Premium

Bästa andningsövningarna under Coronakrisen – skyddar de verkligen?

Gustaf Oscarson

Publicerades: 7 maj, 2020
1 minuters läsning

Skyddar andningsövningar mot Coronaviruset? Och vilka andningsövningar är i så fall bäst? Vi går igenom vad experterna säger och vilka övningar som rekommenderas.

Skyddar andningsövningar mot Coronaviruset?

Det verkar inte finnas någon riktig enighet kring detta. Många experter (och självutnämnda experter) pratar om andingsövningars generella positiva påverkan på hälsan. Flera doktorer har dock dementerat att andningsövningarna direkt kan skydda mot Coronaviruset.

Så här säger exempelvis Monika Fagevik Olsén som är professor och specialist i lungmedicin och universitetssjukhus-översjukgymnast vid Sahlgrenska i Göteborg, enligt Sveriges Radio. Monika menar att det för personer som har till exempel KOL, kan vara bra att göra hostövningar för att få upp slem och få bättre syresättning. Men olika andningsövningar kan inte skydda mot covid-19, säger hon.

– När det gäller att förebygga att överhuvudtaget bli sjuk, så finns det inte någon som helst evidens för att några andningsövningar har någon effekt.

Om man redan är sjuk är det inte farligt att göra övningarna, men effekten är kortvarig. 

– Är man sjuk så skadar det inte, det kan kännas lite skönt kanske att ta stora djupa andetag, och det är inte farligt. Men effekten är kortvarig och man ska inte stressa sig med det, tycker jag. Då är det bättre att försöka vara uppe så mycket som möjligt för då andas vi automatiskt bättre, säger hon.

Olika varianter av andningsövningar

Driva Eget vill inte ta ställning i frågan om andningsövningar fungerar eller inte för att undvika Coronaviruset, men vi vill gärna dela några spännande videos med andningsövningar.

Wim Hof-metoden

En av de ”andningsförespråkare” Driva Eget har följt under många är är Wim ”The Iceman” Hof. Här finns en guidad video med instruktioner för ”Wim Hof-metoden” (Obs! Se säkerhetsvideon först)

Övningar från Karolinska sjukhuset

Här är en video med övningar från Karolinska Sjukhuset, riktad till patienter som har drabbats av Covid-19

Andingsövningen med Stacey Schuerman från TED

Stacey Schuerman leder oss genom en övning utformad för att återställa, förnya och föryngra vår energi – från en TedX-konferens.