Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Inspiration

"Passiva inkomster ska ge mig min frihet"

Yasemin Bayramoglu 18 januari, 2019 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning

Foto: One on one ger inga reella flöden, menar Susanna Heli. FOTO: NILS PETTER NILSSON

Målet är klart. Hon ska kunna leva på en heltidslön men bara jobba halvtid. Lösningen: passiva intäkter.– Jag är inte ute efter pengarna, utan livsstilen, säger Susanna Heli.

Susanna motsvarar inte bilden av hardcore-företagaren. Hon jobbar med gravida, med mjuka värden – och en blick öppen mot andlighet.
Men visionen och målet har hon haft länge, även om det varit en bitvis tuff resa mot självständighet och egna företaget Föda utan rädsla.

LÄS OCKSÅ: SÅ TJÄNAR DU PENGAR MEDAN DU SOVER

Allt började för 22 år sedan, när hon födde sitt första barn.
– Jag fick hjälp att hitta tryggheten och det förändrade mitt liv! Jag insåg att utan den hjälpen hade förlossningen kunnat bli ett trauma.
Vad var det som hände? Tja, hon fick insikten om hur rädslor motarbetar och bromsar kroppen – och hur trygghet i stället öppnar upp och gör kroppen följsam. Men långt ifrån alla födande får det stöd som Susanna fick.

Hittade en lucka


Här började Susannas resa mot att bli en företagare i trygghetsskapande. Fast det visste hon inte då.
– Jag insåg att jag skulle kunna hjälpa andra. Men jag såg också att det inte var en vedertagen kunskap. Det fanns en lucka. Så jag bestämde mig för att nischa mig på det emotionella födandet, säger Susanna.

Att bli barnmorska var aldrig aktuellt. Det fanns inget om kopplingen mellan känslor och födande i deras utbildning. Vid den här tiden var Susanna undersköterska. Hon började jobba på förlossningen för att bygga på sina erfarenheter och utbildade sig samtidigt till doula.
Sjukgymnastutbildningen var den enda som tog upp hur kroppen och själen hänger samman. Så fick det bli. Det är fjorton år sedan nu.
– Men jag förstod redan där att jag inte skulle gå vårdvägen – den är för trög och långsam för mig. Jag insåg att jag kan förändra världen snabbare om jag möter kvinnorna och deras partners direkt.

Skapade en egen metod


Susanna skapade metoden Föda utan rädsla och började hålla profylaxkurser. 2009 kom hennes bok med samma namn ut.
– Jag vill ju kunna leva på det här. Men då fick jag Jante i fejset. Jag har fått mycket kritik och fått höra saker som ”kan man sälja trygghet?” och ”har du uppfunnit trygghet?”. Det har jag förstås inte. Men jag har skapat en tjänst, en metod för att skapa trygghet. Och den största utmaningen för mig har varit att stå stadigt i att man får sälja och ta betalt för att sälja trygghet.

Det tog tio år att etablera sig. Nu får Susanna höra av barnmorskor att de märker direkt om en födande gått kurs i hennes metod. För snart ett år sedan vågade hon äntligen säga upp sin fasta tjänst för att bara satsa på företaget. Och det märks. Med fullt fokus kommer intäkterna snabbare.
– Jag har valt den privata vägen och visar att det går att tjäna pengar på mjuka värden. Men jag har förlorat vänner på att sticka ut. Att vara envis, att stå för sitt värde ekonomiskt har varit en större resa än jag trott. Men det är dags att vi slutar med de fjomperierna, säger Susanna.

Tydlig målbild – i Grekland


Hon tar fram datorn och visar bilder på en ruin vid havet strax utanför Aten. Något för den händige, skulle man kunna beskriva det. Med mycket välvilja.
Sedan några år har hon investerat i kryptovalutor för att möjliggöra drömmen. Det här är också en del av visionen. Här vid havet ska hon bo och hålla kurser för instruktörer som ska föra hennes kunskap vidare.

Instruktörerna är en del av det pussel av aktiviteter som Susanna skapat för att hon ska få det liv som hon vill ha.
– Jag vill ha frihet och tänker mycket på passiv inkomst. One to one kan du aldrig skapa rejäla flöden. I det organiska byggandet av ett företag måste man tänka på passiv inkomst också.

I dagsläget har hon en rad källor:
  • Royalties för boken Föda utan rädsla som säljs i 5 000–6 000 ex/år.
  • Hon har utbildat instruktörer som håller hennes kurser. De fakturerar för lön, Susanna tar vinsten.
  • Doulatjänst – Susanna har utbildat doulorna. Susanna tar förmedlingsavgift för deras uppdrag.
  • Onlinekurser – både en profylaxkurs och en allt-i-ett-kurs, Gravidresan.
  • Hyr ut plats på sin sajt till instruktörer som gått Susannas kurser.

Det Susanna gör aktivt nu är att hon skriver fler böcker och utbildar vårdpersonal i sin metod. Dessa utbildningar ska på sikt utföras även av Susannas instruktörer.
– Mitt mål är att dra in 150 000 i månaden i ett passivt flöde. Det gör att jag kan utveckla företaget. Jag får hela tiden idéer och ser möjligheter. Målet är att jobba halvtid och få en heltidslön. Mitt motto är: Hur skulle mitt liv se ut om inte pengar spelade någon roll? Det handlar inte om pengarna, utan om mitt liv.

Satsar i England


Medan de passiva intäkterna tickar på kan hon dessutom fokusera mer på England. Hennes bok kom ut på engelska 2012. Nu måste hon göra samma resa där som i Sverige för att få metoden etablerad.
– De är där vi var i Sverige för tio år sedan. Så det är mycket jobb kvar. Men vi behöver jobba med något som betyder något, annars dör själen. Vad kommer man ångra mest – det man inte vågar eller att misslyckas? Att misslyckas är ingenting. Det viktigaste för mig är att fullfölja alla mina idéer och samtidigt förändra världen till det bättre.

Susanna tipsar:

  1. Tänk på ditt företag/produkt/tjänst som en egen kraft. Hur kan den arbeta för dig?
  2.  Tänk att ditt arbete också är ditt liv. Du ska njuta, växa och ha roligt. Din kropp, hjärna och ande ska hela tiden utvecklas. Stagnerar du så stagnerar din business.
  3. Älska pengar. De är bara en symbol för det liv du kan leva. Där ingår även välgörenhet och att bygga ekologiskt.
  4. Ha roligt och våga tänka större än du någonsin trodde var möjligt. Det är detta som sätter ramarna runt din spelplan. Sätt mål!


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Möt våra medlemmar

Vill förändra mediebranschen – med fokus på kvalitet, lönsamhet och gemenskap

På Driva Eget vill vi lyfta våra medlemmar – människorna bakom idéerna, företagen och drivkrafterna. Därför bjuder vi in till personliga intervjuer med medlemmar i Driva Eget Plus för att inspirera, synliggöra och stärka gemenskapen. Idag tog vi ett snack med Sebastian.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 24 juni, 2025 Uppdaterades 24 juni, 2025 2 minuters läsning
Foto Malin Lindner

Foto: Malin Lindner


Dela artikeln

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.