Elisabeth skapade ekonomisk frihet – nu vill hon hjälpa fler kvinnor att göra samma sak

Josefin Wallin

Publicerades: 6 september, 2023
Foto av: Mohammad El-madhoun

Elisabeth Svensson växte upp utan ekonomiska tillgångar serverat på silverfat. Drömmen var att inte vara ekonomiskt beroende av någon. Att välja hur hon ska spendera sin tid och ett fantastiskt tålamod tog henne till ekonomisk frihet. Här delar hon med sig öppenhjärtigt av resan – om hur hon fick det att hända!

Elisabeth Svensson, kanske du som är intresserad av ekonomi, investeringar och personlig utveckling, känner igen? Hon är nämligen grundare av Rikakvinnor.se och utbildar och hjälper kvinnor att uppnå en större ekonomisk frihet. Det här är berättelsen om en helt vanlig tjej med stora drömmar. En historia om att det inte alls handlar om att ta genvägen med räkmacka till ett liv med större frihet. Vilket är det största värde som pengar kan ge om du frågar Elisabeth.

Det handlar om en kvinna som, precis som du och jag, såg vart och vad hon ville – och tog sig dit.

Så blir ”vanliga svenskar” miljonärer

För Driva Eget berättar hon hur hon, med tålamod, disciplin och ett tydligt mål tagit sig mot målet om ekonomisk frihet. Inspireras gärna hur du kan göra samma resa som hon. Som kvinna, mamma till dottern Edith och investerare är det också just kvinnor hon vill ge en extra morot. Att uppmuntra fler kvinnor att ta kontroll över sin ekonomi – och sluta ”nöja sig” med mindre pengar. Men handen på hjärtat, är det möjligt för en vanlig ”Svensson” att uppnå ekonomisk frihet? Absolut, om du frågar Elisabeth.

Läs också: Rikaste personerna 2023 – listan över svenskarna som är snuskigt rika

Elisabeths tre bästa tips till ekonomisk frihet

  • Skapa en tydlig vision och sätt upp mätbara mål
  • Utbilda dig och öka din ekonomiska kunskap
  • Bygg upp olika inkomstkällor och investera smart enligt forskningen.

– Större ekonomisk frihet är möjlig för de allra flesta i vårt land, oavsett bakgrund eller nuvarande ekonomisk situation. Det kan kräva mer tid och ansträngning för vissa, men med rätt inställning, planering och beslutsamhet kan alla ta steg mot att skapa en mer hållbar ekonomi. Var beredd på att ta risker och göra uppoffringar. Ha ett nätverk av stöttande människor och ta hand om din mentala och fysiska hälsa.

Starten till ekonomisk frihet

När Elisabeth växte upp var det inte med de allra bästa förutsättningarna och definitivt ingen stor förmögenhet att vila sig på. Ville hon köpa något utöver det basala fick hon jobba ihop till de pengarna själv. Däremot hade hon en stark vilja att vilja bygga en bättre ekonomisk situation för sig själv. Att skapa ett liv där hon lovade sig själv att inte bli beroende av en partner rent ekonomiskt.

– Jag började tidigt spara men att investera först långt senare genom att inhämta kunskap från olika källor, inklusive böcker, kurser och mentorskap. Jag lärde mig om privatekonomi, investeringar och även om affärsstrategier.

Första bakslaget en dyrköpt läxa

De första stegen var små, men viktiga för Elisabeth. Här skapade hon en budget och mål för hennes kommande ekonomiska framgång. Därefter började hon att spara och investera det lilla hon hade. Något som kräver pannben och tålamod, men också tydligt uppsatta mål. Vilket hon hade. Dessvärre började inte de första stapplande stegen mot ekonomisk frihet vidare bra. Elisabeth gick tidigt ”all in” i en affär och valde att investera ca 300 000 kronor. Vilket i princip var allt det kapital som hon lyckats spara ihop. Vartefter hon förlorade i princip allt. En dyrköpt läxa, men en läxa som hon själv menar var viktig.

För mig betyder ”ekonomisk frihet” att ha tillräckligt med passiva inkomster för att täcka de månatliga kostnaderna och därmed ha möjlighet att välja hur jag spenderar min tid. Att motstå frestelsen och stundens begär

När det gäller frestelsen att spendera pengar på saker som en ny bil, en TV eller en resa, har Elisabeth alltid haft en tydlig plan och mål för sina pengar.

– Men jag har också agerat ”streetsmart” och ändå kunnat göra mycket av det som dom flesta gör – bara lite smartare. Till exempel när jag och min man tillbringade fem månader i Indien och kom hem rikare än vi var när vi åkte. Jag har alltid prioriterat långsiktiga ekonomiska framsteg över kortsiktiga konsumtionsvanor. Detta är också ett etiskt och hållbart statement för mig. Självklart finns det många tillfällen då jag unnar mig något extra, speciellt nu när vi kommit så långt på vår ekonomiska resa. Även om jag fortfarande undviker många impulsköp och handlar det mesta second hand.

Fotograf: Susanna Jakobsson

Vad gör att så många misslyckas på vägen mot ekonomisk frihet?

– När det gäller var de flesta misslyckas tror jag att brist på kunskap och disciplin spelar en stor roll. Många människor saknar grundläggande kunskaper om privatekonomi och investeringar och tar antingen för hög eller för låg risk. Dessutom kan omedvetna konsumtionsvanor hindra människor från att uppnå ekonomisk frihet. Man fastnar i det klassiska ekorrhjulet helt enkelt där det krävs att mycket pengar kommer in för att dra runt hela maskineriet.

Företagare har en stor fördel när det gäller att sträva efter ekonomisk frihet, menar Elisabeth. Som företagare har du möjlighet att skapa flera inkomstkällor och få ditt kapital att växa i ditt företag på olika sätt. Genom att vara företagare kan du också dra nytta av olika skattemässiga fördelar – och av att kunna styra din egen tid och ekonomi.

– Att ha ett bolag är, som min mentor brukar säga, en extra spelplan att leka med, adderar Elisabeth.

Läs: 10 saker framgångsrika människor gör annorlunda än alla andra

Kvinnor och pengar

Att bygga kapital kan de allra flesta göra. Ändå är det fortfarande många kvinnor som av olika skäl hamnar i en sämre ekonomisk ställning än det motsatta könet? Här går det verkligen att göra skillnad och hjälpa kvinnor att öka sin ekonomiska kunskap och sitt ekonomiska självförtroende – och därigenom stärka sin ekonomiska ställning. 

– Jag strävar också efter att bryta stereotyper och normer kring kvinnor och pengar. Genom att ge kvinnor verktyg för större ekonomiskt oberoende och främja ekonomisk jämlikhet, kan de ta del av möjligheterna att skapa ett rikare och mer jämställt samhälle. Jag tror att när kvinnor har tillgång till sina egna resurser, kan de inte bara förbättra sin egen ekonomiska situation, utan även stödja andra kvinnor och påverka ekonomiska och sociala frågor på ett positivt sätt, berättar hon.

Det här gör Elisabeth redan idag på flera plan. Hon har grundat RikaKvinnor.se men jobbar just nu också med en utbildningsakademi för kvinnor som vill lära sig mer om investeringar och privatekonomi och samtidigt arbeta med den personliga utvecklingen eftersom Elisabeth menar att detta går hand i hand. Du kan inte ha det ena utan det andra. Hon lever lite som hon lär med andra ord. Att med nu tillgång till egna resurser kan hon, förutom att se till att hon själv har en bra tillvaro och fortsätta jobba med sin egen personliga utveckling för att bli den bästa versionen av sig själv, – också hjälpa andra.

Passiva inkomster som tar dig till ekonomisk frihet

Passiva inkomster är en viktig del av att uppnå ekonomisk frihet. Eftersom de innebär att du tjänar pengar på något som du initialt lagt ner mycket tid på – men sedan får betalt för om och om igen.

Några exempel på passiva inkomster 

  • Uthyrning av fastigheter: Genom att äga och hyra ut fastigheter kan du generera inkomst i form av hyresbetalningar varje månad.
  • Investeringar i aktier och fonder: Genom att investera i aktier eller fonder kan du få utdelningar och kapitalvinster som kan ge passiva inkomster över tid.
  • Royalties: Om du har skapat något kreativt, som en bok eller en låt kan du tjäna pengar genom att få royalties från försäljningen av ditt verk.
  • Skapande av digitala produkter: Genom att skapa och sälja digitala produkter som e-böcker, onlinekurser eller appar kan du skapa en passiv inkomstkälla när försäljningen fortsätter även när du inte aktivt arbetar med produkten.
  • När det gäller exempel som passar nybörjare kan följande vara bra att överväga: Investeringar i aktier och fonder samt affiliatemarknadsföring där du genom att marknadsföra andras produkter eller tjänster kan tjäna provision på den försäljning du genererar. 

En investering i egen personlig utveckling

Elisabeth har investerat mycket tid och energi i sin personliga utveckling. Även lärt sig om privatekonomi och investeringar. Detta för att ta sig mot sitt eget mål ­– men även hjälpa andra på vägen dit. När Driva Eget frågar henne om hur hon beskriver sig själv så säger hon passionerad, engagerad – och som mål ser hon att vara en inspirationskälla och the ”Go-to-person” när det kommer till att skapa en bättre privatekonomi och bygga en större ekonomisk frihet. En motivationsfaktor för dem som vill förbättra sin ekonomiska situation och bygga ett bättre liv för sig själv och sina familjer. När vi rundar av samtalet så är det svårt att själv för egen del inte också beskriva Elisabeth precis just så. En passionerad inspirationskälla som ödmjukt delar med sig av sin resa – för att fler ska kunna bege sig på densamma. Framförallt kvinnor.

– Det finns en tendens att kvinnor ”nöjer sig” med mindre pengar eller att ekonomiska frågor betraktas som något ”manligt”. Genom att lyfta fram kvinnors ekonomiska framgångar och erbjuda kunskap och inspiration vill jag bidra till att förändra dessa attityder och uppmuntra kvinnor att ta kontroll över sin egen ekonomi. 

Men nu när målet är nått? Var ekonomisk frihet så som du tänkte Elisabeth?

– Ja och nej. Ekonomisk frihet har överträffat mina förväntningar på många sätt. Att vara fri från ekonomiska bekymmer och kunna välja baserat på mina passioner har varit fantastiskt. Men jag insåg också att det inte är en destination utan en resa. Mina mål och definitioner av ekonomisk frihet har förändrats över tiden, och det handlar mer om att balansera ekonomiskt välstånd med meningsfulla upplevelser. Sedan har mycket hänt det senaste året, med stigande räntor och inflation som även kommer påverka mig och min familj. Det innebär att jag eventuellt får omdefiniera min titel som ekonomiskt fri till ekonomiskt trygg framöver. Vilket återigen återspeglar att ”ekonomisk frihet” är en resa och inte en fast destination.