Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Marknadsföring & PR

Skriva sökoptimerade och säljande texter – så gör du

Pernilla Säfström 25 februari, 2022 4 minuters läsning
Sa¨ljande texter

Foto: Sa¨ljande texter

I den här guiden går vi igenom hur du med enkla metoder kan skriva säljande texter för webben.

Att kunna skriva sökoptimerade och säljande texter kan hjälpa dig att nå fram med ditt budskap till din målgrupp. Vad innebär då en säljande text? Det säljande texter har gemensamt är att de vänder sig till läsaren, de har en lockande rubrik och fångar sedan in läsaren snabbt redan i början av texten. Säljande texter innehåller även relevanta nyckelord och punktlistor och/eller faktarutor.

I den här guiden visar vi stegen till säljande texter:

  • Målgruppsanpassa dina texter.
  • Hur texter blir lästa på webben.
  • Läsbarhet och konsten att skriva kortfattat.
  • Hur du väcker läsarnas intresse.
  • Skriva bra rubriker och ingresser.
  • Metoder för att lyfta fram information.

Målgruppsanpassa dina texter

Vem som ska läsa den text du skriver är något du måste ha klart för dig innan du börjar. Gör en enklare målgruppsanalys, det vill säga ta reda på mer om målgruppens behov och önskemål eller gör lite omvärldsbevakning på liknande ställen.

Hur texter blir lästa på webben

För att en text på webben ska bli läst måste den vara tydlig, enkel och lätt att ta till sig. Huvudsaken är förstås att ha en tillräckligt intressant text som ger läsarna den information eller upplevelse de vill ha. Fångas läsarens intresse kan de börja läsa mer noggrant. Du har inte lång tid på dig att övertyga läsaren om att stanna kvar och läsa artikeln, om besökaren inte upptäcker något intressant inom tre-fyra sekunder är det för sent och besökaren letar sig vidare. Detta innebär att:

  • Det viktigaste innehållet måste framgå av de två första styckena.
  • Nyckelordet måste stå tidigt i rubriker, punkter i en lista och liknande.

Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering eller SEO är en hel vetenskap som handlar om att få texter att hamna högt i sökmotorernas träffindex. Fundera först på vilka sökord som dina läsare kan tänkas använda och försök få med dem i rubriken. Använd dig sedan löpande av dina nyckelord i texten, men se upp för överanvändning som tvärtom kan få negativa konsekvenser då det straffas i googles ranking.

Verktyg för sökmotoroptimering

Det finns även olika verktyg som hjälper dig att sökoptimera texter eller att testa läsbarheten. Yoast är ett sådant verktyg, en tilläggsmodul till exempelvis Wordpress. Om du använder dig av artiklar eller bloggar för att nå ut med ditt budskap kan det vara värt att investera i ett sådant verktyg.

Google har även en sökordsplanerare (Google Adwords Keyword Planner) där du kan testa dina rubrikord och få tips på människor oftast söker på.

Läsbarhet och konsten att skriva kortfattat

Textens läsbarhet handlar främst om att ha tillräckligt många övergångsord, men att undvika för många passiva meningar. Konsten att skriva kortfattat handlar inte om att skriva texter som är så korta som möjligt, utan snarare om att texten ska ”säga allt som behöver sägas med så få ord som möjligt för att göra det tydligt”. För att få säljande texter placerar du det viktigaste först och skriver så kortfattat du kan utan att tappa mening och tydlighet. Du kan förmodligen stryka mycket mer än du tror i dina texter. Utgå alltid från läsaren.

Hur du väcker läsarnas intresse

Bra rubriker och ingresser = a och o i säljande texter

Rubriken ska locka till klick och merläsning. En del av rubriken ska tydligt berätta vad texten handlar om och den andra delen ska ha en tydlig “Call to action”. Rubriken behöver inte berätta allt, utan får gärna skapa en “jag vill veta mer-känsla”. Rubriken ska också innehålla det sökord som texten främst handlar om.

Tips för bra rubriksättning

  1. Var kortfattad! En rubrik ska inte vara mer än 70 tecken lång för att hamna högt i sökmotorerna.
  2. Leverera! Det du påstår i rubriken måste hålla.
  3. Var hellre tydlig än rolig.
  4. Lägg in nyckelord i början.
  5. Använd siffror, gärna ojämna då de lockar mer.
  6. Igenkänning. Använd ord som läsaren känner igen och kan identifiera.
  7. Värdeord. Använd värdeladdade ord med viss måtta.

Ingressen ska i normalfallet vara tre meningar lång och berätta vad man kan förvänta sig av texten och varför man ska läsa den. Använd dig gärna av "omvänd pyramid", EN berättarteknik inom främst nyhetsjournalistik som innebär att det viktigaste berättas först och övrig information följer i fallande viktighetsordning.

Mellanrubriker är ett bra sätt att lyfta fram information. De är även väldigt viktiga för SEO och för att texten ska bli enkel att läsa.

Metoder för att lyfta fram information

Utöver bra rubriksättning och mellanrubriker kan du med fördel använda dig av:

  • punktlistor
  • citat
  • faktarutor
  • bilder
  • fetstil
  • nytt stycke vid ny tanke

Lycka till och glöm inte att sätta läsaren i centrum!

Mer lust att skriva?

Då rekommenderar vi vår gudie: Skriva en egen bok – här är checklistan du behöver!



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.