<![CDATA[]]>

Bra namn på företag – Tips & guide från namnexpert 2024

Camilla Björkman

Uppdaterades: 18 november, 2024
Publicerades: 15 februari, 2018

Hur ska du välja namn till ditt företag? Glöm efternamn eller latinska ord. Hitta ett namn som signalerar vad företaget gör i stället. Då blir namnet som en annons för ditt företag, menar namnexperten. Så här gör du.

Namnexperten själv heter Marcus Karlsson och driver företaget Rätt Namn. Sedan fyra år tillbaka har han hjälpt många företag att välja just det.

– Namnet är som en annons för företaget, ditt ansikte utåt. Det kan till exempel väcka ett intresse och gör att kunderna förstår mer vad du säljer, säger han.

Han jämför namnet med en bra bok. Utan en säljande titel kan boken hamna längst bak i bokaffären ändå, utan att någon intresserar sig för den. En bra titel kan däremot direkt locka till köp.

– Det är också en förtroendefråga. Har du ett namn som känns amatörmässigt uppfattas du också som det. Men ett förtroendeingivande namn kan höja ditt värde.

Ps. Du har väl inte missat Business Hacks – årets kanske viktigaste evenemang för oss företagare. Läs mer här.

Hur gör man då för att ta fram ett bra namn? Marcus Karlssons första råd är, föga förvånande, att ta hjälp av en namnexpert eftersom processen kan vara svårare än man tror. Själv brukar han börja med frågor kring bland annat företagets verksamhet och vad man vill signalera till kunderna.

– Det är bra att fokusera på vad kunderna får ut av namnet. En konsult jag hjälpte med ett företagsnamn fick till exempel heta Up Value och en hälsokonsult Motivera, säger han.

Han rekommenderar därför inte företagsnamn som sätter fokus på ägaren, till exempel Johanssons plåt eller MJ Konsult. Inte heller rena fantasinamn eller ord på till exempel latin.

Namnet kan däremot gärna ha dubbla meningar och gärna vara lite fyndigt – allt beroende på vad företaget vill utstråla. Två restauranger Marcus Karlsson hjälpte fick till exempel namnet Helrätt och Livsstil Lounge. Och en butik fick heta Alla tiders handelsbod.

Det gäller också att tänka några år framåt i tiden när företaget ska döpas. Planerar du att lansera det utomlands om några år – välj ett utländskt namn redan från början.

– Men generellt brukar svenska namn fungera bättre om man ska jobba lokalt, säger Marcus Karlsson.

Av samma anledning rekommenderar han inte ett för smalt namn. Soffexperten kanske låter toppen idag, men den dagen du även börjar sälja bokhyllor har du ett problem. Men ett alldeles för brett namn är heller inte bra – det kan bli för intetsägande, tycker han.

Att namnet inte skulle spela så stor roll håller han inte med om utan menar att många fått fler kunder när de bytt namn.

– Företag kan lägga många, många timmar och tusenlappar på en snygg logotyp, men namnet svänger man ihop på en kvart. Ändå är namnet mest effektivt i marknadsföringen.

Satsa på:
• Korta och kärnfulla namn. De ska ”ligga bra i munnen”.
• Enkla namn som är lätta att komma ihåg.
• Namn som man direkt förstår vad företaget gör för kunden.
• Namn som sticker ut.

Undvik:
• Krångliga namn som är svåra att stava till.
• För långa namn. Ett eller två ord är optimalt, i undantagsfall kan tre ord fungera.
• Namn som inte säger något om verksamheten eller vad kunden får ut av ditt företag.
• För smala namn – eller för breda.
• Namn som betyder något helt annat, eller något helt galet, på andra språk.

Fem råd från Marcus Karlsson för att ta fram ett namn som säljer.

1. Tänk till.
Fundera på vad kunden får ut av att köpa av dig och vilka styrkor och värderingar du vill kommunicera. Anlita gärna en namnexpert, om inte annat än som bollplank.

2. Anpassa.
Utgå från din bransch och dina kunder. Vilken känsla vill du kommunicera till dina kunder i form av ett traditionellt bolag eller tvärtom ett snabbfotat och litet entreprenörsföretag?

3. Spåna.
Skriv ner alla ord som du kommer på. Tänk fritt och testa olika kombinationer.

4. Googla.
Sök på namnet och hos Bolagsverket så att det inte är upptaget. Se också efter så att inte domännamnet är upptaget, både det som slutar på .se men gärna också det som slutar på .com. Är det första upptaget är det ofta bättre att välja ett annat namn.

5. Testa.
Men inte på vänner eller familj – utan på potentiella kunder. Men kom ihåg att alla ska ha åsikter – och du kan inte lyssna på alla.

Vanliga frågor om att välja företagsnamn

Hur viktigt är ett bra företagsnamn?

Ett bra företagsnamn är som en annons för ditt företag! Det är ditt ansikte utåt och kan väcka intresse hos potentiella kunder. Tänk på det som en säljande boktitel – det kan vara avgörande för om någon ”plockar upp boken” eller inte. Ett starkt namn signalerar förtroende och kan höja ditt företags värde. Så ja, det är superviktigt!

Vad bör jag tänka på vid namnbyte för mitt företag?

När du funderar på att byta namn på ditt företag, tänk framåt! Planerar du att gå internationellt? Välj då ett namn som funkar utomlands. Tänk också på att inte välja ett för smalt namn – ”Soffexperten” kanske låter toppen nu, men vad händer när du vill sälja bokhyllor? Samtidigt ska det inte vara för brett heller. Det gäller att hitta den där perfekta balansen!

Kan du ge exempel på bra företagsnamn?

Visst! Några exempel på coola företagsnamn som faktiskt fungerar är ”Up Value” för en konsult och ”Motivera” för en hälsokonsult. För restauranger har vi ”Helrätt” och ”Livsstil Lounge”. Och vad sägs om ”Alla tiders handelsbod” för en butik? Dessa namn är fyndiga, har ofta dubbla betydelser och signalerar tydligt vad företaget gör. Snyggt, eller hur?

Hur hittar jag på ett bra namn för mitt UF-företag?

För att hitta ett bra UF-namn, tänk kreativt! Börja med att spåna fritt – skriv ner alla ord du kommer på som har koppling till din affärsidé. Testa olika kombinationer och var inte rädd för att vara lite fyndig. Kom ihåg att namnet ska vara lätt att komma ihåg och gärna säga något om vad ni erbjuder. Och glöm inte att kolla så namnet inte redan är taget!

Är det okej att använda latinska ord i företagsnamn?

Ärligt talat, jag skulle vara försiktig med att använda latinska ord i ditt företagsnamn. Även om det kan låta coolt, riskerar du att namnet blir svårt att förstå och komma ihåg. Fokusera istället på att hitta ett namn som tydligt kommunicerar vad ditt företag gör och vad kunden får ut av det. Det är oftast mycket mer effektivt!

Hur kollar jag om ett företagsnamn redan är taget?

Bra fråga! Första steget är att göra en snabb Google-sökning. Sen är det dags att kolla hos Bolagsverket – de har en sökfunktion för företagsnamn. Glöm inte att också kolla domännamn, både .se och .com om du tänker ha en hemsida. Är namnet du vill ha upptaget? Då är det oftast bättre att hitta på något nytt och unikt. Låt kreativiteten flöda!

Vilka misstag bör jag undvika när jag väljer företagsnamn?

Undvik för all del krångliga namn som är svåra att stava! Håll dig också borta från alldeles för långa namn – en eller två ord är optimalt. Tre kan funka i undantagsfall. Se upp för namn som inte säger något om din verksamhet eller vad kunden får ut av ditt företag. Och dubbelkolla alltid att namnet inte betyder något helt galet på andra språk. Det vore ju pinsamt, eller hur?

Hur testar jag om mitt företagsnamn fungerar?

Här kommer ett guldtips: Testa ditt namn på potentiella kunder, inte på familj och vänner! De senare vill ofta bara vara snälla. Dina potentiella kunder däremot, de ger dig den ärliga feedbacken du behöver. Men kom ihåg – alla kommer ha åsikter, så lyssna, men följ till slut din egen magkänsla. Det är trots allt ditt företag det handlar om!