Så skapar du snygga bilder till sociala medier och hemsida

Josefin Wallin

Uppdaterades: 21 juni, 2022
Publicerades: 27 juni, 2022
Foto av: Adobe Stock

Trånar du i andra företags flöden och önskar att du kunde knäppa lika snygga bilder själv? Väntan är över! Här ger vi dig tipsen som förvandlar dig från novis till mästerfotograf – på fem minuter. Så här skapar du snygga bilder till sociala medier och hemsidan.

Snygga bilder till sociala medier eller din hemsida går faktiskt utmärkt att ta själv. Idag finns mängder av verktyg och hjälpmedel som tillsammans med kreativa idéer förvandlar dina bilder från kassa – till vassa!

Kreativa idéer och komposition

  • Hur gör andra? Låt dig gärna inspireras av bilder som du gillar.
  • Addera ”det där lilla extra”. Vad händer om du inte låter objektet stå mitt i bild? Hur blir resultatet om du istället för att fota en produkt mot en platt bakgrund dukar upp en installation – och ställer dig på en stol? Att våga testa nya perspektiv och idéer lyfter dina bilder. Om det alltid blir bra? Verkligen inte. Men det är i att våga testa nytt som du kommer att knäppa DEN DÄR bilden.
  • Håll stilen! Har du en idé om hur du vill att ditt företag ska upplevas och kännas igen? Då kan du med fördel ta bilder med samma stil. Kanske handlar det om ruffigt tufft eller klassiskt stilrent?
  • Våga gå nära. Att ta en bild nära kan bli väldigt effektfullt när det kommer till porträttbilder. Låt detaljerna få ta plats helt enkelt.

Läs mer: 10 tips – så fixar du proffsiga företagsbilder!

”Testa, slappna av och bestäm”

  • Djup, djup, djup! En snygg bild har ofta ett djup. Vad menar vi då med djup? Jo, att exempelvis något finns lite i förgrunden – och någonting längre bak. Kanske lite löv som får synas i kanten? Eller om du ska fota en produkt – att låta någonting stå lite framför och något bakom. Det bygger på ett läckert djup i bilden. Man kan också fota med porträtt i mobilen, vilket innebär att man får ett visst skärpedjup (suddig bakgrund). Det kan du såklart även göra med en vanlig kamera, vilket skapar ett vackert djup.
  • Slappna av! Många gånger är de sista bilderna du tar de allra bästa. De första har en tendens att bli lite stela, innan den du fotar lyckas slappna av. Fotar du människor så försök lätta upp stämningen och fånga ögonblicken. På så vis får du en bild med känsla snarare än ett stel och uppstyrt passfoto.
  • Våga peka med hela handen! Tycker du att benet ser konstigt ut om den du fotar sitter på ett speciellt vis eller att bilden skulle bli bättre på något sätt? Våga säg till och peka med hela handen! En bra fotograf vågar instruera. Det uppskattas!

Verktygen som hjälper dig fixa snygga bilder

Det finns mängder av redigeringsprogram som kan hjälpa dig att lyfta dina bilder. Här kan du också ha god hjälp till att skapa enhetliga bilder. Vilket innebär att du konsekvent använder samma typ av redigering på dina bilder, så att de hänger samman med varandra och känns igen. Vill du ha hjälp? Då har vi några bra exempel här:

  • Överst på listan hamnar förstås Photoshop, vilket är proffsens verktyg. Är du nybörjare kan det såklart vara en tröskel till att kunna nyttja programmets fulla potential. Fortsatt är det ett fantastiskt redigeringsverktyg, om än kanske inte för alla.
  • Gratis, enkelt och snabbt? Hur låter det? Då kan vi tipsa om Canva. Här kan du redigera dina bilder (om än kanske med viss begränsning). Fördelen är att här hittar du även verktyg för att göra annonser, design och innehåll till sociala medier.
  • Pixlr – en favorit hos många och som både är enkel och kostnadsfri. Liksom hos Canva kan du även göra lite mer än att enbart redigera dina bilder här.

Läs också: Fler följare på Instagram – här är 6 smarta strategier