Bucket list

Så gör du en bucket list – och får den att bli verklighet

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 23 februari, 2022
Publicerades: 29 mars, 2021
Foto av: Getty Images

Har du någon gång gjort en bucket list? Då vet du hur svårt det är att göra den till verklighet. Här hjälper vi dig att skapa din ultimata bucket list och ger dig de bästa verktygen för att förverkliga dina drömmar.

Ibland lyckas vi uppfylla våra drömmar, men ofta blir en bucket list bara en kul grej eller något som har hamnat i en låda någonstans.

Så vad är en bucket list? Jo, det är en lista där vi samlar allt som vi vill göra livet. Känns det lite som en klyscha, något som bara görs men aldrig faktiskt blir av? Du är inte ensam om att känna så. Men nu ska vi ändra på det – vi ska se till att alla de där sakerna som står på din lista inte bara blir drömmar på ett papper utan faktiskt blir verklighet.

Vad står på din bucket list?

  • Korsa USA från kust till kust i en Mustang
  • Jobba var och när jag vill
  • Uppleva Antarktis
  • Plugga spanska i Spanien
  • Åka helikopter över Grand Canyon
  • Köpa en katt
  • Äga och driva en Herrgård

Det här är några exempel som skulle kunna finnas på en bucket list. Från början är det drömmar, men genom några smarta verktyg kan de bli verklighet.

Här kan du lyssna på avsnittet om ”Hur du skapar din bucket list” i Starta Eget-podden

Så gör du en bucket list

Så vad behöver vi för att skapa våra bucket lists? Vi vill dela med oss av tre verktyg som vi och många andra använder för att hitta våra visioner och mål.

1. Hitta ditt ”varför”

Vi kan nästan garantera att alla framgångsrika människor har en sak gemensamt. Det spelar ingen roll om det är en politiker, en företagare, en snickare eller en management konsult – alla har en vision i livet.

Du har säkert också dina visioner och mål för ditt liv, din karriär och ditt företag. Men som vår vän Charlie Söderberg brukar säga: de finns människor som bara vaknar på morgonen för att de inte har dött under natten. Och där vill vi inte hamna, eller hur?

Så vad får dig att studsa upp ur sängen på morgonen? Vad får dig att känna dig som ett barn på julafton? Vad får dig att älska måndagar? Vad får dig att känna att varje dag är som semester? Vems drömmar är det du uppfyller varje dag? Är det dina eller någon annans?

Det här är frågor som vi har använt för att komma fram till vad vi brinner för och vad som är viktigt för oss i livet. Prova att göra likadant, du också.

2. Börja med vad du inte vill

Många som börjar fundera över sina mål och visioner i livet fastnar ofta i tanken: jag vet inte vad jag vill!

De flesta har inget självklart svar på frågan ”Vad vill du bli när du blir stor”. Och eftersom många av oss fortfarande inte ”vet vad vi vill bli”, är det smart att början i andra änden.

Börja med vad du inte vill ha i livet. Se dig omkring, det kan finnas många exempel på liv och livsval som du inte vill ha. Du kanske inte vill ha tidiga morgnar med stress. Du kanske inte vill ha ett företag som är beroende av din tid och energi? Du kanske inte vill ha relationer där den andra personen äter upp din energi.

Vad accepterar du i livet?

Vi får vad vi accepterar. Vi brukar säga: Raise your standards. Nöj dig inte med annat än det som verkligen tillfredställer dig. Det är väldigt lätt att fastna i den där frågan, ”jag vet inte vad jag vill”. Och ju mer du tänker så, desto mindre händer i ditt liv.

Du kan inte tänka dig till drömlivet

Det viktiga är att gå ut och testar saker, inte att allt ska vara perfekt på en gång. Vad känns spännande? Vad känns kul? Våga testa det utan för stora krav. För hur ska vi någonsin kunna veta vad vi vill om vi inte provat? Hur ska vi någonsin kunna veta att det där jobbet är vårt drömjobb eller den där affärsidén är bra eller om den där partner är bra, om vi inte har testat?

Så sammanfattningsvis: för att veta vad du vill (och ska skriva på din bucket list) behöver du också veta vad du inte vill. Ett tips är att göra en plus- och minuslista kring ditt eget företag eller kring dina relationer –  det kan vara kul att se vilken spalt som blir längst.

Om minusspalten blir längst kan det vara ett tecken på att du behöver göra en förändring. Och när du har gått igenom allt du inte vill, så kan du börja fundera på vad du vill göra istället. Inspireras gärna av andra som gör saker som du tycker verkar häftigt.

Du kanske kommer fram till att du inte vill sitta på ett kontor mellan 8 och 17. Vad vill du göra istället? Vill du sitta på Maldiverna och jobba? Ja, men gör det då. Det finns massor med företagsamma människor som gör just det. Fråga dem hur de har gjort och härma deras strategier. Det är ju så enkelt egentligen. Men samtidigt så svårt.

3. Börja göra årsbokslut

Många ser årsskiftet som en perfekt nystart. Det är oftast då vi tar oss tid att reflektera över vad vi vill och vart vi är på väg. Men en nystart kan vi lika gärna göra inför varje nytt kvartal, månad, vecka eller varför inte inför varje dag? Det viktiga är att du tar dig tid att göra din bucket List och att komma igång, inte när under året du faktiskt startar.

Börja med att titta tillbaka och ge dig själv en klapp på axeln för vad du redan har åstadkommit. Att vara medveten om din process är en viktig del i din resa till tillfredställelse, och du kommer snart att inse hur långt du redan har kommit.

Skriv ned vad du har åstadkommit under det senaste året. Om du har gjort en bucket List tidigare – plocka fram den och bocka av de punkter som är avklarade. Glöm inte att skriva ”påbörjad” på de punkter som du faktiskt har satt igång men där du inte riktig nått hela vägen fram.

På så sätt ger du dig själv känslan av att det faktiskt händer saker. Kalla det för årsbokslut och se till att det blir en regelbunden vana för att belöna och berömma dig själv under tiden.

Läs också: Så lever du som en miljonär – på 3 % av kostnaden

Skapa actions på din bucket list

Okej, nu har du förhoppningsvis fått igång hjärnan och börjat visualisera om hur ditt drömliv ser ut. Det är nu vi kommer till det riktigt roliga. Nu är det dags att börja skriva ner riktiga punkter på din bucket list.

Hur många punkter ska finnas på din lista? Det brukar heta ”100 To Do List” eller ”100 saker jag ska göra innan jag dör”. Men det är ju så klart påhittat. Det är inte antalet punkter som är det viktiga. Det viktiga är att du börjar skriva ner, stort som smått – saker som du vill ha, göra och känna i ditt liv.

Så här kommer du igång

För att komma igång finns det ett gäng frågor du kan ställa dig själv för att få idéer. Ta fram papper och penna och skriv ner allt du tänker på, stort som mått och utan värderingar. Ta den tid du behöver. Är du beredd? Nu kör vi!

  • Om du hade alla pengar du behöver, så mycket att du inte behöver tänka på pengar överhuvudtaget – vad skulle du göra då?
  • Vilka platser i världen vill du besöka innan du dör?
  • Vilken är din största dröm?
  • Vad vill du uppleva innan du dör?
  • Vilka kunskaper vill du ha? Vad vill du lära dig? Vill du lära dig ett nytt språk, spela ett instrument eller prova någon sport?
  • Vilka personer i världen skulle du helst av allt vilja träffa?
  • Är det något du alltid har tänkt att du vill göra men som du har skjutit upp?
  • Om du hade all tid i världen, vad skulle du göra då?

Tips! Verktygen för en starkare vardag som företagare – med Johannes Hansen

Så får du din bucket list att bli verklighet

Vi hoppas nu att du fått massor med spännande tankar och punkter till din bucket list. Nu kommer det viktigaste steget, det som många hoppar över och struntar i. Nu ska du få din bucket list att bli verklighet!

Steg 1: Låt listan vara levande

Lägg till, plocka bort, justera och finslipa din lista under resans gång. Livsförhållanden och drömmar ändras. Det som är viktigt för dig idag behöver inte vara lika viktigt för dig om ett år. Utgå från att du aldrig blir klar med din lista.

Steg 2: Välj ett tema

Sätt ett tema för året. Temat kan vara något du går igång på, något du vill ska hända, en känsla eller en nivå du vill nå upp till. Exempel på teman kan vara; Superstar, Livet Deluxe eller Balans.

Genom att sätta ett namn på ditt år blir det lättare att sålla bort och lägga till saker du vill ha i ditt liv. Ställ alla dina aktiviteter i förhållande till ditt tema: går det här i linje med mitt tema – ja eller nej?

Steg 3: Sätt tidsramar

För att din lista inte ska kännas överväldigande och för att skapa struktur, sätter du tidsramar för varje punkt. Använd tidsramar som 1, 2, 3, 5 och 10 år. På så sätt blir det supertydlig för dig vad du ska fokusera på det här året och vad du kan lägga på is tills nästa år.

Steg 4: Prioritera din bucket list

Så, vad är det första du ska ta tag i på din bucket list? Sortera listan så att du endast ser punkterna du har satt ”1 år” på. Det är dessa punkter du ska fokusera på och faktiskt få att hända just nu. Prioritera punkterna på en skala från 1-5, där 1 är absolut viktigast för dig och 5 är minst viktigt. Vips! Nu har du en action plan för din lista.

Steg 5: Hitta vanorna du behöver för att lyckas

Det räcker inte att skriva en bucket list för att få den att hända. Identifiera vilka vanor du behöver för att allt ska bli av. Det är vanorna i ditt liv som avgör om du lyckas på lång sikt. Och du vill ju att framgången ska vara över tid, eller hur?

Skriv ner vilken vana du behöver för att lyckas med varje punkt på din lista. Är det att springa ett marathon som står på din lista – ja, då behöver du vara en person som löptränar.

Steg 6: Planera din drömkalender

Detta är det kanske viktigaste steget. Planera in dina vanor för din bucket list i din kalender. Vi brukar använda oss av något som vi kallar Drömkalendern. I drömkalendern planerar du in de vanor du behöver ha i ditt liv för att lyckas med din bucket list.

Steg 7: Påminn dig själv hela tiden

En bucket list är helt meningslös om du inte blir påmind om den varje dag. Så sätt upp den på kylskåpet, lägg den som bakgrundsbild på din dator eller telefon, sätt upp den på ditt kontor vid ditt skrivbord eller måla om hela väggarna med din lista.

Gör vad som krävs för att du varje dag ska bli påmind om dina mål och vart du ska. När du blir påmind, är det lättare att ta beslut och det blir enklare att gå upp på morgonen när du vet vad du ska göra idag.

Steg 8: Gör din bucket list offentlig

Dela din bucket list med en vän som också har en lista. Det här är ett jättebra sätt att få den att hända. Dels blir det mycket roligare när ni kan diskutera tillsammans, och dels kan ni inspirera och pusha varandra.

För att öka chansen att din bucket list ska hända är det smart att göra den offentlig. Om du berättar för andra om dina drömmar är det mycket större chans att de faktiskt blir av och att du kommer att genomföra det som står på din lista.