Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Nyheter

Matilda Djerf: Sidoprojektet som blev en mångmiljonsuccé – vad är framgångsreceptet?

EBBA
Ebba Arnborg 16 augusti, 2024 5 minuters läsning
Matilda Djerf

Från mobbad i skolan till framgångsrik företagare. Matilda Djerfs klädmärke Djerf Avenue omsätter hundratals miljoner, och kunderna köar för att handla. Vad är hemligheten bakom framgången? "Jag vill inte säga till någon annan att du måste jobba hårt för att lyckas.”

Matilda Djerf är idag en av Sveriges mest inflytelserika sociala medier-profiler med miljontals följare, och grundare av det framgångsrika klädmärket Djerf Avenue.

Men hennes resa började långt ifrån modevärldens glamour. I grundskolan i Borås blev hon mobbad och utfryst, något som påverkade henne djupt – och blev drivkraften framåt.

– Det är självhatet som uppstod i tonåren, att jag inte kunde förmå mig att bli vän med min egen kropp – som gör att jag nu är så fast besluten att alla personer, oavsett hur de ser ut, ska få känna sig representerade, berättar Matilda Djerf i sitt "Sommar i P1".

10 000 följare lät astronomiskt

Med Djerf Avenue vill Matilda och hennes partner Rasmus Johansson sätta fokus på hållbarhet och inkluderande mode. De undviker retuschering och siktar på att skapa kläder som passar olika kroppstyper.

Det var en längtan bort, som fick Matilda att ta alla jobb hon kunde hitta, städerska, garderobiär och på Ica, samtidigt som hon började bygga sina sociala medier-konton. Rasmus såg tidigt potentialen.

– ”Satsa på 10 000 följare", föreslog han. Jag bara skrattade och sa att ”det kommer aldrig hända”. Det lät som en astronomisk siffra, minns Matilda.

Kändes falskt

Men snart kunde Matilda leva på sina sociala medier och hon fick möjligheten att designa kollektioner för andra varumärken. Trots framgången kände hon sig ofta begränsad.

– Vi nådde alltid en gräns för min input. Jag fick alltid vara med och påverka, men aldrig fullt ut, säger hon.

Hon kände också att modelljobben – med alla lager av smink, kläder uppsatta med klämmor och retuschering av bilderna kändes falskt.

– Så här kommer ju inte klänningen att sitta på en riktig kund, tänkte jag ofta. De förvränger ju verkligheten för personerna som klickar hem det här på sajten, berättar hon.

Allt tekniskt havererade

Hon började längta efter att skapa något eget, där hon kunde ha full kontroll över både design, tillverkning och marknadsföring. 2019 lanseras Djerf Avenue.

– Allt tekniskt som hade kunnat bli ett haveri, hade såklart blivit det. Vi hade kallat in en armé av vänner och familj som stod redo att packa ordrarna med oss. 700 beställningar kom in den här kvällen, 700 ordrar som Rasmus, pappa och min bror Adrian manuellt hade fått skriva in – samtidigt som resten av oss hämtade och packade varje paket.

Matilda och Rasmus sköter allt med företaget själva, de packar ordrar, svarar i kundtjänst, fotar bilder, uppdaterar sajt, skickar fakturor, designar plagg och pratar med leverantörer.

–  Vi ville sätta oss in i varje liten del av processen, så att när vi en dag delegerade uppgifter till andra, skulle ha en förståelse för vad arbetet innebar. Vi ville såklart också vara sparsamma som nyblivna företagare och tyckte det var bättre att vi jobbade mycket än att betala för hjälp.

Tänkt som sidoprojekt

Framgången idag är ingenting som Matilda och Rasmus kunnat drömma om.

– Vi bildade bolaget med målet att ha det som ett sidoprojekt som inte skulle kräva samma nivå av närvaro som modelljobben. Vi sa någonstans där innan första lanseringen att om vi omsätter 10 miljoner inom 3 år så har vi lyckats.

Idag omsätter Djerf Avenue över 350 miljoner kronor, med fyrtio anställda i Stockholm och fem i New York.

När de öppnade en pop-up-butik i New York, ringlade kön sig runt hela kvarteret, och de första kunderna hade väntat sedan klockan fyra på natten.

– Jag trodde nog aldrig att jag skulle stå på Spring Street, Manhattan, med tusentals som ville träffa mig, Matilda från Borås.

Modevisning på Guggenheim

En vecka innan New York Fashion Week hyrde de Guggenheimmuseet och anordnade en egen modevisning där. Modellerna för visningen var deras kunder, och Matildas mamma.

– Det var som att allt stod stilla när jag såg vårt varumärke pryda trappen i en av de mest ikoniska byggnaderna i världen, säger Matilda.

Vad som händer härnäst vet hon inte, men hon konstaterar:

– Oavsett vad som händer i framtiden kommer jag alltid känna mig stolt över mig själv, för jag vet hur det känns att inte vara det. Och jag vill inte säga till någon annan att du måste jobba hårt för att lyckas, för vad betyder det ens?

Hennes råd till andra är istället enkelt men kraftfullt:

– Det är du själv som bestämmer vad ”att lyckas” är för något. Du befinner dig på din egen tidslinje, med dina egna mål. Stå på dig, lita på dig själv och våga tro så starkt och så mycket på dig själv att alla andras åsikter bara blir till ett brus, avslutar Matilda Djerf.

Här är några av Matilda Djerfs framgångsnycklar

  1. Hitta din drivkraft: Använd utmaningar och motgångar som motivation för att skapa något meningsfullt.
  2. Sätt realistiska mål: Börja med små mål, som att nå 10 000 följare, och bygg uppåt.
  3. Var autentisk: Sträva efter att vara äkta i allt du gör, och undvik att förvränga verkligheten för dina kunder.
  4. Lär dig grunderna: Var involverad i alla delar av ditt företag, så du förstår vad varje uppgift innebär.
  5. Var flexibel: Planera för ett sidoprojekt, men var redo att skala upp om möjligheten uppstår.
  6. Tro på din vision: Våga tro på din egen förmåga och håll fast vid din vision, även när det blir tufft.
  7. Definiera din egen framgång: Lycka och framgång är personliga, så sätt dina egna mål och mät din framgång efter dem.
  8. Fokusera på hållbarhet och inkludering: Tänk långsiktigt och se till att ditt varumärke speglar värden som är viktiga för dig.


Ekonomi & Skatt

Så sänker du företagets kostnader radikalt – följ de 9 tipsen!

Hur sänker jag företagets kostnader snabbt? Vi hjälper dig, och har tagit fram nio sätt att minska kostnaderna när ditt företag hamnar i tuffa tider.

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 18 mars, 2025 2 minuters läsning
Sa¨nka kostnader

Foto: Unsplash

Steg 1: Planera för det värsta, sikta på det bästa

De flesta små företag har ingen plan för tuffa tider. Nu är det tuffa tider för många, och du måste börja med att skapa kontroll. Gör en extremt noggrann likviditetsbudget för de kommande månaderna. Glöm inte att räkna in skatter. Gör likviditetsbudgeten i tre olika varianter – worst case, troligt case, best case.

Tips! Här hittar du en mall för likviditetsbudget

Steg 2: Inför en kostnadspolicy

Se till att sätta en tydlig policy för företagets kostnader. Det går inte, och är inte ekonomiskt försvarbart, att analysera kostnader varje gång de dyker upp. Sätt istället principer för vad som gäller vid olika typer av kostnader – ”vi annonserar inte i den typen av tidningar” till exempel.

I tuffa tider rekommenderar vi att ta bort alla kostnader som inte direkt skapar intäkter.

Steg 3: Går det att sänka hyran tillfälligt?

Prata med din hyresvärd och var extremt tydlig med er situation. Är det tufft så är det. De kommer att vilja ha er kvar som hyresgäst, så fråga om ni kan få sänkt hyra tillfälligt? Eller kanske betala lite mindre nu och lite mer i höst? Förmodligen tycker hyresvärden att det är bättre än att ni måste säga upp ert avtal.

Steg 4: Gör samma sak med andra leverantörer

Om det krisar – slå en signal till alla dina leverantörer. Säg som det är är – förhoppningsvis finns det förståelse och ingen vill ha uppsägningar. Kan du skjuta på betalningen? Betala lite nu och mer senare?

Steg 5: Förhandla om amorteringsfrihet

För dina företagslån – fråga banken eller Almi om du kan få tillfällig amorteringsfrihet. Det kan gå om du har en tydlig återbetalningsplan. 

Gör samma sak privat om du behöver.

Steg 6: Ändra preliminärskatten

Om du har enskild firma och förväntar dig lägre intäkter, se till att gå in på Skatteverket och ansök om att sänka din preliminärskatt. Det gör du här.

Steg 7: Prata med dina anställda, och försök hitta lösningar tillsammans

Alla förstår situationen, ingen vill bli av med jobbet. Prata ihop er. Kan någon gå ned 20 %? Är någon villig att minska lönen nu och få mer sen? Kan någon tänka sig att avstå lön en period i utbyte mot personaloptioner eller delägarskap?

Steg 8: Säg upp alla abonnemang

Om leverantörerna inte går med på att du pausar betalningarna – säg upp det du måste säga upp. Allt som inte direkt skapar intäkter, till exempel.

Obs! Tänk på att dina sänka kostnader betyder sänkta intäkter för någon annan. När du har möjlighet, försök se till att det inte drabbar någon annan småföretagare. Vi klarar tuffa tider bäst om vi hjälper varandra!

Steg 9: Marknadsför ditt företag gratis

Varje måndag kan medlemmarna i Facebook-gruppen Driva Eget marknadsföra sina företag, helt utan kostnad. Har du testat? 33 000 är redan medlemmar!



Ekonomi & Skatt

Hur undviker jag betalningsanmärkning, inkasso och Kronofogden?

Många företag har det tufft just nu, och kanske har du hamnat i ett läge där du inte kan betala företaget leverantörsfakturor och skatteskulder. I sex enkla steg hjälper vi dig att reda ut situationen så att du kan undvika betalningsanmärkning, inkasso och Kronofogden.

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 18 mars, 2025 3 minuters läsning
Kronofogden

Foto: Unsplash

Jag kan inte betala företagets fakturor, vad gör jag?

Det första och viktigaste steget om företaget inte kan betala en faktura, är att kontakta leverantören och berätta som det är. Var helt ärlig, det vinner du på i långa loppet. Presentera en plan på hur och när du tänker betala. Leverantören vill ju att du ska betala (hellre än att ditt företag går i konkurs) och därför kommer de att lyssna istället för att direkt sikta på en betalningsanmäkrning.

Ofta finns det möjlighet att undvika en betalningsanmärkning eller inkasso om ni direkt gör upp en avbetalningsplan med betalningsuppskov. Kom ihåg att inte vara för positiv när ni gör upp planen – det är bättre att du har lite svängrum om det blir ännu tuffare än du hoppas.

Skaffa koll på läget och slipp betalningsanmärkning – gör en ekonomisk prognos

Självklart bör du ta fram löpande resultat- och balansräkningar i ditt företag, men i tuffa tider är det också extremt viktigt med en likviditetsbudget.

Tips! Här hittar du en mall för likviditetsbudget

Om det går så långt, kan du också ta hjälp av Kronofogdens modell. Här får du hjälp att undvika skulder och andra ekonomiska program i ditt företag.

Ta hjälp: Här kan du få koll på läget med Kronofogdens modell för skulder

Hur fungerar betalningsföreläggande?

Om det går så långt att ditt företag inte kan betala sina skulder, kan en leverantör ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Då skickar Kronofogden ut kravet, ett betalningsföreläggande, till dig. Se upp – du som företagare kan få en betalningsanmärkning redan när någon skickar in en ansökan om ett betalningsföreläggande.

Hur bestrider jag ett felaktigt krav?

Om ditt företag har fått ett betalningsföreläggande och du anser att det är felaktigt, måste du motsätta dig kravet. Detta ska göras inom 10 dagar. Om du inte gör det, kan Kronofogden meddela att kravet är korrekt, eftersom du inte motsatt dig det.

När skulden sedan har fastställts görs det en utredning för att se om du/företaget har tillgångar som kan betala av skulden. Även här rekommenderar vi att ha kontakt med leverantören och Kronofogden och komma överens om en betalplan. Det är alltid bättre än att sticka ned huvudet i sanden.

Hur kan jag undvika en betalningsanmärkning?

När ditt företag inte betalar fakturor i tid kan det leda till betalningsanmärkningar. Dessa sätts av ett kreditupplysningsföretag, som i sin tur inhämtar informationen från Kronofogden.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

När ditt företag har fåt en betalningsanmärkning, kan alla som tar en kreditupplysning se detta. Det innebär ofta att du har svårare att:

  • Få krediter
  • Hitta leverantörer där du kan betala mot faktura
  • Få banklån och andra lån

Hur länge har företaget en betalningsanmärkning?

Om företaget har fått en betalningsanmärkning tas den normalt ur systemet efter fem år. Om du som privatperson har fått en, är motsvarande siffra normalt tre år.

Det spelar ingen roll om du betalar skulden efter att Kronofogden har meddelat sitt utslag, anmärkningen kommer ändå att registreras.

Vad händer om vi har underskott på skattekontot?

Varje månad gör Skatteverket en avstämning av företagets skattekonto. Om det finns ett underskott kan Skatteverket ge företaget en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav. Så snart det blir underskott på skattekontot börjar en kostnadsränta beräknas.

Ett smart sätt att undvika detta är att anlita en duktig redovisningsfirma som har som ansvar att ha koll på skattekontot.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.