Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Varför ska lagen var likadan för Ikea och en enmansföretagare?

3 september, 2012 3 minuters läsning
Politikerna flirtar med oss småföretagare. Men det händer inget – det är mest prat. Anders Borgs löfte om att han ska sänka bolagsskatten i höstbudgeten räcker inte långt och ökar egentligen bara orättvisorna mellan små missgynnade firmor och stora aktiebolag, som är de som vinner mest på att den skatten sänks.



Grunden till missnöjet är att lagen sätter likhetstecken mellan små och stora företag.

Det är orimligt. Varför ska en enmanskonsult likställas med Ikea?



Att dra alla företagare över en kam är förlegat och bygger på ett gammalt socialistiskt synsätt om att företag är de anställdas fiender.

Småföretagare borde i stället behandlas som hjältar som kan rädda Sverige genom att växa och skapa fler jobb.



Lagar och regler måste anpassas till den nya tiden. Här är tre exempel som visar hur de små missgynnas:



1 Telefonförsäljning.

Om jag ena dagen som privatperson säger ja till ett erbjudande i telefon från en försäljare kan jag ändra mig nästa dag och hänvisa till regeln om ångerrätt. Men när jag köper något i min firma av en annan telefonförsäljare har jag ingen ångerrätt.



Denna orättvisa skillnad utnyttjar de fakturaskojare som vi bedriver kampanj mot och ständigt skriver om i varje nummer av Driva Eget och här på sajten. 



Jag kan förstå att det inte går att ha ångerrätt i storföretag som ständigt gör upp affärer i telefon. Men visst skulle det gå att låta de riktigt små ha samma konsumentskydd som privatpersoner.



2 Revision

Med sin stora företagarerfarenhet och kunskap kan en revisor vara till stor hjälp för en liten företagare. Men vi små tycker inte att vi får tillräcklig mycket för pengarna om vi anlitar revisorer, och med de avskaffade revisorskraven slipper många av oss att anlita dem.



Enligt Revisorsnämndens stränga regler har de inte rätt att ge oss råd och hjälp. När de reviderar går dessutom en stor del av deras dyrbara tid åt till att dokumentera hur de jobbar.



Detta är regler som kan passa storföretag. Men varför ska det ställas lika stränga krav när ett enmansföretag ska revideras?



– Det borde finnas en obyråkratisk revision light för små företag. Då kunde de små företagen få del av revisorernas erfarenhet, säger Lars Leissner från Visby som fått bytta yrke från revisor till redovisningskonsult för att få rätt att vara rådgivare åt sina kunder.



När han var revisor fann han att minst 30 procent av den tid som debiterades kunden gick åt till onödig dokumentation.



3 Offentlig upphandling

Tanken bakom reglerna om offentlig upphandling är rätt. Det är klart att kommuner och landsting måste behandla alla leverantörer lika. 



Men Lagen om offentlig upphandling är så krånglig att småföretagen inte orkar vara med och lägga anbud. Antingen klarar de inte av att uppfylla alla byråkratiska formaliteter eller har de inte råd att ta hjälp av dyra konsulter.



Beräkningar visar att 75 procent av allt det som måste stå i ett anbud är rena formaliteter.



Det är exempel på hur lagar som möjligen kan vara rimliga för anbud på 100-tals miljoner är orimliga för en liten företagare som vill stärka sin kassa genom att få några mindre uppdrag av hemkommunen.



Jag hörde häromdagen ett exempel på hur reglerna kan få egenföretagare att överge sina företag:



Ett universitet ville anlita en pensionerad akademiker som konsult. Akademikern ville fakturera från sin lilla firma. Universitetet måste säga nej eftersom årsarvodet översteg gränsen för krav på offentlig upphandling. Så universitetet fick kringgå lagen genom att ge akademikern en 20-procentig anställning.



Många kommuner vill helst strunta i småföretagen som de på sina näringslivsavdelningar talar så gott om. De skräddaryr då sina krav för att passa just det storföretag som de vill anlita – som kommunen som krävde att det tolkföretag som skulle anlitas skulle ha kompetens i 13 språk.

 (Detta är en justerad version av min ledare i Driva Eget nr 3, som prenumeranter och lösnummerköpare kunde läsa i juni)

Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.