Premium

Så får bak-Linda miljontals besökare varje månad

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 9 september, 2019
Publicerades: 10 september, 2019
17 minuters läsning

Den som gillar att baka och hänger i sociala medier lär inte ha kunnat undgå Lindas Bakskola. Här berättar hon hur hon lyckats få flera hundra tusen följare i sociala medier och miljontals besök på sajten varje månad.

Lindas Bakskola firar fem år i år. Bloggen som började som ett sidoprojekt på jobbet växte snabbt och fick Linda Andersson att våga säga upp sig och starta eget. Nu har hon närmare 400 000 följare i sociala medier och bloggen får mellan två och fyra miljoner besök – i månaden!

LÄS OCKSÅ: HÄR KAN DU TJÄNA MEST PÅ E-HANDEL

Framgångarna med bloggen ledde i sin tur till bokkontrakt och Linda är just klar med fjärde bakboken, nu med jultema.

Hur presenterar du dig när du är på fest?

Succén kan man tacka hennes lite brokiga bakgrund för, berättade Linda när hon besökte Starta Eget-bloggen. För hon är hopplöst svår att sätta en titel på – reporter, grafisk formgivare, hemkunskapslärare – och nu även frisör!

– Jag har också svårt att hitta en titel på mig själv och sammanfatta. Det är väl bakbloggen som är min huvudsyssla. Och bakboksförfattare känner jag nu att jag kan kalla mig själv. Efter en bok kände jag inte att jag kunde säga det, men nu med fjärde boken tycker jag att jag kan använda mig av den titeln också, säger hon.

Utvecklar sig själv

Man skulle kunna tro att hon är extremt rastlös, men det handlar inte bara om det, menar Linda.

– Jag är väl delvis rastlös. Men jag är också ganska målinriktad och för mig är det viktigt att göra saker som jag tycker är roligt. Det är det som styr mig och gör att jag hela tiden vill ta ett steg vidare och förändra min situation till något som är lite roligare. Jag har alltid något som jag känner att jag vill göra. Det finns otroligt många roliga saker som jag vill göra i mitt liv. Det är därför jag tar steg vidare hela tiden för att utveckla mig själv.

Ett visst mått av slump har dock varit med. Om inte annat för att upptäcka de roliga sakerna.

– Det är klart att det är slump också. Jag har hamnat på olika arbetsplatser och har lärt mig nya saker som lagts till mina tidigare erfarenheter, så att jag har kunnat gå vidare. Men samtidigt krävs det en tanke bakom också.

Började hos Stenbeck

Hon började i tidningsbranschen som 20-åring och gjorde bland annat några år på redaktionen för Jan Stenbecks tidning På TV.

– Där jobbade jag som formgivare i 5–6 år. Sedan började jag på Aftonbladet. Men när jag väntade mitt första barn kände jag att det var dags att göra något annat. Skulle jag komma tillbaka till tidningsbranschen skulle jag få jobba väldigt långa dagar. Det är en tuff bransch där du kanske inte kan jobba deltid och komma och gå på tider som passar barnet.

Efter ett tag blev jag lite osäker och tänkte ”är det det här jag vill”? Då sökte jag jobb i stället som hemkunskapslärare.

Då dök lärartankarna upp. Att bli lärare hade också varit en av Lindas drömmar under uppväxten. Hon sökte till lärarutbildningen och kom in.

– Men efter ett tag blev jag lite osäker och tänkte ”är det det här jag vill”? Då sökte jag jobb i stället som hemkunskapslärare. För under utbildningen hade jag gjort min praktik ihop med en lärare som även undervisade i hemkunskap. Det var där jag kände ”wow, det här var roligt”.

Just då var det stor brist på hemkunskapslärare. Linda tog jobb och fortsatte samtidigt sina studier vid sidan av.

– Sedan kom en dag när jag kände att nu vill jag tillbaka till tidningsbranschen. Då sökte jag in till journalistutbildningen på Södertörns högskola. Tidigare hade jag gått på Poppius Journalistskola, med det är bara en kvällskurs en termin. Nu ville jag ha en riktig utbildning om jag skulle ta mig tillbaka.

Blev intraprenör

Men precis som med lärarutbildningen så valde Linda att hoppa av innan hon var klar.

– Jag gick väl halva ungefär.Jag fick jobb på Aftonbladet igen, ett sommarvikariat, och blev kvar där.

Sedan blev det jobb på lite olika tidningar innan Linda till slut hamnade på tidningen Hembakat. Här kunde hon plötsligt knyta ihop alla delar – skrivande, formgivning och bakning!

Det var också här som intraprenören Linda Andersson skulle kliva fram, i samband med en digitaliseringssatsning på förlaget.

– Alla tidningar fick i uppdrag att bli mer digitala. Hembakat hade en hemsida, men den var ganska död och hade ingen direkt trafik. Vi på redaktionen fick hitta på olika idéer för att väcka hemsidan till liv. Vi var ju tvungna att dra trafik till hemsidan. Då var min idé att starta en bakblogg.

Steg-för-steg-bilderna har alltid varit själva grejen med mina recept.

Då hade redan Linda en vinjett i tidningen som hette Lindas bakskola, där hon visade steg-för-steg hur olika recept skulle bakas.

– Jag gillade själv bloggar och gillade steg-för-steg-idén för det blir enkelt och pedagogiskt. Den som tycker att det är svårt att baka kan läsa receptet, men även titta på bilderna för att se hur man gör – hur man gör degen, bakar ut bullarna och hur de ser ut när man gräddat dem.

Steg för steg-succé

Inom företagsvärlden pratar man mycket om nödvändigheten att hitta sin USP, unique selling point. Det som gör att ens egen produkt eller tjänst sticker ut med någon unik egenskap.

– Ja, det kan man nog säga att det är faktiskt. Steg-för-steg-bilderna har alltid varit själva grejen med mina recept. Folk kommenterar hela tiden på bloggen, Facebook och Instagram att det är så himla bra med bilderna som visar hur man bakar mina recept. Plus att jag har också nytta av att jag skrivit artiklar och har en utbildning i journalistik. Jag har en förmåga att kunna skriva enkelt och vet hur man ska förenkla texter.

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR:

Men även formgivarens öga har förstås hjälpt Linda vinna mark online.

– Jag vet ju hur man på ett enkelt sätt kan lyfta bilder, hur man kan tänka när man fotograferar – och hur man kombinerar med text och rubrik. Tja, hur man gör bra innehåll av allting.

Då i starten krävdes det inte mycket mer marknadsföring än att man skrev om bloggen på Hembakats hemsida och i tidningen.

– Jag startade ju egna kanaler i sociala medier också, men på den tiden var det mycket enklare att få många följare snabbt än vad det är idag. Nu har algoritmerna ändrats, vilket gör att det är mycket svårare att få många följare på Instagram och Facebook och att få hög trafik. Då fick man högre trafik på varje inlägg än man får idag. Det har verkligen sjunkit drastiskt.

Sponsrar inte inlägg

Linda har sedan starten trafiken på Google Analytics noga. Där ser hon direkt hur ett inlägg funkar (eller inte!) och hon har sett hur trafiken sjunkit.

– Jag har testat att sponsra, som det heter. Att betala på Facebook och Instagram för att nå ut till många. Fast jag tycker inte att det ger mig mer trafik ändå. Det handlar mer om bra innehåll. Lägger jag ut någonting som är bra får jag mycket trafik ändå. Lägger jag ut något som inte är lika intressant får jag lite mindre trafik. Men skulle jag sponsra de inläggen skulle jag nog inte få mer trafik ändå. Jag tycker inte att det hjälper faktiskt.

Det är inte alltid är så att de som är stora på tv har många följare i sociala medier bara för det.

Det låter kanske lite motsägelsefullt att Lindas trafik fortsätter att öka trots att algoritmerna samtidigt stryper trafiken. Men det kan man tacka hennes allt störa skara av följare för.

Hon är faktiskt betydligt större online än superkändisar från tv som Roy Fares och Leila Lindholm, som fått maximal exponering medialt.

– Jag har tittat lite på det där också. Det är inte alltid är så att de som är stora på tv har många följare i sociala medier bara för det. Nu kanske Leila inte satsat lika mycket på sociala medier som jag har gjort. Det har ju varit min huvudgrej. Hon har kanske inte kämpat för att bli stor i sociala medier på samma sätt.

Bilderna avgör allt

För att maximera trafiken följer Linda sina följares intressen. Och med tiden har hon kunnat se tydliga mönster vad gäller vad man vill ha och när på året. Bakning är mycket årstidsberoende.

– På våren är det mycket, på sommaren är det lite mindre. På hösten vill man ha nyttiga bröd recept. Men sedan kommer halloween och julbaket! Redan i oktober börjar folk söka efter recept på lussebullar, ja efter allt med saffran.

Alla som är ute och slåss om uppmärksamheten vet att det är ett tufft jobb att slå igenom bruset. För Linda har bilderna varit A och O.

– När lägger ut på Facebook är det ju bilden man ser och fastnar för när man sitter och scrollar. Sedan kan man läsa texten och se vad det står. Jag tror att det var lockande bilder på goda bakverk, absolut.

Citronpajkladdkaka

När trafiken dippar gäller det att ha ett starkt kort i bakfickan för att dra igång den igen. Men här är det inte alltid helt självklart vet starka kortet är.

– Det är verkligen olika. Det finns bra brödrecept som verkligen är poppis. Jag har till exempel ett kesobröd som är utbakat på en plåt. Det ser egentligen inte så roligt ut på bild, men receptet är väldigt, väldigt populärt. Det är jag lite förvånad över faktiskt med tanke på att bilden. Men det lockar, för det är ett nyttigt recept och väldigt lätt att baka.

Delar mycket hela tiden

Även om man rycker i chokladkortet – som det är lätt att tro alltid ska gå hem – så är det inte säkert att man lyckas, menar Linda.

– Jo, choklad går alltid hem. Men bilden måste också se god ut. Man kan inte skicka ut vilken chokladkaka som helst om man vill ha den riktigt höga trafiken.

Jag lägger ut ganska mycket. Men det har också att göra med att jag vill få en viss trafik för att tjäna en viss summa pengar också.

Om man frågar om hur många inlägg per dag som är bra kan man få extremt olika svar. Någon säger ett, max. Man ska inte trötta ut sina följare. Andra jobbar på mängd och tänker att alla följare ser inte alla inlägg, så bättre att chansa brett.

– Jag lägger ut ganska mycket. Men det har också att göra med att jag vill få en viss trafik för att tjäna en viss summa pengar också. Det ligger ekonomi i det hela också om man ska syssla med det som ett yrke. Jag skulle inte kunna hålla på med det här om jag inte tjänade pengar på det; jag måste kunna kunna ta ut lön. Det är mycket kostnader också när man driver företag. Så därför måste man lägga ut ett visst antal inlägg för att få in pengar helt enkelt.

Men allt Linda lägger ut är inte nya recept, utan gamla favoriter går i repris.

Fick bokförfrågan

Nåja, nog om kakor. När bloggen tuffat på ett tag fick Linda en förfrågan om att göra en egen bakbok för Semic Förlag. Konkurrerande verksamhet, sa arbetsgivaren och Linda tackade nej till erbjudandet.

– Just då var det bara för mig att köpa det läget. Jag var inte redo då att gå vidare på egen hand. Det var jättetråkigt, men jag fick kämpa vidare för jag älskade att jobba på Hembakat. Men det gnagde i mig att jag inte fick göra den där boken. Kände att det hade blivit en dröm för mig sedan jag fått göra de där reportagen och bloggen, jag ville verkligen göra en egen bakbok.

Linda fick till slut sitt bokkontrakt med Semic. FOTO: ROGER OLSSON

Tanken på en bok hade dykt upp redan när hon jobbade som hemkunskapslärare.

– Så jag kunde inte släppa tanken att få göra den här boken. Plus att jag med tiden såg att det fanns möjligheter att livnära sig som bloggare. Då var det många som gjorde det.

Samtidigt dök det upp en möjlighet för Linda att driva bloggen på egen hand.

– Med de två grejorna – att kunna driva bloggen på egen hand och att få göra den här boken gjorde att jag kände mig mogen.

Trygg start

Nu var ytterligare förlag intresserade av att samarbeta. Men hennes arbetsgivare, LRF Media, ville inte släppa Linda helt.

– Så jag fortsatte att ha min blogg där. Plus att jag fortsatte att jobba en del åt Hembakat också första året, som frilans. Så när jag slutade och blev egen företagare så gjorde jag i princip samma saker som jag gjort som anställd. Bara det att jag var min egen.

Det var ju superhäftigt, men man är ju nervös också. Jag visste inte hur det skulle gå ekonomiskt.

Men med den stora skillnaden att nu jobbade hon hemifrån – och kunde göra boken hon drömt om. Det blev ett första år med fruktansvärt mycket jobb. Men Linda minns känslan när hon kunde skicka iväg första fakturan.

– Det var ju superhäftigt, men man är ju nervös också. Jag visste inte hur det skulle gå ekonomiskt. Jag hade i och för sig ett avtal så att jag visste att det kommer att funka i början i alla fall. Men sedan vet man ju inte – är det hållbart? Kommer det funka i ett år? Två år, fem år? Så kan jag känna nu också – kommer det funka i tre eller fem år? Ingen aning. Det är lite av en chansning, det bara funkar.

Två sätt att jobba

Som egenföretagare fick hon också ta tag i utmaningen att kapitalisera på bloggen. Det hade tidigare arbetsgivaren börjat med, men inte riktigt lyckats ta i hamn.

– Nej, de lyckades inte riktigt komma igång ordentligt med att göra business på det digitala. Det fanns fler bloggar än min, men de hann inte riktigt få snurr på ekonomin kring dem.

Sedan sålde LRF Media en lång rad tidningar till Bonniers, däribland Hembakat. Och Linda fick frågan om hon ville ha sin blogg hos Bonniers. Där fanns större erfarenheter när det gällde att hitta sponsorer till bloggare.

Det här att Linda är knuten till ett förlag är ett vanligt sätt att jobba.

– Det finns två sätt. Det ena är att vara knuten till ett företag som håller på med det och som är professionellt. Men jag vet också duktiga bloggare som säljer in sina samarbeten själva. Då får de hela förtjänsten själva. I mitt fall får jag en viss procent och företaget som säljer in mig får en viss procent. Samtidigt slipper jag tänka på att även vara en bra säljare. Det beror på hur man är som person.

Lägger ut jobb

Slipper hon sälja har hon mer tid över kärnverksamheten: att baka och ta fram nya recept.

– Precis, då kan jag lägga all tid på att göra det som jag är bäst på. Det är som när man ska sköta ekonomin i företaget. I början tänkte jag att jag skulle sköta allt själv – fakturera, fixa med alla kvitton och moms. Det höll inte länge. Som tur var är min man också företagare. Han fick hjälpa mig och sköta det mesta i början. Men nu har jag en ekonomitjej som gör allt det jobbet. Det enda jag gör själv nu är att jag min egen lön. Den är ganska enkel, det gör jag på fem minuter.

Man vet aldrig. Det är mycket chansning, man kör på så länge det funkar.

Just det faktum att maken Micke också är företagare innebär att Linda hade god insyn i företagarvardagen redan från början. Hon hade ingen guldglimrande bild av vad som väntade.

– Jag var väldigt medveten om att det är otroligt mycket jobb och att det är ganska osäkert att vara egenföretagare. Man vet aldrig. Det är mycket chansning, man kör på så länge det funkar. Nu jobbar han i elbranschen, så där är det nog mer jobb än vad det är i den bransch som jag befinner mig i, säger Linda och fortsätter:

Lindas plan B

– Men jag är en sådan person som alltid har en plan B. Så när jag sa upp mig från Hembakat, sökte jag faktiskt en halvtidstjänst som hemkunskapslärare. Och jag fick den! Så jag hade det om det inte skulle funka. Men sedan insåg jag snart att jag inte skulle hinna jobba som lärare också, så jag sa upp mig direkt.

Även om första bokkontraktet var kul så var det inte mycket pengar att glädjas över. Trots att Linda själv satt på den absolut starkaste marknadsföringskanalen och kunde sköta allt det själv, så fick hon ingen superdeal.

– Första boken, då får man en viss summa pengar och den var svår att förhandla. Men sedan har det varit lättare att förhandla som nu för bok fyra jämfört med bok ett. Sedan blir man definitivt inte rik av att göra bakböcker. Men det är roligt och man blir otroligt stolt över att ha gjort egna böcker. Det är väldigt häftigt.

Senaste boken!

Bok nummer kommer nu inför julbaket. Det lyser om Linda när hon pratar om den. Äntligen är det hårda jobbet klart. Nu är det bara att vänta in läsarnas mottagande.

Interagerar med följarna

Hur ser du på relationen med dina följare – har du bondat på något speciellt sätt?

– Jag får mycket meddelanden och kommentarer och försöker svara så gott jag kan. Tyvärr räcker inte tiden till, så jag vet att jag missar meddelanden ibland. Men jag tycker att det är otroligt roligt att läsa och vara aktiv med följarna, så jag försöker så gott jag kan. Men jag har ju fem barn också och nu jobbar jag dessutom som frisör.

Nu hyr jag in mig i en salong, och kan jag bestämma mina egna arbetstider i Bokadirekt.

Jo, det var ju just det. Efter att ha pluggat till såväl lärare som journalist bestämde sig Linda för några år sedan för att påbörja en tredje utbildning – nu till frisör.

– Jag ville komma ut och jobba med någonting annat, inte bara stå hemma och baka. Det blir väldigt ensamt. Jag ville träffa människor. Första året var okej, men när alla gick tillbaka till skolan och jobbet efter semestern kände jag att hm, jag vill också gå till ett jobb och ha kollegor att käka lunch med.

Att det blev frisör var ingen slump. Det var något som Linda funderade på redan när hon skulle välja gymnasium som tonåring.

– Jag var färdig med tidningsbranschen och ville göra något helt annat. Men något med fria arbetstider som går att göra samtidigt med jobbet som bakbloggare. Då är frisör väldigt bra. Jag visste direkt att jag ville vara egen, ha min egen stol. Det är det jag gör nu. Nu hyr jag in mig i en salong, och kan jag bestämma mina egna arbetstider i Bokadirekt. Så kan jag vara ledig vissa dagar och vara hemma och baka, sedan kan jag jobba kväll någon gång ibland.

Allt i samma AB

Linda ändrade i arbetsbeskrivningen i sitt befintliga aktiebolag och bedriver nu alla olika sysslor i samma företag.

– Jag har ju egentligen inga stora investeringar, inget som skulle kunna göra att jag sjunker fullständigt om någon del går dåligt.

Genom att fokusera lite med på hår senaste året har Linda samtidigt fått lite nytändning för bakbloggen igen.

– Jag har inte lagt lika mycket tid på bakningen och bloggen senaste året och jag kan känna att jag har inte producerat lika många recept som jag brukar göra. Samtidigt har det tuffat på lika bra för det. Men för min egen skulle vill jag göra fler recept. Just nu känner jag att jag fått lite nytändning för bakningen och Lindas bakskola.

Då vill jag få lite förändringar, också för att följarna ska få lite nytt roligt material. Vi får se vart det leder.

Men det är inte bara recepten Linda ska se över, utan hela affären.

– Jag håller på att titta över hela verksamheten. Jag vill utveckla bloggen och mina sociala medier med lite mer rörligt material och få lite mer snurr på samarbeten och hitta nya partners. Då vill jag få lite förändringar, också för att följarna ska få lite nytt roligt material. Vi får se vart det leder.

Rätt i tiden

Om du tittar 15 år tillbaka i tiden. Hade du kunnat se då att du skulle sitta här nu och vara något slags multiföretagare?

– Absolut inte. Jag hade inga tankar om det då, verkligen inte. Det är mycket som varit en slump också. Och att jag varit på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Och att jag vågat ta chanser. Det är väl också det att jag har varit – eller är väl – ganska modig, måste jag säga själv, eftersom jag vågat ta de här stegen.

Hur mycket hjälp har du fått av din målmedvetenhet?

– Det är väl det som är grejen, att jag är målmedveten och att jag vågar. Sedan vet man inte alltid vad det leder till. Mycket är en chansning också. Men jag har ju en plan B, en trygghet att falla tillbaka på. Skulle allt skita sig är jag beredd att ta vilket jobb som helst, bara jag får in en månadslön. Jag har fem barn, så jag måste jobba och ha en inkomst.

Jag ser det som att man bör byta för att man behöver utvecklas. Att inte bara stanna kvar för att man har ett jobb som ger en bra inkomst.

Det här att Linda inte bara skaffat sig ett yrke, utan snarare fyra, fem och att hon omskolat sig flera gånger ligger också helt rätt i tiden, när allt fler pratar om att vi behöver ställa in oss på att ha flera karriärer för att ha jobb under ett helt yrkesliv.

– Jag ser det som att man bör byta för att man behöver utvecklas. Att inte bara stanna kvar för att man har ett jobb som ger en bra inkomst. Att man kanske tänker vad behöver jag? Hur mår jag bäst? Jag vill ha personlig utveckling hela tiden. Det är sån jag är, jag vill pröva olika grejor, för det finns så otroligt mycket att göra här i livet.

Stolt över sig själv

Vad är den häftigaste grejen du sett hos dig själv under de här åren som företagare?

– Att jag kan stå på egna ben och ändå lyckas. Att jag som ensam person kan driva ett företag som går bra. Att det funkar! Att man inte måste vara anställd, utan att jag kan klara det själv. Det är superhäftigt, verkligen.

Och dina barn ser det också!

– Ja, speciellt mina två söner som är 18 och 20, vill bara bli företagare. Då försöker jag bromsa dem lite och säga att jag tycker att det är bra att börja jobba som anställd i ett antal för att få erfarenheter och lärdomar som behövs för att vara egenföretagare. Man lär sig otroligt mycket av att jobba på stora företag som har resurser och kunskap. Att bli egen direkt, det funkar för många, men jag tror ändå att det är bra att vara anställd innan man blir egen.