Hur plockar man ut sina pengar ur ett aktiebolag. Foto: Getty Images

”Hur plockar jag ut min andel ur företaget?”

Samuel Karlsson

Publicerades: 6 april, 2018

Hur gör man när man vill lämna ett AB och plocka ut intjänade pengar? Vår expert svarar på en av våra läsares frågor.

Vi får många frågor till Driva Eget från våra läsare. Signaturen Rådvill vill lämna aktiebolaget som han äger tillsammans med en partner och undrar hur han ska göra för att plocka ut pengar som han tjänat in.

Skicka din fråga här.

”Jag startade ett AB för cirka ett år sen, nu vill jag lämna företaget och min partner kommer driva bolaget vidare själv. Vi äger 50 procent var och bolaget kommer ha cirka 800 000 kronor när jag lämnar.

Jag har under detta år jobbat hårt i företaget, utan att plocka ut lön eller liknande ur vår gemensamma verksamhet. Däremot har jag konsultat vid sidan av och har fakturerat via företaget och plockat ut lön på så sätt. Vi skulle vilja dela upp pengarna vi tjänat in. Min partners pengar kommer ligga kvar i bolaget, men jag skulle vilja plocka ut min andel, hur går jag tillväga? Kan jag plocka ut en klumpsumma på 400 000 kronor? Och på vilket sätt plockar man lättast ut detta?”

/Rådvill

Vår expert svarar

Om du inte längre ska vara delägare måste ni både fördela årets resultat och du överlåta din andel till din partner. Huvudregeln är att överlåtelse ska ske till marknadspris. Normalt sett ska alltid delägare få utdelning i förhållande till sin ägarandel, så det är svårt att rikta en utdelning bara till dig. Det är också oklart om summan som finns i bolaget är beskattat eller obeskattat resultat.

En utdelning kan inte lyftas från bolaget förrän det finns så kallat fritt eget kapital, det vill säga vinsten måste vara beskattad med bolagsskatt. Du nämner att du inte tagit lön, men att du fakturerat via bolaget och tagit lön på det sättet.

Från ett bolag kan man endast lyfta lön eller utdelning, så jag är osäker på hur du menar att du tagit ut arvode från bolaget. Ni bör anlita någon skattekonsult för att bistå er med dessa beräkningar så att det blir rättvist – du ska få din andel av årets resultat och din partner ska inte drabbas av framtida skatter som hänger ihop med ”ditt” resultat

/Maria Sommert,
Senior adviser på EY