Investeraren Lars Förberg – från medelmåtta till miljardär: ”Undvik detta om du vill lyckas”

Ebba Arnborg

Publicerades: 8 augusti, 2024
Foto av: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Han fick guldmedalj från kungen för att vara mest lagom. Idag är han en av Europas mest inflytelserika investerare, hans Cevian Captital förvaltar 150 miljarder, han har förargat statsministern och hjälpt storbolag som Volvo till framgång. Nu avslöjar han sitt framgångsrecept – finns det en hemlig algoritm?

När Lars Förberg som barn var på en skidsemester med sin familj fick han till sin förvåning en medalj direkt från svenska kungen, berättar han i Sommar i P1.

Anledningen visade sig vara att han haft medeltiden i loppet.

”Satt där, mellanbarn, med en medalj runt halsen för att jag, i landet lagom, var mest lagom av alla”, berättar Lars Förberg i sitt program.

Men han ville vara mer, göra mer, vara en personlig kraft för förändring:

”Jag ville inte vara lagom. Någon annan hade definierat mig, gjort mig lagom. I deras värld var det fint. Men det var det inte för mig, jag ville vara mig själv. Gå min egen väg.”

Fröbergs budskap är klart: Att utmana normer och sträva efter att övervinna förväntningarna är avgörande för att uppnå verklig framgång.

”Om man vill växa till mer än lagom, då måste man utmana gränser”, säger han.

För 20 år sedan grundade han, tillsammans med Christer Gardell, Europas största så kallade aktivistfond, Cevian Capital. Idag förvaltar de 150 miljarder kronor.

”Svindlande summor om man försöker tänka sig alla pengarna framför sig” kommenterar Lars.

Gör hemläxan – och stå på dig

Cevian Capital köper in sig i börsbolag som de vill förändra och förbättra. När de 2006 köpte en stor aktiepost i Volvo rev det upp en het debatt.

”Till och med statsministern var upprörd. ’Jag är mycket, mycket frågande inför dessa riskkapitalisters sätt att bryta sönder företag’, dundrade Göran Persson.” berättar Lars och fortsätter:

”När vi blev storägare var det som att vi trängde oss in i finrummet och attackerade hjärtat i svensk industri. Vi var redan vana att utmana etablissemanget, men att göra anspråk på Sveriges kronjuvel – det blev något annat.”

Men när de tio år senare, 2016, sålde sin andel var det med hisnande 20 miljarder kronor i vinst.

”Volvos stora vändning kom med den nya vd:n som gjorde bolaget riktigt framgångsrikt. Vår roll var utmanarens, att peka på problemen, att få bolaget att slå in på en ny väg. Motståndet var hårt, men i stormen blev vi bara starkare. Vi tvivlade inte, vi hade gjort vår hemläxa. Och vill man göra något man tror på, något man tycker är rätt och riktigt, då får man ibland vara bestämd, till och med tuff.”

Förstå människor – inte bara siffror

Det handlar alltså om att tro på sig själv, men hur är det med den vanliga devisen att när man investerar ska man inte lägga alla ägg i samma korg, utan investera brett, och därmed sprida riskerna? Ja, det är ett råd Lars inte vill följa.

”Vi ville göra precis tvärtom. Inte sprida riskerna, inte vara passiva. Vi ville investera i bara några få bolag och vara aktiva ägare.”

Det involverar att noggrant analysera företagets svagheter och föreslå konkreta förbättringar.

”För att kunna hålla fast vid vår modell och gå mot strömmen måste vi se det som andra inte ser. Vi har tyvärr ingen trollformel eller hemlig algoritm utan måste, som många andra, arbeta hårt. Vi gör vår läxa grundligt: läser på, reser runt hela jorden, pratar med branschfolk på alla nivåer, med kunder, leverantörer, konkurrenter.”

Dessutom behöver de bygga trovärdighet, genom att kunna sin sak och komma med bra idéer, förklarar Lars.

”Det går inte att fuska eller komma med tomma ord”, konstaterar han.

Och – det räcker inte att arbeta med siffrorna.

”Vi måste förstå människorna. Många tror att som så kallad finansman jobbar man mest med siffror – mest jobbar vi med människor.”

Undvik ”best practice”

En annan framgångsnyckel är att Lars och Christer aldrig vill göra något bara för att alla andra gör så.

”Det ligger djupt i våra personligheter att inte okritiskt haka på den senaste trenden eller slänga oss med branschslang som till exempel begreppet ”best practice”. Det är ett uttryck jag direkt ogillar. Uttrycket syftar till att man gör på det etablerade sättet, som alla andra. För mig visar det att man inte tänker själv.”

Fröbergs förmåga att utmana status quo har varit en hörnsten i hans framgång. Och han betonar att vill du nå framgång – då finns det en sak du behöver undvika:

”Om du gör som alla andra, kan du aldrig bli en bra investerare. Om du gör som alla andra kan du aldrig vara utmanaren.”

Lars Fröberg – 6 framgångsnycklar

1. Våga utmana normer
Våga gå emot det etablerade och sträva efter att övervinna förväntningar.

2. Investera fokuserat
Lägg inte alla ägg i samma korg, men välj få investeringar och var en aktiv ägare.

3. Gör din hemläxa
När du ska ta affärsbeslut så lägg ner tid på research. Det kan handla om att göra en noggrann analys av företagets svagheter och möjligheter för förbättring.

4. Förstå Människor
Lägg stor vikt vid att förstå människorna som påverkar företaget, inte bara siffrorna.

5. Följ inte bara strömmen
Undvik att följa trender okritiskt; tänk själv och var beredd att utmana status quo.

6.  Lägg ner hårt Arbete
Var beredd att lägga ner tid, kraft och energi för att nå framgång. Det finns inga genvägar.

Läs också: Här är entreprenörerna i Sommar i P1 – och så går deras bolag