<![CDATA[]]>

Så sänkte han bankräntan med 3 procent

Gustaf Brickman

Publicerades: 17 juli, 2013

Med nya sajten Fundcurve sänkte småföretagaren Per-Anders Folkesson sin ränta med 3 procent. Här ger sajtens grundare råd till andra som ska förhandla med banken.

En del företagare betalar 10 procent i ränta på sina banklån – andra 2,5 procent. Så stor kan skillnaden vara.

– Det är mycket mindre transparens på företagssidan, och det gör det svårare att som småföretagare ställa bankerna mot varandra. Inställningen är fortfarande att man ska vara tacksam att man ens får ett lån, säger Masih Yazdi.

Har har, efter en karriär på Finansinspektionen och som bankanalytiker, startat sajten Fundcurve som ska hjälpa företagen att sänka sina räntekostnader.

Masih Yazdi säger att mindre företag ofta hamnar i kläm när de behöver finansiering.

– Många ser sin bankman som en oberoende rådgivare, nästan en offentlig myndighet. Men bankerna driver ju en vinstdrivande verksamhet. De har modeller för att beräkna risk och de vet att du inte vet hur det systemet fungerar. Därför tar de ofta ut en högre ränta än de borde.

Snittföretaget bör kunna sänka sin ränta med 0,8 procentenheter. Det är slutsatsen Fundcare drar efter arbetet med 100 testföretag. Och många kan spara mycket mer än så.

Fundcurve gör en analys av ditt företag och tar fram en rapport som du kan ha med dig till banken inför nästa förhandling. Rapporten bygger på samma modeller som bankerna använder sig av när de räknar på din ränta, och kan därför ge dig tyngd i dina argument.

En företagare som fått hjälp är Per-Anders Folkesson som driver Folkessons Snickeri i Mjölby, som sänkte sina räntekostnader med 2,9 procentenheter.

– Vi är ett litet företag med en omsättning på sex miljoner kronor. Då gör 70 000 kronor om året väldigt stor skillnad, säger han.

Tänk på det här när du går med banken
– Masih Yazdis råd:

  • Förhandla. Många företagare argumenterar inte alls om räntan, utan sväljer bara bankens besked.
  • Förbättra din kreditvärdighet. Det är vanligt att man av skatteskäl arbetar för att ha så låga vinster som möjligt. Men det du sparar på skatten kan du förlora på räntan – högre vinster ger nämligen bättre kreditvärdighet och lägre ränta. Mellan bästa och sämsta kreditvärdighet kan det skilja så mycket som fem procentenheter i ränta.
  • Tänk säkerhet. Det finns ett regelverk som säger hur olika säkerheter ska värderas. Fundera över vad du kan lägga som säkerhet – till exempel kan du argumentera för att dina kundfordringar ska klassas som säkerhet.

Tommy Furland och Masih Yazdi, Fundcurves grundare.