Prins Daniel: ”Företagande är vårt DNA”

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 17 april, 2019
Publicerades: 9 april, 2019

Entreprenörsboomen passar Sverige, menade Prins Daniel när han talade på Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).
Nu växlar han och IVA upp jobbet med Prins Daniel Fellowship.

Det var fullsatt hos Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm när man firade Prins Daniels Entreprenörsdag 2019. Många av landets superentreprenörer minglade med nya specialinbjudna startupgrundare.

Carl-Henric Svanberg, preses på IVA, hälsade välkomna och tittade tillbaka i tiden på hur Ericsson-sagan började byggas för snart 150 år sedan.

På kort tid lyckades man exportera växlar till avlägsna platser i världen. Långt innan någon kunde stava till globalisering.

– Då ska man betänka att detta var på en tid då man reste med ångbåt, sa Carl-Henric.

Men något har hänt, konstaterade han också.

– Om man hade frågat när jag gick på högskolan hur många som skulle starta företag så hade det kanske varit fem. Nu är det fem som inte skulle kunna tänka sig det.

Mer uppmuntran för entreprenörskap

Prins Daniel kunde berätta att man under de sex år som han drivit Prins Daniel Fellowship ihop med IVA, så har man besökt landets alla högskolor och lika många gymnasieskolor.

– Men nu växlar vi upp!, sa han.

Målet är att kunna inspirera ännu fler unga människor till att bli entreprenörer.

– Företagande är vårt DNA. Sedan har det hänt mycket genom digitaliseringen. Men det passar oss i Sverige, som ligger i topp, med lusten att självförverkliga oss och till personlig frihet. Det passar bra ihop.

Senare var det paneldiskussion med framgångsrika entreprenörerna Jessica Schultz från Northzone, Ilkka Paananen från finska Supercell, Mia Brunell Livfors från Axel Johnson och Jacob de Geer från Izettle.

Vad är framgång undrade en av företagarna i publiken. ”Det talas så mycket om miljardsiffror, är det bara pengar som räknas?”

Det handlar om vilka mål du ställer, sa Mia Brunell Livfors, medan Jessica Schultz menade att pengar inte funkar som drivkraft för då orkar man inte driva.

– Framgång är att kunna starta sitt bolag, välja sitt team och att kunna gå till jobbet och känna att det inte är måndag. För mig är det den största framgången, svarade Jacob de Geer.