Räntan sänks (äntligen!) – så påverkas du som företagare

Ebba Arnborg

Publicerades: 8 maj, 2024

Det blåser äntligen gynnsamma vindar i den svenska ekonomin. Riksbanken meddelar en efterlängtad sänkning av styrräntan på 0,25 procent, och hintar om att detta bara är början. Så, hur du påverkas som företagare?

Att vi idag fått den första styrräntesänkningen på över åtta år kommer som en lättnad för många. Riksbankschef Erik Thedéen förklarar på en pressträff att detta drag är tänkt att boosta hushållens köpkraft och reallöner. Musik i öronen för företagare som har goda skäl att se fram emot ökad konsumentkraft och sänkta lånekostnader.

– Sedan förra prognosen, från i mars, har inflationen fallit ännu lite mer än vad Riksbanken hade räknat med, säger Erik Thedéen.

Mer är dessutom att vänta, om allt går i rätt riktning:

– Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, i linje med prognosen i mars, skriver Riksbanken..

Men, medan optimismen spirar, är det viktigt att hålla ett öga på den ekonomiska barometern. Riksbanken förespråkar en fortsatt försiktig räntepolitik, med tanke på osäkra inflationsutsikter och yttre hot.

– Det finns risker som kan göra att inflationen i Sverige stiger igen, främst kopplade till den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs. Anpassningen av penningpolitiken framöver bör därför präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan, skriver Riksbanken.

Försiktighet är alltså ledordet, men att allt pekar på att styrräntan fortsätter sänkas kan trots allt betyda goda nyheter för företagare.

Läs också: Skattesänkning får skarp kritik – detta händer och så påverkas du

Varför höjs eller sänks styrräntan?

Styrräntan kan användas som ett medel för att bland annat kyla inflation och påverka ekonomisk tillväxt. Den är en viktig fingervisning för svensk ekonomi.

Räntan sänks – gör så här som företagare

  • Se till att du gjort allt du kan för att förhandla fram så bra villkor du kan för dina lån.
  • Har du spridda lån och krediter? Se till att försöka samla dessa och baka ihop dem till en läge ränta.
  • Håll koll på konsumtionsmönster och prisbild – och justera dina priser efter detta.