Kalkyl för leasing av företagsbil
Ta reda på månadskostnaden för en leasingbil till ditt företag med vår interaktiva kalkylator. Beräkna vad billeasing kostar baserat på investeringskostnad, leasingperiod och restvärde. Kalkylatorn visar tydligt hur olika parametrar påverkar din månadskostnad, och kan ge dig insikter inför beslutet om att skaffa en företagsbil.


FAQ om företagsleasing
Vad betyder begreppen i kalkylatorn?
Investeringskostnad
Detta är bilens pris exklusive moms. För företag är detta det belopp som används som beräkningsgrund för leasingavtalet, eftersom företag normalt kan dra av momsen.
Leasingperiod
Antalet månader som leasingavtalet löper. Vanliga perioder är 24, 36, 48 eller 72 månader. En längre period ger oftast lägre månadskostnad men högre total kostnad över tid.
Restvärde
Det förväntade värdet av bilen efter leasingperiodens slut, uttryckt som en procentandel av investeringskostnaden. Ett högre restvärde ger lägre månadskostnad men innebär också en risk om bilens faktiska värde blir lägre än beräknat.
Förhöjd första avgift
En större engångsbetalning i början av leasingperioden. En högre första avgift ger lägre månadskostnader, men binder mer kapital initialt.
Finanskostnad
Räntekostnaden för leasingavtalet, beräknad på det genomsnittliga finansierade beloppet under leasingperioden.
Återbetalning
Den del av månadskostnaden som utgörs av avskrivning på bilens värde (värdeminskning).
Vad bör du tänka på vid företagsleasing?
1. Moms och avdragsrätt
För företag är leasing ofta fördelaktigt ur momsperspektiv då moms på leasingavgifter normalt är avdragsgill. Kontrollera dock aktuella regler för just din bilmodell, då avdragsrätten kan variera.
2. Kalkylera totalkostnaden
Jämför inte bara månadskostnader utan räkna också ut den totala kostnaden över hela leasingperioden. Detta ger en tydligare bild av vad bilen faktiskt kostar i längden.
3. Avtalsvillkor och körmil
Var uppmärksam på begränsningar i körsträcka. Överskrider du avtalad körsträcka kan det bli dyrt. Se också över villkoren för slitage och skador.
4. Restvärdesrisk
Vid operationell leasing tar leasingbolaget restvärdesrisken, medan du vid finansiell leasing ofta behöver hantera denna risk själv. Försäkra dig om vilket alternativ som gäller för ditt avtal.
5. Räkna med alla kostnader
Utöver själva leasingavgiften tillkommer oftast kostnader för försäkring, service, reparationer och drivmedel. En del leasingavtal kan inkludera service, men långt ifrån alla.
6. Miljöaspekter och förmånsvärde
Miljöklassade bilar kan ge lägre förmånsvärde för anställda som använder bilen privat. Tänk på att förmånsvärdet påverkar företagets kostnader för arbetsgivaravgifter och den anställdes inkomstskatt.
7. Finansiell vs operationell leasing
Finansiell leasing redovisas som en tillgång i balansräkningen, medan operationell leasing oftast redovisas som en driftskostnad. Detta kan påverka nyckeltal och finansiella rapporter för ditt företag.
8. Exitstrategier
Tänk igenom vad som händer när leasingperioden löper ut. Kan ni förlänga avtalet, lämna tillbaka bilen eller finns möjlighet att köpa ut den till ett förutbestämt pris?
Genom att noga överväga dessa aspekter och använda vår kalkylator kan du få en tydligare bild av vad det verkligen kostar att leasa en bil till ditt företag, och undvika oväntade kostnader.
Disclaimer
OBS! Denna kalkylator ger endast en indikativ uppskattning.
Beräkningarna i denna kalkylator är baserade på schablonvärden och ger endast en ungefärlig uppskattning av månadskostnaden för företagsleasing. Den faktiska kostnaden kan variera beroende på flera faktorer som inte ingår i denna beräkning, såsom specifika avtalsvillkor, försäkringar, serviceavtal, och varierande förutsättningar för olika leasingbolag.
Kalkylatorn är avsedd som ett hjälpmedel vid initial planering och ersätter inte en professionell rådgivning från leasingföretag, bilhandlare eller finansiell rådgivare. För en exakt offert bör du alltid kontakta ett leasingbolag eller bilhandlare direkt.
Driva Eget tar inte ansvar för eventuella ekonomiska beslut som fattas baserat på denna kalkylator. Alla affärsbeslut bör grundas på fullständig information och professionell rådgivning.