Skatten sänks kraftigt på ISK – så kan du dra nytta av de nya reglerna

Ebba Arnborg

Publicerades: 28 november, 2024

Nu kan du få ut mer av dina sparpengar! Med sänkt skatt på ISK 2025 öppnas nya möjligheter. Så mycket mer kan du få ut – och så kan du maxa fördelarna.

Investeringssparkonto (ISK) är en sparform där du kan spara i till exempel aktier och fonder. Du betalar inte någon skatt för de vinster du gör och slipper deklarera varje affär. I stället betalar du en schablonskatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar, oavsett om du gör vinst eller förlust.

Här är de nya reglerna – sänkt skatt på ISK 2025

För sparformen ISK är en schablonskatt som bestäms utifrån statslåneräntan den 30 november året innan med ett påslag på 1 procentenhet. Under 2024 var ISK-skatten på den högsta nivån någonsin sedan den populära sparformen infördes 2012.

Nu har Riksgälden fastställt statslåneräntan för utgången av november, vilket också styr ISK-skatten för 2025. Eftersom statslåneräntan sjunkit från 3 procent förra hösten till knappt 2 procent i dag står det nu klart att schablonskatten på ISK sänks till 0,888 procent nästa år, jämfört med 2024 års nivå på 1,086 procent. Visserligen hög med historiska mått mätt, men ändå 18 procent lägre än 2024.

Dessutom finns en nyhet nästa år som verkligen drar ner skatten på ISK-sparande. Från och med 2025 blir ISK-sparande nämligen skattefritt upp till 150 000 kronor. Och år 2026 höjs den skattefria gränsen till 300 000 kronor. Detta gäller per person, inte per konto.

Så mycket mer får du ut

  • Har du 150 000 kronor på ett ISK sparar du drygt 1 600 kronor i skatt under 2025.
  • Vid ett belopp på 500 000 kronor minskar skatten med över 2 300 kronor jämfört med 2024

Så kan du maxa fördelarna med ISK

1. Planera för sparande i rätt nivåer
Med den skattefria gränsen blir det viktigt att se över ditt totala sparande. Om du redan har ett ISK, fundera på om det finns utrymme att öka beloppet upp till 150 000 kronor för att maximera skattefördelen. Gränsen gäller per person. Privat kan du skapa konton för dina familjemedlemmar för att kunna spara mer skattefritt – men tänk på att pengarna då tillhör den som äger kontot.

2. Överväg att flytta kapital till ISK
Om du har sparande på konton med högre skatt kan du flytta dem till ett ISK. Det både minskar din skattekostnad och förenklar hanteringen av sparandet.

3. Bygg en långsiktig strategi
Använd ISK som en del av din ekonomiska planering. Det är särskilt värdefullt för buffertsparande eller långsiktiga investeringar.

4. Optimera dina investeringar
Tänk på att inte lägga alla ägg i en korg! Genom att diversifiera portföljen med både fonder och aktier kan du sprida risken och skapa ett stabilt sparande som växer över tid.

5. Planera för utdelningar och ränta-på-ränta-effekten
Genom att återinvestera utdelningar och avkastning på ditt ISK kan du dra maximal nytta av ränta-på-ränta-effekten utan att skatten äter upp vinsten. Det gör ISK till en långsiktig och lönsam sparform.

6. Tänk strategiskt inför 2026
När gränsen höjs till 300 000 kronor finns ännu större möjligheter att bygga ett skattefritt sparande. Fundera på hur du kan förbereda dig för att maximera insättningarna då – kanske genom att avsätta en del av 2025 års överskott till nästa års sparande.