<![CDATA[]]>

4 råd för turistföretagare

Redaktionen

Publicerades: 25 november, 2015

Kristina Lindelöf  har förvandlat sin släktgård nära Vimmerby till en turistmagnet. Här är hennes bästa tips för hållbart turistföretagande.

Varje år lockar Kristina Lindelöf tusentals turister till sin skogsgård. Nu planerar hon en hel kretslopps. På själva gården är den ena mangårdsbyggnaden ett pensionat. I den andra bor Kristina med sina tre döttrar Maria, Jenny och Lovisa.

I en ekonomibyggnad från 1700-talet byggs en gårdsbutik och i en rödfärgad länga ligger gårdens kafé, med stenugnsbakade pizzor som specialitet.

Kristina har lyckats förena ett kommersiellt skogsbruk med de bevarade kulturhistoriska värden. Hon försöker välja den maskin som gör minst skada.

– Jag är helt för mekaniseringen i skogsbruket men tunga markberedare är förfärliga! Dem försöker jag undvika. I stället får grannen göra jobbet med ett litet aggregat bakom traktorn, berättar Kristina för Land.se

Skogen är motorn i verksamheten. Virkesinkomsterna ger resurser att investera i ny verksamhet.

– Utan min skog hade det här inte varit möjligt, säger Kristina bestämt till Land.se. Jag har gjort flera stora avverkningar för att finansiera våra satsningar på turism.

600 000 kronor i EU-stöd

Det handlar också om att ha bra kontakter med både myndigheter och banker. Bara att bygga ett gårdskafé kostade kring 3 miljoner kronor. EUs investeringsstöd för landsbygdsföretag, som hanteras av länsstyrelsen, bidrog med maxbeloppet 600 000 kronor.

–  Man bör absolut undersöka vilka möjligheter som finns att få hjälp. Att fylla i ansökningshandlingarna är jobbigt men det lönar sig att ta den tiden och göra det ordentligt, tipsar Kristina.

4 av Kristinas bästa tips för turistföretagande

1. Byt tjänster med grannar, man behöver inte göra allt själv.

2. Turistföretag konkurrerar inte utan ger draghjälp åt varandra. Samarbeta, bilda nätverk och gör gemensamma aktiviteter.

3. Att investera i boende med övernattningar ger relativ snabb utdelning.

4. Se till att ha bra bankkontakter och sök alla bidrag som finns. Om du har skog – avverka när virkespriserna är bra.

Text av Pär Fornling. Läs hela reportaget på Land.se