<![CDATA[]]>

8 tips – Så lyckas du med Adwords-annonsering

Ebba Arnborg

Publicerades: 4 februari, 2015

Vi svenskar googlar 40-45 miljoner gånger – om dagen. Bli synlig för dina kunder när de är på jakt efter det du erbjuder, med hjälp av annonser i sökresultatet. Det är billigt, mätbart och enkelt menar experten Michael Wahlgren. Här är hans bästa tips.

Ett sätt att få fler att upptäcka ditt företag är att köpa annonser i sökresultatet på Google med deras annonsverktyg Adwords. En fördel är att du når kunden när den är på jakt efter sådant som du kan hjälpa till med.
– Du vet den som googlars intention, det är det som är det fina med sökmotorannonsering, säger Michael Wahlgren.

Han arbetar sedan 10 år med sökmotormarknadsföring, är VD och grundare på SEO-byrån Pineberry och författare till boken Guldläge på nätet. Enligt honom passar Adwords utmärkt för småföretagare.
– Jag tycker absolut detta är grunden. Det är här du ska börja, det är enkelt att hitta lönsamhet. Du kan nå ut väldigt riktat för en relativt låg kostnad. Har du till exempel en städfirma i Sundsvall kan du välja att annonsera bara mot människor som gör städrelaterade sökningar i den regionen.

Dessutom kan du följa upp vad som fungerar och inte, i detalj.
– Det är extremt mätbart jämfört med tv eller print där du går på känsla. Här kan du svart på vitt säga om det är lönsamt eller inte. Dessutom får du så mycket svar om du är ny företagare. Du ser om det är de argument du tror ska bita på dina kunder som faktiskt gör det.

Numera tillåter Google även att man köper annonser på sina konkurrenters namn. Men Michael är tveksam till det.
– Risken med att annonsera på din konkurrent är att de sannolikt kommer börja annonsera på dig. Men är du en nykomling och kaxig så visst kan du göra det.

Här är Michaels 8 bästa tips:

1. Välj sökord noga
Att annonsera för brett på Google är lätt hänt, och kanske gör man det av rädsla för att vilja täcka in allt. Välj med omsorg och fokusera på de sökord du ser ger intäkter och kunder. Följ upp vilka sökningar du synts på och jobba aktivt med det som kallas negativa sökord, det vill säga vilka ord du inte vill dyka upp på.

2. Fokusera på landningssidor
Ett vanligt misstag är att skicka all trafik från AdWords direkt till din sajts startsida, vilket ofta betyder att kopplingen mellan din annons och landningssida är låg och du inte får några intäkter eller kunder. Vad du vill är att leda trafiken till källan där de finner relevant information utifrån det sökord de googlat på – en optimerad landningssida helt enkelt.

3. Skapa relevanta annonser
Den som googlar vill mötas av ett sökresultat som motsvarar det som hen sökt på. Du behöver därför alltid ha en annons som matchar det sökord som använts. Ett vanligt misstag som gör att du inte får relevanta annonser är när du har för många sökord i samma annonsgrupp.

4. Förstå Quality Score
Ett gängse missförstånd är att AdWords fungerar som en traditionell auktion där högsta bud vinner. Ingenting kunde vara längre från sanningen. Minst lika viktigt som ditt bud är det som kallas Quality Score (kvalitetsresultat). Se till att du förstår hur Quality Score fungerar innan du börjar annonsera. Läs på, Google erbjuder mycket bra information.

5. Investera tid
Det tar tid att löpande trimma in din annonsering på AdWords. En sak du inte ska göra är att sätta upp ett konto, köra igång annonsering och sedan låta det rulla på av sig själv. Då kan du lika bra kasta pengarna i sjön.

6. Koppla ihop Google AdWords med Google Analytics
En viktig faktor för att lyckas med din annonsering är att du löpande mäter och utvärderar din annonsering. Ett sätt att förenkla detta arbete är att koppla ihop ditt AdWords- och Analytics-konto.

7. Anlita en expert
Att bemästra annonsering på AdWords är komplext och tidskrävande och många väljer att låta en Sökmotorkonsult sköta annonseringen åt dem. Anlitar du en konsult eller byrå så se till att du vet hur mycket du betalar till dem och hur mycket av dina pengar som går till Google. Se även till att inte bli inlåst i ett långt avtal.

8. Utnyttja Googles värdekuponger
Google erbjuder dig som ny annonsör på AdWords en värdekupong.
– Just nu bjuder Google på 1 500 kronor att annonsera för efter du spenderat dina första 500 kr. Dessa kuponger får du av Google själva eller deras partners. Kontakta gärna mig så får du en, hälsar Michael Wahlgren.

Läs också: Så annonserar du rätt på sökjätten

Dåliga sökresultat? Läs här om hur du gör om du har blivit nedskriven på nätet, och de dåliga kommentarerna dyker upp när någon Googlar på dig.

Missa inte vår grundkurs i sökordsoptimering: Lär dig komma högre upp i Google på 6 minuter

Inspireras av andra småföretagare: Så byggde han en miljonaffär på nätet