er. Efter bröllopet fortsätter ni att äga era egna tillhörigheter och är ansvariga för era egna ekonomiska åtaganden som tidigare.

Däremot om du skulle gå bort ärver din make/maka din kvarlåtenskap i första hand och om ni skiljer er har din make/maka rätt till hälften av din egendom, detta är inklusive aktier i ett aktiebolag eller tillgångar i en enskild firma och gäller även om du är delägare ihop med andra och även om du har byggt upp ditt bolag helt på egen hand.

Hur påverkas mitt företag om jag skiljer mig?

Vid en skilsmässa måste alla tillgångar som inte är klassificerade som enskild egendom delas lika mellan er. Detta innefattar även aktier i ett aktiebolag och tillgångar i en enskild firma, oavsett om du är ensam ägare eller delägare.

Det spelar ingen roll om du startat bolaget innan du gifte dig, satsat allt kapital eller driver bolaget själv. Företaget måste värderas och värdet av det ska sedan delas lika mellan makarna.

För att kunna fortsätta driva ditt företag kanske du då måste köpa ut din före detta partner. Det kan innebära att du behöver ta ett lån, skapa en avbetalningsplan eller sälja en del av företaget. Eller driva det ihop med din förre detta make/maka...

Vad kan jag göra innan jag gifter mig, för att skydda mitt företag?

Du kan ta kontroll över vad som händer med bolaget om du gifter dig genom att upprätta ett äktenskapsförord innan du gifter dig eller startar ditt företag.

  • Driver du ett aktiebolag? Då kan du avtala att bolagets aktier inte ska ingå i en framtida bodelning.
  • Har du en enskild firma? Då kan du antingen skriva att själva verksamheten ska göras till enskild egendom. Eller så kan du göra en total egendomsskillnad. Det betyder att allt som står i ditt namn är din enskilda egendom.

Äktenskapsförordet måste vara undertecknat av båda parter, daterat och registrerat hos Skatteverket. Det kan upphävas eller ändras när som helst. Se till att ni förstår följderna med avtalet, och även hur det påverkar om du eller din maka/make dör. Stäm gärna av innehållet med en jurist så att avtalet får avsedd effekt.

Här kan du ladda ner en gratis mall för äktenskapsförord

Vad kan jag göra om jag redan är gift, för att skydda mitt företag vid en skilsmässa?

Du kan upprätta ett äktenskapsförord även efter att du gift dig. Se mer i svaret ovan. Detta kan kräva en öppen och ärlig diskussion med din partner, men också vara kritiskt för att säkra både ditt företags och din personliga ekonomiska framtid.

Här kan du ladda ner en gratis mall för äktenskapsförord

Vad händer med mitt företag vid en skilsmässa om vi är flera delägare?

Är ditt ägande i företaget inte skyddat av ett äktenskapsförord kommer dina aktier eller andelar att ingå i bodelningen. Detta kan potentiellt leda till att din före detta make/maka blir delägare i företaget.

Därför är det bra om man som delägare upprättar ett aktieägaravtal, så att det blir tydligt vad som händer med bolaget om du gifter dig eller din företagspartner. Detta bör innehålla bestämmelser för hur aktier får överlåtas och vad som händer om en delägare skiljer sig. Ett aktieägaravtal kan till exempel kräva att delägare har äktenskapsförord. Det kan också ge de andra delägarna rätt att förköpa aktierna vid personliga händelser som skilsmässa.

Missa inte att ta del av vårt utbud av mallar & avtal som förenklar din vardag som företagare. Här kan du ladda ner avtal och mallar.

Hur påverkas min pension om jag skiljer mig som företagare?

Den allmänna pensionen ingår inte i bodelningen eftersom den är personlig, den förblir enbart din även efter en skilsmässa.

Privat pensionssparande, som är vanligt bland egenföretagare, ingår dock i bodelningen. Detta kan ha stor påverkan på din framtida ekonomiska planering.

Tjänstepensionen för egenföretagare ingår i bodelningen om du som företagare kontrollerar och äger din pensionsförsäkring. Detta skiljer sig från anställda, där tjänstepensionen ofta inte ingår i bodelningen eftersom arbetsgivaren äger försäkringen. Denna skillnad kan göra bodelningen ekonomiskt mer betungande för egenföretagare.

Det är viktigt att överväga juridiska åtgärder, såsom äktenskapsförord, för att skydda ditt pensionssparande vid en skilsmässa.

Här kan du ladda ner en gratis mall för äktenskapsförord

Vad händer med mitt företag om jag separerar från min sambo utan att vara gift?

Om du och din partner inte är gifta utan sambos, och väljer att gå skilda vägar, så regleras situationen av sambolagen. Endast gemensam bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom.

Ett företag, oavsett om det är ett aktiebolag eller en enskild firma, påverkas alltså inte av sambolagen – om det inte explicit förvärvats för gemensam användning.

Läs också: Missa inte att ta del av vårt utbud av mallar & avtal som förenklar din vardag som företagare. Här kan du ladda ner avtal och mallar.



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Allt om löner och lönehantering i ditt företag 2025 (ladda ned gratis guide)

Att hantera löner är en av de mest kritiska och tidskrävande uppgifterna för företagare. Det handlar inte bara om att säkerställa att anställda får rätt lön i tid, utan också om att följa lagar, skatteregler och kollektivavtal. Här reder vi ut vad du måste ha koll på – och hur du enkelt kan outsourca jobbet.

Talenom 28 maj, 2025 Uppdaterades 24 juni, 2025 4 minuters läsning
Lönehantering

Foto: talenom-huvu

Psst, innan vi startar. Här kan du ladda ned en kostnadsfri Löneguide – som lär dig allt om löner och lönehantering. Ett måste för företag med anställda!

Vad innebär lönehantering?

Lönehantering omfattar flera moment:

  • Beräkning av bruttolön, skatter och arbetsgivaravgifter
  • Rapportering till Skatteverket och andra myndigheter
  • Hantering av förmåner, frånvaro och semester
  • Koll på nya lagar, avtal och ibland också kollektivavtal

Tips! Visst har du sett att vi har fler kostnadsfria guider?

1. Här finns en nedladdningsbar, kostnadsfri guide om hur du sänker skatten 2025

2. Här kan du ladda hem K10-checklistan för företagare, där du får alla tips, finesser och smarta K10-tips på en plats.

Utmaningar med att sköta lönerna själv

I mindre företag kan det vara lite lurigt att sköta lönerna själv. Oftast finns ingen löneavdelning eller expert på löner, kanske är det till och med grundaren själv som sköter jobbet.

  • Det finns en sårbarhet vid sjukfrånvaro eller personalförändringar
  • Det kan vara tidskrävande manuella processer
  • Det finns risk för fel vid lagändringar
  • Och det kan vara svårt att hitta rätt kompetens inom företaget – vem ska sköta lönerna?

När en enda person hanterar lönerna blir verksamheten extra känslig vid frånvaro eller personalomsättning. Visst kan det fungera – men är det inte bättre att fokusera på företaget och…

…outsourca lönehanteringen (skönt!)

Att outsourca lönehanteringen innebär att en extern expert tar över ansvaret, vilket ger flera fördelar:

  • Trygghet och precision – specialister hanterar lönerna enligt gällande lagar och kollektivavtal.
  • Tidsbesparing – du frigör tid för affärsutveckling, sälj och annat kul!
  • Skalbarhet – lösningen anpassas efter företagets behov. Är det bara en eller två löner som ska betalas ut, blir det ingen större kostnad
  • Kostnadseffektivitet – du slipper underhålla egna system eller utbilda personal.

Outsourcing av lönehanteringen kan också minska risken för fel och säkerställa att företaget följer aktuella lagar och regler. Bättre nattsömn – med andra ord!

Tips! Spana in den här checklistan om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips! 

När är det dags att överväga outsourcing av lönerna?

Det finns tydliga tecken på att det är dags att se över din lönehantering när:

  • Företaget växer snabbt
  • Ni har gamla system som skapar flaskhalsar
  • Lönehanteringen tar för mycket tid (och energi!)
  • Ni behöver specialistkunskap (inte alltid så roligt att ha koll på alla löneregler själv!)

I dessa situationer kan outsourcing av lönerna vara den mest hållbara lösningen – både ur ett ekonomiskt och verksamhetsmässigt perspektiv.

Tips! Här kan du ladda ned en kostnadsfri Löneguide – som lär dig allt om löner och lönehantering. Ett måste för företag med anställda!

Så kan Talenom hjälpa dig med med lönerna

Talenom erbjuder en trygg och effektiv lönehantering anpassad för små och medelstora företag.

  • Kartläggning och uppstart
  • Integration av system och rutiner
  • Löpande lönehantering och rapportering
  • Rådgivning och lagbevakning

Med våra smarta, digitala lösningar får du full insyn, automatiserade processer och personlig rådgivning – allt i ett och samma paket. Nice va!

Vill du veta mer?

Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med löneexperterna Helena Stark och Cecillia Gasslander hos Talenom (en av de ledande redovisningsbyråerna för små och medelstora företag). I samtalet pratar ni igenom om outsourcing av löner är rätt för just ditt företag. Inga förpliktelser. Boka din tid med Helena här och Cecillia här.

Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med löneexperterna Helena Stark och Cecillia Gasslander hos Talenom.
Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med löneexperterna Helena Stark och Cecillia Gasslander hos Talenom.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.



Möt våra medlemmar

Vill förändra mediebranschen – med fokus på kvalitet, lönsamhet och gemenskap

På Driva Eget vill vi lyfta våra medlemmar – människorna bakom idéerna, företagen och drivkrafterna. Därför bjuder vi in till personliga intervjuer med medlemmar i Driva Eget Plus för att inspirera, synliggöra och stärka gemenskapen. Idag tog vi ett snack med Sebastian.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 24 juni, 2025 Uppdaterades 24 juni, 2025 2 minuters läsning
Foto Malin Lindner

Foto: Malin Lindner


Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.