Köpa bil på företaget eller privat – vad är egentligen bäst?

Josefin Wallin

Publicerades: 24 januari, 2024
Foto av: Adobe Stock

Att bestämma sig för om det är bäst att köpa bil på företaget eller privat, är inte alltid helt enkelt. Just för att svaret på den frågan inte är helt självklar. Allting beror helt på ditt behov – låt oss reda ut saken en gång för alla.

Vad har du för behov?

Innan vi kan komma fram till om det är bäst för dig att köpa bil på företaget eller privat, behöver vi reda ut hur dina behov ser ut. Det gör du genom att fundera på vilken budget du har att röra dig med, hur mycket du kör bil privat respektive hur mycket du kör bil i tjänsten.

  • Kör du din bil mestadels privat? Då kan det vara klokast att köpa bilen privat och istället lyfta milersättning för milen du kör i tjänsten.
  • Kör du mest i tjänsten? Då kan det bli mest fördelaktigt för dig att köpa den på företaget. Nackdelen med det här alternativet är däremot att du kan bli förmånsbeskattad.

Vad är förmånsbeskattning?
Förmånsbeskattad blir man för en förmån med ett visst förmånsvärde. För bilar kan värdet vara olika beroende på vilken bil du väljer. Vill du göra en beräkning för förmånsbeskattningen på den bil du tänker köpa? Då kan du använda Skatteverkets enkla funktion – som räknar ut förmånsvärdet grundat på modell och biltyp.

Köpa bil på företaget

Fördelar med att köpa bil på företaget:

  • Du gör inköpet på företaget och därmed slipper du göra ett privat utlägg för bilen. Kostnaderna för bilen står ju dessutom företaget för.
  • Kör du långt i tjänsten, eller behöver en speciell bil för din verksamhet? Då kan det vara klokt att köpa bilen på företaget. Glöm då bara inte att du kan nyttja den begränsat privat – för att undvika förmånsbeskattning.
  • Du kan dra av momsen när du köper extrautrustning till din bil.
  • Du kan göra avskrivningar för bilen. Det innebär att du får dra av utgiften för bilköpet genom att dela upp den på flera år.

Nackdelar med att köpa bil på företaget:

  • Saknar du en stabil och god ekonomi i verksamheten? Då kanske du helt enkelt inte kan köpa bilen på företaget. Tål ekonomin inte utgiften, då faller såklart alternativet att köpa bil på företaget.
  • Tjänstebilar kan användas för privat bruk upp till 100 mil och vid högst 10 tillfällen varje år enligt Skatteverket. Om du går över den gränsen kommer tjänstebilen räknas som en förmånsbil, vilket du då behöver skatta för.

Köpa bil privat

Fördel med att köpa bil privat:

  • Om du bara använder bilen i liten utsträckning i tjänsten är det mer fördelaktigt att köpa bilen privat.
  • Du slipper tänka på förmånsbeskattning.

Nackdel med att köpa bil privat:

  • Milersättningen från ditt företag (om du ändå använder bilen i tjänsten) täcker visserligen resan, men varken slitage eller värdeminskning.
  • Du får ta hela det ekonomiska ansvaret privat: Allt från handpenning, avbetalning och service får du som privatperson stå för.

Fler alternativ?

Vill du inte köpa bil varken på företaget eller privat? Då kan du istället leasa din bil – såväl på företaget som privat. Det kan vara ett bra alternativ om man av någon anledning inte vill, eller kan, köpa en bil.

  • Privat: Om du leasar privat måste du ha koll på din körjournal och hur mycket du kör privat kontra i tjänsten. Vill du köra en billigare bil och relativt få mil? Då är det i regel bäst med en privat leasing.
  • På företaget: Oftast mest fördelaktigt när man jämför privatleasing och leasing på företaget. Du kan dra av halva momsen för leasingen och sprider kostnaden över en längre tid. Vill du ha en dyrare och nyare bil, och dessutom kunna köra mycket? Då kan det vara mest förmånligt att leasa den på företaget – och att den då ses som en förmån (och då förmånsbeskattas).

Mer läsning på temat? Slarva inte med körjournalen – undvik skattesmäll