Till huvudinnehållet

❤️ Just nu: Testa Driva Eget Plus för 19 kr/mån i tre månader. Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Bli medlem
ANNONS

Innehåll från Tele2

Nyheter

Hybridkontoret är framtiden – 6 av 10 vill jobba mer på distans

Sponsrad artikel 15 januari, 2021 7 minuters läsning

För många företag har distansarbete blivit standard under coronapandemin. Nu behöver vi förbereda oss på nästa steg i omställningen till ett nytt arbetsliv – med smart teknik, mobila arbetssätt och hybridkontoret som standard. Här får du tipsen som hjälper ditt företag att ställa om.

Sedan coronapandemins utbrott har många företag tvingats till snabb förändring och ökad digitalisering. Oavsett vad ditt företag gör, har du troligen behövt hitta nya lösningar för att hantera kravet på fysisk distansering.

Det nya arbetssättet är här för att stanna. Allt fler vill jobba hemifrån via digitala plattformar, hela eller delar av sin arbetstid. I den här guiden går vi igenom hur du bygger det framtida hybridkontoret – där medarbetarna delar sin tid mellan kontoret och andra platser. Dessutom får du veta hur dina medarbetare vill arbeta i framtiden.

Viktor Wallström, Kommunikations- och Hållbarhetschef på Tele2.

– Det vi kallar hybrida arbetssätt, eller hybridkontoret, är ett upplägg där medarbetare delar sin tid mellan kontorsarbete och distansarbete och samsas i de fysiska och digitala rummen, säger Viktor Wallström som är Kommunikations- och Hållbarhetschef på Tele2.

Läs mer: Här hittar du rätt lösningar för företagets hybridkontor.

6 av 10 vill vill jobba på distans

Sex av tio personer säger sig vilja jobba mer på distans än de gjorde innan coronapandemin. Två dagar i veckan verkar vara den vanligaste preferensen, om de anställda själva får välja.

Varför vill fler jobba mer på distans? Anledningarna är flera. Många har vant sig vid att jobba hemifrån – och märker att det fungerar. Då är det inte säkert att de vill gå tillbaka till strikt ordning med fem dagar på kontoret. Också rekryteringsföretag har märkt att fler arbetssökande sätter som krav att ha friare val när det gäller arbetsplats.

Hybridkontoret en fördel även för företaget

Även för ditt företag kan hybridkontoret vara en stor fördel. Ni får sänkta trösklar för behovsstyrd arbetskraft, kanske lägre kontorskostnader på sikt och nöjdare, mer motiverade medarbetare.

– Tekniken har funnits länge, men vi ser att fler vill kunna arbeta under flexibla former framåt. Även medarbetare som tidigare har värjt sig mot distansarbete vill fortsätta arbeta utanför kontoret ibland, nu när de märkt att det fungerar. Samtidigt är det tydligt att distansarbete inte passar allt och alla och att många saknar det sociala, fortsätter Viktor Wallström. 

Distansarbete har ökat med 400 %

Viktor Wallström vet vad han pratar om. Precis som de flesta på Tele2 har han primärt jobbat hemifrån sedan i mars. Han ser också tydliga tendenser i de studier som Tele2 och Kantar Sifo genomfört under coronapandemin, för att kartlägga det nya sätten att arbeta. Detta presenteras i rapporten Det hybrida arbetslivet (släpptes 7 december) och de långsiktiga effekterna framgår tydligt. 

Från 14 % distansarbete till 59 % distansarbete

Distansarbetet i Sverige har ökat med 400 % sedan i februari – från 14 % till 59 %. Och sex av tio personer vill alltså jobba mer på distans när restriktionerna släpper. 

För att detta ska fungera behöver tekniken fungera och uppkopplingen hålla. Företagen har hittat lämpliga, digitala mötesformer och oron för att människor skulle bli mindre effektiva och produktiva har inte besannats. Många menar tvärtom att effektiviteten ökar när de jobbar koncentrerat på hemmaplan.

Läs mer: Så har Whispr Group skapat ett effektivt hybridkontor.

Motivationen och teamkänslan hotad

Undersökningen från Tele2/Kantar Sifo visar att optimismen inte är lika hög när det gäller motivationen och teamkänslan. Visst är det härligt att styra sin egen tid och slippa pendla till jobbet – men något saknas! Det finns en tilltagande vilja till mer normala arbetsformer – och till fysiska möten och småprat vid kaffemaskinen.

Faktum är att något färre är positiva till distansarbete nu än i våras, och många väljer att gå tillbaka till kontoret en eller några dagar per vecka om det är möjligt.

– Det är inte konstigt, jag har själv haft svårt att förlika mig med hemarbete i så hög utsträckning som det varit fråga om. Jag får mycket av min energi från sociala kontakter och det saknar jag, säger Viktor Wallström.

Läs här: Rapporten om pandemins effekter på vårt sätt att arbeta - nu och i framtiden.

Hybridkontoret lockar både företag och medarbetare 

Att hybridkontoret intresserar både företag och medarbetare är inte konstigt, då modellen gör det möjligt att växla mellan distans- och kontorsarbete utifrån egna önskemål och behov. Rapporten visar tydligt att frivillighet när det gäller arbetssätt är en nyckelfaktor för motivation. 70 % ser det som viktigt att själva få styra över sin arbetstid. 

Rätt teknik behövs för hybridkontoret

Men hybridkontoret fungerar inte automatiskt. Teknik, rutiner, dokumentation och ledarskap måste fungera för att arbetssättet ska hålla i längden. Vi upplever nu ett exponentiellt tekniksprång. Visst är det framtvingat av pandemin, men det har fungerat för att teknik och människor varit mogna.

Kontorsapplikationer, telefonväxlar och lagring som har flyttat till molnet har varit en möjliggörare. Tillgången till fungerande bredband över hela landet en annan. Men det kanske tydligaste språnget är användandet av videokonferenser. Zoom och Teams är själva sinnebilden för hur vi jobbade 2020. För ett år sedan hade få prövat. Nu är vi i videomöten hela dagarna – och kameran är på. 

Läs mer: Så här lyckas du med digitala möten.

Världens största experiment inom distansarbete

– Världens största experiment inom distansarbete, kallade CNN det som pågår nu. Det ska bli spännande att se vad som kommer härnäst. Det finns många lärdomar att dra, konstaterar Emelie Fågelstedt, digital strateg och ofta anlitad expert på framtidens arbetsplats som medgrundare av nätverket Svenska Nomader. 

Emelie har länge varit övertygad om att flexibla arbetssätt och distansarbete i framtiden kommer att bli mer accepterade bland både företag och anställda. Ändå blev hon förvånad över omställningsviljan när coronapandemin bröt ut.

– Vi kommer inte gå tillbaka till hur det var. Nu måste vi anpassa oss till något nytt, planera för nästa steg och hitta en väg framåt som fungerar för alla. Att det skulle gå så fort och komma på så bred front som vi har varit tvungna till, det kunde jag inte föreställa mig, säger hon. 

Allt fler företag styr om till hybridkontoret

Amerikanska företag som Google och Facebook går nu ut med att medarbetarna förväntas stanna hemma till sommaren 2021. Också i Sverige jobbar vi mot nya arbetssätt. Speljätten Paradox Interactive ställer till exempel om till en hybrid arbetsmodell fullt ut.

Även i företag där arbete på distans och flexibla arbetsupplägg tidigare varit otänkbara börjar man tänka om. En amerikansk undersökning från säkerhetsföretaget Radwire (gjord bland 260 höga chefer i september 2020) visar att 80 % av de anställda vill jobba minst 25 % av sin tid på distans i framtiden.

Hur ser utvecklingen av hybrida arbetssätt ut i Sverige?

Tendenserna från den amerikanska undersökningen syns även i Sverige. Det gäller förstås små företag, men även offentliga verksamheter och mer traditionella företag har ställt om.

– Företag börjar hitta de IT-system, videokonferenslösningar, VPN, säkerhet och rutiner som behövs. Allt kanske inte flöt perfekt från dag ett, men ändå tillräckligt bra, konstaterar Emelie Fågelstedt.

Vad krävs för att optimera hybridkontoret?

Här är några saker ditt företag behöver ha på plats för att lyckas med hybridkontoret framåt.

  • Rutiner, ledarskap och processer som håller i längden och som är anpassade för ny teknik och nya arbetssätt.
  • Rätt mix mellan det fysiska kontoret och hemmakontoret. Inte bara effektivitet utan också innovation, utveckling, social samvaro och teamkänsla måste säkerställas. 
  • Rätt teknik. Alla lösningar måste fungera lika bra på kontoret som hemma och i blandade team. 

– Att alla jobbar på distans eller att alla jobbar på kontoret är enklare. Det är när halva styrkan sitter tillsammans på kontoret, medan andra halvan kopplar upp sig utifrån, som det blir svårt. Tekniskt fungerar det, men för teamen kan det vara utmanande, menar Viktor Wallström. 

Nästa steg för att bygga framtidens arbetssätt

Den värld som möter oss på andra sidan coronapandemin är en annan än den vi levde och jobbade i tidigare.

– Vi behöver hitta en väg framåt som fungerar för alla. Det kommer att bli en verklig utmaning för cheferna att få ihop det, när alla behov och viljor ska synka, säger Emelie Fågelstedt. 

Nya upplägg för hybridkontor och hybrida arbetssätt

Vissa kommer att vilja jobba hemifrån. Andra vill bara vara på kontoret. Och vissa vill ha en blandning. Det vi vet säkert är att utvecklingen fortsätter och att uppläggen för hybridkontoret och hybrida arbetssätt kommer att förändras.

– På ett sätt är det här något av det mest demokratiska som hänt. Alla står inför samma utmaningar, avslutar Emelie Fågelstedt. 

Behöver ditt företag hjälp att planera och bygga upp ett smart hybridkontor? Gå in på tele2.se/foretag/radgivning och fyll i formuläret så får du kontakt med en rådgivare. Du som redan är kund hos Tele2 är välkommen att kontakta din säljare. 



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Privatekonomi

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



ANNONS

Innehåll från Billo Företag

Privatekonomi

Äntligen lanseras företagens digitala brevlåda – för alla bolagsformer

Att vara företagare är ett pussel av mejl, papperspost, fakturor och möten. Men hur hittar du balans i vardagen och frigör mer tid till det som faktiskt skapar värde för företaget? En lösning är att sköta all sin företagspost digitalt – hur mycket tid kan du och ditt företag spara med en digital brevlåda?

billo
Billo Företag 3 februari, 2025 4 minuters läsning
Digital-brevlada-for-foretag-1400x788

Foto: Billo

Den som har drivit företag ett tag känner igen sig i den ständiga strömmen av papperspost: fakturor, myndighetsutskick, försäkringspapper och allt däremellan. Detta blir lätt en källa till både stress och felhantering.

Nu lanseras Billo Företag, Sveriges första digitala företagsbrevlåda för alla bolagsformer (även enskild firma!). Med Billo Företag blir det möjligt att samla alla viktiga dokument på ett ställe – direkt i mobilen eller på datorn. Du slipper klipp-och-klistra-lösningar med olika system och kan hantera hela ditt administrativa flöde från samma plattform. Värt att läsa mer om va? Det gör du här.

En ny undersökning från IPSOS (på uppdrag av Billo), visar att 47 procent av svenska småföretagare känner frustration kring administrationsarbete och hantering av fakturor och dokument. I många fall spenderas upp till en dag på administrativa uppgifter.

I praktiken är det här tid som kan läggas på kärnverksamheten, kundkontakter eller helt enkelt en välbehövlig paus. Då blir en smart digital brevlåda mer än bara en bekvämlighet – den kan faktiskt ge konkurrensfördelar.

– Vår undersökning visar att över 82 procent av svenska småföretagare behöver spendera minst en dag i veckan på att arbeta med administration och papperspost. Vi vill hjälpa till att minska tiden, stressen och risken för påminnelseavgifter genom att samla all post och dokument på ett ställe, och samtidigt göra det enkelt att betala fakturor direkt i appen, säger Billos vd Johan Eklöf.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Första digitala brevlådan för alla bolagsformer

Billo har redan etablerat sig på den privata marknaden, och nu har de tagit klivet in på företagsarenan. Billo Företag är Sveriges första digitala företagsbrevlåda som stödjer alla bolagsformer, inklusive enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag. Det här är en avgörande skillnad mot andra aktörer på marknaden som ofta riktar in sig på större bolag eller förutsätter att användaren redan är privatkund hos dem.

Så funkar Billo Företag

Billo Företag går ett steg längre än traditionella digitala brevlådor. Tack vare automatisk tolkning av innehåll, oavsett om du laddar upp ett digitalt dokument eller skannar in en pappersfaktura, blir hanteringen betydligt enklare. Systemet kan hjälpa dig att sortera och kategorisera dokument, vilket sparar tid och minskar risken för att missa viktiga deadlines.

En annan fördel är att du kan betala fakturor direkt i brevlådan. Du slipper alltså hoppa mellan olika bank- och bokföringssystem för att sköta ekonomin. Den här helhetslösningen är en av anledningarna till att många företagare anser att de sparar både tid och administration när de går över till Billo.

Vad skiljer Billo Företag från konkurrenterna?

  1. Direktbetalning av fakturor:
    I Billo kan du betala dina fakturor direkt i tjänsten, vilket innebär att du slipper logga in i banken separat varje gång.
  2. Stöd för enskild firma:
    Billo är unika med att erbjuda en digital brevlåda för enskilda firmor – något som andra större aktörer ännu inte har.
  3. Automatisk tolkning av uppladdade dokument:
    Oavsett om du fotar av eller skannar ett papper, eller får in en PDF, tolkar Billo innehållet automatiskt. Detta ger en smidigare översikt och sparar tid.
  4. Inget krav på privatkonto:
    Många konkurrenter kräver att du först blir privatkund för att kunna använda deras företagslösning. Billo kräver inte det. Du kan alltså köra igång med ditt företag direkt.

Så blir du mer effektiv med digital brevlåda för företaget

Så vad är fördelarna med att ha en digital brevlåda där allt hänger ihop? Och vad ska jag tänka på när jag väljer lösning?

  1. Samla allt på ett ställe:
    Se till att dina fakturor och papperspost finns i samma digitala ekosystem. Slipp pappershögar och separata system som inte pratar med varandra.
  2. Automatisera så mycket som möjligt:
    Använd inbyggda automationsfunktioner för att få aviseringar när fakturor förfaller, eller när nya myndighetsbeslut trillar in i brevlådan.
  3. Integrera med bokföringen:
    Rätt digital brevlåda kan samarbeta med ditt bokföringsprogram. Då behöver du inte dubbelregistrera uppgifter eller riskera missade verifikationer.
  4. Se över säkerheten:
    Säkerställ att tjänsten du väljer har stark kryptering och lösningar för att uppfylla GDPR-krav. På så sätt kan du undvika dyra säkerhetsincidenter.

Sammanfattning – varför ska mitt företag ha en digital brevlåda?

Digitala brevlådor har blivit ett självklart inslag för många privatpersoner – och nu är det hög tid för företagare att haka på tåget. Billo Företag sparar inte bara tid, utan kan också ge en bättre översikt över verksamhetens ekonomi och skriftliga kommunikation.

Genom att automatisera rutinuppgifter, samla all post på ett ställe och slippa krånglet med pappershantering kan du lägga mer fokus på det viktiga: att utveckla ditt företag.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Om Billo
Billo Företag är den första digitala brevlådan som låter alla typer av bolag – inklusive enskilda firmor – lägga mindre tid på administration och mer tid på det de gör bäst: sitt jobb! Billo är en statligt godkänd digital brevlåda (Digg) med tillstånd hos Finansinpektionen (FI).



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.