Premium

Så gick Ebba Blitz från Draknästet till Silicon Valley

Elin Stenman

Publicerades: 10 mars, 2020
10 minuters läsning

Ebba Blitz är mest känd från TV-program som Draknästet och När och fjärran. Men hur gick hon från att vara programledare till att bli Silicon Valley-entreprenör? Och varför var en tyst retreat på Bali så avgörande för att våga ta steget?

Faktum är att Ebba var en entreprenör redan i förskoleåldern.
– Jag minns att jag rymde från dagis och plockade små blombuketter. Sedan gick jag runt i radhusområdet där dagiset låg. Jag knackade dörr och sålde buketterna för 25 öre styck. Jag tjänade väl antagligen inte så många kronor, men för en såld bukett kunde jag köpa mig fem kolor. Så jag kände ändå att jag fick något för besväret.

Sina studier finansierade Ebba genom att köpa en grill och ställa sig utanför Berns i Stockholm. Där sålde hon grillad korv till nattklubbsgästerna.

– Sedan knackade jag dörr som dammsugarförsäljare för Electrolux. Jag har alltid gillat det här med att sälja, men så halkade jag in på TV och fick en spännande karriär där. 

Lyssna på hela intervjun. Ebba Blitz berättar om en krokig och ovanlig väg till ett nytt liv i ett nytt land, på ett nytt språk i en ny bransch:

1998 åkte Ebba Blitz till Silicon Valley för att göra en reportageserie om IT-boomen. Ända sedan dess har hon längtat tillbaka, men det tog drygt 15 år tills det var dags igen. Den här gången gick flyttlasset med man och barn.

– Det var som att komma hem igen. Redan första gången jag var där, i slutet av 1990-talet, blev jag helt fascinerad av allt som hände i Silicon Valley. 

Då var Ebba Blitz inte redo att flytta men det ledde till att hon gled över från TV till att bli moderator. Hon började jobba med IT- och telekombranschen. 
– Det första fröet hade såtts, en dag skulle jag flytta till Silicon Valley.

Draknästet inspirerade

Efter några år som moderator blev Ebba kontaktad av Pontus Gårdinger, som då var producent för den nya TV-serien Draknästet.

– Jag älskade konceptet; att entreprenörer skulle visa upp sina affärsidéer för att söka riskkapital från affärsänglar direkt i TV. Då kände jag att wow, det här är ju superkul.

Ebba Blitz programledare Draknästet
Ebba Blitz var programledare för Draknästet i SVT.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Programmet inspirerade många tittare till att våga tro på sina affärsidéer. Även Ebba blev påmind om sin egen entreprenöriella ådra. Men det som till slut skulle få Ebba Blitz att ta steget från programledare och moderator till att bli VD i Silicon Valley – var en tyst retreat på Bali.

Beslutet togs på en tyst retreat

– När jag och Fredrik åkte till Bali var vi i ett skede i livet då det var dags för förändring. Både yrkesmässigt men också i livet i stort. Barnen hade börjat bli lite äldre, vi hade lämnat de krävande förskoleåren bakom oss.

Ebba berättar att på den här retreaten är man tyst nästan hela tiden, även vid måltider och när man är tillbaka på sitt hotellrum. Ibland får man någon uppgift där man ska reflektera tillsammans med någon av de andra deltagarna. Annars är man tyst; när man gör yoga, lyssnar på musik, äter måltider, simmar eller paddlar kajak. 

– Vi är hårdkodade i att alltid kommunicera när vi är tillsammans med människor, det är ett kitt som håller oss samman. Att vara helt tyst och lita på att allt är okej med människorna runtomkring en är en utmaning.

Ebba beskriver hur det efter den första, obekväma omställningen, liksom tystnar i huvudet. Det flöde som ständigt rör sig annars stillnar. Då dyker nya tankar upp. För Ebba blev det klart att hon behövde göra en större förändring i livet, men då visste hon inte exakt vad det skulle vara.

– Om man inte tillåter sig att någon gång stanna upp på det här sättet, så tror jag att man kan rusa genom livet utan att någonsin få tag i de här tankarna.

Flytten till Silicon Valley

Ebbas man, Fredrik Lövstedt, hade några år tidigare startat ett bolag som arbetade med kryptering av bärbara datorer, som en molntjänst. I USA är lagarna för kryptering av känslig data hårdare än i Europa. Därför fanns 75 procent av kundbasen redan där. Det var Fredrik som kom med förslaget att han och Ebba skulle börja arbeta tillsammans och att de skulle ta steget att flytta till USA.

– Det kändes helt rätt för mig, säger Ebba. Det här var förändringen jag behövde. Och, jag kände det som att jag alltid varit på väg till Silicon Valley, även om det egentligen handlade om de 15 år som gått sedan jag var där första gången.

När familjen Blitz/Lövstedt väl bestämt sig så gick allt väldigt fort. De tog med sig barnen och åkte över till USA på novemberlovet, för att besöka skolor och undersöka möjligheterna. Redan då skrev de på ett hyreskontrakt på ett hus och strax efter nyår flyttade hela familjen.

– Vi hade egentligen ingenting klart. Visum fick vi i sista stund och vi sladdade i princip in på Arlanda med skrikande däck. Men, vi hade en väldigt tydlig bild av vad det var vi ville göra.

VD för AlertSec

Idag är Ebba Blitz VD för IT-säkerhetbolaget AlertSec, som hon driver tillsammans med sin man Fredrik Lövstedt. Allt de gör försöker de göra så slimmat som möjligt, med få anställda. De har en handfull tekniker som arbetar från Sverige. Helpdesk för kunderna hyrs in från London. Trots att det är ett litet bolag så har de fått stor uppmärksamhet. Ebba Blitz hamnade, efter några års hårt arbete, överst på branschtidningen SC Magazines lista över årets powerplayers inom IT-säkerhet.

När den här intervjun görs har Ebba och hennes familj sedan två månader flyttat till Florida, där företaget öppnat ett nytt kontor. De har även kvar kontoret i Palo Alto, Silicon Valley. 

Så är det att driva bolag i Silicon Valley

– Min bild av att driva företag i Silicon Valley är mycket positiv. Om jag ska jämföra med Sverige, och nu generaliserar jag, så är folk där lite för rädda för att göra fel. Man vill satsa på rätt grej. I Silicon Valley är man istället rädd för att missa något spännande. Det gör att man chansar mer på nya teknologier och vill träffa även små startups som vi. Trots att vi är ett litet företag från Sverige så kom vi direkt i kontakt med intressanta bolag här.

Läs också: Så byggde Gary Vaynerchuck ett miljardbolag

– Man kan såklart inte bara sitta hemma och vänta på att någon ska kontakta en. Jag har varit ute på konferenser, träffat folk och nätverkat stenhårt. Jag har också skrivit många artiklar. Men, det intressanta är att man får till bra möten. Det är en väldigt välkomnande miljö.

Ebba Blitz sammanfattar vad som gör just Silicon Valley till en så framgångsrik region:

  • Närheten till Stanford University gör att det finns en enorm pool av hungriga och begåvade människor.
  • Här finns riskkapitalister och affärsänglar som är professionella och tänker storskaligt redan från början.
  • En ”pay it forward”-kultur. Man hjälper andra utan att ha någon direkt vinning av det, eller plan för hur man själv ska tjäna på det.

– Den här ”pay it forward”-kulturen tycker jag är det finaste i Silicon Valley.

– Om man ser en möjlighet att introducera två personer för varandra så gör man det. Det hade vi själva enormt stor nytta av i början. Nu försöker jag själv leva så, vi har bjudit in många svenska företagare som vill etablera sig i Silicon Valley, hem till oss. Det enda man betalar tillbaka för att vara med i det här fina karma-systemet är att man själv hjälper någon som behöver det, en annan gång.

Ebba Blitz med ryggsäck och solglasögon
Ebba Blitz hämtar gärna kraft i den vackra naturen i Kalifornien.

Tänk på det här om du vill ta ditt företag till Silicon Valley

Ebba menar att man måste vara beredd på att det kommer att ta mycket längre tid och kosta mer pengar än vad man har räknat med, för att etablera sitt företag i Silicon Valley.

– Jag vill också påminna om att det är viktigt att ha koll på vilken typ av visum man söker och att man har en bra advokat som kan hjälpa till med det. Jag vet en del svenskar som har kommit in på ett visum som har varit i princip omöjligt att omvandla till ett Greencard. Tanken är ju att ditt företag ska gå bra så att du kan fortsätta att jobba i USA, då är det ju trist om det stupar på att du använt fel visum.

USA är ett mångkulturellt samhälle, där invånarna inte nödvändigtvis har samma bakgrund och inställning till hur man ska förhålla sig i olika frågor. Därför har man istället strikta lagar och regelverk. Om du gör bort dig i din visumansökan, eller stannar någon extra dag, så är risken att du inte är välkommen tillbaka.

– Som svensk är man kanske inte van vid att alltid behöva köra helt enligt regelboken. Men det skapar faktiskt frihet också. Så länge som du håller dig inom ramarna och vet vad som gäller så blir du inkluderad. När man kommer till en ny kultur så är det många gånger lättare att hålla sig till tydliga regler, än att förstå underförstådda sociala koder.

Vilka svenska företag borde ta klivet till Silicon Valley?

Ebba Blitz understryker att det kostar både tid och pengar att etablera sig i Silicon Valley. 

– Första frågan du måste ställa dig är ju varför du ska finnas här? Och svaret bör inte vara att det bara är för att det är coolt och spännande.  Finns din marknad i USA och du tror på din idé, så kör!

Först ska du dock ha gjort en bra analys. Det finns ingen garanti för framgång, även om du gjort en solid analys. Om du bara åker över för att ”se vad som händer” är det dock stor risk för att du bränner både tid och pengar. Du bör ha kommit fram till att du har en hög så kallad risk reward, chansen att tjäna mycket bör vara hög för att det ska vara värt att ta risken.

Jag har alltid sett mig själv som en man

Ebba Blitz tackar sin pappa, som också var entreprenör, för sin framgångsrika karriär. Hon kommer från en familj med goda förutsättningar men blev aldrig bortskämd. Servicegraden hemma var låg, ville man ha något så fick man själv arbeta för det. Det gjorde att Ebba tidigt blev självständig.

– Att inget kom gratis skapade också en slags hunger, säger Ebba. Hon beskriver sig själv som orädd och det tror hon kommer av att hon tidigt fick ta mycket ansvar.

– Jag har också alltid sett mig själv som en man. Det låter kanske löjligt nuförtiden, men det är fortfarande en komponent i en kvinnas liv. 

– Jag har aldrig varit rädd för att prata med män på chefsnivå, för jag har alltid sett mig som en av dem. Min lite kaxiga stil har varit en stor tillgång. Men, jag skulle aldrig drömma om att trampa på någon, att ta mig fram på någon annans bekostnad.

Ebba och hennes pappa pratade ofta om ”Vad har jag att förlora?”.
– Vad är det värsta som kan hända och kan jag överleva det? Jag har lärt mig att det kan man nästan alltid, och det har gjort mig orädd. Jag vågar ta chansen. Det bästa tips jag har fått är att det alltid går att börja om.

Andlighet är Ebbas superkraft

En annan av Ebbas framgångsfaktorer är andlighet.

– Jag tror att saker blir som de ska bli. Samtidigt som jag är en fighter så har jag också en tillit till att när saker går åt pipsvängen så finns det en mening med det också. Jag tillåter mig att bryta ihop först, men reser mig snabbt och spottar i nävarna och börjar om.

Ebba ger ett exempel, där AlertSec hade utvecklat en spännande teknologi för en kund. Bara ett par dagar innan lansering meddelar kunden att de inte kommer att kunna implementera. 

– Mina tankar då var att det här är ju inte klokt. Vi har jobbat med det här så länge, det är helt rätt tänkt för just den kunden. Det är omöjligt att det inte ska bli något av det.

Ebba bröt ihop och la sig i sängen och stirrade i taket i 24 timmar. Sedan reste hon sig upp. Tillsammans med Fredrik konstaterade hon att de hade haft fel. Det fanns en bättre lösning för den här kunden, de hade bara inte sett den än.

– Vi utvecklade en ny produkt istället, som byggde på de gamla idéerna men helt ombyggd. Det vi har idag är resultatet av en riktig käftsmäll, som vi fick på fredagen den trettonde av alla dagar. I slutändan så blev projektet ändå lyckat, för den nya produkten har enormt mycket större potential.

– Det är här tilliten kommer in. Kanske skulle andra kalla det en tro på Gud eller universum. Jag tror på att det alltid finns en väg, eller en plan för mig. Jag måste bara se den, och den tilliten har jag nog alltid haft.

Läs också: TED-gurun David JP Phillips: Så styr du din lycka och framgång

För Ebba är tron på att allting kommer att ordna sig en förutsättning för att orka. Ingen entreprenörsresa är spikrak.

– Tillit är bra, men en bra bettskena behövs också, när du ska etablera bolag i Silicon Valley, säger Ebba och skrattar.