Få uppskov med deklarationen 2023 – detta måste du veta

Josefin Wallin

Publicerades: 6 april, 2023
Foto av: Adobe Stock

Det finns olika anledningar till varför du skulle kunna behöva anstånd eller uppskov med att lämna in din inkomstdeklaration. Så här kan du få uppskov med deklarationen 2023.

Anstånd deklaration

Är du en enskild näringsidkare kan du få anstånd med att lämna in din deklaration för firman. Det kräver att du går in på Skatteverket och ansöker innan 2 maj (Skatteverket ska alltså ha ansökan hos sig senast detta datum). Det datumet gäller även för övriga som vill ansöka om att få uppskov eller så kallat anstånd med sin deklaration. Det här är värt att notera att det gäller ett korttidsanstånd. Till skillnad från vad vi strax ska gå igenom som rör sig om ett långtidsanstånd.

Du kan också få ett så kallat ”längre uppskov”

Är du ute i god tid? Ja, men då har du fler möjligheter. För då kan du ansöka om längre uppskov om du uppfyller vissa särskilda villkor. Har du en byrå som hjälper dig har även de möjlighet att begära ett anstånd som byrå.

Läs också: Viktiga datum för din inkomstdeklaration 2023 – och då kommer skatteåterbäringen

Kan alla få anstånd?

Att ansöka om anstånd är enkelt. I alla fall ett korttidsanstånd då du får besked direkt i ansökan. Ska du göra ett långtidsanstånd? Då lämnar du in en blankett för anstånd som heter SKV 2600 – och på Skatteverket kan du fylla i denna både digitalt eller för hand. Men, kan alla som vill få långtidsanstånd med deklarationen? Nej, i regel inte. Det är visserligen enkelt att lämna in en ansökan – men följande orsaker uppger Skatteverket är godtagbara när du vill få uppskov.

Godtagbara anledningar när du vill ha uppskov med deklarationen

  • Du är utomlands en längre tid (för kortare semesterresa inom eller utom landet medges normalt inte anstånd).
  • Eller är på en tjänsteresa
  • Du är på arbete på annan ort eller…
  • …den som hjälper dig med att upprätta deklarationen är sjuk

Källa: Skatteverket

Jag har aktiebolag eller handelsbolag, kan jag få anstånd med min deklaration?

För att hålla det enkelt så är svaret på den frågan nej. Aktiebolag eller handelsbolag kan inte skjuta upp sina inkomstdeklarationer.

Vad gör ett deklarationsombud?

Många företagare väljer att ha någon form av deklarationsombud. Ett sådant ombud kan lämna in din inkomstdeklaration (både 1 och 2), moms- och arbetsgivardeklaration eller din NE-blankett. Denna har koll på ditt skattekonto och sådant som du har ämnat in tidigare. Inte alla väljer att använda ett deklarationsombud, men många. Plus är att det är enkelt att göra rätt och man minimerar risken för fel. Minus är förstås att det är någonting som kostar, vilket många små företagare prioriterar bort av den anledningen.

Läs också: Skatteförslag som föreslås bli verklighet 2023 – allt du behöver veta