Hur får jag kunderna att betala snabbare?

Dina kunder kan inte betala, och ditt företag måste få in pengar. Vad gör du då? I den här artikeln går vi igenom hur du får betalt och säkerställer ditt företags överlevnad, samtidigt som du värnar om dina kunder i en svår situation.
Många företag står till och från inför en situation där de snabbt måste få inbetalningar från sina kunder för att överleva. Samtidigt vill de vara schyssta. Hur lyckas du med det? Intrums expert Sten Alberts har många års erfarenhet av att hjälpa företag med kunder som inte betalar, och i den här artikeln ger han sina absolut bästa tips. Låt oss börja med hur man normalt får kunder att betala.
Vilken process borde jag i normala fall använda för att se till att kunden betalar?
Alla företag har olika rutiner för hur de tar betalt.
– Storleken på fordringarna spelar roll för rutinen. Ju större de är desto oftare önskar kunderna att slippa direktbetalningar och istället betala på faktura, och samtidigt få betaltider på kanske 30 dagar så att den sträcker sig över ett månadsskifte, berättar Sten.
Då uppstår en form av kredit och många gånger en möjlighet att dela upp fakturan i delbetalningar över flera månader. Det kan vara värdefullt för dina kunder.
– Vid den här typen av överenskommelser är det extra noga att kolla kreditvärdigheten. Ju längre utdragen process desto högre risk att något hinner gå snett på vägen, så att kunden får problem att betala, menar Sten.
Fler tips! Så här får du kunderna att betala snabbare.
Och när kunden inte betalar, hur ska jag då agera?
– Kontakta din kund och ta reda på skälet till att betalningen uteblir. Det kan ju bero på att fakturan inte kommit fram eller är felaktig. Men om din kund uppger att hen inte kan betala är min rekommendation att du försöker komma fram till en hållbar lösning, kanske en delbetalning, men om det visar sig att det inte fungerar måste du agera tydligare, säger Sten Alberts.
– Lite för ofta stöter jag på företagare som låtit det gå för lång tid innan de agerar. Många gånger för att de har en relation som de värnar om, men att du önskar betalt är ingen överraskning för din kund och ska ju i sig inte behöva sätta er relation på spel, fortsätter Sten.
Ett vanligt sätt att slippa ta diskussionen själv är att låta en inkassopartner, till exempel Intrum ta över ärendet och dialogen med en för sent betalande kund.
Om du istället kommunicerar genom sms, mejl eller andra kanaler för att påminna om en obetald faktura innan nya avgifter läggs på vinner du mycket goodwill och lojalitet från dina kunder.
Sten Alberts
Hur kan jag både få betalt och behålla en god relation?
Det är bra att alltid kolla kreditvärdigheten på din kund, även dem som du har sen tidigare. Saker och ting kan hända och om det gör det, ta reda på orsaken och agera utifrån det.
En tumregel i goda tider är att 20 procent av dina fakturor går till påminnelse och 5 procent av dem går till inkasso. I sämre tider riskerar en högre andel att bli obetalda.
Ta reda på så mycket du kan om din kund. I osäkra tider är det ändå inte säkert att du kan få hela bilden även om du tar en kreditupplysning. En person eller ett företag som var kreditvärdigt för en vecka sedan kanske inte är det längre.
Läs mer: Så här undviker du att kunden inte betalar.
Sten tipsar om tre saker du kan göra om kunden har svårt att betala:
- Ge om möjligt kunden lite extra utrymme att komma in med betalningarna. Om du visar hänsyn i dessa tider får du en lojal kundbas när deras ekonomi stabiliseras.
- När du märker att kunderna trots allt inte betalar, ta hjälp. Ju längre du väntar desto sämre är sannolikheten att du får betalt. Den absolut största delen av betalningarna kommer in den första månaden efter att inkassoprocessen startats upp, och att inte avvakta för länge är därför viktigt.
- Fördelen med att använda en inkassopartner är att du får en representant som förhandlar åt dig. Dessutom får du rutiner, etik och regelverk "på köpet". Du riskerar därmed inte att göra fel eller övertramp mot din kund och kan använda din tid till annat.
Vilka är de vanligaste misstagen företag gör när de ska hantera kunder som inte betalar?
– Ett misstag är att alla kunder behandlas lika. Glöm inte bort att alla kunders förutsättningar att betala är olika, så anpassa inkassoprocessen och budskapet utifrån de förutsättningarna, avslutar Sten.
Läs mer: Hur kan Intrum hjälpa mig om jag själv inte kan betala?