Bidrag som ditt företag kan söka i år – här är de hetaste

Pernilla Säfström

Uppdaterades: 13 februari, 2022
Publicerades: 14 februari, 2022

Missa inte chansen att få stöd i din företagssatsning! Vi listar bidragen som ditt företag kan söka 2022.

Finansiella företagsbidrag

  • Affärsutvecklingscheckar – Tillväxtverkets finansiering till små företag som vill ta in extern kompetens för att utveckla företaget och stärka dess konkurrens­kraft.
  • Regionala företagsstöd – Du som vill starta ett företag eller utveckla ditt befintliga företag har möjlighet att söka finansiellt stöd om du har svårt att få ihop finansieringen på den privata marknaden. En förutsättning är att marknaden sträcker sig utöver den egna regionen.
  • Regionalt investeringsstöd – Kan delfinansiera investeringar i vissa delar av landet. Stödet kan ges för investeringar i materiella och immateriella tillgångar. En förutsättning är att investeringen är inriktad på tillväxt och bidrar till en hållbar utveckling för företaget och den aktuella regionen.
  • Klimatklivet – Har du en idé om en fysisk investering för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka stöd från Klimatklivet.

Andra typer av bidrag

  • Framtidsprototyper 2022 – Vinnova erbjuder framtidsforskare, innovatörer och kreatörer att skicka in skisser på framtidsscenarier – för att i ett senare skede få chans att söka bidrag till att utforma upplevda framtidsprototyper.
  • Cirkulär ekonomi och materialanvändning inom planetens gränser – Har du en idé med potential att bidra till mer hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi? Då finns nu möjlighet att söka upp till 8 miljoner kronor i projektstöd.
  • Stöd till affärsidé, test och lansering – Sitter du på en innovation inom energi kan du vända dig till Energimyndigheten som har riktade stöd till företag för affärsutveckling och kommersialisering samt bilaterala samarbeten av mer långsiktig karaktär på policynivå.

Det här var ett urval av de bidrag som ditt företag kan söka 2022. Om inget av dem passar ditt företag för tillfället kan det vara värt att hålla lite koll på ovanstående sidor för att se om det dyker upp något lämpligt framöver.

Poddtips: Så skapar du en trygg företagarekonomi – med Sarah Lindholm