Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Inspiration

Hon driver Sveriges första helveganska och ekologiska mejeri

23 juni, 2016 Uppdaterades 18 december, 2024 4 minuters läsning
Att hitta en god ost som dessutom är vegansk gick från att vara hobbyprojekt till rivstartande företag. Nu tillverkar Cecilia Tilli på Ultuna Mejeri tre goda ostar och försäljningen går fort framåt.

Cecilia Tilli är civilingenjören som arbetade med klimatforskning vid Uppsala universitet men kände att livet som forskare inte riktigt passade henne.

– Jag hade inte tålamod nog för alla detaljer och det var mycket matematik som kändes väldigt abstrakt för mig. Jag längtade efter att få göra något där jag kunde få se mer direkta resultat och efter att kunna påverka samhället runt omkring mig på ett påtagligt sätt. Samtidigt var jag själv på väg att bli vegan och där var min största utmaning att sluta med vanlig ost eftersom jag inte hade lyckats hitta något riktigt bra veganskt alternativ.

Cecilia började läsa på i böcker om traditionell osttillverkning, kartlägga potentiella råvarors näringsinnehåll och egenskaper och satte sedan igång att experimentera med egen tillverkning hemma i köket. Något som först var ett hobbyprojekt blev till något helt annat när hon lyckades få fram produkter som överträffade det hon kunde hitta i butikerna. Så föddes också tanken att bli egenföretagare och faktiskt leva på produktionen. Snart hade hon sagt upp sig från jobbet och tillverkningen var igång.

Läs mer: Niklas Zennström: "Våga satsa och var modig"

I dag tillverkar Ultuna mejeri tre ostar: Original, Pepparrot och Hav där den senare är helt nylanserad.

– Vi har utgått från ekologiska, Fairtrade-märkta cashewnötter och sedan använder vi bakteriekultur av samma typ som används i vanlig osttillverkning men i våra produkter äter bakterierna de sockerarter som finns i cashewnötterna istället för laktos som i en ko-ost. I och med att vi använder samma typ av bakterier så utvecklas en smak som är väldigt typisk för konventionella mejeriprodukter, det blir som syrlig färskost med lite nötig smak från cashewnötterna.

Och hur går det med försäljningen?

– Det är spännande att lansera produkter som hamnar i en helt egen kategori, för det är väldigt svårt att förutse hur mycket man kommer att sälja när det inte finns några riktiga referensprodukter att jämföra med. Jag måste ändå säga att lanseringen för ett år sedan gick långt över förväntan och sedan dess arbetar vi med uppskalning och lägger till nya butiker hela tiden. Just nu har vi 37 återförsäljare i 17 städer i Sverige, så det gick fort!

Läs mer: 7 råd – så når du rätt återförsäljare

Ostarna säljs nästan uteslutande via återförsäljare som till exempel ICA- och Coop-butiker samt butiker specialiserade på ekologiskt, Fairtrade och vegetariskt.

Att Cecilia valde vegansk produktion berodde till en början på klimattänk och en tanke om minska resursslöseriet men så småningom lärde hon sig mer om djuretik och i dag är djurrättsfrågan viktigast.

– Det känns så otroligt onödigt att vi utsätter djur för så mycket lidande för att producera livsmedel som vi inte ens behöver. Det finns mycket lidande i världen som är oundvikligt men lidandet i djurindustrin är totalt onödigt. Många inser väl det på någon nivå men tycker att det känns svårt och radikalt att vara vegan och då blir utmaningen att arbeta för att det ska vara så enkelt och bekvämt och okontroversiellt som möjligt att äta på ett snällare sätt.

På frågan vad Cecilia gillar mest med att vara företagare nämner hon känslan av att kunna förändra samhället mer aktivt än tidigare. Som egen är det närmare till besluten än som anställd på ett företag där processen kan vara trög.

Läs mer: I topp – när svenskar vill starta egetOch vad är svårast?
– För mig har det varit att lära mig hantera ovissheten om hur det ska gå och ändå kunna sätta gränser för mig själv och inte jobba för mycket. När jag är osäker på om något ska lyckas har min strategi tidigare alltid varit att jobba mer och hårdare tills jag är säker på att lyckas, säger Cecilia och fortsätter:

– Den strategin funkar bra när man pluggar till en tenta, men som egenföretagare finns det så många faktorer som inte går att styra över och det finns alltid så mycket mer man skulle kunna göra och till slut blir det viktigaste att kunna pausa och acceptera ovissheten istället. Man blir inte klar, det finns alltid mer att göra, men man måste ändå kunna vara ledig och slappna av ibland och bara lita på att det man har gjort är bra nog.

Cecilias mål är nu att växa kontrollerat och långsiktigt:
– Just nu är siktet inställt på uppskalning med fler återförsäljare och större volymer, men långsiktigt vill jag utöka produktsortimentet rejält med många olika sorters ostar och även andra mejeriprodukter som yoghurt till exempel.


ANNONS

Innehåll från ALMI

Partner

Ladda ned gratis budgetmall och affärsplansmall för 2025

Behöver du mallar för affärsplan, budget och Lean Canvas? Här kan du ladda ned samtliga helt kostnadsfritt.

Almi 13 december, 2023 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
mall för affärsplan och budget

När du vill satsa och utveckla ditt företag behövs ofta bra rådgivare och kapital. Almi erbjuder små- och medelstora företag (ditt?) just detta – både rådgivning och finansiering. Dessutom har man kostnadsfria mallar för budget, affärsplan och Lean Canvas.

Lite längre ned får du tillgång till mallarna, men innan vi börjar, se om just ditt företag passar för Almis finansiering här.

Okej, låt oss gå igenom mallarna för affärsplan, budget och Lean Canvas, och hur du enkelt använder dem.

Ladda hem gratis budgetmall

Genom att göra en budget kan du planera verksamheten bättre. Det är väldigt viktigt att ha en plan för företagets ekonomiska framtid, och med en budget får du en överblick över företagets ekonomi. Det skapar en tydlighet och du får en röd tråd att arbeta efter.

Tips! Se videon om hur du enkelt gör en budget till ditt företag.

En budget är inte en spegelbild av verkligheten utan en ekonomisk plan, som du sedan ska jämföra med verkligt utfall. Det betyder att du troligtvis kommer att behöva justera din budget, om företaget till exempel är på väg åt fel håll eller överträffar dina förväntningar. Fastna därför inte i detaljerna utan försök se de stora linjerna.

En genomtänkt och realistisk budget visar på risker och möjligheter i företaget. Den fungerar också som ett stöd för att uppnå målen i företaget. Här kan du läsa om de tre viktigaste sakerna att ha koll på i företagets balansräkning.

Här kan du ladda hem Almis kostnadsfria budgetmall.

Ladda hem gratis mall för affärsplan

Affärsplanen är företagets karta för framtiden och underlättar när du ska träffa banken, andra finansiärer som Almi eller vid möte med en rådgivare. Affärsplanen utmanar dig att tänka igenom företaget och ditt företagande.

  1. Vad är viktigt för ditt företag
  2. Vad vill du uppnå med ditt företag
  3. Hur vill du att företaget ska drivas

I Almis mall till Affärsplan har vi valt att dela upp den i 15 viktiga frågor (inklusive frågor om hållbarhet). Frågorna ger många gånger nya insikter som i sin tur kan leda till att du behöver tänka i nya banor. När du laddar ner mallen får du ytterligare vägledning kring frågorna.

Här kan du ladda ned Almis kostnadsfria mall för affärsplan.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas

Mallen Lean Canvas bygger på den populära Lean Startup-metodiken som går ut på att snabbt få igång och testa en affärsidé för att se om den håller, är lönsam och genomförbar. Kort sagt, om din affärsidé och affärsmodell håller för vidare utveckling.

Lean Canvas är i princip en ögonblicksbild av en hel affärsplan på en enda sida. Genom elva viktiga byggstenar och nyckelantaganden kan du få en överblick av din affärsidé och vilka möjligheter som finns. 

När du börjar med den här enklare affärsplanen, slipper du investera en massa tid i en reguljär och omfattande plan som kanske visar sig vara fel väg i slutändan. Du får en möjlighet att redan på idéstadiet rätta till “feltänk” och omvägar till målet.

Ladda ned gratis mall för Lean Canvas här.

Hur kan Almi hjälpa mitt företag?

Almi skiljer sig från banken eftersom de är beredda att ta större risk, och i många fall är din personliga borgen mindre än vid ett traditionellt banklån. Däremot kan räntan vara något högre för att kompensera för den förhöjda risken.

Vilken typ av satsningar finansierar Almi?

Hos Almi börjar resan alltid med samtal hos en erfaren rådgivare, som kan hjälpa dig att se över vilken typ av finansiering som passar ditt företags behov. Genom att prata med våra rådgivare är du som företagare också bättre 'påklädd' för att gå till banken.

Här är några exempel på finansieringsmöjligheter hos Almi:

  1. Lån
    Almi har olika lån som kan stötta din satsning. Vilket som är bäst för dig kommer du och din rådgivare överens om. Det finns exempelvis företagslån, tillväxtlån, innovationslån, mikrolån och grönt lån. Läs om olika typer av Almi-lån här.
  2. Riskkapital via Almi Invest
    Riskkapital innebär att du utöver nytt ägarkapital även kan få kunskap och ett värdefullt nätverk. Almi Invest är en aktiv investerare som engagerar sig i bolaget i både med- och motgång. Läs mer om Almi Invest här.
  3. Verifieringsmedel
    Har du en ny, innovativ idé behöver du ofta undersöka, testa och verifiera olika hypoteser för att se om idén håller. Då kan Almis verifieringsmedel vara helt rätt. Läs mer om Almis verifieringsmedel här.

Här kan du få mer hjälp att utveckla ditt företag

Nu har du mallar för affärsplan och budget, och har lärt dig hur Almi kan hjälpa ditt företag. Avslutningsvis vill vi ge dig några tips på guider som kan hjälpa ditt företag att bli mer lönsamt. Vad sägs om det?

Rekommenderas 1:3 sätt att få bättre likviditet i ditt företag.

Rekommenderas 2: Så kapar du kostnaderna i ditt företag.

Rekommenderas 3:Så får du koll på företagets ekonomi och lönsamhet.

Lycka till!



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.