Småföretagare – här är önskelistan från dina kunder under corona

Det är dyrare att handla hos småföretag, tycker svenskarna. Trots det vill en majoritet ha fler småföretagare i sitt område, och planerar att öka sin konsumtion hos små företag. Här är kundernas önskelista på vad du som småföretagare ska tänka på under corona och efter.
Vad är viktigast – pris eller personlig service? Vilka faktorer uppskattar kunderna mest hos små företag kontra större aktörer? Och hur viktigt är det att erbjuda e-handel?
Undersökningsinstitutet Ipsos har på uppdrag av Visa – ett av världens största nätverk för betalningar – undersökt hur småföretagare har påverkats av coronapandemin.
En rad intressant fakta om vad kunderna önskar från småföretagare kommer fram, som till exempel:
- Vad kunderna önskar allra mest från sina lokala småföretagare.
- Hur viktigt det är att erbjuda en e-handelsmöjlighet.
- Hur kontanter minskar och hur viktiga digitala betalsätt är.
Innan du läser de viktigaste insikterna från undersökningen, får du gärna spana in Visas initiativ Företagshjälpen. Här hittar du användbara tips och verktyg för att du som småföretagare ska utveckla din digitala affär.
Så många vill aktivt stötta småföretagare
Undersökningen visar att tre av fyra svenskar aktivt väljer att stötta småföretagare under coronapandemin, och hela 50 procent blir gladare av att handla hos små företag. 55 procent uppger att de uppskattar att handla från småföretagare jämfört med att handla från större företag.
– Småföretagen är ryggraden i Sveriges ekonomi – de skapar jobb, främjar innovation och får de ekonomiska hjulen att snurra i vårt samhälle. Det är väldigt glädjande att se att svenska folket i den tuffa tid som nu råder gör vad de kan för att ge stöd till småföretagare. Det är viktigt att vi hjälps åt, säger Riikka Salminen, Sverigechef på Visa.
Så här kan du stötta småföretagare lokalt
Det finns många sätta att stötta lokala småföretagare i just din stad.
Här är några enkla exempel:
- Visst är det bra att stötta din lokala matbutik, men du kan lika gärna stötta din lokala restaurang genom att köpa hämtmat. På köpet får du mer tid över.
- Glöm inte bort att stötta dina lokala favoriter digitalt. Genom att följa dem på sociala medier, dela deras inlägg och gilla deras erbjudanden (och använda dem förstås) kan du göra stor skillnad för ett litet företag. Ju fler som gillar och delar, desto fler når din lokala favorit ut till.
- Det finns många lokala småföretagare som erbjuder hemleverans eller avhämtning. Ett bra exempel är de Reko-ringar som numera finns i många svenska kommuner, där du beställer på nätet och hämtar upp dina varor på en bestämd tidpunkt. Detta blir en direktlänk mellan lokala matproducenter och kunderna utan mellanhänder, och du som kund får träffa de som odlar och föder upp din mat personligen. Ofta finns smarta digitala betalsätt som gör affären smidig.
Småföretagare gör det lättare att handla hållbart
Är det mer hållbart att handla lokalt av en småföretagare? Det går förstås inte att säga generellt, men ofta minskar transporterna. Dessutom känns det bra, menar undersökningen. 4 av 10 svenskar (41%) säger att småföretagen gör det lättare att handla hållbart.
Så här kan du som småföretagare bli ännu mer hållbar
Kunderna uppskattar alltså att handla lokalt och att handla hållbart. Samtidigt anser 62 procent att småföretag är dyrare än större företag. Därför behöver du som småföretagare hitta smarta sätt att skapa en mer hållbar produktion, service och försäljning, utan att priset stiger för mycket. Det är en utmaning när kvantiteten är mindre.
Här är några exempel på vad småföretagare kan göra för att ställa om till en mer hållbar produktion:
- Använda förnyelsebar energi. Idag kostar det inte mycket mer än “vanlig energi”, och företaget kan använda det som ett säljargument.
- Utsläppen kan minskas genom att effektivisera resor, ha flera digitala möten och automatisk avstängning av elektronik utanför arbetstid.
- Ett annat smart sätt att arbeta hållbart är rätt betalsätt och leveransalternativ. I coronatider sköter många småföretagare betalningarna digitalt, och går ofta ihop med andra lokala aktörer för gemensamma transporter. Det spar både pengar, tid och miljö. Ett annat smart sätt är upphämtningsplatser på speciella tider.
Tips! Här kan du se tre videos där kunder berättar varför de vill välja lokala småföretagare.
Minskningen av kontanter fortsätter
En av fem svenskar har minskat sin användning av kontanter under corona. Av dessa tror varannan att detta kommer att hålla i sig även efter pandemin. Hälften av svenskarna som inte använder kontanter idag, gjorde det innan coronapandemin. Speciellt i äldre åldersgrupper syns ett tydligt mönster av minskad kontanthantering.
För dig som småföretagare är detta viktiga insikter. Hur kan du erbjuda digitala betalningssätt till dina kunder?
Tips! På Visas portal Företagshjälpen hittar du fler tips om hur du kan öka möjligheterna att sälja på nätet och hitta rätt betalningslösningar.
Äldre är mer positiva till småföretagare
80 procent av svenskarna är positiva till fler småföretagare i sitt närområde. Faktiskt är äldre åldersgrupper än mer positiva, andelen är högre ju äldre åldersgruppen är.
Här är kunderna önskelista till småföretagare
Vad önskar då kunderna från lokala småföretagare. Det finns en lång lista, men här är några av de viktigaste punkterna.
- 60 procent anger att personlig service är det viktigaste när de handlar hos en småföretagare.
- Konkurrenskraftiga priser är också viktigt, hela 56 procent anger det som en avgörande faktor.
- Gedigen kunskap kan också vara avgörande, hela 47 procent anger det som en av de viktigaste faktorerna.
Personlig service och gedigen kunskap blir viktigare ju äldre åldersgruppen är. Och fler män än kvinnor tycker att personlig service är viktigt – 67 procent av männen jämfört med 53 procent av kvinnorna.
Hur har corona påverkat fysisk och digital försäljning?
Förskjutningen mot en mer digital försäljning har fortsatt att öka under coronapandemin. Hela 48 procent av svenskarna har spenderat mer online. Dock har det inte påverkat den totala konsumtionen, vilket innebär att den fysiska handeln minskat. 25 procent anger att de kommer att handla mer online efter pandemin än innan.
- 9 av 10 svenskar shoppade online under 2020.
- 3 av 4 svenskar över 75 år shoppade online under 2020.
- 1 av 4 svenskar anser att småföretagare behöver erbjuda en e-handelsmöjlighet.
Alla varumärkesnamn, logotyper och/eller varumärken tillhör respektive innehavare egendom och används bara för identifieringsändamål. Omnämnandet av dessa innebär inte att produkten godkänns eller är ansluten till Visa.
* Den förlängda provperioden om 30 dagar gäller för de första 50 som anmäler sig. Ordinarie provperiod är 14 dagar. Ytterligare villkor gäller.