Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Måste kvinnor bli som män?

19 juli, 2017 5 minuters läsning

Foto: Varför går mest investeringar till män? Foto: Getty Images

Ska kvinnor resonera som män för att få tillgång till finansiering av sina företag? Vi sätter ljuset på villkoren. Är det verkligen lika. Kvinnliga och manliga företagare befinner sig på olika planeter när det gäller finansiering. Av statliga lån och bidrag går ungefär 70 procent till män och 30 procent till kvinnor. Av riskkapitalet, både det privata och det statliga, går så mycket som 95 procent till manliga företagare.

Många kvinnor uppfattar snedfördelningen som en stor orättvisa.

Men det finns olika sätt att se på saken. Statistiken visar nämligen att kvinnliga och manliga entreprenörer får investeringspengar och lån i samma utsträckning som män – sett till sina ansökningar.

Det är bara det att kvinnor söker betydligt mindre pengar. Så här ser det ut:
  • Kvinnor söker 30 procent av de statliga pengarna (Almi och Vinnova) och männen 70 procent. Tilldelningen är därefter: kvinnor får 30 procent av pengarna och männen 70 procent.
  • När det gäller Vinnova ser det till och med lite bättre ut för kvinnor: De får större belopp i förhållande till sina ansökningar än män.
  • Riskkapitalister, både privata och statliga, investerar till 95 procent i manligt styrda bolag, och till 5 procent i kvinnligt styrda. Det återspeglar ansökningarna.
OK – faller hela feministtanken då?

Nej, det gör den inte. Frågan går att problematisera ganska långt. Till exempel drivs bara 30 procent av alla företag av kvinnor, ett faktum som OECD slog ner på i sin senaste Sverige-rapport. Den låga siffran anses missgynna Sveriges ekonomi och den kan vara ett tecken på att tröskeln att starta eget är högre för kvinnor än för män.

Så när det gäller finansiering ligger både ansökningar och tilldelning i paritet med könsfördelningen bland företagare. Men utan kapital har företag svårt att växa. Det innebär en ond spiral för kvinnor: -De startar färre företag, söker mindre pengar, växer långsammare eller inte alls – och färre kvinnor blir sugna på att starta eget.

För att bryta det skulle kvinnor kunna söka mer statliga pengar än de gör, Vinnovas siffror visar ju att de kan få högre belopp än män. Och varför söker kvinnor så försvinnande liten andel av det privata riskkapitalet? Om de söker, så får de ju. I alla fall enligt statistiken.

Här kommer stora könsskillnader fram.

– Jag jobbar med investeringar inom fintech. Och jag kan säga att jag inte har stött på en enda kvinna som pitchat sitt bolag till mig.

Den som talar är Elisabeth Thand Ringqvist. Hon är ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen, och därtill själv medlem där. Hon söker alltså företag att investera i. Och så är hon en välkänd debattör inom kvinnors företagande, inte minst från sin tid som vd för Företagarna.

– Inom finansbranschen, som jag har valt att investera i, är inte många kvinnor verksamma. De är få redan på utbildningen, konstaterar Elisabeth.

Men hur ser det ut inom andra branscher? Varför är det få som söker privat riskkapital generellt?

Elisabeth har lång erfarenhet och ser mönster. Ett av dem är att kvinnor ofta startar företag inom områden som inte är kapitalkrävande – vilket innebär att de inte behöver något riskkapital. En annan faktor kan vara att kvinnor dels vill göra mycket av arbetet själva, dels inte vill ha in någon delägare, vilket ju blir fallet om man får en investerare. Ytterligare en faktor är att kvinnor är försiktigare än män, och i den mån de vill växa vill de göra det gradvis och organiskt.

– Inget av det här är ju något fel. Varje företagare måste ju driva verksamheten efter eget huvud, säger hon.

Återkommande spaningar när man pratar om kvinnor och företagsfinansiering är att kvinnor anses ”riskaverta”, ”tänker för smått” och/eller befinner sig i ”fel bransch”. Då menas ofta välfärdssektorn som enligt flera bedömare har kraschat på grund av de senaste två årens debatt om vinster i välfärden och den välfärdsutredning som har lagts fram till regeringen.

Annika Lidne är serieentreprenör och debattör, tillika medförfattare till det så kallade Startupmanifestet, ett upprop för bättre villkor för nystartande företagare. Enligt henne finns skillnader i kvinnligt och manligt tänkande. Hennes bild ser ut så här:

– Hon vill ofta starta i liten skala och eventuellt växa om det går bra. Han börjar direkt börjar prata volym och jobbskapande.

Men inget hindrar en kvinna från att tänka och agera som en man och satsa stort redan på affärsidéstadiet och att vara ”riskavert” kan ju vara en fördel.

– I stället för att leta efter en unik eller perfekt affärsidé – börja i andra änden med att analysera trenderna, kolla vad investerarna söker efter och gå dit. Ställ dig själv frågan: Vilken affärsidé drar till sig pengar? föreslår Annika.

Det där att satsa på ett område man redan kan gäller många företagare, både kvinnor och män. Så agerar även investerare och kanske särskilt de så kallade affärsänglarna. De som själva har byggt upp företag, sålt och investerar pengarna i andras företag.

– Bland affärsänglarna finns ytterst få kvinnor. Och männen kan ha svårt att förstå de kvinnliga entreprenörernas idéer, säger Annika.

Ett exempel är Rapunzel, företaget som säljer löshår och som startades av Ida Backlund för några år sedan. Hon hade svårt att hitta finansiering och stöttades till slut av sin mamma. I dag omsätter företaget 130 miljoner. Ingen trodde att löshårsförsäljning över nätet skulle kunna bli en affär.

På Almi, som är ett statligt låneinstitut och riskkapitalbolag, är man mycket medveten om risken att bygga in könsorättvisor i systemet, och säger sig göra allt för att motarbeta det.

– Vi uppmuntrar kvinnor att söka mer lån och kapital genom oss. Det sker bland annat genom att vi närvarar i relevanta nätverk, säger Lars Mårdbrant, som är kommunikationschef på Almi.

Det är alltid affärsidén som avgör vem som får kapital. När kvinnor får avslag ska de inte uppfatta att det är för att de är kvinnor, understryker han.

Men Lars är medveten om att det kan vara lätt att göra egna tolkningar om att ett avslag är påverkat av kön.

– Då är det viktigt att vi kan motivera tydligt, så att det inte uppstår missförstånd, och att den som söker fokuserar på hur affärsidén kan utvecklas och förbättras för att öka möjligheterna att få finansiering, säger han.


ANNONS

Innehåll från Talenom

Starta eget företag

Så minskar du skatten 2025 – gratis skatteguide för företagare (ladda ned)

Att navigera i skattesystemet som företagare kan vara utmanande, men med rätt strategier kan du optimera både ditt företags och din egen ekonomi. Här får du några av de viktigaste tipsen för att minska skatten 2025, och dessutom en kostnadsfri nedladdningsbar guide som ger alla skattetips du behöver.

Talenom Talenom 12 mars, 2025 4 minuters läsning
Minska skatten 2025

Foto: Minska skatten 2025

Om du har ont om tid kan du ladda hem Skatteguiden för företagare här, där du får alla tips, finesser och smarta skattetips på en plats. Rekommenderas! Alright, låt oss titta närmare på några av de viktigaste tipsen för att minska företagets (och din privata) skatt 2025.

Skatteplanering för ägarledda företag

Som ägare av ett fåmansaktiebolag har du möjlighet att påverka din skattesituation genom medvetna val. Genom att förstå och tillämpa rätt strategier kan du inte bara optimera företagets skattesituation utan även gynna din privatekonomi.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Strategier för effektiv skatteplanering

1. Överavskrivningar
Genom att göra överavskrivningar kan du snabbare skriva av värdet på företagets tillgångar, vilket minskar den skattepliktiga vinsten för året. Det är dock viktigt att balansera denna kortsiktiga skattefördel mot behovet av avskrivningar i framtiden.

2. Periodiseringsfonder
Att avsätta medel till en periodiseringsfond möjliggör uppskov av beskattning av en del av vinsten till ett senare år. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar lägre inkomster kommande år. Tänk på att dessa medel måste återföras till beskattning inom en viss tidsram.

3. Koncernbidrag
För företag inom en koncern kan koncernbidrag användas för att utjämna resultat mellan bolag, vilket kan optimera den totala skattesituationen. Det är viktigt att följa gällande regler för att säkerställa att dessa transaktioner hanteras korrekt.

Tips! Verkar det krångligt med smarta skatteupplägg? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom bästa sätten att skatteplanera i ditt företag 2025. Boka din tid här

<br />

Driva Egets läsare får kostnadsfri skatterådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Påverkan på din privatekonomi

Dina beslut som företagare påverkar direkt din personliga ekonomi. Här är några områden att överväga:

  • Lön vs. utdelning: Valet mellan att ta ut lön eller utdelning påverkar både din skatt och dina sociala förmåner. Lön är pensionsgrundande men beskattas högre, medan utdelning ofta beskattas lägre men inte påverkar pensionen.
  • K10-blanketten: En korrekt ifylld K10-blankett är avgörande för att beräkna hur mycket utdelning som kan tas ut till lägre beskattning. Det är viktigt att förstå reglerna kring gränsbelopp för att optimera din skattesituation.
  • Avdrag för hemmakontor: Om du arbetar hemifrån kan du ha rätt till avdrag för arbetsplats i hemmet. Det är viktigt att känna till vilka kostnader som är avdragsgilla och hur de ska redovisas.
  • Tjänstebil: Att ha en tjänstebil kan påverka både företagets och din personliga beskattning. Det är viktigt att förstå förmånsvärdet och hur det påverkar din skattesituation.

Tips! Här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen.

Gratis, nedladdningsbar guide för smartare skatteplanering

För att underlätta din skatteplanering har Talenoms experter sammanställt en omfattande guide med allt du behöver veta för att optimera skatten. Den täcker allt från hantering av periodiseringsfonder till deklaration av kvalificerade andelar genom K10. Oavsett om du är en erfaren företagare eller ny i branschen, kan denna guide hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Ladda ner guiden och ta kontroll över din skattesituation här.

Ska jag sköta skattefrågor och bokföring själv, eller ta hjälp av en byrå?

Bra fråga! Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att ta hjälp av en byrå. Och vet du – idag kan det kosta så lite som 345 kr/månad att få hjälp. I alla fall om du tar hjälp av Talenom – en av Sveriges ledande redovisningsbyråer.

Skulle det inte vara otroligt skönt att få hjälp? Utan att det kostar skjortan? Och kunna fokusera på roligare saker? Läs mer om bokföringshjälp från 345 kr/månad här.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.

Ps. Notera att skatteregler kan ändras, och det är viktigt att hålla sig uppdaterad eller konsultera en skatteexpert för att säkerställa att du följer aktuella bestämmelser.



Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Billo Företag

Privatekonomi

Äntligen lanseras företagens digitala brevlåda – för alla bolagsformer

Att vara företagare är ett pussel av mejl, papperspost, fakturor och möten. Men hur hittar du balans i vardagen och frigör mer tid till det som faktiskt skapar värde för företaget? En lösning är att sköta all sin företagspost digitalt – hur mycket tid kan du och ditt företag spara med en digital brevlåda?

billo
Billo Företag 3 februari, 2025 4 minuters läsning
Digital-brevlada-for-foretag-1400x788

Foto: Billo

Den som har drivit företag ett tag känner igen sig i den ständiga strömmen av papperspost: fakturor, myndighetsutskick, försäkringspapper och allt däremellan. Detta blir lätt en källa till både stress och felhantering.

Nu lanseras Billo Företag, Sveriges första digitala företagsbrevlåda för alla bolagsformer (även enskild firma!). Med Billo Företag blir det möjligt att samla alla viktiga dokument på ett ställe – direkt i mobilen eller på datorn. Du slipper klipp-och-klistra-lösningar med olika system och kan hantera hela ditt administrativa flöde från samma plattform. Värt att läsa mer om va? Det gör du här.

En ny undersökning från IPSOS (på uppdrag av Billo), visar att 47 procent av svenska småföretagare känner frustration kring administrationsarbete och hantering av fakturor och dokument. I många fall spenderas upp till en dag på administrativa uppgifter.

I praktiken är det här tid som kan läggas på kärnverksamheten, kundkontakter eller helt enkelt en välbehövlig paus. Då blir en smart digital brevlåda mer än bara en bekvämlighet – den kan faktiskt ge konkurrensfördelar.

– Vår undersökning visar att över 82 procent av svenska småföretagare behöver spendera minst en dag i veckan på att arbeta med administration och papperspost. Vi vill hjälpa till att minska tiden, stressen och risken för påminnelseavgifter genom att samla all post och dokument på ett ställe, och samtidigt göra det enkelt att betala fakturor direkt i appen, säger Billos vd Johan Eklöf.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Första digitala brevlådan för alla bolagsformer

Billo har redan etablerat sig på den privata marknaden, och nu har de tagit klivet in på företagsarenan. Billo Företag är Sveriges första digitala företagsbrevlåda som stödjer alla bolagsformer, inklusive enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag. Det här är en avgörande skillnad mot andra aktörer på marknaden som ofta riktar in sig på större bolag eller förutsätter att användaren redan är privatkund hos dem.

Så funkar Billo Företag

Billo Företag går ett steg längre än traditionella digitala brevlådor. Tack vare automatisk tolkning av innehåll, oavsett om du laddar upp ett digitalt dokument eller skannar in en pappersfaktura, blir hanteringen betydligt enklare. Systemet kan hjälpa dig att sortera och kategorisera dokument, vilket sparar tid och minskar risken för att missa viktiga deadlines.

En annan fördel är att du kan betala fakturor direkt i brevlådan. Du slipper alltså hoppa mellan olika bank- och bokföringssystem för att sköta ekonomin. Den här helhetslösningen är en av anledningarna till att många företagare anser att de sparar både tid och administration när de går över till Billo.

Vad skiljer Billo Företag från konkurrenterna?

  1. Direktbetalning av fakturor:
    I Billo kan du betala dina fakturor direkt i tjänsten, vilket innebär att du slipper logga in i banken separat varje gång.
  2. Stöd för enskild firma:
    Billo är unika med att erbjuda en digital brevlåda för enskilda firmor – något som andra större aktörer ännu inte har.
  3. Automatisk tolkning av uppladdade dokument:
    Oavsett om du fotar av eller skannar ett papper, eller får in en PDF, tolkar Billo innehållet automatiskt. Detta ger en smidigare översikt och sparar tid.
  4. Inget krav på privatkonto:
    Många konkurrenter kräver att du först blir privatkund för att kunna använda deras företagslösning. Billo kräver inte det. Du kan alltså köra igång med ditt företag direkt.

Så blir du mer effektiv med digital brevlåda för företaget

Så vad är fördelarna med att ha en digital brevlåda där allt hänger ihop? Och vad ska jag tänka på när jag väljer lösning?

  1. Samla allt på ett ställe:
    Se till att dina fakturor och papperspost finns i samma digitala ekosystem. Slipp pappershögar och separata system som inte pratar med varandra.
  2. Automatisera så mycket som möjligt:
    Använd inbyggda automationsfunktioner för att få aviseringar när fakturor förfaller, eller när nya myndighetsbeslut trillar in i brevlådan.
  3. Integrera med bokföringen:
    Rätt digital brevlåda kan samarbeta med ditt bokföringsprogram. Då behöver du inte dubbelregistrera uppgifter eller riskera missade verifikationer.
  4. Se över säkerheten:
    Säkerställ att tjänsten du väljer har stark kryptering och lösningar för att uppfylla GDPR-krav. På så sätt kan du undvika dyra säkerhetsincidenter.

Sammanfattning – varför ska mitt företag ha en digital brevlåda?

Digitala brevlådor har blivit ett självklart inslag för många privatpersoner – och nu är det hög tid för företagare att haka på tåget. Billo Företag sparar inte bara tid, utan kan också ge en bättre översikt över verksamhetens ekonomi och skriftliga kommunikation.

Genom att automatisera rutinuppgifter, samla all post på ett ställe och slippa krånglet med pappershantering kan du lägga mer fokus på det viktiga: att utveckla ditt företag.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Om Billo
Billo Företag är den första digitala brevlådan som låter alla typer av bolag – inklusive enskilda firmor – lägga mindre tid på administration och mer tid på det de gör bäst: sitt jobb! Billo är en statligt godkänd digital brevlåda (Digg) med tillstånd hos Finansinpektionen (FI).



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.