Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Inspiration

Så lyckas du med delat ledarskap – "Tre kompanjoner är optimalt"

20 februari, 2017 Uppdaterades 18 december, 2024 4 minuters läsning

Foto: Helena von Matérn, Pamela Nyman och Johanna Svensson driver reklambyrån Tomorró tillsammans.

En är ensam, två är bättre men tre är det optimala. Delat ledarskap ger både styrka och flexibilitet. Det menar grundarna bakom reklambyrån Tomorro’.

I ljusa lokaler på Östermalm i Stockholm sitter de tre grundarna av reklambyrån Tomorro’ tillsammans med ett tiotal medarbetare. Idag är de en väletablerad aktör som har fått ett antal nomineringar och kammat hem andraplatsen två år i rad i tävlingen Årets byrå.

För att lyckas med det har de tre grundarna redan från start arbetat med ett delat ledarskap. Pamela Nyman är projektledare, varumärkesstrateg och ekonomiskt ansvarig, Johanna Svensson är projektledare och vd och Helena von Matérn är creative director. De har alla sina huvudansvarsområden men gränserna är flytande.

– Vi kuggar i varandra med våra olika kompetenser men alla tycker till om allt. Vi har en prestigelös hållning till våra ansvarsområden och det tror jag är helt nödvändigt för att det ska fungera, säger Helena von Matérn.

Innan de startade sitt gemensamma bolag samarbetade de med varandra under en längre tid. De hade alla olika bolag men jobbade under samma paraply.

Även om de trivs bra tillsammans så vilar inte deras partnerskap på en kompisrelation utan grunden är professionell och yrkesmässig.

– Vi är alla tre entreprenörer och under resans gång blev det tydligt att vi har samma syn på entreprenörskap. Vi startade inte bolaget för att vi var goda vänner privat utan för att vi såg att vi kunde göra något riktigt bra tillsammans, säger Pamela Nyman.

När de gick ihop i ett gemensamt bolag bestämde de sig för att börja om från noll. De flyttade till nytt kontor och tog fram ett nytt namn till det gemensamma bolaget.

– Det var viktigt att vi hade ett före och ett efter. Inga dimmiga gråzoner, säger Johanna Svensson.

De har alla tidigare varit med i konstellationer där de varit två i ett bolag men de framhåller  att tre personer fungerade mycket bättre när man ska dela på ledarskapet. Det blir en robustare konstellation. De kan växeldra verksamheten och komma till snabba beslut.

– Tre är det ultimata antalet när man ska leda en verksamhet. Det är mycket mer sårbart och slitsamt om man är ensam eller två. Det går alltid att få en majoritet om det skulle bli tveksamheter kring något beslut och man avlastar varandra på ett bättre sätt, säger Johanna Svensson.

Det märks att de är en sammansvetsat trio som tycker om att arbeta tillsammans.

– Vi har lika kul idag som när vi började. Lite av den dör nyförälskade känslan pirrar fortfarande inom oss, säger Helena von Matérn.

 10 tips för att lyckas med delat ledarskap

1. Ha roligt tillsammans
Vill du verkligen dela den tiden med de andra i det tilltänka bolaget? Din affärsverksamhet kommer ta upp en stor del av ditt liv. Gå inte in i ett bolag med någon du inte tycker om.

2. Prova innan
Testa att samarbeta innan ni startar ett bolag tillsammans. Det är först i skarpa situationer som personkemin sätts på prov på riktigt.

3. Starta på lika villkor
Det är viktigt att alla går in med lika mycket kapital och engagemang redan från början för att det delade ledarskapet ska fungera. Annars blir det alltid någon som känner sig missnöjd för att den investerat mer i tid eller pengar än de andra.

4. Skriv ett kompanjonsavtal
Ta hjälp med att skriva ett kompanjonavtal redan från start. Det är viktigt att alla förutsättningar för bolaget finns dokumenterade.

5. Tre är bättre än två
Tre delägare som delar på ledarskapet är mer dynamiskt och effektivt än två. Det finns alltid en majoritet om kan ta beslut och verksamheten blir inte så sårbar.

6. Umgås inte privat
Verksamheten kommer troligen sluka mycket tid och engagemang från alla inblandade. Det krävs pauser och andrum för att inte det ska uppstå slitningar.

7. Det ska kännas rätt in i magen
Gå inte in i ett kompanjonskap om det inte känns helt rätt för dig.

8. Formulera en gemensam målbild
Det är viktig att ni har en samsyn om varför ni startar ett bolag tillsammans. Formulera en målbild både för bolaget och för dig själv.

9. Prata om det jobbiga innan det händer
Vad händer om ni får problem med ekonomin eller om någon tvingas vara borta på grund av sjukdom? Prata igenom de svåra frågorna innan ni startar och formulera en krisplan i förväg.

10. Prata om bolagets framtid
Det är lätt att fastna i den dagliga verksamheten men ni behöver också avsätta tid för att planera för framtiden. Hur ska bolagets utvecklas? Var vill ni befinna er om tio år?


ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så påverkar ditt kreditbetyg företagets finansieringsmöjligheter

Som företagare är ditt kreditbetyg en viktig indikator på din företags ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera finansiering. Oavsett om du ansöker om företagslån, leasing eller factoring är ett starkt kreditbetyg ofta en förutsättning för att få de bästa villkoren och lägsta räntorna. Hur får man då ett starkt kreditbetyg? Det lär vi dig här!

toborrow_logo
Toborrow 16 januari, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 4 minuters läsning
bild_driva-eget

Foto: Adobe Stock

Smart tips innan vi börjar: Här kan du testa ditt företags kreditbetyg (utan kreditupplysning).

– Att ta hand om sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa att ditt företag har tillgång till rätt finansiering när det behövs, säger Magnus Ersson, COO på Toborrow.

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Så här kan du förbättra ditt kreditbetyg som företag

Det finns många sätt att förbättra företagets kreditbetyg. Här går vi igenom fyra vanliga sätt att bygga en trovärdig ekonomisk bas i ditt företag.

Betala dina räkningar i tid

En av de enklaste och viktigaste åtgärderna för att stärka din kreditvärdighet. Förseningar kan snabbt påverka din kredithistorik negativt och leda till högre kostnader i framtiden.

Minska onödig skuldsättning

Håll dina skulder på en hanterbar nivå i förhållande till företagets inkomst. Ett högt skuldåtagande kan signalera ekonomiska problem och minska ditt förtroende hos långivare.

Följ upp på kreditupplysningar

Kontrollera att din kreditupplysning är korrekt och uppdaterad för att undvika negativa överraskningar. Ofta kan små fel eller gamla uppgifter dra ner din kreditvärdighet.

Håll koll på dina affärsrelationer

Bygg ett gott rykte genom att betala leverantörer och samarbetspartners enligt avtal. Ett starkt affärsnätverk kan även öppna dörrar för nya finansieringsmöjligheter.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.Tips! 

Fler tips för att stärka din kreditvärdighet

Om du lyckas med de fyra steg ovan, har du kommit långt. Vill du bli ännu bättre, kan du fortsätta med följande tips:

Bygg upp en solid ekonomisk historik

Ett långsiktigt stabilt kassaflöde och tydliga bevis på ansvarsfull ekonomisk hantering kan ge ditt företag en starkare position gentemot långivare.

Ha en tydlig affärsplan

En genomarbetad affärsplan som visar på företagets potential och strategi för tillväxt kan imponera på långivare och bidra till förmånliga villkor.

Diversifiera dina inkomstkällor

Ett företag som inte är beroende av en enda kund eller produkt anses ofta vara mer stabilt och mindre riskfyllt att finansiera.

Undvik överanvändning av kredit

Om ditt företag använder stora delar av sin tillgängliga kredit kan det tolkas som att du är nära din ekonomiska gräns. Försök att hålla din kreditutnyttjandegrad låg.

Vad leder ett bra kreditbetyg till?

När ditt företag har ett bra kreditbetyg blir det inte bara enklare att få finansiering – du kan även få fördelaktigare villkor. Ett starkt kreditbetyg ger dig större förhandlingsutrymme, vilket kan leda till lägre räntor och flexiblare återbetalningsplaner.

Vad händer om kreditbetyget är lågt?

Ett svagt kreditbetyg kan däremot leda till svårigheter att hitta finansiering, eller att du endast erbjuds lån med höga räntor och tuffa villkor. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet – det kan vara skillnaden mellan tillväxt och stagnation för ditt företag.

Ta hjälp av Toborrow

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och ansöka om finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.