Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Behöver du en affärsidé? Här är 25 stycken!

12 november, 2013 Uppdaterades 18 december, 2024 6 minuters läsning
banklån

Foto: Är du på jakt efter finansiering? Foto: Mostphotos

Går du och väntar på en ny, unik idé för att starta företag? Gör tvärtom. Lyft blicken och haka på de branscher och trender som är på uppgång just nu. Här är 25 stycken.

1. Mobila företagare behöver nya tjänster


Landskapet håller på att ritas om för hur ett företag ska drivas, och alla nya och gamla företagare söker efter tjänster och produkter som kan underlätta deras vardag. Tjänster, appar och program i molnet dyker upp hela tiden, men trenden öppnar även upp för andra typer av affärsidéer. Ett exempel är en kombination av kafé och kontorshotell som nu dyker upp i större städer.

2. (Extrem)tävlingar säljer ut


Att säga att idrottstävlingar är trendigt är kanske årets underdrift – vi springer, cyklar, simmar och paddlar som aldrig förr.

3. Alkoholfritt tar över i glasen


Systembolagets egna siffror talar sitt tydliga språk. Deras totala försäljning ökade med 1,1 procent första kvartalet 2012. Samtidigt ökade alkoholfria drycker med 35,3 procent, den största ökningen någonsin. Populärast i det alkoholfria segmentet är vin, därefter kommer öl.

4. Teknikskiften öppnar för nischade konsulter


I USA är specialiserade konsulter den snabbast växande branschen på jobbmarknaden – branschen väntas växa med nästan sex procent till 2016. Företagen väljer små och snabbfotade experter istället för stora och trögrörliga konsultjättar, skriver tidningen Inc. som kartlagt branschen. Framför allt efterfrågas konsulter som kan dra åt svångremmen och spara pengar åt företagen, liksom de som är experter på att hantera PR-kriser.

5. Lokalproducerad mat tar sig in i snabbmatsköket


Intresset för lokalproducerad mat har bara börjat, det vittnar flera rapporter från både matbranschen och Sveriges lantbrukare om.
Två heta rätter är hamburgare och korv, rätter som tidigare skulle tituleras som snabbmat men som nu är långt ifrån det.

6. Second hand är högsta mode


Kilometerlånga loppmarknader, bakluckeloppisar stora som fotbollsplaner och second hand-butiker… I år har begagnattrenden fått nya proportioner. Värdet av de varor som utannonserades bara på Blocket uppgick förra året till 313 miljarder kronor, en ökning med 33 procent från 2011.

7. Efterfrågan på privat vård ökar


De privata företagens andel av sjukvårdsmarknaden växer stadigt, visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort av Sveriges kommuner och landsting. På fem år har de totala sjukvårdskostnaderna ökat med 18 procent, medan köpen av privat vård ökat med 56 procent. Samtidigt finns det ett underskott på personal.

8. Nytt nätbeteende öppnar för jämförelsesajter


I takt med att vi surfar och handlar alltmer på nätet behövs fler tjänster som underlättar för privatpersoner och företag att hitta rätt. Ett exempel är jämförelsesajter. Bara Google var viktigare för svenskarna än jämförelsesajter när de skulle välja butik att handla i på nätet.

9. Regellättnad öppnar för rullande gatukök


Billigt, kul och helt rätt i tiden! I New York fanns det 2012 cirka 4 000 mobila restauranger – Food Trucks – längs gatorna.
Nu har de kommit till Sverige – efter en regellättnad som gjort att dessa rullande restauranger får parkera två timmar åt gången på vanliga parkeringsplatser.

10. Ekokrav ger mer affärer


Att ekologiskt är hett visste du antagligen redan. Men nu ökar även kraven från hotell, restaurang och den offentliga sektorn på att varor de köper in ska vara ekologiska. Förra året slutade försäljningen i dessa tre branscher på 2,4 miljarder kronor, en ökning med 14,3 procent från året innan.

11. Turistvåg till matlandet Sverige


40 miljarder kronor – så mycket la utländska turister på mat i Sverige förra året. En ökning med 200 procent sedan år 2000. Utvecklingen ligger i linje med den svenska regeringens vision om att göra Sverige till en gastronomisk stormakt i Europa till år 2020.

12. Nya affärer för spenderande bröllopspar


Roffa åt dig av de växande bröllopsbudgetarna hos förlovade par! Under 2012 gifte sig 50 616 par i Sverige, vilket var 3 052 fler än under år 2011. Men det är inte bara bröllopen som blir fler – budgetarna växer.

13. E-handeln växer rekordsnabbt


37 miljarder kronor – så mycket förväntas e-handeln omsätta 2013, en ökning med 18 procent från året innan. Under andra kvartalet i år växte e-handelsmarknaden med 19 procent, visar senaste e-barometern av PostNord.

14. Uppgång för underleverantörer


Som underleverantör inom industrin är det ljusa tider på gång, även om det är en tuff bransch. Svensk Industriförening (Sinf) spår i sin senaste Underleverantörsbarometer högkonjunktur i mitten av 2014.

15. E-böcker slår rekord


Har du fått ett e-bokerbjudande på sistone? Inte så konstigt. Försäljningen av e-böcker har det senaste året ökat med 150 procent, skriver Dagens Industri som kartlagt branschen.

16. Aktiva seniorer vill ha jobb – och kul!


Fram till 2060 kommer vi att vara många fler äldre i landet – andelen personer som är 75 år och äldre beräknas då ha ökat från dagens 9 procent till nästan 14 procent. Här finns alltså en växande kundgrupp att sikta in sig mot.

17. Spelbranschen visar rekordsiffror


Glöm att det bara skulle vara nördar som spelar dataspel – på bara några år har det blivit ett folknöje. Och de svenska spelutvecklarna växer så att det knakar: 2012 slutade branschens omsättning på 3,7 miljarder kronor, en ökning med hela 215 procent på två år.

18. Byggboomen behöver fler jobb


Under första halvåret i år påbörjades nybyggnationen av cirka 14 550 lägenheter. Det är en ökning med 33 procent jämfört med samma period förra året. Nybyggandet tros bara öka. Fler lägenheter innebär att mer arbetskraft behövs – och kanske är det här ditt företag och dina kunskaper kommer in?

19. Uteträning allt mer inne


Glöm gymträning – nu vill alla träna utomhus. Löptrenden har fullständigt exploderat det senaste året och intresset för vandring, friluftsliv och skidåkning ökar.

20. Kaffedrickare längtar efter lyx


Svenskar är tillsammans med våra finska grannar det folk som dricker mest kaffe i världen. Kaffekonsumtionen per svensk har ökat från cirka 7 kilo rostat kaffe år 2000 till 9,6 kilo år 2011. Nya kaffetrender dyker upp hela tiden – ursprungsmärkt, lyxigt bryggkaffe och egenrostade bönor. Hetast just nu är kaffekapslar.

21. Sötsugna svenskar vill ha premiumgott


På 1960-talet åt vi i snitt 6,7 kilo godis per person och år. Nu sätter vi i oss hela 16,9 kilo, enligt SCB. Ett genomsnittligt hushåll med två barn äter 1,3 kilo godis i veckan. Det gör att vi äter mest godis i hela världen.

22. Miljöteknik får 700 miljoner


Miljöteknikbranschen växer så att det knakar, visar en ny rapport från Vinnova. På fem år har sysselsättningen ökat med 15 procent och i dag har branschen en nettoomsättning på 260 miljarder kronor. Nu kan vi räkna med betydligt mer. Regeringen gick nyligen ut med att de satsar 700 miljoner kronor på små och medelstora miljöteknikföretag i en ny, grön investeringsfond.

23. Babyboom ger nya affärer


Antalet barn beräknas öka i Sverige de närmaste decennierna, enligt SCB:s befolkningsprognos. De senaste 100 åren har antalet barn stadigt legat på omkring 2 miljoner. Men enligt prognosen kommer vi att ha 2,4 miljoner barn i Sverige 2060. Babyboomen är bara början på ett långt spenderande för föräldrarna.

24. Självutveckling drar in miljoner


Motivationsföreläsare, coachning, självhjälpsböcker – aldrig har intresset för att må bättre och utveckla oss själva varit större. I USA spenderar folk sammanlagt 11 miljarder om året på produkter och tjänster inom självutveckling, till exempel seminarier, nätverk och böcker, enligt researchföretaget Marketdata Enterprises. Marknaden förväntas växa med 6,2 procent över de tre kommande åren.

25. Apphajpen behöver programmerare


Konsultföretaget Crystal Code varnade i somras för att bristen på programmerare som kan bygga appar till IOS och Android växer. Behovet av duktiga programmerare har blivit tio gånger större på bara ett år, och utbildningarna har inte riktigt hängt med. App-branschen omsätter i dag mellan fyra och fem miljarder kronor i Sverige, en siffra som knappast lär minska.


ANNONS

Innehåll från ALMI

Partner

Ladda ned gratis budgetmall och affärsplansmall för 2025

Behöver du mallar för affärsplan, budget och Lean Canvas? Här kan du ladda ned samtliga helt kostnadsfritt.

Almi 13 december, 2023 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
mall för affärsplan och budget

När du vill satsa och utveckla ditt företag behövs ofta bra rådgivare och kapital. Almi erbjuder små- och medelstora företag (ditt?) just detta – både rådgivning och finansiering. Dessutom har man kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas.

Lite längre ned får du tillgång till mallarna, men innan vi börjar, se om just ditt företag passar för Almis finansiering här.

Okej, låt oss gå igenom mallarna för affärsplan, budget och Lean Canvas, och hur du enkelt använder dem.

Ladda hem gratis budgetmall

Genom att göra en budget kan du planera verksamheten bättre. Det är väldigt viktigt att ha en plan för företagets ekonomiska framtid, och med en budget får du en överblick över företagets ekonomi. Det skapar en tydlighet och du får en röd tråd att arbeta efter.

Tips! Se videon om hur du enkelt gör en budget till ditt företag.

En budget är inte en spegelbild av verkligheten utan en ekonomisk plan, som du sedan ska jämföra med verkligt utfall. Det betyder att du troligtvis kommer att behöva justera din budget, om företaget till exempel är på väg åt fel håll eller överträffar dina förväntningar. Fastna därför inte i detaljerna utan försök se de stora linjerna.

En genomtänkt och realistisk budget visar på risker och möjligheter i företaget. Den fungerar också som ett stöd för att uppnå målen i företaget. Här kan du läsa om de tre viktigaste sakerna att ha koll på i företagets balansräkning.

Här kan du ladda hem Almis kostnadsfria budgetmall.

Ladda hem gratis mall för affärsplan

Affärsplanen är företagets karta för framtiden och underlättar när du ska träffa banken, andra finansiärer som Almi eller vid möte med en rådgivare. Affärsplanen utmanar dig att tänka igenom företaget och ditt företagande.

  1. Vad är viktigt för ditt företag
  2. Vad vill du uppnå med ditt företag
  3. Hur vill du att företaget ska drivas

I Almis mall till Affärsplan har vi valt att dela upp den i 15 viktiga frågor (inklusive frågor om hållbarhet). Frågorna ger många gånger nya insikter som i sin tur kan leda till att du behöver tänka i nya banor. När du laddar ner mallen får du ytterligare vägledning kring frågorna.

Här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mall för affärsplan.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas

Mallen Lean Canvas bygger på den populära Lean Startup-metodiken som går ut på att snabbt få igång och testa en affärsidé för att se om den håller, är lönsam och genomförbar. Kort sagt, om din affärsidé och affärsmodell håller för vidare utveckling.

Lean Canvas är i princip en ögonblicksbild av en hel affärsplan på en enda sida. Genom elva viktiga byggstenar och nyckelantaganden kan du få en överblick av din affärsidé och vilka möjligheter som finns. 

När du börjar med den här enklare affärsplanen, slipper du investera en massa tid i en reguljär och omfattande plan som kanske visar sig vara fel väg i slutändan. Du får en möjlighet att redan på idéstadiet rätta till “feltänk” och omvägar till målet.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas här.

Hur kan Almi hjälpa mitt företag?

Almi skiljer sig från banken eftersom de är beredda att ta större risk, och i många fall är din personliga borgen mindre än vid ett traditionellt banklån. Däremot kan räntan vara något högre för att kompensera för den förhöjda risken.

Vilken typ av satsningar finansierar Almi?

Hos Almi börjar resan alltid med samtal hos en erfaren rådgivare, som kan hjälpa dig att se över vilken typ av finansiering som passar ditt företags behov. Genom att prata med våra rådgivare är du som företagare också bättre 'påklädd' för att gå till banken.

Här är några exempel på finansieringsmöjligheter hos Almi:

  1. Lån
    Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och grönt lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.
  2. Riskkapital via Almi Invest
    Riskkapital innebär att du utöver nytt ägarkapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.
  3. Verifieringsmedel
    Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt. Läs mer om Almis verifieringsmedel här.

Här kan du få mer hjälp att utveckla ditt företag

Nu har du mallar för affärsplan och budget, och har lärt dig hur Almi kan hjälpa ditt företag. Avslutningsvis vill vi ge dig några tips på guider som kan hjälpa ditt företag att bli mer lönsamt. Vad sägs om det?

Rekommenderas 1:3 sätt att få bättre likviditet i ditt företag.

Rekommenderas 2: Så kapar du kostnaderna i ditt företag.

Rekommenderas 3:Så får du koll på företagets ekonomi och lönsamhet.

Lycka till!



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.