Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Nyheter

Sveriges techmiljardärer 2020

Sajten Di Digital har släppt listan på Sveriges techmiljardärer 2020, och de är hela 59 namn på listan. Toppar gör Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek. Enda kvinna på listan är Christina Stenbeck. Här tar vi en närmare titt på listan.

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 6 oktober, 2020 5 minuters läsning
Techmiljarda¨rer Daniel Ek Spotify

Foto: Techmiljarda¨rer Daniel Ek Spotify

Antalet miljardärer i Sverige har mer än dubblats de senaste 10 åren. Många av de nya miljardärerna hittar vi inom techsektorn, även om Di Digitals lista över techmiljardärer är väldigt branschöverskridande.

Enligt listan har vi idag 59 techmiljardärer i Sverige, en ökning med 17 % från föregående år. Och de rika blir rikare – techmiljardärernas gemensamma förmögenhet har ökat med 60 procent. Nu är den totalt över 300 miljarder kronor. Det hänger förstås ihop med att Stockholmsbörsen ligger på rekordnivåer efter en dipp under den värsta coronakrisen. Teknikbolag är också överlag högt värderade.

Läs också: Så här tänker miljonärer

Martin Loretnzon och Daniel Ek rikaste techmiljardärerna

Listan toppas som sagt av Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek, precis som tidigare. Idag ska de vara goda för 52 respektive 37 miljarder kronor. Den svenska streamingjätten har nått ett börsvärde om 415 miljarder kronor, och duon börjar klättra mot att bli två av Sveriges allra rikaste personer.

På tredje plats hittar vi ett mer oväntat namn – Embracer-grundaren Lars Wingefors. Embracers aktiekurs har varit rena raketen (börsvärde cirka 65 miljarder) och Lars Wingefors äger 28 procent av aktierna, rapporter DI Digital.

Niklas Zennström fjärde rikast av Sveriges techmiljardärer

Niklas Zennström är bekant för de flesta och känd som en av grundarna av Skype, som såldes till Ebay för 31 miljarder kronor 2005 men som numera ägs av Microsoft.

I dag driver Niklas Zennström det Londonbaserade riskkapitalbolaget Atomico, en av Europas allra viktigaste finansiärer inom techsektorn.

Läs också:Världens rikaste entreprenörer 2020 – här är listan

Spännande nykomlingar på listan

Evolution Gamings två grundare Jens Von Bahr och Fredrik Österberg klättrar snabbt på listan över techmiljardärer. På ett år har de mer än fördubblat sina förmögenheter. Evolution Gaming är underleverantör till casinobranschen.

Sex av nykomlingarna på listan är grundare av kommunikationsbolaget Sinch (Kjell Arvidsson, Robert Gerstmann, Kristian Männik, Henrik Sandell, Björn Zethraeus och Johan Hedberg), som börjar bli ett av de högst värderade teknikföretagen på Stockholmsbörsen.

Bland nykomlingarna hittar vi också Storytel-grundaren Jonas Tellander, som vi träffade i ett mycket spännande samtal i podden Ordinary People who do Badass Things. Här kan du lyssna på avsnittet där han berättar hur han byggde miljardimperiet (eller ladda ned det i din favoritplattform direkt).

Hjalmar Winbladh en av nykomlingarna på listan

Bland nykomlingarna av techmiljardärer hittar vi också investeraren Hjalmar Winbladh. Winbladh har bland annat varit med och grundat Rebtel och Sendit, som såldes till Microsoft under 1999.

Mellan 2015 och 2020 var han partner på EQT, med ansvar för deras teknikgren Ventures. Enligt DI Digital äger han aktier värda knappt 400 miljoner kronor i riskkapitalbolaget. Winbladh kontrollerar även 10 procent av det miljardvärderade musikteknikbolaget Epidemic Sound, som han var med och startade.

Därutöver kammade Hjalmar Winbladh enligt DI Digital, hem runt 100 miljoner kronor när Izettle såldes till Paypal 2018.

Trustly-grundarna också techmiljardärer

Och det finns fler spännande techmiljardärer som är nykomlingar på listan. Trustly-grundarna Carl Wilsson, Lukas Gratte och Joel Jakobsson är två av dem. Bland nykomlingarna hittar vi också Embracer-investeraren Mikael Brodén, HMS-grundaren Staffan Dahlström och Spotify-toppcheferna Gustav Söderström och Alex Norström.

Läs också: Så byggde Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh miljardimperiet Serendipity Group

Christina Stenbeck ensam bland kvinnliga techmiljardärer

Christina Stenbeck är förstås mest bekant från Kinnevik, och här lades grunden till hennes förmögenhet och att bli Sveriges enda kvinnliga techmiljardär. Hon styrde på 2000-talet Kinnevik mot mer digitala affärsmodeller, bland annat ägandet i den tyska e-handeln Zalando. Kinnevik, som Christina Stenbeck fortfarande äger 4 procent av, har fortsatt satsat i digitala företag som Mathem och den brittiska nätläkaren Babylon.

Cristina Stenbeck har också, enligt DI Digital, uppemot en halv miljard kronor i privata investeringar inom tekniksektorn. I denna portfölj finns till exempel Spotify, Voi och Northvolt.

Så blir du rik – utan stora risker

Vill du bli rik? Vill du ta stora risker? Vill du bli rik utan att ta stora risker? Tillsammans med Jan Bolmeson – som driver Sveriges största privatekonomiblogg 'Rika Tillsammans' – reder vi ut vilka vägar som finns till ekonomisk rikedom och hur vi samtidigt minimerar riskerna.

Detta är ett avsnitt för dig som vill lära dig principerna för passiva inkomster, om fondrobotar är bra eller dåligt, och om indexfonder verkligen är vägen till rikedom. Lyssna här nedanför eller sök upp avsnittet direkt i din favoritplattform för poddar.

Vanliga frågor om svenska techmiljardärer (FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)

Vad är en techmiljardär?

En techmiljardär är en person som byggt upp en förmögenhet värd minst en miljard kronor genom teknologirelaterade företag. I Sverige fanns det 2020 hela 59 techmiljardärer, en ökning med 17% från föregående år. Dessa entreprenörer har ofta grundat eller investerat i framgångsrika techbolag som Spotify, Evolution Gaming eller Trustly.

Hur stor är Spotify-grundarnas förmögenhet?

Martin Lorentzon och Daniel Ek toppar listan över Sveriges techmiljardärer med förmögenheter på 52 respektive 37 miljarder kronor. Deras rikedom har vuxit i takt med Spotifys framgång, där företaget nått ett börsvärde på cirka 415 miljarder kronor.

Vilka är de största nykomlingarna bland svenska techmiljardärer?

Bland de mest framträdande nykomlingarna finns Trustly-grundarna Carl Wilson, Lukas Gratte och Joel Jakobsson, samt sex grundare från kommunikationsbolaget Sinch. Även Storytel-grundaren Jonas Tellander och Evolution Gaming-grundarna Jens Von Bahr och Fredrik Österberg har tagit plats på listan med snabbt växande förmögenheter.

Varför finns det så få kvinnliga techmiljardärer i Sverige?

Christina Stenbeck är den enda kvinnliga techmiljardären i Sverige 2020. Hon byggde sin förmögenhet främst genom Kinnevik, där hon styrde bolaget mot digitala investeringar som Zalando, Mathem och Babylon. Hon äger också betydande andelar i företag som Spotify, Voi och Northvolt.

Hur har svenska techmiljardärer byggt sina förmögenheter?

Svenska techmiljardärer har byggt sina förmögenheter på olika sätt: genom att grunda innovativa techbolag (som Spotify och Skype), genom strategiska investeringar i techsektorn (som Christina Stenbeck), eller genom att utveckla framgångsrika B2B-tjänster (som Evolution Gaming och Sinch). Den gemensamma nämnaren är fokus på skalbara digitala affärsmodeller och timing i den teknologiska utvecklingen.

Hur stor är den totala förmögenheten hos Sveriges techmiljardärer?

Den sammanlagda förmögenheten hos Sveriges techmiljardärer överstiger 300 miljarder kronor, vilket är en ökning med 60 procent på bara ett år. Denna kraftiga tillväxt beror delvis på Stockholmsbörsens rekordnivåer och den generellt höga värderingen av teknikbolag.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Ekonomi & Skatt

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.