<![CDATA[]]>

”Hjälp! Jag har blivit nedskriven på nätet!”

Redaktionen

Publicerades: 6 oktober, 2010

Läsaren Alexander har råkat ut för säljer en produkt som blivit omskriven i ett forum, något som nu dyker upp högst i Google. Experten Christian Rudolf berättar hur du tar kontroll över ditt sökresultat.

Vi fick en fråga från Alexander som driver eget företag i Stockholm:

Hej Christian,
Jag driver ett företag som säljer en viss produkt. Nu har en person ”skrivit ner” produkten i en forumtråd. Inte så att mitt företag förkastats helt och hållet, men personen i fråga skriver att min är sämre än en annan konkurrerande produkt. Jag har varit inne och svarat i egenskap av VD för företaget, men det är irriterande att den där forumtråden dyker upp högst upp på Googles träfflista så fort man söker på mitt företag eller på produkten. Kan jag få bort den på något sätt? Eller vad gör jag?
Tacksam för svar.
MVH
Alexander, företagare i Stockholm

CHRISTIAN RUDOLF, EXPERT PÅ NÄTMARKNADSFÖRING OCH ONLINEKOMMUNIKATION, SVARAR:

För många företag är internet och Google ett trauma. Lättast märks det här traumat för de företagen som har problem med sin egna träffbild i Google, alltså när man söker på företagsnamnet. Nedan har ni en träffbild (eller SERP, som det kallas på fackspråk) för ett stort svenskt börsnoterat företag som heter Tradedoubler.

Denna träffbild är inte satt i sten. Den kan påverkas och göras mindre dålig och jag ska här visa dig hur.

Vad du INTE får göra:
När du får negativa skriverier om ditt varumärke är det viktigt att du omgående försöker ta en eventuell diskussion offline. Kontakta personen som skrivit negativt om er omgående via mail eller telefon. Försök inte lösa problemet i diskussion på bloggen eller forumet. Skriv i stället en kommentar där du ber personen att ta kontakt med dig.

Anledningen är att när du och andra börjar diskutera detta i kommentarerna lyfts diskussionen i Google, som tolkar det som att innehållet hålls färskt och gillar det. När Google gillar något skickas det upp i träfflistan.

Hur fixar du då problemet?
Du kan inte fixa sådana här problem men du kan göra problemet mycket mindre. Mellan 80-90% av alla som Googlar kollar nämligen bara första söksidan i Google. Få fortsätter och går till sidan två. Så kan du få ned de negativa träffarna till sidan två försvinner 80-90% av ditt problem. Lösningen är att engagera dig i andra kanaler än din hemsida.Det finns många sociala plattformar att använda. Nedan finner du några bra som jag gillar och några snabba ord om hur du ska använda dem.

Alla kanalerna har en sak gemensamt: Du måste döpa varje sida du startar där till ditt varumärke. För varje exempel nedan kommer jag visa hur jag skulle döpa just den sidan.

WIKIPEDIA. Världens största uppslagsverk och älskat av Google. Alla kan redigera, skapa och kvalitetskontrollera, även du. Har du ett lite större företag kan du skapa en egen sida om ditt företag och eftersom Google verkligen gillar Wikipedia kan din Wikipediasida ranka på topp 10 för ditt varumärke. Så här har ser det ut för Tradedoubler.

En viktig aspekt som är specifik för Wikipedia är att artiklar här länkas mycket från andra artiklar på Wikipedia. Det är också en anledning till att det är lätt att få upp sin artikel till topp 10 för sitt varumärke. Du kan enkelt göra det själv genom att leta upp artiklar som är relevanta för ditt företag och addera en länk i den artiklen till din Wikipediaartikel. Tradedoubler har till exempel en länk från sidan om Affiliatenätverk på Wikipedia, vilket är en relevant länk för dem eftersom de själva är ett sådant. Genom att göra lite sökningar på Wikipedia kan du hitta relevanta artiklar att editera och lägga till en länk till din Wikipediaartikel.

TWITTER. Detta är en populär mikrobloggtjänst, där du postar meddelanden som är max 140 tecken långa. Du kan se det som en enda stor global chat. Vi skall inte fördjupa oss i tjänsten utan bara konstatera att du ska börja använda den. Döp din profil efter ditt varumärke. Tradedoubler har gjort såhär. De har lagt till ett litet landssuffix eftersom de har twitterkonton i många länder.

Viktigt vad gäller Twitter är att du använder det ofta. Skaffa followers, posta budskap några gånger om dagen – även om du inte är med i själva diskussionen sedan. Ett sätt att automatisera är att bygga en feed av bloggposter som skriver om din bransch, till exempel IDG:s nyhetsfeed om du är ett techbolag.

BLOGGY. En svensk variant av Twitter. Som tjänst har den mycket färre användare men den funkar på samma sätt som Twitter.

MYNEWSDESK. En svensk pressreleasetjänst som är mycket nyttig. Det gäller inte bara när du ska städa undan sökresultat utan även för att överlag stärka din digitala närvaro. För MyNewsdesk är det samma logik som gäller: Starta en kanal som heter som ditt varumärke och börja använda den för att skicka ut intressant, relevant information.

YOUTUBE. Världens största videosajt och en av världens största sökmotorer. Du bör finnas med här. Det är samma logik som gäller för Youtube som för de andra exemplen jag lyfter upp här. Döp kanalen till ditt varumärke och börja lägga upp filmer. Ett enkelt sätt (för det känns kanske både svårt och dyrt att publicera filmer) är att bara spela in några enkla filmer från din laptopkamera där du till exempel kommenterar aktuella händelser i din bransch under 3-5 minuter.

BLOGGAR OCH HEMSIDOR. En företagsblogg ökar sannolikheten för dig att få en dubbelträff (och något som heter sitelinks) eftersom det visar att du har mycket innehåll på din sida, och just den typen av innehåll är populärt. Nedan ser ni en skärmdump från en varumärkessökning på Driva-eget.se. Den röda rutan visar sitelinksen och den gröna rutan visar dubbelträffen i SERP:en för Driva-eget.se. Det trycker en eventuell negativ träff nedåt. För att kunna få detta är bloggen ett utmärkt verktyg.

Utöver det kan du regga gratisbloggar via olika bloggplattformar. Min favorit heter WordPress, utöver det finns det några hundra olika alternativ. Glöm inte bort att namnge sidan med ditt varumärke. I exemplet WordPress och varumärke Tradedoubler blir det www.tradedoubler.wordpress.com.

Du som läser detta börjar se mönstret. För att ändra på träffbilden behöver du sociala kanaler där du är aktiv och som är döpta till ditt varumärke. Du behöver inte alls använda de kanaler som jag räknar upp här utan det finns många fler som alla är lite olika och du kan välja de som passar just dig och ditt företag. Några exempel ser du nedan:

  • Flickr: En av världens största fototjänster som du enkelt kan använda för pressbilder och bilder av dig och dina anställda, lokaler och produkter. Flickr kräver att din kanal där inte bara handlar om företagsbilder utan du måste även bli lite personlig, som bilder från julfesten.
  • Linkedin: Världens största forum för professionella relationer. Här kan ditt företag starta en kanal och samla de anställda. Exempel på det är Tradedoublers sida.
  • Forum: I dessa kan du till exempel skapa officiella inlägg, där ditt företag/produkter diskuteras. Inläggen trycks då uppåt om du lyckas sätta igång aktivitet i dem.

Kom ihåg att länka till din hemsida eller blogg från dina sociala kanaler.

Slutligen, nu tar vi i med hårdhandskarna!
När du startat de här kanalerna och börjat bli aktiv ser du förhoppningvis något typ av resultat efter några månader. Men för att snabba upp processen och verkligen kontrollera hur träffbilden ser ut måste du skaffa länkar till dina kanaler – så här:

Steg 1) Börja med din egen sida. Från din förstasida, länka till dina viktigaste sociala kanaler. Det kommer stärka sidorna väldigt mycket och det är dessutom relevant information för de som kommer in på din hemsida. Ett bra exempel på detta är Halebop som lagt knappar längst ned på sin hemsida.

Steg 2) Om det inte räcker måste du göra jobbet att skaffa länkar från andra sidor. Är du ovan kan det vara riktigt jobbigt, här kommer därför några tips som de flesta som jobbar med sökmotorer använder sig av:

  1. Artikelkataloger. Webbsidor som oftast drivs av de som jobbar med sökmotorer där du får lov att ladda upp artiklar med länkar till valfria sidor, till exempel dina sociala kanaler. Här finner du en lista på svenska artikelkataloger som du kan använda.
  2. Webbsidor och bloggare som redan länkar till dig. Maila dem och be dem uppdatera med en länk till någon av dina sociala sidor. Om du undrar vem som länkar till dig går det fortast att använda Yahoo Siteexplorer. Såhär ser Tradedoublers länkprofil ut.
  3. Kataloger. Egentligen funkar detta inte så bra längre, men givet att länkar kanske är något du är ovan vid så funkar det tillräckligt väl för dig. Här finns en sida med listor över svenska kataloger där du kan få sökmotorvänliga länkar
  4. Dina affärsrelationer. Många av dina anställda, leverantörer och kunder är säkert redo att länka till dig. Till exempel kan du erbjuda dig att vara referenskund och därmed få en länk naturligt från din leverantörs hemsida.

Ett sista råd!
Låt det här ta lite tid. Sätt dig inte och gör allt under en vecka utan gör en sak varje vecka under några månader. I de flesta fall kan du då dramatiskt ändra hur din träffbild ser ut.