Så (lätt) får du uppskov med deklarationen 2024 – detta måste du veta

Ebba Arnborg

Publicerades: 26 april, 2024
Foto av: AdobeStock

Vore det skönt att få lite mer tid på dig att lämna in deklarationen? Så här kan du få uppskov med att lämna in din inkomstdeklaration 2024, med bara några klick.

Senast den 2 maj ska årets inkomstdeklaration in. Känns det av olika anledningar stressigt? Lugn, det är mänskligt – och du kan få uppskov med deklarationen 2024. Beroende på dina omständigheter kan det vara så enkelt som bara några klick bort. Här går vi igenom vad som gäller.

Så kan du med enskild firma då uppskov för din deklaration till 16 maj

Har du enskild firma? Då kan få uppskov eller anstånd med att lämna in din deklaration. Detta gäller även dig som deklarerar som privatperson.

För att få ett så kallat korttidsanstånd behöver du bara gå in på Skatteverket och ansöka digitalt, med några klick, innan 2 maj (Skatteverket ska alltså ha ansökan hos sig senast detta datum). Då kan du få till den 16 maj på dig att lämna in din deklaration. Att ansöka om korttidsanstånd är enkelt och du får besked direkt i ansökan.

Så får du med enskild firma längre uppskov för din deklaration

Är du ute i god tid kan du försöka få uppskov längre än till den 16 maj. Då lämnar du in en blankett för anstånd som heter SKV 2600. På Skatteverket kan du fylla i denna både digitalt eller för hand. Du måste ha ett beslut innan den 2 maj och Skatteverket har cirka två veckors handläggningstid, så du behöver vara ute innan mitten av april.

Det krävs dock även särskilda skäl för att få längre uppskov. Så, kan alla som vill få längre uppskov för deklarationen? Nej, i regel inte. Det är visserligen enkelt att lämna in en ansökan – men följande orsaker uppger Skatteverket är godtagbara när du vill få längre uppskov:

Godtagbara anledningar när du vill ha längre uppskov med deklarationen

  • Du är utomlands en längre tid (för kortare semesterresa inom eller utom landet medges normalt inte anstånd).
  • Eller är på en tjänsteresa
  • Du är på arbete på annan ort eller…
  • …den som hjälper dig med att upprätta deklarationen är sjuk

Jag har aktiebolag eller handelsbolag, kan jag få anstånd med min deklaration?

För att hålla det enkelt så är svaret på den frågan nej. Aktiebolag eller handelsbolag kan inte skjuta upp sina inkomstdeklarationer.

Läs också: Här hittar du alla våra tips inför deklarationen 2024