Malkolm byggde 120-miljonersbolag på tre år – här är hans story och hacks

8 januari, 2024

Här är ett av förra årets mest lyssnade poddavsnitt – med Malkolm Makdessi-Elias. Han är en av stjärnorna bakom kometen Addeira Pharmaceuticals som gått från 0 till 120 miljoner på tre år. Hur är det möjligt? Det frågar vi Malkolm som gått från den något stökiga uppväxten i Södertälje via munskydds-stories från pandemin till att bygga framtidens Health Care-bolag.

Japp, detta samtal är späckat! Malkolm Makdessi-Elias berättar också:

– Hur han bygger sina dagar för att prestera maximalt
– Bästa hacksen för att lyckas med företaget
– Hur uppväxten i Södertälje formade hans entreprenörsbana
– Hur man rider på trender för att växa snabbt och lönsamt
– Hur man bygger stor omsättning med få anställda (bara 4!)
– Hur företag kan hantera snabba omställningar i marknaden

Och mycket mer.

Grattis till möjligheten att lyssna på en inspirerande story fullspäckad med smarta tips och hacks. Enjoy!

Lyssna på avsnittet direkt här nedanför eller ladda ned det på din favoritplattform. Det gör du här – välj mellan Apple Podcasts och Spotify. Tips! Prenumerera på Ordinary People who do Badass Things för att inte missa något avsnitt!

Var kan jag prenumera på ”Ordinary People who do Badass Things”?

Alla avsnitt och intervjuer hittar du på driva-eget.se/podcasts eller på din favoritplattform för poddar. Här kan du välja din favoritplattform och lyssna där.

Vill du ha ännu mer inspiration och tips? Prenumerera också på poddarna “Business Hacks” och “Starta Eget-podden” på din plattform.

Mer Malkom Makdessi-Elias

En Södertäljefödd apotekare som valt en annorlunda väg och idag driver ett spännande läkemedelsföretag. Efter en krokig väg inom forskning, där Malkolm hade för avsikt att doktorera, så hamnade han istället i en bana med kommersiella roller – och insåg att det passade honom och hans egenskaper väl. 

Om en tidning skulle beskriva dig – hur hade det sett ut?

Svar: Apotekare som är medgrundare i företaget Addeira, ett modigt läkemedelsföretag som utvecklar fram innovativa konsumentartiklar till nordiska apoteken samt distribuerar välbehövda nischade läkemedel. I min roll ser jag till att skapa ett så bra produkterbjudande som möjligt. Jag brukar säga att min roll är att underlätta för säljarna att kunna sälja, genom en riktigt bra och konkurrenskraftig produkt, ett bra supply chain flöde samt en krispig design med bra USP:ar. 

Vilket citat/motto försöker du leva efter?

Svar: Jag har nyligen valt att byta skärmdump från en vacker bild på mig och min fru till ett motto som säger “Kindness is the highest form of intelligence”. Jag gillar den för jag har aldrig tänkt så och nästan sett snällhet och intellekt som två motpoler till varandra. Jag vill med detta försöka ändra min syn på vad jag anser vara intellektuellt. 

Vilka vanor har tagit dig dit du är?

Svar: En nyfikenhet, disciplin och som mellanbarn sannolikt en vilja att synas och göra bra ifrån mig tror jag har varit bidragande orsaker till att jag är där jag är. Det har varit en hel del uppoffringar, att jag vågar köra och senare i livet valt av att omge mig med bra människor. 

Vad är du nyfiken på just nu?

Svar: Ledarskap och kommunikation – det är de delarna jag känner att jag behöver arbeta med mer i takt med att vi växer och jag behöver ta en mer ledande roll.

Vilket är det bästa råd du någonsin fått respektive gett?

Svar: Allt brukar att lösa sig – det gäller bara att hitta energin och orken att ta sig igenom det. Ibland får man ligga i fosterställning, känna sig sönderslagen och samla energi, för att dagen därpå ta sig igenom barriären.

Om du fick ta med tre saker som inspirerar dig till en öde ö – vad hade det varit?

Svar: Jag gillar att läsa självbiografier och deckare, det hade jag definitivt tagit med. Väldigt gärna min fru också. Hon inspirerar mig och kommer alltid med sunda insikte. Dessutom ger hon mig ett härligt lugn.

Vilka är de största trender du ser i framtiden?

Svar: Jag arbetar väldigt nära supply chain och logistik, och där ser jag en del utmaningar men även möjligheter. T.ex. effektivisering av leveransflödet, minskning av engångsmaterial och ett mer mijövänligt retursystem utan frakt av luft. Här tror jag det finns mycket pengar att hämta och ett ansvar att ta för bolag som sysslar med produkter som behöver transporteras. Det ska sägas att jag inte är särskilt digital och teknisk av mig, utan mer åt det analoga hållet, men jag har människor runtom mig som kompletterar mig där, däribland min medgrundare och partner samt fru.

Vad skulle du vilja prata om, som du verkligen brinner för och går igång på?

Svar: Att få inspirera främst ungdomar till att fortsätta drömma i vuxenlivet och förstå att det går att tänja på gränserna. Jag valde att utbilda mig till fotbollstränare för några år sedan i samband med att jag hade ett uppdrag som huvudtränare för förstalaget i Enskede IK:s U16-killar. Det var en väldigt givande tid där man med enkla medel kunde inspirera killarna och få dom att förstå att det går att tänja på gränserna med lite anamma och vilja. Jag älskade att se dom drömma stort och hade velat prata om att man ska försöka bevara den känslan även in i vuxenlivet.

Tips! Lyssna också Framgångsvanor och rutiner från Sveriges främsta entreprenörer