Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Se upp för sambofällan när du driver eget

26 januari, 2016 Uppdaterades 18 december, 2024 4 minuters läsning
Efter det att Millennium-författaren Stieg Larsson tragiskt avled i en hjärtattack hamnade sambon Eva Gabrielsson och hans familj i en infekterad arvstvist. Så här skyddar du dig, din sambo och företaget om du hamnar i samma situation.Debatten om arvet efter Stieg Larsson, som skrivit den enormt framgångsrika Millenniumserien, blossade upp när den fjärde boken i serien släpptes i slutet av augusti 2015, denna gång skriven av författaren David Lagercrantz.

Bakgrunden är att Stieg Larsson och Eva Gabrielsson levde som sambor i 30 år, fram till hans död 2004.Läs också: Så skriver du bra konsultavtalEftersom de inte var gifta och det inte fanns något testamente tillföll arvet hans familj. Detta ledde till en utdragen arvstvist mellan familjen och Eva Gabrielsson.Sambofällan är något som kan drabba även en småföretagare vid en tragisk händelse. Om du då vill att ditt företag ska tillfalla din sambo, inte din familj, måste du skydda det med ett testamente.

Följ då dessa råd:

1. Reglerna vid samboskap

Enligt svensk rätt ärver inte sambor varandra vilket innebär att ni, till skillnad från gifta par, måste upprätta ett testamente om ni vill ärva varandra.

Om någon av samborna går bort görs det då först en bodelning av samboegendomen, det vill säga den gemensamma bostaden och möblerna i denna som införskaffats för gemensamt bruk. Inga andra tillgångar tas upp i denna bodelning.

Skulle inget testamente ha upprättats får släktingarna den bortgångne sambons andel vid bodelningen, liksom övriga tillgångar som den bortgångne ägde. Här ingår även företaget.

Skulle den avlidne sambon ha ägt hela hemmet och möblerna betyder det att allt tillfaller släktingarna.

Detta får oftast stora och svåra konsekvenser för den efterlevande sambon. Det är därför det är så viktigt med ett testamente.

2. Så fungerar ett testamente

Om ni som sambor vill ärva varandra kan ni skriva ett testamente. Ni kan då reglera så att den efterlevande sambon ärver allt eller delar av den avlidnes kvarlåtenskap, inklusive företaget.

Undantaget är om den avlidne har barn. Det går inte att göra ett barn arvlöst men ett testamente kan minska den arvslott som barnen får till 50 procent.

Finns det inget testamente har barnen rätt till sin arvslott, det vill säga all förälderns kvarlåtenskap.

Barn till den bortgångne sambon kan kräva att få ut sin laglott omedelbart trots upprättat testamente.

3. Testamentets innehåll

Ett testamente innehåller testatorns, det vill säga den som skriver testamentets, vilja. Det innebär framför allt dessa punkter:
  • Särskilda villkor, till exempel ­om tillgångarna ska vara testamentstagarens enskilda egendom.
  • Särskilt förvaltarskap om testamentstagaren är under 18 år och om testator själv vill utse vem som ska förvalta arvet tills testamentstagaren fyller 18 år.
  • Lagvalsklausul om testator har tillgångar i andra länder.
  • Förköpsförbehåll, om det till exempel finns önskemål om att hålla en släktgård eller ett familjeföretag inom familjen.
  • Testators önskemål om begravning.
  •  Testamentsexekutor, det vill säga en person som förvaltar dödsboet enligt den avlidnes testamente.
4. Tänk på livförsäkringenNär man tecknar en livförsäkring kan man skriva in sin sambo som förmånstagare. Det utfallande beloppet kommer då att tillfalla den efterlevande sambon vid försäkringstagarens död.
Det utfallande beloppet kommer inte att ingå i den bortgångnes kvarlåtenskap och på så sätt kommer släktingar till den bortgångne inte att kunna kräva del av försäkringsbeloppet.

Detta händer om ni gifter er

  • Om ni gifter er blir ditt företag giftorättsgods. Då ingår tillgången i en bodelning och tillfaller din partner vid dödsfall men även vid en eventuell separation. Undantaget är om du har egna barn.
  • Vill du inte att det ska hända måste ni skriva ett äktenskapsförord. Du kan där reglera att ditt företag är din enskilda egendom. Detta har betydelse vid en eventuell separation men också om du i ett testamente vill reglera att företaget ska tillfalla personer som du själv utser.

Glöm inte kompanjons­avtalet!

  • Om du driver företag med andra bör ni alltid skriva ett kompanjonsavtal. Där regleras vad som händer med företaget om någon av er skulle bli sjuk, avlida eller separera från sin make eller maka.
  • Skulle ni inte ha ett sådant ingår vid ett dödsfall den avlidnes andel av bolaget i dödsboet. Detta betyder att situationen blir mycket otrygg för övriga delägare då den avlidnes släktingar plötsligt träder in i bolaget. Det är därför viktigt med ett kompanjonsavtal med både inlösen- och hembudsklausul, som blir en trygghet för både delägarna och dödsbodelägarna.
Läs också: Så skriver du hyresavtal 


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.