Konsten att anlita underkonsulter
Genom att anlita och samarbeta med andra konsulter kan du ta större uppdrag och få fler kunder men ändå ha tid över till att tänka strategiskt, menar experten. Här är hennes råd.


Foto: Växa med underkonsulter. Foto: Getty Images
Det är flexibelt att ta hjälp av andra konsulter jämfört med att anställa. Med en resurs- och konsultstrategi kan du plocka in rätt kompetens och omfattning när det passar.
Dessutom kan det skapa ringar på vattnet, så att du själv blir anlitad som konsult av andra småföretagare, menar Marianne Olsson, konsultexpert och författare till bland annat "Konsultboken".
Det är bättre att komplettera än att konkurrera. Jag tror på samarbete, på att bygga allianser. Det kanske inte är samma konsult som bjuder upp nästa gång men om man sprider den mentaliteten och kulturen så tror jag det blir fler som vill samarbeta framöver.
När ska man ta in en konsult?
Så när är den gyllene tiden att ta in en konsult? Tidigare än du tror!
– Även om man teoretiskt har kompetensen själv att klara av uppgiften man lägger ut så kan man behöva avlastning för att få tid att koncentrera sig på det strategiska – så att man växer.
Lönsamhet och prissättning
Hur ska du då tänka kring din egen lönsamhet? Är du ute efter att anlita konsulter till specifika projekt handlar det oftast om att du fakturerar kund och sedan låter konsulten fakturera dig.
– Då är det du som bestämmer priset. För att alla ska vara nöjda måste man vara schysst. Det ska vara marknadsmässigt och man måste tänka långsiktigt. Nästa gång kanske det är din konsultkompis som äger kunden och då vill du ha en likvärdig prissättning och lönsamhet själv. Så skapa en win-win.
4 viktiga råd vid anlitande av underkonsulter:
- Hitta rätt personer. Gör en noggrann koll och ta referenser – och flera utöver de som konsulten själv anger
- Skriv alltid avtal. Tänk på att det är ditt företag som står som garant för jobbet mot kunden.
- Vårda ditt team. Ta dig tid att ordna after work eller andra gemensamma aktiviteter.
- Låt alla tjäna på det – även du. Glöm inte att du har ett större ansvar som kundansvarig.
Vanliga frågor om att arbeta med underkonsulter
(FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)
Vad är en underkonsult och hur fungerar samarbetet?
En underkonsult är en frilansare eller företagare som arbetar på uppdrag av en huvudkonsult, som i sin tur har direktkontakt med slutkunden. Samarbetet innebär att huvudkonsulten kan ta större uppdrag och erbjuda bredare kompetens, medan underkonsulten får tillgång till uppdrag utan att behöva hantera kundkontakt och projektledning.
När är rätt tidpunkt att anlita underkonsulter?
Du bör överväga att anlita underkonsulter tidigare än du kanske tror. Även om du har kompetensen själv kan det vara strategiskt klokt att ta in underkonsulter för att frigöra tid för affärsutveckling och strategiskt arbete. Det är särskilt relevant när du vill växa din verksamhet eller när du behöver specifik expertis för ett projekt.
Hur mycket provision är rimligt att ta som huvudkonsult?
En vanlig modell är att huvudkonsulten behåller cirka 10 procent av underkonsultens arvode. Detta täcker arbetet med att skapa affären och hantera kundkontakten. För större företag med starka varumärken kan provisionen vara högre. Ett tips är att specificera projektledning som en separat post i offerten till kund.
Hur hittar man bra underkonsulter att samarbeta med?
För att hitta rätt underkonsulter bör du: - Ta referenser, även utöver de som konsulten anger - Använd LinkedIn och Facebook för att kolla tidigare uppdrag - Kontakta tidigare kollegor och samarbetspartners - Säkerställ att kompetensen matchar projektets behov Det är viktigt att göra en grundlig utvärdering eftersom du som huvudkonsult står som garant mot kund.
Hur sätter man upp ett bra avtal med underkonsulter?
Ett bra avtal med underkonsulter bör alltid vara skriftligt och innehålla: - Tydlig ansvarsfördelning - Ersättningsnivåer och betalningsvillkor - Sekretessklausuler - Projektets omfattning och deadlines Detta skyddar både dig och underkonsulten, samt säkerställer en professionell relation.
Vilka fördelar finns det med att jobba som underkonsult?
Att jobba som underkonsult ger flera fördelar: - Tillgång till större projekt och kunder - Mindre tid behöver läggas på försäljning - Flexibelt arbetssätt - Möjlighet att fokusera på din kärnkompetens - Värdefulla nätverk och samarbeten Det kan också leda till fler uppdrag genom rekommendationer inom konsultnätverket.