Gör en powerpose – och få ny energi, manar Anna Sundström och Malin Jilkén på Floworkers.

Därför ska du bara jobba 25 minuter i taget

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 7 januari, 2019

Kan man jobba mindre, ändå få mer gjort och samtidigt ha roligare?
Malin och Anna på Floworkers menar att de har metoden – en trestegsraket med fokus i centrum.

Malin Jilkén och Anna Sundström behövde båda hitta ett nytt sätt att jobba. Malin hade utvecklat svåra allergier som triggas av stress. Trebarnsmamman Anna hade gjort den klassiska resan in i väggen.
De möttes på en nätverksträff och insåg snabbt att även om de ytligt sett inte hade något gemensamt – Malin är journalist och Anna ekonom – så delade de samma livssyn. De hade tröttnat på statistiken om utbrändhet och stress på arbetsplatser och ville förändra.

Tar kontroll över sitt fokus

Snart hade de hittat sin gemensamma affärsidé: Floworkers och work flow-metoden, en metod där man jobbar med större fokus i korta perioder och sedan varvar med aktiva pauser och relationsbyggande övningar för att nå det optimala ”flowet”.
– Vi behöver hitta fokus i det här ständiga bruset. Det är så mycket som stör – telefonen, kollegor som säger ”det tar bara en minut”, öppna landskap … Det är distraktioner hela tiden – och våra hjärnor klarar inte av det. Så vi bestämde oss för att ta kontroll över fokuset, säger Anna.

LÄS OCKSÅ: SÅ LÄRDE SIG RENÉE VOLTAIRE SÄGA NEJ

Målet är att man ska kunna jobba bra och fokuserat under dagen och ändå komma hem och ha ork att leva lite till på kvällen. Inte bara krascha i tv-soffan.
– Att ha flow betyder att du är helt uppslukad av det du gör för stunden, så pass att du glömmer tid och rum. Du gör en sak i taget och allt bara flyter på. Såklart är det lättare att komma i flow när du jobbar med det du tycker är roligt, men det går att få samma känsla när du måste ta tag i surdegarna, säger Malin.

En trestegsraket

Utgångspunkten i metoden är den så kallade pomodoro-tekniken, som lanserades på 80-talet av italienaren Fransesco Cirillo. Den handlar om att dela in arbetet i 25-minutersperioder, med kortare pauser emellan. Därutöver har Malin och Anna grottat ner sig i forskning om hur våra hjärnor och kroppar fungerar för att utveckla pomodorotekniken till sin egen trestegsraket för hur man blir en floworker.
– Människor är rädda för att ta paus. Man tycker inte att man hinner. Men du har inte tid att inte ta paus, för då får du ingen energi. Det som händer när man jobbar med vår metod är att man upplever sig som mindre stressad, säger Anna.

Malin fyller i:
– Man får mer gjort under sin arbetsdag trots att man lägger mindre arbetstid på uppgifterna. Och även om man kanske inte delar alla arbetsuppgifter med sina kollegor så har man ett gemensamt mål: fokus.
Nu jobbar Malin och Anna med sin metod ute på företag, men arrangerar också work flow-­dagar dit ensamföretagare kan komma med sina surdegar och jobba effektivt var för sig – och ändå tillsammans.