Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Inspiration

Hennes fruktpåsar räddar miljön – och säljer som smör

29 januari, 2018 3 minuters läsning
veggio

Foto: Mia Ekblads idé sparar flera ton med plastpåsar.

De växande miljöproblemen fick Mia Ekblad att sätta igång med en idé hon hade haft länge – nu har den redan sparat över 100 ton plast.

Barnens nätpåse till leksakerna, och plastpåsarna som spolats upp på stranden när familjen var och badade födde en idé hos Mia Ekblad. Tio år senare gjorde de växande miljöproblemen med plast i havet att hon bestämde sig för att satsa. Nu säljer hennes uppfinning Veggio, en återanvändbar frukt- och grönsakspåse, som smör.

LÄS OCKSÅ: Hennes tyger säljer slut på minuter

– Jag kände att den här idén som legat i bakhuvudet måste förverkligas. Vi vill ha en fungerande planet, med korallrev och polarisar, då är det viktigt att göra saker. Miljöförstöringen påverkar oss så mycket nu att det inte bara handlar om mina barn, det handlar även om vad som händer oss redan under mitt liv.veggio2Veggio består av ett nät som låter varorna luftas så att de håller sig färska längre än i en stängd plastpåse. Dessutom kan de sköljas av direkt genom påsen för att sedan förvaras i kylskåpet. Om påsen blir smutsig kan den tvättas i maskin.

– Konsumenterna är positivt överraskade att det finns ett alternativ för att slippa de små plastkassarna som alla tycker är väldigt onödiga och som inte har så lång livslängd. Att återvinna är bra, men återanvända är bättre. Vår lösning är helt återvinningsbar – och de första påsarna som togs fram för två år sedan håller fortfarande.

Räknat i underkant gör en familj av med 250 små frukt- och grönt påsar om året, berättar Mia.

– Bara på den korta perioden som vi har varit igång har det vi sålt ut till butiker sparat på över 100 ton plast. Det handlar om de små valen man gör, och hur många som gör dem, det gör stor skillnad på lång sikt.

Med sig på resan har Mia även haft Klas Forsberg och Håkan Tiderman. Vägen till färdig produkt började med att de satte saxen i allt med nättyg, som ryggsäckar och jackor. Sedan följde provtyger, prototyper och kundtester. Efter 18 månader fanns produkten slutligen i butik.

– Det har gått jättebra, vi omsatte 1,8 miljoner förra året och gjorde ett blygsamt positivt resultat. Och det ser väldigt bra ut inför detta året. Vi har slutit avtal med England som blir vår första exportmarknad, men fler är på gång.

Det enklaste, enligt Mia, har varit att sälja själva produkten när den väl var klar. Idag finns den bland annat hos återförsäljare som Verner & Verner, Kök etc, Cordon Bleu, Smarta Saker, alla landets City Gross butiker, några Hemköp och Coop och flera ICA.

– Totalt sett har vi cirka 250 återförsäljare idag och det blir fler varje vecka. De första fyra dagarna som vi hade påsarna ute i butik, det var i Citygrossbutiken i Kungälv, sålde vi direkt 180 exemplar. Det var en superrespons och riktigt, riktigt roligt.

Vad tror du är era framgångsfaktorer?

– Att vi är passionerade och brinner för de här frågorna. Och timingen, vi har landat så rätt i tiden och fått draghjälp av debatten.

Vad har du för råd till andra som går och bär på en idé till en uppfinning?

– Försök gör någonting åt det. Många gånger vågar man inte ens berätta om att man har en idé men om du gör det kan du få hjälp, och se vad andra tycker om den. Ibland går det inte av olika anledningar, men det är väldigt roligt att försöka och lyckas.


Ekonomi & Skatt

Så sänker du företagets kostnader radikalt – följ de 9 tipsen!

Hur sänker jag företagets kostnader snabbt? Vi hjälper dig, och har tagit fram nio sätt att minska kostnaderna när ditt företag hamnar i tuffa tider.

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 18 mars, 2025 2 minuters läsning
Sa¨nka kostnader

Foto: Unsplash

Steg 1: Planera för det värsta, sikta på det bästa

De flesta små företag har ingen plan för tuffa tider. Nu är det tuffa tider för många, och du måste börja med att skapa kontroll. Gör en extremt noggrann likviditetsbudget för de kommande månaderna. Glöm inte att räkna in skatter. Gör likviditetsbudgeten i tre olika varianter – worst case, troligt case, best case.

Tips! Här hittar du en mall för likviditetsbudget

Steg 2: Inför en kostnadspolicy

Se till att sätta en tydlig policy för företagets kostnader. Det går inte, och är inte ekonomiskt försvarbart, att analysera kostnader varje gång de dyker upp. Sätt istället principer för vad som gäller vid olika typer av kostnader – ”vi annonserar inte i den typen av tidningar” till exempel.

I tuffa tider rekommenderar vi att ta bort alla kostnader som inte direkt skapar intäkter.

Steg 3: Går det att sänka hyran tillfälligt?

Prata med din hyresvärd och var extremt tydlig med er situation. Är det tufft så är det. De kommer att vilja ha er kvar som hyresgäst, så fråga om ni kan få sänkt hyra tillfälligt? Eller kanske betala lite mindre nu och lite mer i höst? Förmodligen tycker hyresvärden att det är bättre än att ni måste säga upp ert avtal.

Steg 4: Gör samma sak med andra leverantörer

Om det krisar – slå en signal till alla dina leverantörer. Säg som det är är – förhoppningsvis finns det förståelse och ingen vill ha uppsägningar. Kan du skjuta på betalningen? Betala lite nu och mer senare?

Steg 5: Förhandla om amorteringsfrihet

För dina företagslån – fråga banken eller Almi om du kan få tillfällig amorteringsfrihet. Det kan gå om du har en tydlig återbetalningsplan. 

Gör samma sak privat om du behöver.

Steg 6: Ändra preliminärskatten

Om du har enskild firma och förväntar dig lägre intäkter, se till att gå in på Skatteverket och ansök om att sänka din preliminärskatt. Det gör du här.

Steg 7: Prata med dina anställda, och försök hitta lösningar tillsammans

Alla förstår situationen, ingen vill bli av med jobbet. Prata ihop er. Kan någon gå ned 20 %? Är någon villig att minska lönen nu och få mer sen? Kan någon tänka sig att avstå lön en period i utbyte mot personaloptioner eller delägarskap?

Steg 8: Säg upp alla abonnemang

Om leverantörerna inte går med på att du pausar betalningarna – säg upp det du måste säga upp. Allt som inte direkt skapar intäkter, till exempel.

Obs! Tänk på att dina sänka kostnader betyder sänkta intäkter för någon annan. När du har möjlighet, försök se till att det inte drabbar någon annan småföretagare. Vi klarar tuffa tider bäst om vi hjälper varandra!

Steg 9: Marknadsför ditt företag gratis

Varje måndag kan medlemmarna i Facebook-gruppen Driva Eget marknadsföra sina företag, helt utan kostnad. Har du testat? 33 000 är redan medlemmar!



Ekonomi & Skatt

Hur undviker jag betalningsanmärkning, inkasso och Kronofogden?

Många företag har det tufft just nu, och kanske har du hamnat i ett läge där du inte kan betala företaget leverantörsfakturor och skatteskulder. I sex enkla steg hjälper vi dig att reda ut situationen så att du kan undvika betalningsanmärkning, inkasso och Kronofogden.

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 18 mars, 2025 3 minuters läsning
Kronofogden

Foto: Unsplash

Jag kan inte betala företagets fakturor, vad gör jag?

Det första och viktigaste steget om företaget inte kan betala en faktura, är att kontakta leverantören och berätta som det är. Var helt ärlig, det vinner du på i långa loppet. Presentera en plan på hur och när du tänker betala. Leverantören vill ju att du ska betala (hellre än att ditt företag går i konkurs) och därför kommer de att lyssna istället för att direkt sikta på en betalningsanmäkrning.

Ofta finns det möjlighet att undvika en betalningsanmärkning eller inkasso om ni direkt gör upp en avbetalningsplan med betalningsuppskov. Kom ihåg att inte vara för positiv när ni gör upp planen – det är bättre att du har lite svängrum om det blir ännu tuffare än du hoppas.

Skaffa koll på läget och slipp betalningsanmärkning – gör en ekonomisk prognos

Självklart bör du ta fram löpande resultat- och balansräkningar i ditt företag, men i tuffa tider är det också extremt viktigt med en likviditetsbudget.

Tips! Här hittar du en mall för likviditetsbudget

Om det går så långt, kan du också ta hjälp av Kronofogdens modell. Här får du hjälp att undvika skulder och andra ekonomiska program i ditt företag.

Ta hjälp: Här kan du få koll på läget med Kronofogdens modell för skulder

Hur fungerar betalningsföreläggande?

Om det går så långt att ditt företag inte kan betala sina skulder, kan en leverantör ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Då skickar Kronofogden ut kravet, ett betalningsföreläggande, till dig. Se upp – du som företagare kan få en betalningsanmärkning redan när någon skickar in en ansökan om ett betalningsföreläggande.

Hur bestrider jag ett felaktigt krav?

Om ditt företag har fått ett betalningsföreläggande och du anser att det är felaktigt, måste du motsätta dig kravet. Detta ska göras inom 10 dagar. Om du inte gör det, kan Kronofogden meddela att kravet är korrekt, eftersom du inte motsatt dig det.

När skulden sedan har fastställts görs det en utredning för att se om du/företaget har tillgångar som kan betala av skulden. Även här rekommenderar vi att ha kontakt med leverantören och Kronofogden och komma överens om en betalplan. Det är alltid bättre än att sticka ned huvudet i sanden.

Hur kan jag undvika en betalningsanmärkning?

När ditt företag inte betalar fakturor i tid kan det leda till betalningsanmärkningar. Dessa sätts av ett kreditupplysningsföretag, som i sin tur inhämtar informationen från Kronofogden.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

När ditt företag har fåt en betalningsanmärkning, kan alla som tar en kreditupplysning se detta. Det innebär ofta att du har svårare att:

  • Få krediter
  • Hitta leverantörer där du kan betala mot faktura
  • Få banklån och andra lån

Hur länge har företaget en betalningsanmärkning?

Om företaget har fått en betalningsanmärkning tas den normalt ur systemet efter fem år. Om du som privatperson har fått en, är motsvarande siffra normalt tre år.

Det spelar ingen roll om du betalar skulden efter att Kronofogden har meddelat sitt utslag, anmärkningen kommer ändå att registreras.

Vad händer om vi har underskott på skattekontot?

Varje månad gör Skatteverket en avstämning av företagets skattekonto. Om det finns ett underskott kan Skatteverket ge företaget en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav. Så snart det blir underskott på skattekontot börjar en kostnadsränta beräknas.

Ett smart sätt att undvika detta är att anlita en duktig redovisningsfirma som har som ansvar att ha koll på skattekontot.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.