Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Tänk på det här när du tar in investerare

4 november, 2011 4 minuters läsning
Grattis! Investerare är intresserade av ditt nystartade bolag. Advokat Jesper Ottergren, delägare på advokatfirman Vinge i Malmö, ger här en lång rad råd om vad du behöver tänka på.



Många nystartade företag behöver investerare för att växa. Men hur går det till – och vad ska man tänka på?



För det första: Att vara optimistisk och satsa vilt – javisst. Men ge inte utrymme för slarv. Det menar Jesper Ottergren, ansvarig för Vinge Growth, en ny satsning på advokatbyrån som ger företag som vill växa vägledning med affärsjuridiken.



– Det finns tre sorters investerare. Affärsänglar, professionella investeringsbolag samt industriella partners. Gränserna dem emellan är luddiga. Det förekommer blandformer, säger han.



  • Affärsänglar är privata personer med stort eget kapital på kontot. De är ofta kvalificerade och engagerade människor som ställer upp med kunskap, kontakter och intresse för affärskonceptet.

  • Professionella investeringsgivare är mer strukturerade och ytterst medvetna om hur de ser på investeringsprocessen och hur de ska komma ur sin investering.

  • Industriella partners bör man enligt Jesper Ottergren vara mer försiktigt med.


– De kan vara bra i ett skede när företaget ska komma igång, men kunder som delägare i bolaget kan också skrämma bort nya kunder, säger han.



Själv säger Jesper Ottergren generellt nej till kund och ägare i samma bolag, men vill inte bedöma vad som är rätt eller fel för andra. En gediget genomtänkt affärsplan kommer däremot ingen nyföretagare undan med.



Sväva inte på målet

Vid förhandlingar och diskussioner med tilltänkta investerare gäller det att veta vad man vill och förmår – och inte sväva på målet. Ställ frågor som:

Vad vill du? Vad tycker du att du behöver? Hur länge behöver du investerarnas pengar? Vad ska pengarna användas till? Vad händer när investeringsperioden är slut? Hur ser bolagskapitalförsörjningen ut då?



Det gäller även att ha en uppfattning om vad bolaget är värt. Problemet kan vara att hitta pålitliga värderingsmodeller för företag i fasen för uppstart. Jesper Ottergren understryker vikten av att som företagare kunna stå för och tydligt argumentera för värderingen av bolaget. Bedömningen av kommande intäkter och lönsamhet ska vara väl avvägd. Alla frågor ska vara besvarade innan samtal med investeraren går igång.



Basen för samarbetet med investerarna är ett så kallat Term Sheet, ett vägledande intentionsavtal med listade villkor inför ett slutgiltigt investeringsavtal. Avsiktsförklaringen Term Sheet är i juridisk mening inte bindande, men det är ovanligt att villkoren i ett Term Sheet frångås i de slutgiltiga avtalen.



– Man bör i sådana fall ha goda argument, anser Jesper Ottergren.



Missa inget i avtalet

Vad ska då vara med i Term Sheet? I stort sett allt – i minsta detalj.



– Professionella investerare använder sig alltid av standardavtal. Det är väsentligt att man verkligen förstår vad som är skrivet. Proffsen vill övertyga om betydelsen av att deras sätt att skriva Term Sheet är det enda rätta.



Skyddsmekanismerna är många för investerarna. Ett exempel är preferensaktier, som ger investerarna förtur på aktieutdelningen och mer rätt till bolagets tillgångar än stamaktieägarna vid livikvidation eller försäljning av bolaget.



Missa därför ingenting i avtalet, rekommenderar Jesper. Vänta inte med granskning till slutfasen i förhandlingarna utan plocka fram dina rättigheter som grundare av bolaget och räkna med ett antal förhandlingar innan målet är nått.



Redan i början av förhandlingsskedet uppstår kostnader. För att inte tala om förargliga advokatkostnader, ler Jesper Ottergren.



Frågor att ställa sig är: Vilka ska få betalt av bolaget? Investerarna? Hur mycket blir då över till grundarna? Det är inte rimligt att advokaterna får två hundra tusen kronor om investeringsbeloppet är en miljon kronor.



Avtala om när första beloppet ska betalas ut, om det ska vara villkorat eller inte fram till andra delbetalningen. Ska det sättas ut objektivt mätbara milstolpar på vägen? På företagsspråk: ”milestones”. Uppfyllda mål ger mer pengar.



Hur välvilligt inställda investerarna än är, hur goda råd de än bidrar med, hur starka kort de än leverar ur skjortärmarna till bolagsledningen, så vill investerarna erhålla lön för nerlagd möda.



– Rätt investerare fyller stor funktion för företagets tillväxt, som hjälp med att hitta rätt team för att bilda en effektiv styrelse. Men se till att skapa balans i avtalet mellan grundare och investerare. Förhandla ömsesidigt, råder Jesper Ottergren.



Bevaka dina rättigheter

Som grundare av ett bolag gäller det att bevaka sina rättigheter mot investerare genom att bland annat i Term Sheet reglera:



  • Vem eller vilka som ska stå för vilka kostnader, till exempel rådgivning.

  • Fördelning av antal aktier, preferensaktier och stamaktier, röststarka och röstsvaga aktier och konstruktion av utspädningskydd (till exempel om aktier emitteras, ges ut till lägre pris än det investerarna betalat).

  • Vad som sker vid ”exit” när investerarna säljer aktier eller bolaget börsnoteras.

  • Kompensation för felaktig bolagsvärdering och/eller bedömning av vinst.

  • Catch-up-klausuler vid överskjutande kapital vid likvidation, det vill säga upplösning av bolaget eller försäljning, som ger möjlighet för grundarna att komma ikapp investerarna vid fördelningen av vinstpengar.

  • Kraven på rapportering och dokumentation, som i värsta fall kan kosta en halvtidsanställd.

  • Investerarnas begäran om insyn, inflytande, bestämmanderätt och representation i bolagsstyrelsen.

  • Förutsättningar för ”lock-up” där grundare lovar sitta kvar i bolaget som ägare, kan även omfatta viss personal samt olika typer av förbud om överlåtelser, köp och försäljningar.

  • Vad som sker om investerarna hoppar av sitt åtagande.


Sist men inte minst: Skriv alltid ett glasklart aktieägaravtal för att reglera ägarförhållandena.


ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Missa inte detta i deklarationen 2025 – expertens bästa tips

Vad är viktigast att tänka på i deklarationen 2025? Bara lugn, vi ska hjälpa dig. Ditt fokus ska vara på företaget – deklarationen ska gå näst intill automatiskt. Här är expertens viktigaste tips inför deklarationen 2025.

Visma Spcs 27 mars, 2025 6 minuters läsning
Nyheter i deklarationen 2024

Äntligen deklarationsdags! Vänta nu – äntligen? You bet – idag kan det vara både enkelt och smidigt att deklarera. Hemligheten är att använda ett superenkelt bokföringsprogram, så finns i princip allt underlag klart. Det blir som att följa en checklista. Dessutom kan du smidigt få hjälp med att spara slantar på minskad skatt. Så nice är det för många företagare, vare sig du deklarerat företaget tidigare, är nybörjare eller lägger ut den på en byrå.

Deklarationen för privatpersoner och enskilda firmor ska vara inne senast den 2 maj 2025 (om du inte har uppskov, läs mer om det nedan).

Inför deklarationen 2025 vill vi hjälpa dig med två saker.

  1. Visa hur enkel deklarationen är om du gör det smart – med rätt verktyg och program.
  2. Berätta vad du måste tänka på i deklarationen 2025, så att du inte missar några smarta avdrag, skattefria förmåner eller eventuella nyheter.

(Rakt på sak? Okej! Om du A.S.A.P. vill få de viktigaste avdragen, rekommenderar vi den här listan med bästa avdragen 2025. Men öppna den i en annan flik, för du kommer vilja läsa den här guiden också, trust us!)

Experttipsen i guiden kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem. Jan-Åke är utbildare på Skattehuset, ett fristående utbildnings- och informationsföretag i Göteborg, och har en gedigen erfarenhet inom skatteområdet (så nice, då slipper du kunna allting själv!). Så – här kommer de viktigaste tipsen inför deklarationen 2025.

Hur fixar jag deklarationen 2025 superenkelt?

Bra fråga! Kanske får du ont i magen bara du tänker på skatter, blanketter och deklaration? Don´t worry! Det finns bokföringsprogram som hämtar alla siffror från årsbokslutet och efter några klick är det bara att godkänna och skicka in deklarationen till Skatteverket (beroende på hur omfattande ditt företags deklaration är såklart).

Första och viktigaste steget är att välja rätt bokföringsprogram som inte kräver högskoleexamen. Satsa på ett program som har allt du behöver – bokföring och fakturering förstås – men också deklaration och årsredovisning. Det ska fungera i mobilen (du vet, företaget på fickan!), vara så gott som självkörande (så att du kan fokusera på din passion) och ligga i molnet (måste vara ett svenskt moln, det säger lagen).

Vi kan ta Visma Spcs bokförings- och faktureringsprogram som exempel, där det finns supersmidigt stöd för deklarationen. Här fixar du enkelt bokföringen löpande under året, och när det är dags för bokslut och deklaration finns allt på plats.

Deklarationen blir snabb och enkel (oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av en byrå). Har du aktiebolag hjälper programmet dig att enkelt skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket. Bonus! Du kan prova dig fram och se din skatteuträkning innan du skickar in din deklaration – och få stenkoll!

Deklarationstider – lös din deklaration smidigt 
Andas ut. Skaffa Visma Spcs bokföringsprogram och koppla på deklarationstillvalet för halva priset. Då löser du deklaration, årsredovisning och bokföring i samma program. Smart!

Skattefria personalförmåner

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria naturaförmåner, exempelvis massage på arbetsplatsen. Dessutom kan företaget erbjuda skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per anställd och år, förutsatt att det erbjuds med lika stort belopp och på samma villkor till hela personalen. 

Inget nytt kanske, men ett värdefullt tips och ett smart sätt att skapa nöjdare medarbetare. Och kom ihåg – om du är anställd i ditt företag, gäller det dig också. Nice!

Obs! Punkten ovan berör endast aktiebolag. Dags att ombilda till AB? Läs den här checklistan.

Reseavdrag – vad gäller i deklarationen 2025?

Förutsättningar för reseavdrag med bil är att:

  • Reseavdraget är 25 kr/mil med egen bil för inkomståret 2024.
  • Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Du kan få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Sålt fastighet 2024? Tänk på detta

Om du har sålt en fastighet under 2024 måste du deklarera försäljningen i din deklaration året efter (2025, alltså!). För att göra det lämnar du en bilaga som du hittar i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1.

Om du har sålt din bostad och fått rotavdrag för någon åtgärd, ska du ta hänsyn till det vid beräkningen av vinsten. Den del som du fått skattereduktion för ska minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten. Det är bra för dig!

Glöm inte! Uppskovsränta slopades 2021

Glöm inte att den årliga skatten på bostadsuppskov, även känd som uppskovsränta, togs bort redan den 1 januari 2021. Detta innebär att du inte längre behöver betala någon skatt om du har uppskov med kapitalvinst på din privatbostad. Reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov. För många sparar det tusenlappar varje år. Katjing!

Deklarera försäljning av värdepapper – tänk på detta

Om du har sålt värdepapper under året måste du lämna in bilaga K4 med din deklaration. I Skatteverkets e-tjänst är bilagan redan skapad med de flesta uppgifterna förifyllda, men du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp (dvs. vad du köpt dina värdepapper för).

Om du inte vet vad omkostnadsbeloppet är (lätt gjort…) kan du använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, enligt schablonmetoden. Men, försök att ta reda på vad omkostnadsbeloppet är, så att du inte betalar extra skatt i onödan.

Vill du lära dig mer om deklaration? Nu kan du få en deklarationsguide helt kostnadsfritt här.

Kontor i bostaden – kan jag fakturera företaget? Javisst!

Om du vill hyra ut en lokal i din villa eller bostadsrätt till ditt eget aktiebolag eller din egen arbetsgivare, kommer detta att ge kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Det är viktigt att tänka på att behovet av lokalen måste finnas, det får inte finnas en annan lokal som används samtidigt.

Marknadsmässig ersättning är maximal hyra och det måste finnas ett avtal mellan parterna – dig och ditt företag alltså. Missa inte detta om du sitter hemma och jobbar med ditt företag!

Psst! Vill du bli en mästare och lära dig allt om deklarationen 2025, även många detaljer? Då rekommenderar vi Visma Spcs samlingssida med allt om deklarationen 2025.

Moms vid måltidsrepresentation 2025 – beloppet är…

Vid måltidsrepresentation kan du lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Det gäller även moms på alkohol och gäller för alla bolagsformer. Tänk på att beloppet för max 300 kronor per person inkluderar både mat och dryck. Så ta det lugnt med representationen (om minskad skatt är det viktiga, förstås). Få stenkoll på beloppen för representation här.

Sent ute? Du kan få anstånd med deklarationen

Om du av någon anledning inte kan lämna in din deklaration i tid kan du ansöka om anstånd. Det är viktigt att ansöka senast den 2 maj. Om du inte har möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd under en längre period, kan du ansöka på Skatteverkets blankett Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600). Vill du veta exakt hur uppskov fungerar, läs mer här.

Tänk på att skicka in blanketten till Skatteverket minst tio dagar före den 2 maj för att ha chans att få anstånd med deklarationen. Man måste alltså vara i tid för att få mer tid.

Tips! Gör deklarationen enkel och smidig – välj ett superenkelt bokföringsprogram med deklaration (deklarationstillvalet får du dessutom för halva priset).



ANNONS

Innehåll från Visma Spcs

Partner

Ladda ner kostnadsfri och interaktiv fakturamall här

Vem sa att fakturering måste vara tråkigt? Ladda ner Visma Spcs fakturamall gratis så fixar du en stilren faktura lika smidigt som en kopp kaffe – oavsett om du säljer blommor på torget eller driver konsultbolag! Mallen fungerar bäst i Adobe Acrobat men andra program funkar också.

Fyll i din e-postadress nedan så kan du ladda ner fakturamallen direkt.

Visma Spcs 11 februari, 2025 1 minuts läsning
vismakalkyl

Boom! Tryck på knappen nedan för att ladda ner fakturamallen direkt.

Ladda ner fakturamallen här. Yeah!


Snyggt! Här hittar du kostnadsfri mall, checklista och ett skönt erbjudande

Vad kul att du också laddat ned Visma Spcs fakturamall. Bäst av allt – det finns mer kostnadsfri hjälp att få, till exempel:

- Kostnadsfri starta-eget-checklista (du hittar den här hos Visma Spcs)
- Kostnadsfri mall för affärsplan (du kan ladda ned den här)

Pepp på att komma igång? Vi också. Friheten väntar! Och du, är ditt företag nystartat får du halva priset när du väljer Visma Spcs mest köpta program för bokföring och fakturering – Visma eEkonomi. Se erbjudandet här! 

Lycka till!



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.