<![CDATA[Christian Rudolfs inlägg fick snurr på Facebook.]]>

6 tips: Så blir du viral på Facebook

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 5 maj, 2016

När småföretagaren Christian Rudolf delade ett inlägg på sin Facebooksida med 300 följare blev det sett av hela 40 000 personer och fick 8 000 klick. Här är hans tips för hur du lyckas med samma sak.

Christian Rudolf driver företaget Topdog där han jobbar som konsult inom sökordsoptimering. Då och då skriver han krönikor inom sitt ämne på sajten Dagens Media, och delar länkar till dem på sitt företags Facebooksida. Han brukar få 20-40 gillamarkeringar och inga delningar. Men när han nyligen skrev en kritisk artikel om ett råd Alexander Bard gett till Volkswagen och delade på sin Facebooksida fick det riktig snurr.
– Jag märkte redan efter 20 minuter att artikeln fick oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Men jag kunde inte ana hur mycket det skulle bli, säger han.

Totalt var det nästan 300 som gillade, delade eller kommenterade inlägget. Det i sin tur ledde till att över 40 000 personer såg det i sitt flöde och att 8 000 personer klickade på länken. Dessutom fick Christian 70 nya följare. Och det bara från inlägget han själv postade på sin sida. Utöver det har artikeln fått trafik direkt till Dagens Media via deras kanaler, samt andra sociala medier.
– Det är inte orimligt att det är det dubbla som har läst artikeln totalt sett, säger han.

Läs mer: Få fler gillamarkeringar på Facebook

Varför är det då viktigt för småföretagare att få många som läser ens Facebookposter?
– Trots att du hatar tv-reklamen så väljer du ändå ett märke du känner igen när du står vid tvättmedelshyllan i affären. Många köpbeslut fattas för att man ställer upp på ett företags värderingar och för att man känner igen det. Så genom att nå ut till många människor får du inverkan på deras köpbeslut. Då får en viral artikel samma effekt som en tv-reklam men till en mycket lägre kostnad, säger Christian.

Här är hans råd för hur du lyckas med samma sak:

1. Bygg en bra grund

Du kan inte börja från noll, utan först måste du jobba upp en Facebooknärvaro och ha ett antal individer som gillar din sida eller är vän med dig. Christian hade haft gruppen i ett och ett halvt år och publicerat ett inlägg i månaden.

2. Ta draghjälp

Publicera din artikel hos ett större varumärke än dig själv, till exempel lokaltidningen, ett branschorgan eller branschförening. Eller be ett känt namn tipsa om ditt inlägg i sin blogg.
– Att visa dina intressenter att du är accepterad av ett större varumärke ger draghjälp för att ta dig över brytpunkten där ditt inlägg flyger av sig själv utan att du behöver göra någonting och trafiken och gillamarkeringarna bara rullar in, säger Christian.

Läs mer: Hans obemannade matbutik är nu en världsnyhet

3. Hitta ett aktuellt ämne

Skriv om ett ämne som berör många eller hitta en vinkel på din produkt som ger den ett allmänintresse. Locka med kända namn eller koppla den till något större, gärna politiskt. Det kan vara något som berör alla i kommunen, eller alla i branschen.

4. Satsa på en bra bild och spetsa till rubriken

Lägg tid på att paketera ditt innehåll så att det blir klickvänligt. Satsa på en bra bild som fångar uppmärksamheten. Förstärk sedan med en intresseväckande rubrik.

5. Ha ett bra innehåll

Att få klick är inte allt, du vill också att läsaren ska bli nöjd med sidan den landar på – gilla och dela vidare. Så ta dig tid att skriva ett riktigt bra innehåll, eller ta hjälp om du inte är skribent själv. Och var ärlig mot läsaren så att rubriken du satt avspeglas i artikeln.

Läs mer: Sex trender inom digital marknadsföring

6. Använd Facebookannonser

Tänk på att när du postar något på en Facebooksida eller -grupp så ser inte alla som följer dig det, utan det kan vara så lite som sex procent som ser din uppdatering. Lägg därför en liten slant på att marknadsföra inlägget med hjälp av Facebook Custom Audience. Då kan du se till att de som besökt din hemsida och de som är med i din grupp eller följer din sida får se det.

– Det räcker inte med bensin och luft för att driva en bil, du måste få till explosionen och den sker inte av sig själv. Det behövs en gnista för att sparka igång det. Av de 40 000 som sett mitt inlägg är ungefär 8 000 på grund av köpta annonser. Facebook prioriterar annonserna när de gå bra, så klickpriset faller. Du betalar bara några ören per klick. De vill visa sådant folk klickar på, säger Christian.