Gustaf Oscarson Business Hacks

Gustaf Oscarsons 45 bästa business hacks, life hacks och bio hacks

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 4 november, 2022
Publicerades: 4 december, 2019
Foto av: Tomas Hjertén

45 life hacks, bio hacks och business hacks som har gjort mig mer effektiv, gladare, lyckligare, mer produktiv och mer framgångsrik. Det tog 11 år att hitta och testa alla. Här kommer de – serverade på ett silverfat till dig.

På min föreläsning på Business Hacks i Stockholm delade jag med mig av 45 hacks som förändrat hur jag lever, hur jag presterar och hur meningsfullt livet känns.

Skulle jag säga att de gör mig dubbelt så effektiv? Utan någon som helst tvekan.

Skulle jag säga att de gör mig lyckligare och livet mer meningsfullt? Absolut.

Skulle jag påstå att min kropp mår mycket bättre och att mitt liv är mer balanserat när jag använder dem? You bet!

Men kom ihåg: jag är ingen robot, jag använder inte alla hacks varje dag. Men när jag använder dem, blir livet mycket lättare att leva. Välj ut ett eller två hacks som du vill testa i ditt liv. Gör dem till vanor. Och när de väl har ”satt sig”, välj ut två nya. Försök inte göra allt på en gång. För mig har det tagit 11 år att få alla på plats (och ändå gör jag dem inte varje dag).

Mina 45 bästa bio hacks, life hacks och business hacks

Life hacks 1: Phillips Wake Up light

Att vakna av ljus gör att min kropp vaknar när jag sover som lättast, till skillnad från ljud som väcker mig oberoende av kroppens rytm. Det gör stor skillnad för mitt humör.

Life hacks 2: Hour of Power

20 minuters träning, 20 minuters meditation, 20 minuters inspiration. Innan jag gör något annat. Här kan du se en video där jag berättar mer om Hour of Power.

Bio hacks 3: Specialintervaller

Enligt Tim Ferriss bok 4 Hour Body är 2*800, 4*400 eller 8*200-meters intervaller mer effektivt för konditionen än timmar av jogging. Och det spar oändligt med tid.

Psst! Du vet väl om att vi på Driva Eget hjälper dig att lyckas med företaget kostnadsfritt – i fem steg. Läs mer här. Och vill du verkligen utvecklas som företagare, marknadsföra ditt företag och skapa nya affärer – bli medlem i vårt digitala affärsnätverk Founders & Friends. Läs mer här!

Bio hacks 4: 7 minute work-out

Det finns 7 minuters-program framtagna för att vara lika effektiva som en timme på gymmet. Här är ett exempel.

Bio hacks 5: Meditation

Det finns inte 10, inte 100, utan över 1 400 studier som visar att meditation är magiskt för alla möjliga förmågor, och jag har svårt att säga nej till något som bevisligen får mig att må bra och prestera bättre. Jag rekommenderar appen Headspace. (Läs här hur Headspace och meditation kan gör dig till en bättre företagare som tjänar mer pengar.)

Life hacks 6: Tacksamhetsövning

Som avslutning på meditationen gör jag tre enkla övningar, som jag har lärt mig av Tony Robbins. Först tänker jag på tre saker jag är tacksam för just idag.

Life hacks 7: 3 to thrive

Sedan väljer jag ut tre saker – 3 to thrive – som symboliserar vad jag vill åstadkomma under dagen. Vilka tre saker kan jag skapa eller göra idag som skulle ha störst effekt för mina visioner? Jag föreslår att du säger dem som om de redan har hänt ,”Jag har skrivit en magisk affärsplan för vårt nya investmentbolag”, eftersom vårt undermedvetna verkar ha lättare att omvandla den typen av tankar till resultat.

Life hacks 8: Incantations

Den sista meditationsövningen är att säga mina så kallade ”incantations” högt. Det här känns otroligt fånigt i början, men om många av världens mest framgångsrika människor gör det, kan inte jag vara sämre. Ännu fånigare blir det eftersom jag säger dem på engelska.

My true Purpose of life is to be a loving and powerful leader of leaders, to live an extraordinary life with the ones I love, and to create and even more beautiful world for myself and as many others as possible.

Life hacks 9: Örtté

Min prestation är överlägset starkast på morgonen, och det verkar gälla de flesta människor. Om du vill veta varför, läs Daniel Pinks bok Timing (som också avslöjar varför du ska vägra att gå till doktorn på eftermiddagen). Tända ljus och drick örtté (ett fantastiskt sätt att få i sig viktiga näringsämnen).

Business hacks 10: Pomodoro-metoden

När jag sätter mig vid mitt skrivbord, som spännande nog kommer från Volvos grundare Assar Gabrielsson, använder jag mig av Pomodoro-metoden för att jobba fokuserat. Jag lärde mig den av Mattias Ribbing i Framgångspodden.

Enligt Mattias har Pomodoros gjort honom 50 % mer effektiv, och jag är beredd att hålla med. Så hur fungerar Pomodoros? 25 minuters fokuserat arbete, sedan 5 minuters paus. Upprepa 4 gånger. Sedan 25 minuters lång paus. Sen 4 pomodoros till med 5-minuters pauser. Sedan 25 minuters paus. Sedan 4 till. Och sedan är arbetsdagen slut.

Business hacks 11: Focuskeeper

En bra idé kan vara att använda appen FocusKeeper för att hålla koll på minutrarna när du gör dina pomodoros.

Bio hacks 12: Yoga

Mina första 4 pomodoros är avsatta för att vara kreativ. Nu skriver eller skapar jag. I första pomodoro-pausen på fem minuter gör jag några enkla Yoga-övningar. Här är ett bra nybörjarprogram.

Bio hacks 13: Egoscue-övningar

I den andra fem-minuterspausen gör jag mina Egoscue-övningar (som är ett magiskt sätt att skapa en balanserad kropp). Om Tony Robbins använder de här övningarna nästan varje dag, vill inte jag vara sämre. Här får du några exempel:

Bio hacks 14: Prehab-program från boken 4 Hour Body

I sista 5-minuters pausen i det första pomodoro-passet gör jag ett prehab-program från 4 hour Body som är optimalt uttänkt för att hålla kroppen ung. Läs boken!

Bio hacks 15: Wim Hof-metoden

I min första längre Pomodoro-paus vid 8-snåret ägnar jag mig åt Wim Hof-metoden för att drastiskt förbättra mitt immunförsvar. Speciella andningsövningar följt av en iskall dusch. Don´t try this att home without an instructor, säger Wim. Man kan svimma innan man har övat upp kroppens tolerans. Så här fungerar det, se videon. Men kom ihåg, jag rekommenderar ingen att göra detta utan att ha gått en kurs hos Wim Hof.

Bio hacks 16: Balansövningar framför spegeln

Dags för tandborstning. Skönt med några minuter utan hacks, tänker du. Icke då! Det här är två minuter perfekta för att göra tåhävningar eller stå på ett ben för att öva upp balansen.

Life hacks 17: Talk to the man in the mirror

Tandbortsningen är också enda tillfället under dagen då du umgås med dig själv – face-to-face. Passa på att berätta för dig själv hur snygg du är och hur fantastiskt du kommer att prestera idag. Om växter växer snabbare om vi pratar med dem och ger dem kärlek, så lär det fungera på oss människor också.

Som Michael Jackson sa: Talk to the man in the mirror. Take a look at yourself  and be that change. Och om du vill öva på att ta dig utanför komfortzonen. Ställ dig på ett ben framför spegeln, borsta tänderna och säg ”I love you man” samtidigt.

Life hacks 18: Välj alltid pizza nummer 9

Ska vi göra som Steve Jobs eller Mark Zuckerberg, som har samma kläder kläder på sig varje dag? Jag gör det inte, men det är ett magiskt business hacks, att minska antalet beslut per dag och bara fokusera på de viktiga. Churchill drack alltid samma champagne och en av våra poddgäster i Business Hacks väljer alltid pizza nummer 9. Vem? Lyssna på podden här så får du veta. Gör livet enklare med färre beslut.

Business hacks 19: Gör dagens två viktigaste uppgifter innan du kollar mailen

Mina pomodoro 5 och 6 är avsatta till dagens viktigaste uppgift. Lyssna noga nu, för nu kommer dagens enklaste hack. Gör dagens två viktigaste uppgifter innan du kollar mailen eller sätter på telefonen. Magiskt hack!

Bio hacks 20: 8/16-principen

Okej, men frukosten får väl vara hack-fri? Såklart den får, men om det går att göra den lite bättre med några enkla knep, kan vi väl lika gärna göra det?

Låt mig dela några enkla principer kring mat. Nobelprisvinnare har kommit fram till att 8/16-principen är optimal för våra matvanor. 16 timmars fasta och 8 timmars ”matfönster” varje dygn. Detta gör tydligen lika stor nytta för hälsan som att träna.

Bio hacks 21: Supergröten

Vi äter idag alldeles för få typer av råvaror. Idéalt ska vi äta minst 30 per dag, och därför har jag skapat en specialgröt som innehåller hela 23 stycken.

Gojibär, bovete, pumpakärnor, solroskärnor, mynta, vita chiafrön, svarta chiafrön, banan, kokos, kanel, havregryn, salt, gurkmeja, linfrön, sesamfrön, vatten och ingefära. Toppa med paranötter, hasselnötter, valnötter, blåbär, lingon och några ärtskott för estetikens skull. En magisk start på dagen.

Bio hacks 22: D-vitamin

Jag kompletterar frukosten med D-vitamin, tydligen omöjligt att få tillräckligt av i Sverige mellan september och april.

Business hacks 23: Sätt av tid för att koppla ihop människor

Pomodoro 9-12 är väldigt specifika för mig, och jag gör en sak per pomodoro. Den första, kommunikation med människor i mitt team. Den andra, mail och administration (en optimal dag är det första gången jag öppnar mailen), den tredje sociala medier.

Den fjärde kallar jag ”hjälpa andra människor”. Det här är ett magiskt hack. Jag föreslår en pomodoro om dagen till att hjälpa någon eller koppla ihop människor du vet skulle gilla varandra.

Life hacks 24: Minska tiden i mobilen till 30 minuter om dagen

Okej, har vi något hack kring att minska tiden i mobilen? För mig förändrades allt när jag läste 4 Hour Body och läste forskningen som visar att mäns spermieproduktion har minskat med 50 % på två generationer, och där Tim Ferriss själv lyckades mer än fördubbla antalet spermier, bland annat genom att sluta ha telefonen i fickan… Väckarklocka.

Till mig själv säger jag: väx upp, du är smartare än att låta onödiga mobilappar och flöden stjäla din tid. Jag använder appen Moment som säger till när jag har spenderat över 30 minuter på mobilen en dag. Sedan låser den telefonen… Dåliga vanor kräver drastiska åtgärder.

Är du en snittperson, en genomsnittsmänniska? Vi spenderar i snitt 2 timmar i sociala medier varje dag. Är det du? Amerikaner spenderar i snitt 1 timme om dagen med att spela tv-spel. Är det du? Och vi spenderar säkert 15 minuter om dagen i nyhetsflöden. Är det du? Sammanlagt blir det 126 arbetsdagar per år.

Läs också: Så sparar du 126 arbetsdagar om året

Life hacks 25-27: Skippa nyheterna, släng ut tv:n och börja använda text-tv igen

När klockan slår 13.30, plingar den sista pomodoron till och dagens jobb är gjort. Mina vänner, det är en oslagbar känsla att vara klar vid lunch. Har dagen varit produktiv? You bet.

Speciellt om jag följer några andra hacks som jag har berättat om på tidigare event. Att slänga ut tv:n, att aldrig se på nyheterna eller följa nyhetsflöden löpande (mitt hack: kolla förstasidan på texttv-appen en gång per dag. Har det hänt något som kommer att förändra världen, lär det stå där.) Det tar inte 15 minuter, det tar inte 5 minuter. Det tar 5 sekunder!

Business hacks 28: En to do-lista

Testa att bara ha en to do-lista. Jag gillar Things.

Business hacks 29: Text Expander

Testa att använd Text Expander för att aldrig behöva skriva samma text två gånger. Spar dig cirka 3 timmar i veckan.

Business hacks 30: Gör en sak i taget

Testa att bara göra en sak i taget, forskningen visar att det gör oss 40 % mer produktiva.

Läs också: Gör en sak i taget och få superfokus

Business hacks 31: Buffer days, focus days och free days

Min vän och vd:n för inomhusodlingen Ljusgårda, där jag är investerare – Andreas Wilhelmsson – har ett bra tips. Han har tre olika typer av dagar. Buffer days, focus days och free days. På Buffer days förbereder han sina Focus days, På Focus Days skapar han verkligt värde. På Free days är han 100 % ledig. Målet är att ha så många Focus days och Free days som möjligt.

Det är bra tänkt. Jag vill inte att livet bara ska vara jobb. Jag vill inte sitta framför datorn 10 timmar om dagen. Jag vill leva. Min sanning är att om jag måste jobba 10 timmar om dagen så måste jag göra något fel, och ingen kommer att vilja köpa mitt företag om det är beroende av min ständiga insats.

Life hacks 32: Ställtid

Gå aldrig direkt från ett fokus till ett annat. Work smart – pausa – sen Play smart. Ställtid, som fantastiska Bodil Jönsson kallar det. En lunchpromenad gör susen.

Från 13.30 till 21 är min dag fri för att leva, skapa, uppleva, lära mig, träna och älska. Gå på feeling. Inget hackathlon. Men gärna några principer som gör livet mer angenämt.

Life hacks 33: Gör tvärtemot alla andra (och hacka vardagslyx)

Jag älskar att göra saker tvärtemot alla andra. Handla, ta semester, gå på spa, träna, äta ute och stå i telefonkö – gör det när ingen annan gör det. Det blir billigare, det tar mindre tid, det kräver mindre energi.

Att njuta, är det ett hack? Jag vet inte, men jag har ett recept på hur billigt det kan vara att ha en riktigt lyxig vardag. Jag har årskort på Spa, träningskort på Medley med gym, pass, simbassänger och bubbelpooler och ett upplägg med en massör om massage varje vecka, 40 veckor om året. Det kostar mig bara 1 250 kronor i månaden. Bara eftersom jag gör det när ingen annan gör det.

En av mina absoluta favoritartiklar: Gör tvärtom – och spara massor med pengar

Life hacks 34: Ställ livet på rad

Det här är mitt viktigaste budskap till dig: ställ livet på rad, som jag har lärt mig av min vän Charlie Söderberg. Här kan du lyssna på Charlie i Business Hacks, när man berättar hur det fungerar.

Låt mig ta ett exempel från en bekant till mig, Frans. Frans ville träna mer, få mer tid till att lyssna på podcasts för att bli en bättre företagare och han ville tjäna mer pengar. Hur gjorde han? Han tog jobb som cykelbud på UberEats.

Va, de betalar väl inte speciellt bra, tänker du. Frans tänkte ett steg längre. Han jobbade tre timmar om dagen, samtidigt som han utbildade sig till en grym företagare via podcasts och fick all träning han behövde. Och samtidigt fakturerade han 20 000 kr i månaden. Det kallar jag att ställa livet på rad. Här kan du läsa hela historien om Frans.

Life hacks 35: Menu of Happiness

Ett annat av mina favorithacks: Menu of Happiness (som jag lärt mig av Tony Robbins). Skriv ned allt som gör dig glad, lycklig, exalterad. Sätt upp listan på väggen. Den påminner dig själv om vad du kan göra när du känner dig låg, och den kan också hjälpa andra att förstå vad de ska göra för att få dig på bra humör. Riktigt vasst!

Bio hacks 36: Se, hör, känn

För det är väl inte bara jag som känner mig låg och stressad ibland? Då använder jag ett hack jag fått av föreläsaren Olof Röhlander. Han kallar det Se, hör, känn. Tänk på Se & Hör för att komma ihåg namnet. Sätt dig ner. Andas djupt. Fokusera alla sinnen på något du ser, sedan på något du hör och sedan på något du känner. Upprepa. Må bättre.

Life hacks 37: Avsluta dagen i ordning

Försök avsluta dagen i ordning. Du har hört skämtet: Om ett stökigt skrivbord tyder på en stökig hjärna, vad tyder då ett tomt skrivbord på…? …ett tomt huvud.

Och det är precis vad vi önskar på kvällen. Ordning hjälper dig att somna gott.

Bio hacks 38: Inga skärmar efter middagen

Inga skärmar efter 20, det blå ljuset försämrar melatoninproduktionen och gör det svårare att somna. Dessutom försämrar det sömnkvalitén när du väl har slumrat in.

Bio hacks 39: Golden Milk

Ta det lugnt sista timmen innan du ska lägga dig. Drick örtté eller Golden Milk. Läs inget som gör dig exalterad. Skippa personlig utveckling-litteraturen, välj något som gör dig trött.

Bio hacks 40: Ha det kallt och mörkt i sovrummet

Life hacks 41: Skriv dagbok

Skriv dagbok. Det får dig att släppa dagen och alla tankar i ditt huvud. Bäst för mig fungerar en 5-årsdagbok, för då kan jag se vad jag tänkt tidigare år och hur jag utvecklats (eller inte).

Life hacks 42: Avsluta dagen med en tacksamhetsövning

Vi brukar avsluta med en tacksamhetsövning. Tre saker vi är tacksamma för i livet. Tre saker vi är tacksamma för i våra företag. Tre saker vi är tacksamma för med oss själva. Ett fint sätt att avsluta dagen positivt.

Life hacks 43: Allt är påhittat

Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att det handlar om en avgörande insikt. Allt är påhittat. Här har jag hittat på att jag ville träffa George Clooney och Richard Branson, och det gick ju.

Din och min uppgift är att hitta på en bättre värld. Dina tankar blir ord. Ord blir handling. Handling blir vanor. Vanor blir din karaktär. Din karaktär blir ditt levnadsöde.

Business hacks 44: Härma mästarna

Låt mig dela med ett citat som jag funderar mycket på just nu.

You can do so much in 10 minutes` time. Ten minutes, once gone, are gone for good. Divide your life into ten-minute units and sacrifice as few of them as possible in meaningless activity.

Vet ni vem som sa det? Ingvar Kamprad. Och är det något business hack som fungerar bättre än alla andra, så är det att härma mästarna.

Vill du också hänga med Sveriges främsta föreläsare och inspiratörer. Boka plats på Business Hacks.

Business hacks 45: Häng med dina idoler

Du blir som du umgås. Och eftersom vi spenderar mer och mer tid i sociala medier, blir vi som dem vi umgås med där. Välj därför att bara följa människor som ger dig energi, och välj att hänga med dina största idoler.

För alla finns ju där, ett klick bort. Det är ganska häftigt att du idag kan hänga med med precis vem du vill digitalt. Välj med omsorg – vilka ska få påverka dig?

Läs också: Så här får du en superinspirerande omgivning

Här berättar jag om mina hacks i Starta Eget-podden. Lyssna gärna!