Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Så säljer du din kunskap som konsult – stor guide

6 juni, 2014 4 minuters läsning
Du har inga produkter, du vet inte ens i förväg vad du ska leverera och kunden köper grisen i säcken. Att sälja kunskapstjänster är en utmaning. Så hur gör du för att lyckas? Sluta sälj, och sluta fokusera på priset uppmanar experten, och hjälp kunden att köpa i stället!

Du har fått till ett möte med en tänkbar kund. Nu har du chansen att få berätta om allt du kan, du som i vanliga fall känner dig obekväm i säljarrollen. Därför har du strukit finskjortan och laddat upp med både en välformulerad presentation och lyckade kundcase innan du ringer på dörren.

Men stopp ett tag!

Britt-Marie Ahrnell har skrivit bland annat boken Sluta sälja, bli köpbar (Konsultförlaget) och hjälpt många företag att förstå sig på försäljning och marknadsföring av kunskapstjänster.

Hon vet hur svårt det är att tala för en tjänst som knappt går att beskriva. Och hur svårt det är att få vettigt betalt för tjänster vars värde inte kan mätas bäst i antalet arbetade timmar.

Dessutom är tendensen i samhället att priset på kunskap går ner. Alla former av kunskap sprids blixtsnabbt på nätet i dag.

På ditt säljmöte måste du alltså ha så bra pedagogik att du kan få kunskapen att gå på djupet och ge mer än vad den där hemsidan eller appen redan gör. Kunskap som är ”högoktanig”.

Men då blir det väl dyrt? Och därmed svårsålt?

– Många småföretagare är för fokuserade på pengar. Jag tror att den trånga sektorn för många kunder snarare är den egna tiden, säger Britt-Marie Ahrnell.

Business to business-kunder som anlitar dig i jobbet ser knappast pengarna, de är mest siffror i ett excelark. Men deras egna kalendrar är påtagliga. Och för det mesta fullbokade.

– När jag närmar mig ett konsultföretag och erbjuder en utbildning som kostar 25 000 kronor är mitt pris inte problemet. Det är att 30 konsulter som hyrs ut för 1 200 kronor i timmen inte kan vara borta från sina uppdrag för att lyssna på mig, säger Britt-Marie Ahrnell.

I stället kan hon föreslå att få hålla utbildningen klockan 17-19 på kvällen.

– Då blir jag genast mycket mer intressant än om jag skulle sänka mitt eget pris till 18 000 kronor.

En annan djupare aspekt som gör det svårt att sälja – och köpa – kunskap är att den är krävande att ta till sig.

– Om jag går till frisören kan jag bara luta mig tillbaka och säga ”klipp mig”. Men mera kunskapsintensiva tjänster handlar nästan alltid om att kunden måste göra ett eget arbete med att införliva kunskapen. Jag kan inte gå till exempelvis en coach och lägga över ansvaret för min egen utveckling, säger Britt-Marie Ahrnell.

Det här gör köpprocessen mycket mer komplicerad för kunden. Hur ska hon få in coachning i sin agenda? Hur personlig har hon lust att vara? Hur ska hon hinna ta vara på alla insikter hon får?

– Kunden beslutar sig inte för att köpa din lösning. Hon beslutar sig för en egen förändring, som din kunskap innebär.

Detta, menar Britt-Marie Ahrnell, är något många kunskapsarbetare missar. De tror att deras roll är att hitta ett behov som kunden inte själv har upptäckt.

– Att tala om behovsanalys är för snävt. Alla har behov. Gå ett par steg till och gör en köpanalys i stället. Hur går det till hos den här kunden när de fattar beslut om att köpa? Vilken situation sitter min kund i just nu?

Företagens inköpsprocesser blir mer och mer styrda och komplexa med fler och fler människor inblandade. Förr hade mellanchefer egna budgetar att röra sig med, men i dag får många inte ens köpa två suddgummin.

Köphindren är otaliga – ramavtal, offentliga upphandlingar, inköpskarteller och centraliserade inköp. Plus alla människor som ska förberedas, göras delaktiga, köras över eller krypas för.

Processen kan mycket väl ta ett år, även för en kund som spontant gillar allt du säger.

– Du skulle bli förvånad om du kände till allt som ditt säljförslag ställer till med. Din säljteknik kan vara hur bra som helst, om kunden inte kan eller får köpa blir det ändå ingen affär, säger Britt-Marie Ahrnell.

Och då har vi ännu inte berört det typiska svaret att det inte finns några pengar.

– Men det gör det visst, hävdar Britt- Marie Ahrnell. Om din lösning skapar värde för kunden så finns det pengar, även om de inte finns i budgeten just nu. Det är den inställningen du ska ha. Kunden har gått med på att träffa dig, eller hur? Kunden har ett visst ansvar för att driva utveckling, eller hur? Och då måste hon ju ordna fram pengar, eller hur?

Ta reda på var skon klämmer. Är det en budgetfråga? Finns det policybeslut om inköpsstopp? Handlar det om vem som får köpa? Sådana hinder måste undersökas och forceras.

Låt alltså din snygga powerpointpresentation ligga kvar i väskan.

– Det är viktigt att du inte pratar om dig själv förrän du har full koll på vad kunden kan köpa. Håll käften tills du vet vad du ska sälja! Men signalera samtidigt att du är som en trygg doktor som kan ta hand om problemen och se till att allt kommer att gå bra, råder Britt-Marie Ahrnell.

– Taffliga säljare berättar om allt de kan göra. Duktiga säljare skapar trygghet och förtroende.


ANNONS

Innehåll från Billo Företag

Partner

Äntligen lanseras företagens digitala brevlåda – för alla bolagsformer

Att vara företagare är ett pussel av mejl, papperspost, fakturor och möten. Men hur hittar du balans i vardagen och frigör mer tid till det som faktiskt skapar värde för företaget? En lösning är att sköta all sin företagspost digitalt – hur mycket tid kan du och ditt företag spara med en digital brevlåda?

billo
Billo Företag 3 februari, 2025 4 minuters läsning
Digital-brevlada-for-foretag-1400x788

Foto: Billo

Den som har drivit företag ett tag känner igen sig i den ständiga strömmen av papperspost: fakturor, myndighetsutskick, försäkringspapper och allt däremellan. Detta blir lätt en källa till både stress och felhantering.

Nu lanseras Billo Företag, Sveriges första digitala företagsbrevlåda för alla bolagsformer (även enskild firma!). Med Billo Företag blir det möjligt att samla alla viktiga dokument på ett ställe – direkt i mobilen eller på datorn. Du slipper klipp-och-klistra-lösningar med olika system och kan hantera hela ditt administrativa flöde från samma plattform. Värt att läsa mer om va? Det gör du här.

En ny undersökning från IPSOS (på uppdrag av Billo), visar att 47 procent av svenska småföretagare känner frustration kring administrationsarbete och hantering av fakturor och dokument. I många fall spenderas upp till en dag på administrativa uppgifter.

I praktiken är det här tid som kan läggas på kärnverksamheten, kundkontakter eller helt enkelt en välbehövlig paus. Då blir en smart digital brevlåda mer än bara en bekvämlighet – den kan faktiskt ge konkurrensfördelar.

– Vår undersökning visar att över 82 procent av svenska småföretagare behöver spendera minst en dag i veckan på att arbeta med administration och papperspost. Vi vill hjälpa till att minska tiden, stressen och risken för påminnelseavgifter genom att samla all post och dokument på ett ställe, och samtidigt göra det enkelt att betala fakturor direkt i appen, säger Billos vd Johan Eklöf.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Första digitala brevlådan för alla bolagsformer

Billo har redan etablerat sig på den privata marknaden, och nu har de tagit klivet in på företagsarenan. Billo Företag är Sveriges första digitala företagsbrevlåda som stödjer alla bolagsformer, inklusive enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag. Det här är en avgörande skillnad mot andra aktörer på marknaden som ofta riktar in sig på större bolag eller förutsätter att användaren redan är privatkund hos dem.

Så funkar Billo Företag

Billo Företag går ett steg längre än traditionella digitala brevlådor. Tack vare automatisk tolkning av innehåll, oavsett om du laddar upp ett digitalt dokument eller skannar in en pappersfaktura, blir hanteringen betydligt enklare. Systemet kan hjälpa dig att sortera och kategorisera dokument, vilket sparar tid och minskar risken för att missa viktiga deadlines.

En annan fördel är att du kan betala fakturor direkt i brevlådan. Du slipper alltså hoppa mellan olika bank- och bokföringssystem för att sköta ekonomin. Den här helhetslösningen är en av anledningarna till att många företagare anser att de sparar både tid och administration när de går över till Billo.

Vad skiljer Billo Företag från konkurrenterna?

  1. Direktbetalning av fakturor:
    I Billo kan du betala dina fakturor direkt i tjänsten, vilket innebär att du slipper logga in i banken separat varje gång.
  2. Stöd för enskild firma:
    Billo är unika med att erbjuda en digital brevlåda för enskilda firmor – något som andra större aktörer ännu inte har.
  3. Automatisk tolkning av uppladdade dokument:
    Oavsett om du fotar av eller skannar ett papper, eller får in en PDF, tolkar Billo innehållet automatiskt. Detta ger en smidigare översikt och sparar tid.
  4. Inget krav på privatkonto:
    Många konkurrenter kräver att du först blir privatkund för att kunna använda deras företagslösning. Billo kräver inte det. Du kan alltså köra igång med ditt företag direkt.

Så blir du mer effektiv med digital brevlåda för företaget

Så vad är fördelarna med att ha en digital brevlåda där allt hänger ihop? Och vad ska jag tänka på när jag väljer lösning?

  1. Samla allt på ett ställe:
    Se till att dina fakturor och papperspost finns i samma digitala ekosystem. Slipp pappershögar och separata system som inte pratar med varandra.
  2. Automatisera så mycket som möjligt:
    Använd inbyggda automationsfunktioner för att få aviseringar när fakturor förfaller, eller när nya myndighetsbeslut trillar in i brevlådan.
  3. Integrera med bokföringen:
    Rätt digital brevlåda kan samarbeta med ditt bokföringsprogram. Då behöver du inte dubbelregistrera uppgifter eller riskera missade verifikationer.
  4. Se över säkerheten:
    Säkerställ att tjänsten du väljer har stark kryptering och lösningar för att uppfylla GDPR-krav. På så sätt kan du undvika dyra säkerhetsincidenter.

Sammanfattning – varför ska mitt företag ha en digital brevlåda?

Digitala brevlådor har blivit ett självklart inslag för många privatpersoner – och nu är det hög tid för företagare att haka på tåget. Billo Företag sparar inte bara tid, utan kan också ge en bättre översikt över verksamhetens ekonomi och skriftliga kommunikation.

Genom att automatisera rutinuppgifter, samla all post på ett ställe och slippa krånglet med pappershantering kan du lägga mer fokus på det viktiga: att utveckla ditt företag.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Om Billo
Billo Företag är den första digitala brevlådan som låter alla typer av bolag – inklusive enskilda firmor – lägga mindre tid på administration och mer tid på det de gör bäst: sitt jobb! Billo är en statligt godkänd digital brevlåda (Digg) med tillstånd hos Finansinpektionen (FI).



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.