<![CDATA[Ulrika dressar upp allt från offentliga rum till privata hem, företag och vid reklaminspelningar bland annat. Foto: Ulrika Edblad Baumann.]]>

”Återbruk ligger i tiden på alla sätt”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 8 februari, 2016

Ulrika Edblad Baumann är inredaren som vill fokusera på återbruk i sina projekt.
– Det är så mycket yta i den här världen, därför känns det bättre om jag kan återanvända saker, säger hon.

I samband med föräldraledighet 2013 startade Ulrika upp inredningsföretaget Edbau inredning i hemorten Åre.

Läs mer: Sara återvann gammelfarmors recept 

Kunderna är både privatpersoner och företag. Hon inreder offentliga miljöer, butiker eller som nu senast – vid en reklaminspelning för Telenor.
– Reklaminspelningar är ju verkligen en värld som är lite märklig. Det handlar om så mycket som efteråt går upp i rök. Om jag kan återanvända eller hyra in saker så tycker jag att det känns mycket bättre, säger Ulrika, som alltid har tänkt återbruk:

– Jag har varit lite av en skrotsamlare, både hämtat saker i naturen och på tippen och framför allt gjort om mycket som redan funnits hemma. På något sätt tycker jag väl egentligen att det är lite fånigt att hålla med inredning, det är mycket yta. Därför mår jag bra när jag kan ta reda på saker när jag ser så många andra som bara slänger ut helt nytt.

Det rimmar också med den inredning som Ulrika föredrar – äkta och personlig.
– Personligt är ju ett uttjatat ord, men det är det jag gör. Är jag hemma hos en privatperson som själv har svårt att få ihop sin stil, plockar jag ut godbitarna.

Läs mer: Så slipper du tidstjuvarna

Fler blir medvetna

Graden av återbruk beror såklart på kund – Ulrika anpassar sig. Inreder hon exempelvis en offentlig miljö lägger hon stor vikt vid att inredningen håller hög kvalitet och tål mycket slitage.

– I de fallen kan det vara svårt att välja begagnad inredning och möbler. Då brukar jag plocka upp återbruket i detaljer istället. Dessutom kan det vara svårt att hitta större kvantiteter av en produkt om jag köper den begagnad. Bäst blir det om jag kan få blanda nytt med gammalt och jag är inte nitisk att det ska var gammalt och lukta illa. Men jag gillar när kunderna ser sitt inredda hem och säger: ”Hade vi den här i vårt hem innan?” När jag plockar upp snygga saker som de inte tidigare såg.

Inredaren Ulrika Edblad Baumann driver företaget Edbau inredning i Åredalen.

Inredaren Ulrika Edblad Baumann driver företaget Edbau inredning i Åredalen.

Att ha återbruk som nisch har också mottagits positivt från kunderna, mycket tack vare att fler och fler blir medvetna om hållbarhet och miljö, tror Ulrika:

– Återbruk ligger i tiden på alla sätt. Det är också trendigt med den personliga inredningen. Enda nackdelen är att även om jag vill vända mig till alla och hitta billiga lösningar till en vanlig medelinkomsttagare här i Åre, så förstår inte alla att min tid kostar. Det måste jag vara väldigt tydlig med.

Läs mer: Så lyckas Patrik arbeta 14 timmar i veckan

”Jag fick sänka garden”

Och trots att hon själv säger sig vara dålig på Instagram och ”den där världen”, så har hon ändå 1 200 följare där hon delar med sig av projekt och inspiration.

– Jag är mån om min integritet och har aldrig någonsin varit intresserad av det här privat. Men jag insåg snabbt i samband med föräldraledigheten att jag måste lägga ut bilder ofta, även hemifrån, om jag ska behålla mina följare. Jag fick sänka garden.

När du inredningstipsar på din webb står det: Lägg gärna till något oväntat och halvgalet, något som får besökaren att haja till” – vad har du i ditt eget hem?
– Det är kanske inte halvgalet, men jag får många reaktioner på skidorna som fungerar som ledstänger i trappan. Det är framför allt killar som ser dem och när de ser en förändring har jag väl lyckats.

Läs mer: Forskaren: Tjäna mindre och må bättre