<![CDATA[]]>

Fyra av tio företag utsatta för brott

Camilla Björkman

Publicerades: 3 juni, 2010

Fyra av tio företag utsätts årligen för brott, visar en ny undersökning. De vanligaste brotten är bluffakturor, stölder och snatteri. Mest drabbade är Kalmar och Jönköpings län. Så här gör du för att inte drabbas.

Har du fått en bluffaktura på posten? Eller råkat ut för en tjuv som stulit i din butik eller på kontoret? Du är inte ensam. Nu visar en ny undersökning från Företagarna att hela fyra av tio företag utsätts för brott varje år.

Vanligast är bluffakturor, det vill säga att du får en falsk faktura på posten eller blir uppringd av en lurendrejare på telefon som sedan skickar hem en faktura på något helt annat än vad du tror dig ha beställt. Över hälften av dem som drabbats av kriminalitet har utsatts för bluffakturor.

Bara förra året polisanmäldes 13 667 fakturabedrägerier i Sverige, en ökning med 30 procent jämfört med 2008. Sedan 2007 har spridningen av bluffakturor mer än fyrdubblats, visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Enligt Dick Malmlund, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel, är småföretagare som är ute på fältet mycket värst drabbade.

– Skojarna älskar företagare som inte sitter vid skrivbordet. Dels har du svårt att vara helt fokuserad på telefonsamtalet och missar då lätt viktiga detaljer, dels kan du inte kolla upp något via datorn under samtalets gång, säger han.

Näst vanligast är stölder och snatterier – 46 procent drabbas av det. Närmare 20 procent av företagen har blivit utsatta för skadegörelse.

– Resultatet från Företagarnas undersökning är skrämmande. Kriminalitet i alla former drabbar samhället hårt. Allra värst drabbas givetvis de individer som blir utsatta för olika brott, men i förlängningen hotas även ett av samhällets fundament – rättssäkerheten och förtroendet för samhället – och därmed den långsiktiga tillväxten och välståndet. Ur ett företags- och tillväxtperspektiv kan man notera att kriminaliteten leder till större kostnader, ökad osäkerhet, i förlängningen till mindre företagande och sämre välstånd, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Värst drabbade av brott är företagarna i Kalmar län (48 procent), följt av Jönköping (46 procent). Bäst är situationen i Västernorrland följt av Gotland, där 31 respektive 32 procent har blivit utsatta för brott.

Mellan olika branscher drabbas varuhandeln värst medan tjänstesektorn klarar sig bäst. I detaljhandeln har till exempel 80 procent av företagen utsatts för stölder och snatterier.

– Registreringen av betalningsanmärkningar måste ses över. En företagare ska inte behöva vara rädd för att drabbas av betalningsanmärkning och sänkt rating vid hanteringen av bluffakturor, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Så hur undviker du att drabbas? Dick Malmlunds bästa råd när en försäljare ringer upp: Säg att du står illa till och fråga om du kan ringa upp. Då tar du makten över situationen och hinner kolla upp företaget.

– Är de oseriösa kommer de antagligen aldrig gå med på att du ska ringa upp, konstaterar Dick Malmlund.

Har du blivit utsatt för brott? Diskutera i vårt forum. Här pågår till exempel en diskussion om Internetdelen, som många av Driva Egets läsare känner sig lurade av.