Lägg inte krokben på dig själv. Foto: Getty Images

8 tankefällor som hindrar dig från att lyckas

Samuel Karlsson

Publicerades: 4 juni, 2018

Det är tanken som räknas! I alla fall när det gäller att sätta krokben för dig själv. Se upp för de här vanliga tankefällor som kan få dig att misslyckas.

Det är vanligt att göra logiska kullerbyttor och missuppfatta eller missbedöma situationer. Lär dig känna igen dina tankefällor så kan du undvika dem och därmed både må bättre och bli mer framgångsrik.

 1. ”Allt måste vara perfekt annars är jag totalt misslyckad”
  Du har tio nöjda kunder men en av dem hade ett litet påpekande. Det ser du som ett misslyckande. Känner du igen dig? Låt inte en negativ detalj överskugga allt positivt – även om det är lätt hänt. Försök lägga märke till när du ramlar i den här fällan och ansträng dig för att se situationen objektivt.
 1. ”Åh det är så himla typiskt!”
  Du fick inte ett uppdrag och nu kommer du aldrig få något tror du, men inom sälj brukar man prata om att det går ett ja på tio nej. Se upp för att övergeneralisera och låta en negativ händelse uppfattas som ett mönster som är typiskt för livet som helhet. Se det istället för vad det är: en enskild händelse.
 1. ”Tänk om de inte gillar mig”
  Det är extremt ovanligt att vara omtyckt av alla hela tiden. Så ödsla inte energi på att oroa dig för vad någon kanske eventuellt tycker och tänker om dig. Framförallt eftersom tankeläsning ganska ofta slår fel. Dessutom kan drivkraften att vara andra till lags göra att du glider iväg från dina egna mål och värderingar. Koncentrera dig istället på att göra ett bra jobb, var sann mot dina värderingar och var snäll – även mot dig själv.
 1. ”Tänk om de inte gillar det jag gör”
  Även om det svider så kan andras åsikter om det du gör vara en möjlighet att utvecklas. För kom ihåg: du är inte ditt jobb. Skulle någon vara kritisk så lyssna och tänk sedan över det i lugn och ro, låg det något i det? Kan dina tjänster eller produkter bli ännu bättre om du skruvar på dem utifrån detta? Däremot är det skillnad på konstruktiv kritik och negativitet, den sistnämnda kan du ignorera.
 1. ”Jag är inte bra nog”
  Vad kul, då har du möjlighet att lära dig! Låter du den här typen av tankar hindra dig från att testa nya saker eller ta nästa steg så kommer du aldrig vidare. Det är först när vi pushar oss själva lite längre än vi trodde var möjligt som vi utvecklas. 
 1. ”Tänk om det blir fel”
  Det är okej att göra misstag, det händer alla. Det viktiga är vad du gör av situationen. Älta inte och gräv inte ner dig! Fixa problemet, analysera vad som gick fel, och se till att det inte händer igen. Då har din miss blivit en möjlighet att lära och bli ännu bättre.
 1. ”Det kommer aldrig att gå”
  När du plockar fram kristallkulan och börjar förutspå att saker och ting kommer att gå dåligt eller inte fungera gör du dig själv en stor otjänst. Risken är stor att du börjar tro på din förutsägelse och agera som om den redan slagit in. På så sätt blir din spådom en självuppfyllande profetia. Fundera över hur sann din tanke är och vänd på den: på vilka sätt kan det gå bra? 
 1. ”Det kommer att bli katastrof”
  Brukar din fantasi servera dig olika sätt som vanliga händelser kan få extrema och katastrofala följder? Räknar du alltid med att det värsta ska inträffa? Kom ihåg att en känsla inte betyder att något är sant. Fundera över hur farligt det är om det värsta skulle ske. Eller tänk istället på det bästa som kan hända och gör en lista med möjliga positiva utfall.

LÄS OCKSÅ: Tänk som en vinnare

Av Ebba Arnborg